Bucataria Mexicana – The Food Connection

Autor:

Bucataria Mexicana ajunge in iunie-iulie 2015 pe retetecalamama.ro

the-food-connection1-520x675

Proiectul The Food Connection a fost initiat de fetele de la Savori Urbane si este unul dintre cele mai frumoase desfasurate vreodata in blogosfera culinara romaneasca. In The Food Connection sunt implicate 24 de blogguri culinare si in fiecare luna, cate un blog gazduieste retete provenind din bucataria unei parti de lume. Rand pe rand, vom calatori prin 24 de tari sau regiuni gastronomice, ce poate fi mai frumos?

Pana acum, am avut parte de retete germane, scandinave si turcesti iar acum, ce credeti, a venit randul meu sa fiu gazda! Ce bucatarie voi gazdui? Ei bine, una despre care chiar nu stiu cine stie ce, ocazie cum nu se putea mai potrivita ca sa incep o documentare temeinica. Asadar, de azi si pana pe 15 iulie, retetecalamama.ro va gazdui Bucataria Mexicana! Numai bine, e vara si canicula, deja cu ochii mintii vad defiland pahare aburite de Mojito, Margaritas… ei, ma gandesc ca nu va fi numai despre bautura, e momentul sa pun capat reveriei! :P

Mai jos puteti citi lista completa a tuturor bloggerilor implicati in acest proiect. Ei sunt cei care, in aceasta luna, vor trimite si spre cititorii blogului retetecalamama.ro retete mexicane, una si una!

Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache
Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen
Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. PhotographyRETETE GERMANE
Cristina Toth – Diva in Bucatarie
Cornel Mitrut – The Wandering Oltean
Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook
Mihaela Sava – La PrajiturEla
Diana Duca – Disturbingly Delicious
Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin
Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte
Isabela Dobrin – Isabela Cuisine
Simona Haliga – Alison’s Trials
Brindusa – Cooking With My Soul
Didi – Food Design
Dia Daria – Retetele Mele Dragi
Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele
Claudia Vasilache – Lecturi si Arome
Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind
Ionela Stoica – Milk and Toast and Honey
Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun
Margot – Bistro Margot
Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori Urbane
Popel Cezar Stanislau – Skip to my Lou

Bucataria Mexicana, parte din mostenirea culturala intangibila a omenirii

La baza, bucataria mexicana este o fuziune a bucatariei indigenilor americani cu elemente de gastronomie european, in special spaniola, care au ajuns in acest spatiu dupa cucerirea de catre Spania a Imperiului Aztec. Elementele de baza ale gastronomiei locale erau porumbul, fasolea si ardeiul chili. Europenii au imbogatit bucataria locala cu o mare varietate de ingrediente, in special carnea provenind de la animalele domesticite, produse lactate (branza, in mod special) si diferite condimente si ierburi aromatice.

Influentele africane si asiatice au aparut si ele in aceasta combinatie, datorita faptului ca spaniolii s-au folosit de sclavi provenind din Africa si datorita schimburilor comerciale trans oceanice pe ruta Manila-Acapulco. 

Dupa secole, toate aceste influente suprapuse conditiilor locale, au dus la aparitia unor bucatarii regionale in Mexic, dintre care cele mai importante sunt Oaxaca, Veracruz si cea a peninsulei Yucatán. Bucataria mexicana este un aspect important al societatii, culturii si civilizatiei populare din Mexic. Nu doar din acest motiv, bucataria mexicana este inclusa de catre UNESCO, incepand din anul 2010, in Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

Elemente de baza:

La baza bucatarei mexicane stau ingredientele locale: porumbul, fasolea, chili, tomatele, dovleacul, avocado, cacao si vanilia. Un element foarte interesant ar fi ca in bucataria mexicana florile comestibile se folosesc de vreme indelungata, in timp ce pe plan international acestea sunt considerate un element avangardist. 

Contributia europeana consta in lucruri mult mai putin exotice: porcul, puiul, vita, branza, ierburi si condimente diverse si cateva fructe. Fructele tropicale cum ar fi  guava, opuntia (fructul unui cactus), sapote, mango, bananele, ananasul si cherimoya (denumit in engleza „custard apple”) sunt foarte populare, in special in centrul si sudul tarii. 

Porumbul

In ciuda faptului ca au patruns si in Mexic graul si orezul, porumbul ramane hrana de baza. Porumbul sta la baza multor feluri de mancare (tortillas, tamale etc).

Ardeiul chili

Cel mai vechi ingredient de baza al bucatariei mexicane este ardeiul chili.  Mancarea mexicana are reputatia de a fi foarte picanta, dar multe feluri de mancare au arome subtile. In Mexic, ardeii sunt folositi nu doar pentru iuteala, cat mai ales pentru aroma lor. Sunt zeci de tipuri de ardei chili care se folosesc in Mexic.

Toate acestea dar si mult mai multe va invit sa descoperiti in Luna Bucatariei Mexicane, in care acest articol se va updata cu o frumoasa colectie de retete specifice trimise de bloggerii participanti. Stati pe aproape!
GALERIA DE RETETE MEXICANE

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Oana Igretiu a zis

    Ce frumos ai documentat aceasta pagina de Retete Mexicane! Am aflat multe lucruri noi si ma gandesc la ce voi gati in zilele urmatoare.

Alte referințe

  1. […] Proiectul “The Food Connection” continua luna aceasta cu Retete din Mexic. Prin urmare am studiat, am analizat si mi-a fost tare greu sa aleg. Retetele mexicane sunt delicioase, asa ca mai am cateva pe blog. N-as fi vrut sa repet vreuna. Dar asta nu mi-a iesit: mai am o reteta de enchilada cu pui pe blog, dar putin diferita. Enchilada se gateste foarte simplu, iar in Mexic se face cu tortilla din faina de porumb. Cum pe aici nu ai de unde lua asa ceva, am folosit lipii din faina de grau. In rest ingredientele se gasesc usor, in orice magazin mai mare. Fiind in sezon, eu am fiert niste porumb si l-am taiat apoi de pe cocean. Daca nu aveti asa ceva, puteti folosi o conserva de porumb. De asemenea in retetele pe care eu le-am citit scria ca se foloseste ardei rosu. Verde am avut in gradina, verde am folosit. Voi puneti din care vreti.  Restul de retete mexicane le gasiti la Laura, in galeria special creata pe blogul “Retete ca la mama” […]

  2. […] Sursa mea de inspiratie pentru aceasta reteta este aceasta si am pregatit-o special pentru proiectul #TheFoodConnection , pornit la sugestia Oanei de la Savori Urbane. In aceasta luna pregatim retete din Mexic, iar gazda propunerilor celor 24 bloggeri culinari va fi gazduita de Laura Laurentiu. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *