Hummus

Autor:

Nici nu va puteti imagina cat de des fac eu hummus. Un castron cu hummus e un aperitiv nelipsit cand organizez un bufet pentru o petrecere neprotocolara, e unul dintre preparatele preferate pe care imi place sa-l iau cu mine la un picnic sau… pur si simplu sa-l pregatesc in 5 minute, pentru un mic dejun mai altfel, pentru ca si sotul meu e indragostit de hummus si-l impartim cu aceeasi placere amandoi.

Pe scurt, despre hummus

Hummusul e un preparat care apartine bucatariei orientului mijlociu, de unde s-a raspandit in toata lumea araba si mai apoi… in toata lumea. E clar de ce: este gustos, usor de facut si foarte sanatos. De aceea, reteta mea de hummus se inscrie in programul „7 zile de sanatate” initiat de Philips, la care am aderat si eu cu mult entuziasm. Ingredientele de baza ale retetei de hummus sunt nautul fiert si pasta de susan tahini si este nelipsit dintre aperitivele (mezze) arabesti.

Azi voi impartasi cu voi reteta de hummus clasic, sau simplu, sau de baza (nu stiu exact cum sa-l denumesc). Ce vreau sa zic este ca la aceasta reteta pot fi adaugate diferite alte ingrediente, cum ar fi piureuri de legume fierte sau coapte, iaurt, condimente diverse, obtinand un hummus mai elaborat (de exemplu hummus cu dovleac, cu sfecla rosie, cu anghinare etc.). Asta al meu e simplu si bun :). Pentru pasul urmator, trebuie doar sa va lasati imaginatia sa zburde.

hummus , reteta de hummus
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: mica

Ingrediente Hummus:

  • 1 conserva de naut
  • 1 lingura de tahini (este o pasta de susan pe care o gasiti la orice magazin arabesc)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin + 2-3 linguri pentru servire
  • 1 varf de cutit de chimion pudra
  • sare
  • pentru servire: 1 lingurita rasa de paprika aromata, 1 lingurita rasa de sumac (optional), patrunjel verde tocat (eu am folosit cepsoara)

Preparare Hummus:

Pentru pregatirea unui hummus cremos si fin, aveti nevoie de un ajutor de nadejde, un blender sau un mixer de mana cu accesoriu pentru pasare.

Ingredientele, v-am spus, sunt putine si simple si se gasesc usor. Vreau sa precizez ca ceea ce am facut eu este o „scurtatura”, adica am folosit naut din conserva, gata fiert. Desigur, pentru hummus sau pentru orice alta reteta puteti folosi naut fiert in casa, numai ca, in acest caz, la timpul total de preparare de 5 minute mai adaugati… vreo 12 ore. :) Exact: inmuiat boabele de naut uscat, peste noapte, in apa rece, oparit, apoi trecut in apa foarte rece, ca sa se ridice la suprafata ceva pielite, care trebuie indepartate cu o spumiera, apoi fiert in apa cu sare si bicarbonat pana se inmoaie. Dupa parerea mea, exista situatii in care folosirea unui semipreparat (legume congelate, conserve de diferite legume) este perfect acceptabila, cu atat mai mult cu cat conserva folosita nu contine niciun fel de conservanti si nici un fel de alte ingrediente decat naut, apa si sare.

ingrediente hummus1. Scurgeti de apa conserva de naut, pastrand lichidul deoparte.

2. Puneti intr-un castron boabele de naut, pasta tahini, zeama de lamaie (atentie, sa nu scapati si samburi) si usturoiul. Adaugati uleiul de masline si pasati.

preparare hummus3. Adaugati treptat cate putin din lichidul pastrat deoparte, atata cat sa obtineti o pasta de o consistenta cremoasa, nu prea groasa dar in niciun caz sa nu curga.

4. Condimentati cu chimenul pisat, sare si piper dupa gust. Pastrati la frigider pana in momentul servirii, aplicand folie alimentara direct pe suprafata hummusului, ca sa nu prinda crusta.

5. Pentru servire, transferati intr-o farfurie, stropiti cu ulei de masline extravirgin si presarati cu paprika de buna calitate (poate fi si paprika iute, daca va place). Eu am presarat si un strop de sumac, e un condiment provenind din aceeasi parte a lumii ca si hummusul, care are un gust acrisor si placut, ca de lamaie.

hummus-2, reteta de hummus cu pozeNoua ne place sa mancam hummus cu lipii usor prajite in tigaie, cat sa fie usor crocante. E un adevarat deliciu!

hummus 3Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. a zis

    Este unul dintre felurile mele preferate si ma bucur ca am avut ocazia sa il mananc si acasa la el, in Siria (desi originea lui e revendicata in egala masura de evrei, cat si de arabi). Si conform retetelor invatate, eu folosesc chimion macinat, nu chimen, are alta aroma, mie mi se pare extraordinara (chimionul este unul dintre condimentele de baza din bucataria araba). Imi plac si variatiile la hummusul originar, respectiv hummus cu muguri de pin usor rumeniti, cel cu ardei copt, cel cu rosii uscate si harisa (pasta de ardei iuti) sau cel cu patrunjel verde, coriandru si ardei iute sau cel cu sfecla rosie coapta. In orice combinatie, imi place. :) Iar al tau arata foarte bine! <3

    • lauralaurentiu a zis

      Mariana, multumesc mult pentru comentariu si mai ales pentru ideile foarte interesante. Asa e, exista foarte multe variante ale hoummusului, Jamie Oliver afirma ca nu exista reguli de condimentare a acestuia. Mi se pare minunat ca e un preparat atat de generos, in aceeasi masura adaptabil si foarte sanatos. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Mariana, multumesc mult pentru comentariu si mai ales pentru ideile foarte interesante. Asa e, exista foarte multe variante ale hoummusului, Jamie Oliver afirma ca nu exista reguli de condimentare a acestuia. Mi se pare minunat ca e un preparat atat de generos, in aceeasi masura adaptabil si foarte sanatos. :)

      • a zis

        :) Da, Laura si atat de mult as vrea ca oamenii sa foloseasca aceste preparate, pentru ca sunt o alternativa sanatoasa si gustoasa la invariabilele mancaruri de post traditionale, cu cartofi si fasole. Sper ca oamenii, vazand minunile pe care le faci si le prezinti, sa-si ia inima in dinti si sa le incerce.
        O zi minunata! :)

  2. pup claudia a zis

    Naut boabe ,ceapa tocata marunt,rosie taiata cubulete fara miez,patrunjel tocat marunt,coriandru macinat,chimen macinat,sare,ulei masline si zeama de lamaie.
    este o salata care mie imi place foarte mult.

  3. Florin Ispirescu a zis

    Cred ca se foloseste chimion (englezescul cumin) si nu chimen (englezescul caraway). Chimenul e cel folosit de obicei pt saratele sau paini cu secara, iar chimionul e cel folosit in mancarurile indiene/arabesti.

    • lauralaurentiu a zis

      Se prea poate :). Eu de obicei pun un praf de chimen pentru ca pe acesta il găsesc de cumparat si-mi place si gustul lui, dar s-a intamplat sa fac hummus si fara el. :) Dacă voi da vreodata peste chimion, cu siguranță ii voi da o sansă.
      Pe 19.01.2015 11:13, „Disqus” a scris:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *