Cautare in site
x inchide

Mancare de casa vs. mancare fast food

Adaugata la de

…sau mancare congelata, semipreparata, mancarea de la bufet sau de la cantina. In urma cu mai putin de un an, am hotarat ca nu voi scrie despre asta. M-am razgandit. Multe dintre rezolutiile de acum sase ani, cand am lansat blogul, de acum doi ani sau chiar de anul trecut s-au schimbat.

Acum sase ani, imi doream nimic mai mult decat sa inspir oamenii sa gateasca acasa. Mi se parea ca an de an se accentueaza tot mai mult renuntarea oamenilor, a familiilor, la obiceiul atat de frumos si sanatos al unei mese cu mancare de casa, impartita cu cei apropiati. Dupa aproape sase ani de blogging si de lectura a multor altor site-uri si bloguri romanesti, am inceput sa ma intreb cu ce este mai buna, de fapt, mancarea pe care o gatesc majoritatea oamenilor acasa la ei, fata de cea de la fast food, mancarea semipreparata, congelata etc.

Cum ar trebui sa fie mancarea de casa?

In primul rand, gatita cu dragoste. Cred ca acest ingredient de baza inca isi gaseste locul in aproape toate bucatele gatite de gospodinele (sau „gospodinii” :P) din Romania. Am convingerea ca aproape fiecare dintre oamenii care gatesc acasa, pentru cei dragi lor, o fac cu dorinta de a rasfata, de a face o bucurie, de a imparti un moment de calitate. Poate veti rade sau vi se parea de necrezut, dar aceasta energie pozitiva chiar influenteaza gustul mancarii, mai mult decat ar putea sa o faca orice aditiv alimentar.

baked mac&cheeseMancarea de acasa ar trebui sa fie gatita cu responsabilitate. Responsabilitate fara de sanatatea celor care o vor manca, responsabilitate fata de mediu, fata de bugetul familiei, fata de bunul mers al lucrurilor pe planeta si in tara asta (stiu, suna bombastic, dar voi detalia mai departe, argumentand fiecare afirmatie).

Mancarea de acasa, sanatatea si bugetul familiei

E de la sine inteles ca daca mananci prost, te vei simti prost, ba chiar la un moment dat trupul ar putea sa-ti cedeze. Ca sa mananci bine, insa, contrar tuturor preconceptiilor, nu ai nevoie de bani multi. Este suficient sa iti faci obiceiul de a gati cu produse de sezon.

Cu putina chibzuiala si destul de putin efort, poti pastra la congelator sau sub forma de conserve legume si fructe pe care le-ai luat aproape pe degeaba, pentru ca atunci cand e oferta maxima, pretul e minim. In acelasi timp, in momentul de varf al sezonului, legumele si fructele de sezon concentreaza maximum de beneficii nutritive, fiind mult mai valoroase pentru sanatate decat aceleasi legume cumparate pe timp de iarna de la supermarket.

mar, portocala, strugureUn obicei deopotriva de sanatos si economic este sa-ti faci cumparaturile direct de la mici producatori locali sau de la piata (dar dupa ce ai identificat taranii autentici, nu de la bisnitari).

Nu mai demult decat ieri am citit cateva randuri scrise de detinatorul website-ului aromesigusturi.ro: „Tot aud in stanga si in dreapta ca „nu gasim producatori, nu stim de unde sa-i luam, nu sunt producatori onesti”. Vreau sa spun celor care folosesc aceste scuze ca sunt doar atat, niste scuze. Daca vrei sa gasesti un producator atunci il cauti pana il gasesti, pentru ca pentru tine este important sa te hranesti cu hrana sanatoasa. Iar daca vrei sa vezi cat de onest este un producator mergi sa-l cunosti atunci cand ai un pic de timp liber. Asta va cladi increderea intre voi. Tu ca primesti alimente naturale sanatoase, el ca are un cumparator fidel.”

cirese proaspeteCred ca multi dintre cei responsabili de hrana si bugetul familiilor lor chiar stiu sa se gospodareasca si ca iar cele mai bune si economice solutii. Ceea ce constienteaza regretabil de putini dintre oamenii care gatesc acasa, urmeaza acum.

Sustinerea producatorilor locali

Tot mai multi oameni cumpara de la supermarket aproape tot ceea ce pun pe masa familiei. Principalele criterii dupa care produsele sunt alese sunt aspectul si pretul. Intre niste rosii romanesti, crapate si de dimensiuni inegale, si niste rosii olandeze, calibrate la milimetru, lucioase si cu o culoare perfecta, vor iesi castigatoare ultimele. Mai ales ca, desi vin de peste mari si tari, de cele mai multe ori sunt mai ieftine decat produsele autohtone. Intre laptele la punga, produs de o fabricuta dintr-un orasel la doar 30 de kilometri de locul in care te afli, si laptele ambalat in cutii frumoase, imprimate cu familii fericite plimbandu-se pe pajisti verzi sub un cer uimitor de albastru, tot ultimele vor castiga.

Rosiile olandeze, crescute probabil pe un pat de carton, hranite cu chimicale si coapte la bec, nu vor avea niciodata gustul alor noastre. Cat de mult conteaza pentru romani faptul ca atunci cand le aleg, pentru ca sunt frumoase si satisfac nevoia de simetrie a majoritatii dintre noi, tocmai au contribuit cu putin ca un mic fermier roman sa isi inchida afacerea? Sau un biet taran cu mainile crapate sa renunte la a mai cultiva rosii in Romania, devenind capsunar prin alte parti ale continentului?

Cat de mult conteaza pentru romani faptul ca marii procesatori de lapte, cei care comercializeaza laptele in cutii frumoase, importa laptele din Ungaria, Polonia sau alte parti ale lumii, in timp ce micii producatori romani nu mai au unde sa il vanda? Multi ar zice ca cer cam multi bani pe litru. Adica 1 leu. Nu o sa fac comparatia cu litrul de coca cola, o sa va rog doar sa va ganditi la munca bruta pe care o implica cresterea animalelor, o munca pe care majoritatea dintre noi nu am face-o din diverse motive, principalul fiind ca nu am fi in stare. Sa ne gandim si ca vaca taranului, ca sa dea lapte, trebuie hranita si ea.

cas cu chimen 1
Nu demult, am citit un post emotionant pe blogul Menta si Rozmarin, care povestea despre uimitoarea solidaritate a italienilor fata de producatorii locali de Parmigiano Reggiano. Pe scurt: in mai 2012 un cutremur de mare intensitate a zguduit nordul Italiei, provocand pagube imense. Printre pagubiti au fost si producatorii locali de branza, consortiul producatorilor raportand pierderea a aproximativ 400.000 de bucati de Parmigiano Reggiano cantarind fiecare cate 40 kilograme. La aflarea vestii, intreaga comunitate italiana s-a mobilizat, de la simpli consumatori pana la patroni de restaurante. Branza a fost reambalata iar oamenii au contribuit, platindu pentru ea, la salvarea producatorilor locali si a unui brand de traditie pentru Italia.
cas mare taiat 1Mi-ar place mult ca si intre noi, romanii, sa demonstram acest gen de solidaritate. „Mandru ca sunt roman” nu ar mai fi doar un slogan.

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 comentarii la Mancare de casa vs. mancare fast food

  1. mihaela spune:

    superb articlolul!

    de cand am descoperit blogul ma tot intreb unde gasesti timpul gatesti toate minunatiile ce le vad pe aici. De fapt nu de timpul fizic duc lipsa ci probabil de o lipsa de organizare (?) si in plus de asta mi-e foarte greu pentru ca trebuie sa gatesc fara oua si fara produse lactate (alergii). Lactatele am invatat sa le inlocuiesc dar lipsa oualor reprezinta marea mea durere.

    de ex. am facut slata de linte si n-am stiut in compania carui preparat s-o servesc. asa ca sotul a mancat o portie dupa care s-a dus la frigider si si-a luat o paine cu salam :( Ai vreun sfat pentru mine? ca tare bine mi-ar prinde.

  2. Rafi spune:

    De curand am gasit pe fb fotografia unui tort ce parea a fi cu frisca si fructe..zic parea pentru ca de fapt,asa cum aveam sa aflu mai tarziu de la persoana care postase poza,tortul era un pandispan,crema de cacao la plic,frisca la plic(eu nici nu stiam ca exista asa cv!!!)si niste fructe..pe astea le pusese ptr ca vroia sa manance cv sanatos…am ramas socata,cu atat mai mult cu cat „autoarea „era o femeie de vreo50de ani..ea in 50 de ani de viata inca nu invatase sa faca o crema de ciocolata:(((

  3. Mirel spune:

    Buna Seara.Scriu in legatura cu incurajarea economiei locale si sustinerea producatorilor romani.Astfel ca am un telefon allwiev,electrocasnice arctic,mobila romaneasca,lucreaza in sistemul sanitar si incerc pe cat posibil ca incurajez consumul de medicamente produse in Romania.De ce cumpar de la supermarket si nu de la piata?Simplu.Fiindca in piata nu primesc bon si astfel nu incurajez nimic altceva decat munca la negru.Atata timp cat eu imi platesc darile la stat am aceleasi asteptari si din partea altora.

  4. SavoriUrbane spune:

    Cand se va face trierea bloggerilor culinari? Niciodata. Atata timp cat cei iresponsabili au cititori „tip oi”, care nu fac diferenta intre frisca naturala si cea artificiala sau nu sesizeaza lipsa vaniliei si a cojii de lamaie dintr-un aluat dulce dospit (astea-s fineturi deja) sau cantitatea nefiresc de mare de drojdie care ar trebui cica pusa in el (mi-a aratat chiar acum cineva o reteta care la 2 cani de faina – cat or fi alea? – indica 50 g de drojdie!!!) acesti bloggeri vor defila nestingheriti, ba chiar vor fi multumiti de cat de multa lume le citeste aberatiile. Tot aceeasi sursa indica 2 linguri (nu lingurite!) de drojdie uscata la 350 de faina, pentru un asa zis blat de pizza….pufos! cum altfel? A…si unge tavile cu ulei – ca pizza sa aiba gust de langos. E asa de greu sa deschizi 2-3 site-uri (sau mai bine carti) ca sa te informezi cam cum se face un blat de pizza, inainte de a prezenta ororarea asta cititorilor?? OK, dar cand omul te intreaba cata drojdie proaspata sa puna in locul celei uscate cum iti permiti sa-i raspunzi ca nu stii pentru ca n-ai facut niciodata pizza cu drojdie proaspata. Poftim???
    Cand se va termina oare cu „diplomatul cu frisca artificiala”, prajiturile din plic, „savarinele de post” sau „negreasa” (sic) cu praf de copt, ulei si fara ou? Apropos, autorul de care pomenesti (da, acela cu vegeta sau delikat) prezinta publicului margarina frecata cu zahar si cacao drept crema pentru amandine. Fain! Sa-si manance ei aberatiile astea!

  5. Corina Ureche spune:

    Felicitari pentru articol, Laura! Foarte adevarat tot ce ai scris.
    Uite,
    eu am observat ca foarte multa lume chiar nu doreste sa se schimbe sau
    sa se educe din acest punct de vedere. Incerc sa le explic oamenilor de e
    nu e buna vegeta sau margarina si tot pe a lor o tin. Vin de obicei cu
    argumente ca fie le place, fie e mai ieftin, fie imi spun ca nu au ce
    sa le faca rau sau mai stiu eu ce alte motive din astea. Si e trist ca
    sunt tineri, prieteni de-o seama cu mine, care ar trebui sa se educe ca
    sa poata educa la randul lor.
    Ii explicam intr-o zi unei vecine ca
    sucul „natural” de portocale pe are il bea din sticla de plastic la 2,5 l
    care a costat 2 lei e o bomba mult prea daunatoare pentru trup (si
    minte). Mi-a spus ca ei ii place si in plus e si ieftin si sa las acuma
    atatea fite….Si le-am lasat, ca n-am avut cu cine sa discut. Daca esti
    nepasator atunci ramai asa.
    Si asa m-am saturat de lipsa timpului pe
    motiv, a unora, ca nu gatesc sau gatesc tampenii, de numa. Si eu
    lucrez 8 ore jumate si cu timpul petrecut pe drum spre lucru sunt
    plecata de acasa peste 10 ore pe zi, dar pentru asta tot gatesc ceva
    oricat as fi de obosita. Pentru ca vreau si ma intereseaza mult ce bag
    in gura. Daca vrei chiar poti face orice, inclusiv sa te informezi!

  6. Dana Burlacu Visternicu spune:

    Crede-ma ca toata noaptea m-am rascolit in urma acestui articol. Multe adevaruri chiar dureroase sunt spuse.

    Cred atat de mult ca educatia gastronomica alaturi de cea sanitara ar trebui sa fie o prioritate si in invatamantul romanesc.
    Mai este si problema bloggerilor care nu pot spune nu in fata unor mici castiguri ce provin de la producatorii de plicuri si cutii de tot felul.

    • lauralaurentiu spune:

      Dana, as zice ca praful de copt e o molima mai putin periculoasa decat bazele pentru mancaruri. Totusi, il poti folosi doar cand faci o prajitura sau cel mult o galusca :)). Bazele pentru mancaruri au ajuns sa ia locul sarii si piperului in alimentatia unor oameni.

      Da, exista bloggeri care nu spun nu micilor castiguri, dar nu as zice ca asta e marea problema, pentru ca nici campaniile nu sunt in fiecare zi. Problema mare este ca exista bloggeri care asa gatesc. Nici macar nu ai cum sa-l acuzi pe un om care utilizeaza aceste produse in mod frecvent ca ar fi acceptat o campanie imorala. Pana la urma, omul ala nu face decat sa impartaseasca cu toata lumea modul sau de a gati. De fapt, asa gateste romanul mediu. Si nu exista niciun pic de interes ca sa afle mai mult, sa incerce sa renunte la surogate.

      2015-01-18 10:36 GMT+02:00 Disqus :

      • Dana Burlacu Visternicu spune:

        Chiar nu ma gandisem la praf de copt, si eu il folosesc destul de des :), ma refeream la plicurile pline de glutamat de sodiu si altele. Cu praful de copt ai tras un semnal pt. ca niciodata nu mi-am facut griji din pricina lui.

      • SavoriUrbane spune:

        Join the Club, Dana! Am marele noroc ca la noi in casa nu s-a gatit cu praf de copt… de 100 de ani. din cauza gustului lesios si al tehnicilor de gatit care il pot ocoli.

  7. Sidonia Toncean spune:

    Intotdeauna mancarea de casa va bate mancarea facuta in Fast Food-uri( parerea mea).Iar cu praful de copt….mi-ai dat tema de casa, draga Laura Laurentiu ,ai perfecta dreptate. Eu despre producatorii locali as vrea sa-ti spun ceva, despre A.S.A.T daca nu ai auzit de ei, sunt si in Timisoara. Eu sunt membra de doi ani si am pe pagima mea cosurile saptamanale primite.

    Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatori din urban și mici agricultori din ruralul de proximitate adepți ai agriculturii naturale.

    Eu voi alege intotdeauna rosiile crapate si de dimensiuni inegale, dar cu gust de rosii !!!Nu…”plasticurile” importate mai stiu eu de unde.

    Daca vrei mai multe informatii despre ASAT am sa ti le dau pe privat.

    • lauralaurentiu spune:

      Sidy, asa ar trebui sa fie, mancarea de casa sa fie din toate punctele de vedere mai buna decat cea din fast food-uri, dar oare este chiar asa? In conditiile in care meniul unei familii este alcatuit dintr-o supa la plic iar la felul principal oamenii prajesc cartofi din punga si crochete de peste, mai pun alaturi o lingura de maioneza din borcan si servesc asta familiilor?

      Stiu ca tu esti apicultor si iti multumesc ca ai scris aici despre ASAT. Chiar te rog sa imi trimiti mai multe informatii, eventual un website al asociatiei.

      • Sidonia Toncean spune:

        Vai draga Laura , dar eu cand vorbeam despre mancarea de acasa, ma gandeam la papa bun, facut acasa din retete romanesti nu la supa la plic si cartofi prajiti !!!Despre ASAT am sa0ti scriu pe E-mail, bine ? Te tzuc !

  8. Foarte interesant și util articol, Laura. Felicitări! Ai spus lucrurilor pe nume. Din păcate acestea sunt consecințele dezinformării și cred că ar fi nevoie de un program de reeducare alimentară în masă pentru a tăia rădăcinile vechilor obiceiuri ca să nu mai vorbesc de bunăvoința fiecărui individ în parte. Nu multe gospodine sunt dispuse să iasă din tiparele culinare cu care sunt obișnuite, să se informeze, să experimenteze, să renunțe la potențiatorul de aromă, să vadă că ciorba-i bună și fără ingredientul magic, că un stock ți-l poți face tu acasă din carne și legume proaspete, că plicurile cu prafuri magice nu-s sănătoase, că supele la plic numai supe nu se pot numi etc. E nevoie de timp, de curiozitate și de dorința de a schimba ceva. Din nefericire multe persoane încă mai cred că tot ce văd la televizor e cel mai bun, așa că îi dau înainte cu margarină, cu frișcă la plic și cu prafuri ce fac ciorba de nota 10. Ușor, ușor, lucrurile se vor schimba, dar e nevoie de timp și de acces la informații. Mi se întâmplă uneori să văd niște fragmente publicitare pe posturile românești de mă cutremur. Și cred că problema nu se pune doar la bucătăriile gospodinelor, eu cred că răul se află și la nivel mai înalt, la restaurante, cantine etc. Când un show culinar te învață cum să faci cozonaci cu margarină, nu cred că ar trebui să ne mai mire multe lucruri. Sunt de acord, trebuie schimbat ceva și cred că asta ar trebui să fie menirea unui blogger culinar – să ofere informații și să vină cumva în ajutorul cititorilor prin intermediul articolelor sale, aceasta implicând, bineînțeles un anumit grad de responsabilitate.Well done!

    • lauralaurentiu spune:

      Oh, Diana, aceste programe de educatie alimentara, care sa contina si o baza de notiuni de gastronomie, ar trebui sa isi faca locul in scoli! Am creste generatii de oameni sanatosi la trup si la minte, cu un tonus bun si mult mai putin apatici si nefericiti.

      Stiu ca vocea mea e ca un fir de nisip in desert, daca e s-o compar cu reach-ul campaniilor televizate ale unor branduri mari. Da, am vazut si eu show-ul in care se spunea textual „mai toarna un pic de margarina X” in timp ce se framantau cozonacii. Cel mai trist este ca romanul de rand considera show-ul respectiv modelul absolut in materie de gastronomie.

      Tot ce sper este sa inceapa si altii sa scrie despre aceste subiecte. Un articol pe un blog nu e mare lucru, dar daca zece bloggeri scriu despre acest subiect, apoi o suta, poate avem o sansa.

  9. Diana spune:

    Poate ca nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca foarte multa lume nu stie ca aceste lucruri sunt daunatoare -margarina, vegeta, etc. Eu chiar habar nu aveam de lucrurile astea cand m-am apucat de gatit si daca ma uit in urma pe blog, probabil ca gasesc retete cu margarina. Din fericire m-am trezit pasionata de subiect si m-am corectat repede dar sunt atatia altii care habar n-au.
    Anul trecut cand am fost in vizita la matusa mea la tara, am observat cu mare uimire ca supele ei sunt cu vegeta. Si tot refuzand eu sa le mananc m-a intrebat de ce, asa ca i-am povestit despre vegeta. Si a fost foarte umita. Vorbim de o femeie de la tara, care gateste excelent si a facut-o toata viata. In casa ei nu se cumpara carne, lapte, branza, smantana, oua, legume. Tot ce consuma este crescut de ei. Si totusi, habar n-avea ca vegeta e rea. Pentru ca oamenii nu sunt toti ca noi – ei gatesc fara sa fie pasionati de asta in felul in care suntem noi. Gatesc pt ca trebuie sa traiasca si cand au un moment liber, poate fac cu el altceva decat sa studieze alimentatia, ingredientele s.a.m.d. Daca untul e in mod evident diferit de margarina, nu acelasi lucru se poate spune despre chimicalele astea care sunt atat de ridicate in slavi la tv. Oamenii sunt naivi si nestiutori, nu nepasatori. Eu asa cred.
    Desigur, de la un blogger culinar (deci pasionat de mancare) asteptarile sunt altele, dar chiar si asa, ce ne facem cu cei care sustin ca toate astea cu aditivii sunt baliverne si corpul uman se va adpata la orice. Sotul meu are o vorba….lasa-i, se numeste selectie naturala. :))

    • lauralaurentiu spune:

      Diana, e perfect adevarat ce spui. Ignoranta este unul dintre motivele pentru care oameni simpli recurg la aditivi in defavoarea unui manunchi de ierburi din gradina proprie.
      La fel ca si tine, acuma cativa ani faceam greseli pe care azi nu le-as mai face. Am citit, m-am informat, am evoluat. Si din nou ai dreptate, cei care nu au aceleasi pasiuni ca si noi nu vor avea interesul de a afla mai mult. Dar cum sa ii lamurim noi sa revina la cele bune? Matusa ta te-a ascultat, un caz fericit. Maica-mea nu m-ar asculta, iti spun drept. Cum sa ne luptam noi cu toate campaniile lipsite de cea mai elementara etica de la televiziuni?
      Brandurile astea de prafuri platesc enorm intr-o campanie, stiu asta tocmai pentru ca am refuzat una. Ar fi fost cea mai bine platita a vietii mele. :))
      2015-01-17 22:06 GMT+02:00 Disqus :

  10. SavoriUrbane spune:

    Am uitat sa zic ca m-am topit citind fragmentul „Cat timp voi gasi retete pe net care iti spun sa pui margarina marca cutare in loc de un unt fara marca” :))
    La fel si cu frisca… cica frisca lichida este mizeria aia artificiala. Lumea nu face diferenta intre smantana pentru batut si imitatia dezgustatoare si nimeni nu le-o explica.

  11. jollyca spune:

    (revin, am zis ca nu stiu la ce sa comentez mai intai)
    O mentiune despre legumele „de afara” – suntem invatati ca legumele noastre sunt cele mai bune, cele mai gustoase, cele mai sanatoase, iar cele de afara produc indigestii, buba neagra si alte boli. Mi se pare o prostie.

    Olanda este una din tarile cu cei mai sanatosi oameni din lume. Turcia este cel mai mare producator (si consumator) de vinete. Spania si Italia sunt cei mari producatori de rosii din Europa. Acum, iarna, cumpar rosii italienesti – da, sunt bune. Nu, nu au gustul celor crescute la noi, pentru ca… sunt al soi de rosii. Am mancat si rosii proaste – Turcia, Grecia sau cine stie ce tara indepartata. La fel cu vinetele – sezonul de vinete din Romania e foarte scurt. Dupa ce trece vara si rezerva de vinete de la tara se epuizeaza cele turcesti (sau italienesti, dar astea sunt mai rare) sunt in continuare foarte bune – la copt, la gratar, la tocane.

    Problema de baza este alta – supermarketurile au legume (si fructe) foarte foarte proaste. In piata vom gasi intotdeauna fructe si legume mai bune (chiar daca de peste hotare) pentru ca micul importator din piata are interes sa puna pe taraba ce-i mai bun si mai frumos. El nu este supermarketul care-si permite sa arunce mandarinele la tomberon pentru ca nu le cumpara nimeni. El este interesat sa i se cumpere marfa, iar apoi omul sa vina tot la el pentru mandarine dulci si coapte, nu uscaciunile de la Mega Image.

    • lauralaurentiu spune:

      Domnule, eu m-am referit la fructele si legumele de sezon, atunci cand sunt la apogeu. Departe de mine gandul de a contesta ca in Olanda, Turcia sau oriunde altundeva s-ar gasi legume bune si chiar mai gustoase decat cele romanesti. Numai ca acelea nu cred ca ajung pe piata din Romania, la un pret mai mic decat al celor locale. :) Pe alea si le pastreaza pentru ei, ca sa fie unii dintre cei mai sanatosi oameni de pe planeta. :)

      2015-01-17 16:44 GMT+02:00 Disqus :

  12. SavoriUrbane spune:

    Sad but true.
    Despre adaptarea meniurilor la sezon si la produsele locale am scris si eu multe la articolul de lansare a Romaniei Culinare, scris de Cristi Roman.
    Despre influenta si lipsa de responsabilitatea a multor boggeri culinari am scris de asemenea: in articolul-recenzie al Food Bloggers Conference. Sunt complet inconstienti si depasiti cand publica retete cu imitatie de frisca, chimicale potentiatoare de gust, margarina sau creme la plic etc. Nu mai spun despre faptul ca acestia nu stapanesc tehnici de baza ale prepararii alimentelor si maltrateaza carnurile oparindu-le sau gatindu-le ore in sir (nu, nu slow cooking! – habar n-au ce e aia), pun praf de copt in orice coptura si mai nou fiertura (sic)… jalnic. Bai, daca nu stii sa gatesti si nici nu faci ceva in directia instruirii stai naibii in banca ta si nu-i mai prosti pe altii! Cat de greu este sa te informezi din carti sau de pe internet, din surse valoroase, bineinteles. Dar nu. E mai simplu sa masacrezi o reteta celebra si sa mai induci si publicul in eroare.
    Sunt dezgustata de tot ce e „pufos” mai ales ca se cer blaturi de pizza pufoase (care ar trebui sa fie crocante), brownies (zise si „negreasa” sic) pufoase – care ar trebui sa fie chewy, cleioase si dense si mai stiu eu ce chestii pufoase or sa mai apara – poate o supa pufoasa sau mai bine un piept de pui pufos (ca si asa e bucata preferata a romanilor).
    Nota Bene – praful de copt NU se inlocuieste cu drojdie la blaturi, muffins, brownies sau checuri! El nu se mai pune deloc deoarece aerul incorporat in albusuri reprezinta un agent natural, fizic de afanare. Lol… poate o sa vedem in curand galuste de gris cu drojdie! Nu m-ar mira ;))
    PS – Laura draga, ai grait ca din gura mea. Dar stiam ca gandim si simtim la fel.
    Oana

    • lauralaurentiu spune:

      Oana, multumesc. :) Cred ca suntem multi care gandim la fel si ca nu trebuie sa ne ferim sa spunem lucrurilor pe nume.

      2015-01-17 16:43 GMT+02:00 Disqus :

  13. jollyca spune:

    Lung articol. Interesant, dar lung. Abia l-am razbit. Nici nu stiu la ce sa comentez mai intai. Cred ca trebuiau trei articole…

    La noi in familia circa trei sferturi din macarea pe care o mancam intr-o saptamana este gatita in casa. Eu am crescut cu mancare gatita, sotia mea la fel, copilul nostru va creste cu mancare gatita. Nu este pentru ca dispretuim mancarea de restaurant sau de fast-food – am si eu portiile mele de saorma si mcdonald’s la activ, ci pentru ca este mai ieftin, mai bun si imi place sa fac mancare.

    Zilele trecute sotia mea mi-a zis in timpul unei reclame TV – „Stii ca inca mai e lume careia i se pare ca ciorba nu are gust fara un pic de vegeta”. Aparent exista lume (multa) care nu stie sa faca ciorba.

    • lauralaurentiu spune:

      Da, e lung. :) Si mai existau cateva aliniate despre carne, pe care le-am scos, cred ca vor face obiectul unui alt articol. :)

      Intentia mea nu este de a da cu piatra, dimpotriva. :) S-au spus destul de multe despre mancarea de fast food, ca ar fi nociva, ca e otrava samd. Eu vreau sa subliniez ca atunci cand gatesti acasa, dar apelezi la scurtaturi si surogate, mancarea ta nu e cu nimic mai buna. Si fara indoiala, am mai calcat si eu prin cate-un fast food, si mac donalds, si KFC…

      Reclamele de la televizor sunt o rusine, nu stiu, companiile chiar nu mai stiu ce-i etica? Pe langa faptul ca atata lume nu stie face-o ciorba, dupa cum ati afirmat, mai apar si aceste reclame care ii bulverseaza pe cei naivi (si ingrijorator de multi). Ati vazut noua reclama la mac donalds, a-propos? :))

      2015-01-17 16:36 GMT+02:00 Disqus :

  14. Andreea spune:

    Felicitari pentru initiativa de a scrie despre aceste subiecte! Atat despre folosirea aditivilor artificiali in mancare, cat si despre sustinerea producatorilor locali.

    In legatura cu folosirea „delicatului” in mancare pentru a da „gust”, la noi in familie a fost o adevarata disputa, dar sunt de acum 13 ani de cand nu mai folosim asa ceva. Dupa revolutie, a fost o adevarata invazie si toata lumea folosea. Am descoperit ca daca punem mai multe legume in ciorba si condimentam cat trebuie, aceasta iese foarte gustoasa si asa, nemaifiind nevoie de alti potentiatori de arome (glutamatul de sodiu etc)…

    Cat despre sustinerea producatorilor locali, cred ca ar trebui initiate mai multe campanii nationale, de constientizare a importantei acestui aspect. Producatorii romani razbat foarte greu si din cauza birocratiei, dar si din cauza faptului ca mare parte din romani aleg produsul mai frumos ambalat, sau legumele mai aspectuoase provenite din import.

    Pentru ca stiu cat de greu le este producatorilor romani, de fiecare data verific eticheta produselor si le aleg pe cele produse in Romania, apoi daca am de ales, aleg un producator care este mai aproape de locul in care locuiesc. Iar legumele si lactatele le i-au in mare parte din piata, de la „oameni”, cum spunem noi :).

    • lauralaurentiu spune:

      Andreea, te felicit, cred ca nici nu e nevoie de mai mult pentru gatitul „responsabil”, asa cum l-am numit in articol. Doar sa stii sa potrivesti gustul mancarii cu sare si piper si sa deschizi putin ochii si in acelasi timp sa te gandesti cui vrei sa bagi bani in buzunar, atunci cand cumperi un produs. :) Unor concerne sau unor „oameni”. :)

      2015-01-17 15:48 GMT+02:00 Disqus :

  15. Marius spune:

    True story…