Anghinarea, cum o curat, cum o mananc?

25 martie, 2013 in categoria articole

Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta minunata, care din pacate este prea putin cunoscuta la noi in tara. O cunoastem mai degraba ca si principiu activ al unor medicamente pentru normalizarea colesterolului si  trigliceridelor cat si pentru imbunatarirea functiei hepatice si mai putin ca aliment. Ei bine, anghinarea este una dintre cele mai gustoase vegetale care pot bucura gura unui gurmand. In acelasi timp, insa, anghinarea poate sa ii descurajeze pe cei mai timizi, in sensul ca cea mai frecventa abordare culinara este sa fie servita fiarta, intreaga, caz in care se mananca cu mana, deci cei care tin mai mult la eticheta decat la gust ar putea fi descurajati in a o incerca. De la anghinare se consuma partea carnoasa a frunzelor si receptaculul floral (inima de anghinare). Cum se curata anghinarea, asa incat sa ajungem in posesia acestor bucatele delicioase, este ceea ce mi-am propus sa va arat azi. Odata ce aceasta operatiune care nu este neaparat anevioasa, doar ceva mai migaloasa, a fost dusa la bun sfarsit, anghinarea se poate consuma in diferite retete, in risotto, creme, tarte, umpluta etc.

anghinare, cum se curata anghinarea
In cazul in care ajungeti cumva in posesia unor anghinare crude si micute (baby artichoke) am constatat ca acestea se mananca aproape intregi, consumandu-se si o parte din tulpina cat si majoritatea frunzelor, indepartandu-se doar un strat de frunze din exterior. Inc e ma priveste, nu am avut niciodata sansa sa intru in posesia unor asemenea trufandale, asa ca ceea ce va voi arata in continuare este modalitatea de curatare a unor anghinare mature.

Ingrediente:

  • anghinare
  • 1 lamaie
  • apa rece

Inainte de a incepe frecati-va bine mainile cu 1 jumatate de lamaie pentru ca altfel pielea si unghiile se pot pata.

1. Se verifica tulpina, taind o bucatica la 2-3 cm. de la capat. Daca este lemnoasa si fibroasa, se taie in continuare. In cazul in care toata tulpina este fibroasa, se indeparteaza de langa receptacul (poza 1).

2. Se indeparteaza varful frunzelor taindu-le cam la jumatatea inaltimii capatanii de anghinare (poza 2).

3. Se curata cu cutitul partea inferioara a anghinarei (cea de care este prinsa tulpina) pana cand receptaculul devine vizibil, sub forma unui disc (poza 3). Se indeparteaza frunzele exterioare.

4. Se freaca cu lamaie partea expusa de la baza (poza 4).

5. Cu o lingurita sau un dispozitiv de scobit mere se scoate cu grija tot puful din interior (poza 5).

6. Imediat ce anghinarele sunt curatate se pun in apa rece cu lamaie (poza 6).

cum se curata anghinarea

Anghinarele se fierb in apa clocotita sarata, cam 20 de minute.

anghinare, cum se pregateste anghinarea

Daca va descurajeaza ideea de a consuma frunzele de anghinare sugand partea carnoasa de pe cea fibroasa, odata fierte si racite anghinarele, puteti rupe frunzele exterioare de pe receptacul  si cu un cutit sa desprindeti de frunza ceea ce e bun de mancat, care va fi intotdeauna in partea interna a frunzei.

anghinare

Va asigur, operatiunea asta nu a durat mai mult de 10 minute pentru 8 anghinare mari.

Daca nu doriti sa faceti “chirurgie” asupra frunzelor de anghinare, tineti cont de faptul ca anghinarea face parte din alimentele care este corect sa se manance cu mana. Pregatiti un sos (dip) potrivit si prezentati anghinarele fierte, intregi sau in sferturi. Se rup frunzele incepand de la exterior, se scufunda in sos si se se suge partea carnoasa (pe cat posibil fara zgomot :P). La masa e bine sa se ofere si boluri cu apa pentru clatit mainile, pentru ca la un moment dat se va ajunge la receptacul (inima de anghinare) care nu prezinta nicio parte fibroasa si se poate manca foarte usor cu cutitul si furculita.

Pofta buna!

4.3 based on 15 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
  • ry

    se pot face torte sarate cu anghinare si urda, pastele umplute cu anghinare sunt un adevarat deliciu, se pot face soufle/uri sau crochete, conservele de anghinare in ulei de floarea soarelui sunt extraordinar de bune…sunt N moduri de a le gati si sunt nemaipomenit de bune!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ry

    ah, chiar azi pentru cina le voi gati umplute cu orez si branza

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • michaela

    Este extrem de gustoasa marinata in ulei si otet. Se poate folosi la salate cu ciuperci, usturoi strivit si maioneza, la fel ca si in souffleuri vegetariene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • anca

    la cuptor … cu usturoi,sare si piper…. grozave cand ai chef sa mananci ceva…. dar… sa nu te …ingrase…. tine de foamne !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/madalina.roxana.7 Madalina Roxana

    Va invit sa mancati “carciofi alla maticella”, o reteta specific italiana, ce presupune ca anghinarea sa fie inabusita in cărbune de maticella, seamănă cu niște vreascuri, cu un pic de sare, menta,usturoi si uneori prosciutto între frunze. Coacerea durează cca. o ora, dupa se scot se curată maxim primele doua straturi de frunze si se savureaza…chiar si cu zgomot. Sunt un adevarat dezmat culinar!

    (Carciofi=anghinare)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu plescaituri, desigur :)). Anghinarea e o leguma pe cat de delicioasa, pe atat de “sugubeata” la mancat, perfecta de savurat intre prieteni buni. Multumim pentru informatie, Madalina. :)

      2013/4/29 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)