Bucataria Mexicana – The Food Connection

Autor:

Bucataria Mexicana ajunge in iunie-iulie 2015 pe retetecalamama.ro

the-food-connection1-520x675

Proiectul The Food Connection a fost initiat de fetele de la Savori Urbane si este unul dintre cele mai frumoase desfasurate vreodata in blogosfera culinara romaneasca. In The Food Connection sunt implicate 24 de blogguri culinare si in fiecare luna, cate un blog gazduieste retete provenind din bucataria unei parti de lume. Rand pe rand, vom calatori prin 24 de tari sau regiuni gastronomice, ce poate fi mai frumos?

Pana acum, am avut parte de retete germane, scandinave si turcesti iar acum, ce credeti, a venit randul meu sa fiu gazda! Ce bucatarie voi gazdui? Ei bine, una despre care chiar nu stiu cine stie ce, ocazie cum nu se putea mai potrivita ca sa incep o documentare temeinica. Asadar, de azi si pana pe 15 iulie, retetecalamama.ro va gazdui Bucataria Mexicana! Numai bine, e vara si canicula, deja cu ochii mintii vad defiland pahare aburite de Mojito, Margaritas… ei, ma gandesc ca nu va fi numai despre bautura, e momentul sa pun capat reveriei! :P

Mai jos puteti citi lista completa a tuturor bloggerilor implicati in acest proiect. Ei sunt cei care, in aceasta luna, vor trimite si spre cititorii blogului retetecalamama.ro retete mexicane, una si una!

Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache
Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen
Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. PhotographyRETETE GERMANE
Cristina Toth – Diva in Bucatarie
Cornel Mitrut – The Wandering Oltean
Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook
Mihaela Sava – La PrajiturEla
Diana Duca – Disturbingly Delicious
Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin
Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte
Isabela Dobrin – Isabela Cuisine
Simona Haliga – Alison’s Trials
Brindusa – Cooking With My Soul
Didi – Food Design
Dia Daria – Retetele Mele Dragi
Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele
Claudia Vasilache – Lecturi si Arome
Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind
Ionela Stoica – Milk and Toast and Honey
Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun
Margot – Bistro Margot
Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori Urbane
Popel Cezar Stanislau – Skip to my Lou

Bucataria Mexicana, parte din mostenirea culturala intangibila a omenirii

La baza, bucataria mexicana este o fuziune a bucatariei indigenilor americani cu elemente de gastronomie european, in special spaniola, care au ajuns in acest spatiu dupa cucerirea de catre Spania a Imperiului Aztec. Elementele de baza ale gastronomiei locale erau porumbul, fasolea si ardeiul chili. Europenii au imbogatit bucataria locala cu o mare varietate de ingrediente, in special carnea provenind de la animalele domesticite, produse lactate (branza, in mod special) si diferite condimente si ierburi aromatice.

Influentele africane si asiatice au aparut si ele in aceasta combinatie, datorita faptului ca spaniolii s-au folosit de sclavi provenind din Africa si datorita schimburilor comerciale trans oceanice pe ruta Manila-Acapulco. 

Dupa secole, toate aceste influente suprapuse conditiilor locale, au dus la aparitia unor bucatarii regionale in Mexic, dintre care cele mai importante sunt Oaxaca, Veracruz si cea a peninsulei Yucatán. Bucataria mexicana este un aspect important al societatii, culturii si civilizatiei populare din Mexic. Nu doar din acest motiv, bucataria mexicana este inclusa de catre UNESCO, incepand din anul 2010, in Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

Elemente de baza:

La baza bucatarei mexicane stau ingredientele locale: porumbul, fasolea, chili, tomatele, dovleacul, avocado, cacao si vanilia. Un element foarte interesant ar fi ca in bucataria mexicana florile comestibile se folosesc de vreme indelungata, in timp ce pe plan international acestea sunt considerate un element avangardist. 

Contributia europeana consta in lucruri mult mai putin exotice: porcul, puiul, vita, branza, ierburi si condimente diverse si cateva fructe. Fructele tropicale cum ar fi  guava, opuntia (fructul unui cactus), sapote, mango, bananele, ananasul si cherimoya (denumit in engleza „custard apple”) sunt foarte populare, in special in centrul si sudul tarii. 

Porumbul

In ciuda faptului ca au patruns si in Mexic graul si orezul, porumbul ramane hrana de baza. Porumbul sta la baza multor feluri de mancare (tortillas, tamale etc).

Ardeiul chili

Cel mai vechi ingredient de baza al bucatariei mexicane este ardeiul chili.  Mancarea mexicana are reputatia de a fi foarte picanta, dar multe feluri de mancare au arome subtile. In Mexic, ardeii sunt folositi nu doar pentru iuteala, cat mai ales pentru aroma lor. Sunt zeci de tipuri de ardei chili care se folosesc in Mexic.

Toate acestea dar si mult mai multe va invit sa descoperiti in Luna Bucatariei Mexicane, in care acest articol se va updata cu o frumoasa colectie de retete specifice trimise de bloggerii participanti. Stati pe aproape!
GALERIA DE RETETE MEXICANE

Print Friendly

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

15 Comentarii la "Bucataria Mexicana – The Food Connection"


Vizitator

[…] sa mai fac si alta data! Pai o sa fac, cum nu o sa fac?!      Ok, reteta o trimit cu drag catre Laura, care luna aceasta gazduieste “Retetele mexicane” in cadrul proiectului atat de frumooos, The […]

Vizitator

[…] Laura Laurentiu – Retete Ca La MamaRETETE MEXICANE […]

Vizitator

[…] vacantei mele din iulie si se voia publicat in timpul derularii lunii mexicane gazduite de catre laura  in cadrul proiectului initiat de catre savori urbane,the food connection .trecu si luna […]

Vizitator

[…] colectie cu RETETE MEXICANE o gasiti in pagina Laurei >>> Retete ca la mama. Acolo gasiti un istoric interesant despre […]

Vizitator

[…] ajuns şi în Mexic. Cu proiectul The Food Connection, desigur. Am vrut să pregătesc 3 reţete pentru luna asta, dar am reuşit doar una. Am fost […]