Cautare in site
x inchide

Castigatorul concursului de retete de la co-autorii lauralaurentiu.ro

Adaugata la de

Nu demult, am lansat pe lauralaurentiu.ro un concurs prin care invitam cei mai talentati si priceputi dintre cititorii mei sa contribuie cu propriile retete la continutul site-ului. Premiul pus la bataie a fost un stand-mixer rosu si cred ca multi dintre voi, la fel ca si mine, au fost uimiti de cata fantezie au dovedit participantii prin retetele propuse.

Pentru ca la acest concurs eu am fost doar gazda, abtinandu-ma de la jurizare, as vrea doar sa ii felicit pe toti participantii pentru straduinta lor. De asemenea, sa ii asigur ca pe lauralaurentiu.ro sunt asteptati in continuare, atunci cand au o idee buna despre care simt ei ca ar dori sa ajunga la cat mai multa lume. Postarea retetelor pe site nu este limitata de concursul in desfasurare, asa ca sper sa nu va opriti aici!

Cred ca inca si mai important decat premiul pus in joc, o astfel de competitie te face sa dai din tine tot ce e mai bun si sa cresti intr-o perioada relativ scurta atata cat nu ai facut-o, poate, intr-un an intreg sau chiar mai multi. Am remarcat cu multa placere evolutia, de la o reteta la alta, a multora dintre competitori, cei care nu s-au multumit cu o singura reteta propusa.

Cel mai mare castig, insa, este acela de a fi evaluat de un juriu cu adevarat valoros, a carui obiectivitate nu poate fi pusa sub semnul indoielii.

Vi-i prezint, asadar, pe cei care au notat creatiile voastre:

Chef Nico Lontras, unul dintre cei mai inovatori bucatari romani ai ultimilor ani, cu o activitate bogata in strainatate, care a ales sa se intoarca in tara si sa puna umarul cu multa determinare la transformarea bucatariei romanesti. Pe Nico l-ati vazut in finala primei editii a concursului Top Chef Romania, a condus bucataria unuia dintre cel mai renumite restaurante bucurestene (care, ca tot ce e bun in tara noastra, nu a tinut prea mult) si in prezent ofera consultanta multor afaceri culinare din toata tara, implicandu-se si in formarea profesionala a noilor generatii de bucatari.

Andreea Craciun  a pornit ca blogger de food, in urma cu cativa ani. De atunci, a editat una dintre cele mai frumoase reviste culinare online (VEG) si si-a crescut de la un an la altul pasiunea si priceperea in fotografie, ajungand in prezent sa ilustreze cu minunatele ei imagini portofoliile unor importante restaurante, carti, reviste etc.

Rares Dinu este un pastry chef tanar si talentat, pe care l-am cunoscut in bucataria condusa de Chef Nico Lontras. Creatiile lui se remarca prin echilibru, dar si prin multa fantezie. E un tip foarte organizat si are pretentia ca echipa lui sa lucreze cu o precizie de ceasornic.

Chef Nico Lontras - Andreea Craciun - Rares Dinu, pastry chef

S-a discutat despre un top 3, apoi despre un top 5, s-a ajuns la un top 6, asta pentru ca retetele din varful clasamentului, dupa cum veti observa, sunt departajate doar de cateva zecimi de punct. In afara de asta, juratii au fost atat de draguti sa ofere si un feedback (cateva cuvinte/sfaturi pentru concurenti). Clasamentul e mai jos, premiul va trebui expediat la Focsani (parca de acolo e Olguta).

1. Olguta Iliescu – Panna cotta cu ghimbir – 26
2. Ileana Corcotoi – Tort cu ciocolata, nectarine si migdale – 25.5 
3. Simona Cirmu – Verrine cu zmeura si ciocolata alba – 24.6
4. Olguta Iliescu – Parfait de cafea – 24.5
5. Iuliana Toth – Ballotina de pui cu trufe negre – 23
6. Kyrlucky – Beef Wellington – 22.5

In afara acestui top 6, cei care vor dori sa isi afle notele obtinute va rog sa imi solicitati asta prin mesaj privat.

Aici voi face publice cuvintele pe care juratii au dorit sa le adreseze concurentilor.

Chef Nico Lontras

„Am studiat toate retetele din concurs si am fost frumos surprins de tehnica de gatire pe care amatorii o abordeaza. Wow… avem caviar de cafea,  avem un pui transat perfect, avem combinatii de texturi si elemente care se potrivesc perfect in unele preparate. Ma bucur enorm sa constat ca in Romania exista amatori care gatesc mai bine ca unii profesionisti.

Pentru mine cel mai impresionant preparat este Panna cotta cu ghimbir. Apreciez prezentarea, combinatia de texturi si combinatia de ingrediente. Poate ca jeleurile le-as fi taiat altfel si fara indoiala as fi ales niste frunze de menta mai mici, dar efectul vizual este foarte puternic iar ingredientele alese imi inspira numai lucruri bune.

Beef Wellington – din punctul meu de vedere este preparatul de pe locul al doilea. Apreciez in mod deosebit felul in care s-a gatit carnea, arata perfect. Aluatul, insa, ar fi trebuit sa fie ceva mai crescut, foitele de aluat nu se prea vad si din reteta lipsesc unele indicatii esentiale, cum ar fi… sarea si piperul. :) Autorul ne spune ca a facut acel duxelles de ciuperci la foc iute, dar nu ne spune si de ce anume (sa se evapore apa rapid etc) iar despre asezonare nu pomeneste nimic. In afara de asta, prezentarea lasa de dorit, nicio garnitura, nicio salata etc. Stiu ca reteta propusa e cea de beef wellington, dar intr-un concurs te straduiesti sa prezinti o farfurie cat mai diversa si care sa arate cat mai bine.

Verrine cu zmeura si ciocolata alba – superbe, executate perfect, atat decorul de ciocolata cat si bezelele. Daca nu ar fi existat „dar”, pentru mine ar fi putut fi reteta castigatoare. Dar… am citit lista ingredientelor, mi se pare prea multa gelatina pentru cantitatea de lichid folosita, cu atat mai mult ca e vorba despre un desert la pahar, nu trebuie sa fie prea inchegat. In afara de asta, am vazut imens de multa lavanda pe farfurie! Ma tem ca intr-o asemenea cantitate, lavanda poate fi chiar toxica, iar daca nu e pentru mancare, de ce a pus-o acolo? Fara indoiala, autoarea e talentata si dovedeste ca are mana buna. Mai trebuie sa deprinda simtul proportiilor.

Ballotina de pui cu trufe negre – jos palaria pentru felul in care a transat puiul, pentru cum a explicat tot procesul de asamblare, legare, gatire etc. Tot ce a avut legatura cu carnea a fost perfect, insa la garnituri si prezentare… mai e de lucru.  Sosul cam balteste, verzisoarele par extrem de mult gatite si oricum, putine elemente pe farfurie. Dar e bine, foarte bine pentru un amator. :)

Tort cu ciocolata, nectarine si migdale – descrierea retetei in sine, ingredientele folosite m-au facut sa ma gandesc ca as manca singur tortul asta si nu l-as imparti cu nimeni. Unde consider eu ca ar mai fi de lucru este atat la finisarea produsului intre, cat si la prezentarea pe farfurie, ar fi mers poate un sos, cateva fructe colorate etc. ”

Andreea Craciun

Andreea a fost atat de amabila si a considerat ca feedback-ul e cel mai important lucru pentru oamenii care participa la un concurs. A comentat fiecare fotografie (ilustrativa, sau, dupa caz, fotografia care i s-a parut ei cea mai buna dintre cele propuse) si a dat sfaturi concurentilor.

„My top 3

  1. Pannacota cu ghimbir
  2. Parfait de cafea
  3. Tort cu ciocolata, nectarine si migdale

Panna Cotta cu ghimbir – 10

Din momentul in care am vazut-o pentru mine asta a fost fotografia castigatoare. Desi ar mai avea nevoie de putina luminozitate, altceva nu-i mai trebuie. Cromatica e sublima!! (rosu primar-accente de verde-galben solar), “dezordinea ordonata” a fructelor dispuse in semicerc care pornesc treptat intr-o calatorie spre latura opusa, lasand mai mult decat suficient spatiu negativ pentru ca preparatul sa respire, accentul zmeurei in jumatatea opusa si imaculata, frumusetea delicata a albului, minimalismul general al compozitiei! Love it! De la mine ai trei de DA!

Tort cu ciocolata, nectarine si migdale

Mi-a placut foarte mult compozitia, m-a atras prin simplitate si delicatete. Compozitia e echilibrata, iar fotografia are suficient spatiu negativ. Mi-ar fi placut totusi sa aiba ceva mai multa viata si o doza mai redusa de planificare, un element care sa introduca miscarea in aceasta scena, ex: o furculita asezata ca si cum cineva s-ar pregati sa manance, sau un servetel usor dezordonat. O fotografie buna, care ar fi beneficiat foarte mult daca i-ar fi fost insuflata mai multa “viata”.

Verine cu zmeura, ciocolata si crocant de bezea

O poza ordonata, aranjata cu respect pentru echilibru si simetrie. Punctul de statie este bine ales si ilustreaza foarte bine straturile produsului. Imi place mult si food-stylingul, jocul dintre bezele si zmeura, simetria celor trei triunghiuri, precum si echilibrul culorilor – felicitari.

Ii lipseste o corectie a expunerii (este subexpusa, adica are nevoie de mai multa lumina) si balansului de alb si, dpdv compozitional, are luft insuficient (luft – in germana, “spatiu”, “aer”, distanta dintre subiect si marginile pozei).

Ballotina de pui cu pasta de trufe negre 

Mancarea maro este cel mai greu de stilizat si fotografiat. Admir efortul autorului, precum si atentia pe care a dat-o platingului (asezarii in farfurie). Cu o expunere mai buna, ceva mai multa luminozitate, o corectie a culorilor si indepartarea coltului negru din dreapta sus, fotografia ar fi aratat mult mai bine.

Fantezie de vara

O fotografie frumoasa, putin prea “calda” si subexpusa pentru gustul meu, insa cu un food styling ingrijit care se vede ca a fost gandit indelung. Imi place ca autorul a optat pentru amplasarea sursei de lumina in spatele subiectului, pentru ca asa a obtinut acea oglindire superba a luminii in sos. Lumina este o lumina difuzata foarte frumoasa si diafana, care se potriveste perfect cu nuantele de roz alese (ador fundalul!!!).  Dpdv cromatic ma deranjeaza foarte putin “floarea” galbena, mi se pare putin stinghera si in plus intr-o fotografie in care predomina nuante de la rosu-burgundiu la roz pal, cu accente de verde. Dpdv compozitional, ma deranjeaza alaturarea unui cerc mare in dreapta, cu doua elemente florale in mijloc cu 5, respectiv 6 petale, apoi trei cercuri mai mici sub forma celor 3 petale rosii. Cred ca daca cele doua floricele din mijloc ar fi fost de fapt doua cercuri mai mici decat cel roz, ar fi fost perfect! E o fotografie cu mult potential, si daca ar fi fost executata mai bine dpdv tehnic ar fi fost in topul meu 3!

Beef Wellington 

Un fel de mancare foarte greu de facut, insa aranjat cu grija pe platou. M-am bucurat sa vad ca poza e in focus si ca urmareste o diagonala pozitiva, insa din pacate nu este expusa corect. Lumina este insuficienta, este amestecata (doua surse de lumina diferite de temperaturi diferite) si, din nefericire, una din surse este lumina de blitz care loveste preparatul frontal. Acest gen de lumina este cel mai putin atragator in fotografia de mancare si ar trebui evitat. Sfatul meu ar fi ca autorul sa foloseasca data viitoare o sursa de lumina puternica din lateral, pe care sa o difuzeze cu o blenda sau o hartie cerata alba, iar poza se va imbunatati considerabil! Dpdv al food stylingului, preparatul pare putin cam stingher si ar fi trebuit sa fie “inveselit” putin fie cu ceva ierburi, condimente, frimituri de aluat, un sos, etc. Vorbind de sos – intotdeauna farfuria trebuie bine stearsa iar acele puncte minuscule de grasime din fata primei felii eliminate.

Mini tarte Banoffee 

Din punct de vedere compozitional, poza mi se pare destul de echilibrata. Personajul principal se afla in centru, lumina se reflecta foarte placut pe crema, tarta din spate o echilibreaza pe cea din fata.

Din pacate, poza are soft focus (sau cel putin asa pare la aceasta rezolutie), ceea ce reprezinta punctul cel mai slab al acestei fotografii. De asemenea, din punct de vedere cromatic nu mi se pare ca mixul dintre nuantele de maro-bej si lila-fucsia este cel mai fericit; in plus acea fundita din coltul stanga sus are o culoare mult prea puternica si distrage ochiul in mod neplacut de la personajul principal. Ar mai fi trebuit de asemenea lucrat la balansul de alb si corectate culorile.

Prajitura crocant-cremoasa

Acesta este un exemplu de poza care ar fi fost mult mai reusita daca autorul ar fi largit putin cadrul prin indepartarea fata de subiect, atat pentru ca prajitura ocupa prea mult din cadru cat si datorita faptului ca apropierea (si focala obiectivului) au deformat-o, facand ca partea din fata sa para disproportionata fata de laterale. Acelasi lucru este valabil si pentru obiectele din spate, din care m-as fi bucurat sa pot vedea mai mult. Ex: daca in loc de aceasta prajitura ar fi fost o persoana, ar fi avut nasul extrem de mare in comparatie cu restul fetei.

De asemenea, nu ar fi stricat ca umbrele sa fie mai luminoase si balansul de alb sa fie putin corectat.

Parfait de avocado

Mi-a placut food stylingul din aceasta poza si paleta cromatica a parfait-ului si coacazelor este foarte reusita, insa nu se potriveste deloc cu farfuria alb-negru aleasa. In general recuzita alb-negru in acelasi cadru e greu de echilibrat, datorita diferentei de expunere, de aceea eu nu o recomand.

Dpdv compozitional, cred ca fotografia ar fi avut foarte mult de castigat daca parfait-ul ar fi fost asezat ca o buturuga, cu coacazele deasupra, orientata usor diagonal in sensul stanga jos-dreapta sus, cu punctul de statie (pozitia din care se fotografiaza) usor coborat. Asa cum a fost pozitionat acum, parfait-ul e usor inclinat spre stanga si bidimensional si nu cred ca e pus in valoare la adevaratul potential.

Rulada cu crema de branza si zmeura

Desi fotografia este mult-mult prea rece pentru mine (trebuie aplicata o corectie a balansului de alb si a culorilor, si indepartata zona arsa din coltul stanga sus al farfuriei – zona alba in care nu mai exista informatie, in asa fel incat culorile sa nu mai aiba acea nuanta albastruie, sa fie mai calde), imi place foarte mult din punct de vedere compozitional si cromatic. Imi place linia pozitiva stanga-jos – dreapta-sus data de servet, imi place faptul ca e una din putinele fotografii in care apare si o lingurita, un accesoriu care sa dea senzatia de firesc, de natural, de mancare gata sa fie atacata, imi place atentia cu care au fost asezate fructele si frunzele si, mai ales, imi place jocul compozitional al celor trei felii de rulada, astfel incat sa fie pus in evidenta produsul cu toate caracteristicile, sa putem vedea si crusta de sus si interiorul. Imi place ca feliile nu sunt aliniate si sunt construite in asa fel incat sa atraga ochiul. Felicitari, esti pe drumul cel bun!

Inghetata de ciocolata fina 

Imi place poza asta pentru ca e inedita! E plina de viata datorita apei din piscina care stropeste, e speciala pentru ca e scoasa din contextul obisnuit al mesei de bucatarie, e indrazneata pentru ca are umbre foarte dure date de lumina directa a soarelui. Dpdv al food stylingului, cred ca ciocolata decorativa acopera prea mult din inghetata (pentru gustul meu) sau e prea groasa, in orice caz, as fi redus putin cantitatea si ar fi fost ideal ca cireasa sa aiba si o codita :) Singurul aspect care ma deranjeaza este scaunul albastru pe care a fost pozata, pentru ca se reflecta prea mult in pahar si da o pata de culoare care distrage neplacut ochiul. In plus ca sa intaresc atmosfera de vara, piscina si soare, ar fi mers nemaipomenit in cadru o pereche de ochelari sau o carte/ziar.

Ratatouille

Un preparat ordonat, fotografiat clasic si minimalist. Punctul de statie e bine ales pentru a ilustra trasaturile preparatului, balansul de alb si culorile sunt echilibrate, insa din pacate mi se pare (cel putin la rezolutia pe care o am eu) ca focusul este putin mai in spate decat ar trebui (backfocus). Dpdv compozitional ma deranjeaza ca cercul farfuriei a fost taiat jos si lateral dreapta.

Cuibusoare

Acesta este un preparat la care imi place mai mult o poza cu preparatul neasezat inca pe farfuria finala decat poza preparatului final, care mi se pare mult prea incarcata, iar aparatele electrice din coltul stanga sus cresc disconfortul vizual.

Poza aleasa de mine prezinta cuibusoarele in tava, asezate ordonat si ispititor. Desi balansul de alb si culorile nu sunt tocmai corecte (poza are un usor hue cyan), nu ma deranjeaza foarte mult. Imi place fundalul de lemn si prezenta discreta a celor doua castroane din fundal, care sugereaza o bucatarie de tara, plina de arome si gust. Per total, fotografia are sens, elementele sale se coordoneaza iar tonurile de gri, alb si maro se complementeaza foarte bine intre ele.

Tiramisu Trifles

La rezolutia pe care o am eu, poza pare sa nu fie in focus, sau sa aiba cel putin un backfocus exagerat. Nu este expusa corect, temperatura de culoare nu e potrivita, iar preparatul a fost fotografiat mult prea indeaproape, eliminandu-se spatiul negativ care l-ar fi lasat sa “respire” si deformand borcanul. Foodstlyingul imi place (cu exceptia patternului de pe fata de masa), si cred ca daca s-ar fi corectat greselile tehnice de mai sus ar fi fost o fotografie reusita.

Prajitura napoleon cu straturi de ciocolata

Singurul defect al unei fotografii care nu poate fi corectat in post procesare este lipsa claritatii. Din pacate poza nu este in focus (adica subiectul principal e in ceata), astfel incat celelalte mici probleme tehnice (expunerea, culorile) palesc in fata acestei greseli majore. Preparatul arata insa foarte bine si e ispititor (ce l-as mai manca!), insa dpdv compozitional este asezat intr-o zona nepotrivita a fotografiei (mijloc sus), iar dunga farfuriei taie cadrul intr-un mod deranjant.

Mini torturi cu panacotta si jeleu

O fotografie simpla, cu un preparat foarte bine realizat si decorat. Incadrarea e echilibrata, imi place ca lingurita nu e evidenta (da o senzatie de natural) insa ma deranjeaza linia orizontala care taie cadrul in jumtatea de sus a fotografiei. De asemenea, balansul de alb si culorile ar trebui corectate (fotografia este prea calda, iar asta se vede din faptul ca albul nu e alb, ci are o nuanta galbuie).

Dark chocolate supreme

Prajitura arata foarte bine si textura indica faptul ca este “supreme”, insa cadrul este mult prea incarcat, cu sosul ocupand prea mult din farfurie iar floricica (maro? Rosie?) negasindu-si locul in tablou. Prajitura este pozitionata dezechilibrat, in afara centrului de interes, pe o diagonala care deranjeaza ochiul. La modul ideal ar fi fost adusa putin mai spre centru iar cadrul ar fi fost putin mai larg, permitand spatiu negativ. De asemenea, atrag atentia la dunga din coltul stanga sus, care reprezinta genul de element nedorit si care trebuie evitat.

Briose cu dulceata de visine

I love muffins! Imi place faptul ca autorul nu s-a rezumat la ideea de a fotografia o singura bucata si ca a incercat sa ilustreze ideea de bogatie, jucausenie, candy bar specifica muffinsurilor. Sunt insa cateva probleme de compozitie si tehnice. In primul rand fotografia nu e corect expusa, are zone arse (lumina excesiva din dreapta) iar balansul de alb este incorect. Punctul de statie (unghiul de fotografiere, sa zicem) nu este potrivit, pentru ca desi vad corpul muffinului si glazura, ar putea la fel de bine sa fie niste biscuiti fiindca prin fotografierea de sus am taiat atat volumul preparatului, dar si al suporturilor de tort. In ceea ce priveste florile, parerea mea e ca “mai putin e mai mult” :) si nu le-as fi pus pe toate in cadru, sau daca le-as fi pus as fi folosit o pozitie fireasca (fie toate intr-o vaza, fie intr-un buchet), iar nu toate orientate cu varful catre muffins, fiindca dau o puternica senzatie de “aranjat pentru poza”, de nefiresc.

Mascote cu mousse de fragute 

Permiteti-mi sa va impartasesc un secret: negrul (sau aproape negru) fotografiat pe fundal alb e foarte greu de redat cum trebuie. Daca puteti sa evitati situatia asta, faceti-o! Preparatele sunt foarte frumoase si, desi poza este usor subexpusa, dau o senzatie de placut si ingrijit. Ar fi ajutat foarte mult daca farfuria nu ar fi fost alba si colturile ei nu ar fi taiat atat de nepotrivit cadrul si daca prajiturile ar fi fost aranjate intr-un altfel de ritm (de pilda una in centru, iar cea din spate usor la dreapta, pentru a forma un triunghi impreuna cu vaza din spate).

Parfait de cafea 

Platingul acestei poze este superb, ideea de miscare introdusa prin turnarea sosului din ceainic e excelenta (desi as fi incercat poate sa pozitionez ceainicul usor mai in spate, astfel incat sa nu “taie” crocantul de pe parfait), iar cromatica impecabila (maro inchis, chihlimbar, cafea cu lapte, crem deschis, alb). Fotografia are insa nevoie de o corectie a balansului de alb si culorilor (mi se pare ca observ un hue rosu in alb).

Tort cu crema de fructe de padure si ciocolata 

Un tort frumos, facut cu migala si ornat cu atentie. Lipseste insa o corectie a balansului de alb (poza este prea rece), iar incadrarea are din nou de suferit datorita taierii partilor de jos, sus si lateral dreapta. De asemenea punctul de statie nu e cel mai bine ales, intrucat nu ne ofera o perceptie a inaltimii tortului.

Prajiturele Jools 

Aceasta fotografie sufera din pricina lipsei unui balans de alb si a unor culori corecte, precum si datorita liniilor date de umbrele din fundal care taie cadrul intr-un mod nedorit. Din pacate nici combinatia texturilor nu este foarte atragatoare, iar sosurile sunt aranjate intr-un mod care nu este cel mai echilibrat sau atragator. Cred ca ar fi fost benefica folosirea unor frunze de menta mai “vioaie” precum si aranjarea sosului sub forma de punctulete ordonate, de pilda.

Tortillas cu sos salsa

Dpdv tehnic, fotografia nu are un balans de alb corect si nici o expunere prea buna. Dpdv al compozitiei, regasesc aici multe din greselile pe care si eu le-am facut la inceputuri, si anume acelea de a inghesui in cadru tot ce pot (tava, carte, floare), de a nu fi atenta la fundal (ghiveciul de orhidee ale carei flori nu se vad, dar radacinile inestetice da), de a inclina aparatul astfel incat sa am un orizont dereglat (pe o diagonala stanga sus – dreapta jos), si de a aranja obiectele in cadru astfel incat sa nu scot in evidenta subiectul meu (mancarea) si sa nu respect nicio regula de simetrie (sau asimetrie) placuta ochiului. Vestea buna este ca daca exersezi si inveti din greseli, poti ajunge oricat de sus iti doresti! :)

Quiche cu gorgonzola si sunca 

Desi aceasta fotografie este putin prea calda pentru mine (as fi optat pentru alt balans de alb si poate o usoara corectie a expunerii) si are prea putin luft in stanga subiectului principal, imi place simetria tartelor, DOF-ul care le duce spre infinit, imi place ca focalizarea nu s-a facut pe tarta din mijloc, in centrul fotografiei, ci pe cea de jos (e o tehnica pe care eu o folosesc foarte des). Cromatica e frumoasa si, per total, e o poza cu potential.

Mini tarte cu ganache de ciocolata alba si fructe 

O fotografie ordonata (putin prea calda pentru gustul meu), ispititoare, cu fructe a caror prospetime se vede si se apreciaza. Cred ca incadrarea ar fi fost mai fericita daca ar fi fost puuutin mai larga, astfel incat sa avem luft in partea de jos a subiectului principal.

Gogosi din dovlecei 

Motivul pentru care am acordat nota 7 acestei fotografii, care este in mod evident subexpusa (lumina insuficienta), este pentru ca mi-au placut mult cromatica si compozitia. Liniile platoului au fost alese foarte inteligent si flatant pentru gogosi, iar contrastul dintre albastrul puternic si portocaliul primei gogosi/auriul marginilor este unul din punctele care mi-au placut. Nu ar fi stricat un cadru mai larg si nici ca fundalul sa fie ceva mai neted (servetul sa fie calcat). Daca aceste aspecte ar fi fost indreptate, un preparat de altfel greu de fotografiat (e maro si usor inestetic) ar fi fost pus in lumina sa cea mai buna.

Rasol de pui rumenit

Desi si aceasta fotografie este dureros de subexpusa (neluminata suficient), imi place mult stylingul si lumina laterala care scoate in evidenta fragezimea rasolului si se oglindeste placut in sos. E un preparat ingrijit, care ar fi aratat cu totul altfel daca ar fi fost pus intr-o lumina mai buna, daca s-ar fi bucurat de putin contrast si culori mai vii. De tinut minte ca toate acestea se pot face foarte usor in post procesare, si ca “baza” fotografiei este buna.

Canapele de mamaliga cu crema de branza

M-a impresionat styling-ul acestui preparat! La o privire neatenta, m-a facut sa cred ca e vorba de un desert! Fotografia are un aer casual, de home-made ingrijit, e simpla si frumoasa prin aceasta simplitate. Imi place aranjarea pe diagonala stanga-dreapta, dar cred ca ar fi fost binevenit un cadru putin mai larg, cu luft mai mare in partea de jos a subiectului principal.

Prajitura cu merisoare si arahide

Tare greu de fotografiat preparatele maro! Dpdv al stylingului simt ca acestui preparat ii lipseste dimensiunea. Nu imi dau seama foarte bine cat e de inalta tarta, iar crusta maro acopera continutul pe care mi-as dori sa il pot vedea in acest caz. Desi elementul alb central e binevenit, ma tem ca este insuficient pentru a insufla viata fotografiei. As fi adaugat un servet, un cutit, as fi facut o sectiune si as fi furat o felie, lasand in urma o armata de frimituri, etc.”

Rares Dinu:

„My top 3 (which is top 5, actually :D)

1. Tort cu nectarine, migdale si ciocolata

2. Verrine cu zmeura si ciocolata alba

3. Beef Wellington + Parfait de cafea + Ballotina de pui cu trufe negre

Ileana Corcotoi – tort cu ciocolata, nectarine si migdale

O reteta foarte buna , as putea spune delicioasă. Combinatia gusturilor este perfecta ! Nota : tehnica + combinatia gusturilor -10

Saiceanu Laura -Mini tarte Banoffee
O reteta buna, imi place, dar prea simpla pentru un concurs.

Oprea Anda – Prajitura crocant cremoasa.
Din punctul meu de vedere nu este o combinatie prea buna, cu ingredientele acelea as fi facut ceva mai interesant.

Adnia – Parfait de avocado
Avocado are nevoie de mai mult decat un indulcitor ca sa devina un desert  :)

Patricia Popescu – Rulada cu crema de branza si zmeura… Not my style :)

Kyrlucky -Beef Wellington… Hmmm de fiecare data cand il vad „imi ploua in gura ” si imi aduce aminte de prima oara cand am gustat.

Simona Cirmu – Fantezie de vara
Un desert intr-adevar de vara. O combinatie buna, texturi cam repetitive.

Miron Diana – Inghetata de ciocolata
Hmmm! Nu e chiar suficient pentru un concurs.

Cornelia Burcheci – Ratatouille
Buna alegere, e simplu dar gustos!

Iuliana Toth  – Cuibusoare
Da, imi plac!

Cornelia Burcheci – Tiramisu Trifles
De tiramisu toti suntem satui … dar tiramisu al tau imi place!

Cornelia Burcheci – Napoleon
De data asta nu ai punctat bine, observ ca esti fan ciocolata ( ca si mine de altfel) dar napoleon-ul este putin dificil de mancat, ai straturile foarte groase … ai fi putut sa inlocuiesti 1-2 dintre straturi cu un clasic foietaj sau sa le lipesti de foietaj ( dar cu un strat subtire ) si era mult mai bun.

Simona Cirmu – Verrine cu Zmeura
Bravo! Just perfect! Nici nu vreau sa ma gandesc la gust ☺️ ,pur si simplu ador ingredientele astea!

Olguta Iliescu – Panna Cotta cu Ghimbir
O combinatie buna, reusita.

Claudia Vasilache – Mini torturi cu Panna Cotta
Imi place combinatia.

Iuliana Toth – Ballotina de pui.
Wow ! Bun rau… asa pare :) combinatia de gusturi e fabuloasa ! Felicitari!

Iuliana Toth – Dark chocolate supreme
Bun !

Alexandra Tudor -Briose cu dulceata de visine
Cred ca ai fi putut sa te straduiesti mai mult :)

Adnia -Mascote
Fata de parfait-ul de avocado, ai facut o alegere mult mai buna.  Lucrat ingrijit, bravo!

Olguta Iliescu – Parfait de cafea
Felicitari, buna alegere, o combinatie buna si un desert reusit !

Cornelia Burcheci – Tort cu crema de fructe de padure si ciocolata
Un tort de vara bun, dar ca si aspect… hmmm.

Iuliana Toth – prajiturele „Jools”
Prefer Drak Chocolate Supreme :))

Badica Robert – Gogosi din dovlecei
Not my style :)

Iuliana Toth – Rasol de pui rumenit
Bun si asta ! Dar nu se compara cu Ballotina de pui :)) ”

Multumesc juratilor, felicitari concurentilor!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Castigatorul concursului de retete de la co-autorii lauralaurentiu.ro

  1. Seicean Laura spune:

    Felicitari castigatoarei! Un preparat foarte frumos.
    Multumesc foarte mult juriului pentru observatii. Din ele invatam:)

  2. Iuliana Toth spune:

    A fost o experienţă unică şi onoarea de-a o fi trăit nu are echivalent în cuvinte! Mulţumesc Laura, mulţumiri juriului şi felicitări tuturor – noi toţi am avut parte de atenţia unor nume sonore din sfera culinară, nesperat de multă răbdare şi aprecieri pe măsura!

  3. Cornelia Burcheci spune:

    Multumesc juriului. Ma asteptam la critici mai dure, mai am de citit, de invatat.