Salată de zucchini cu fasole alba și avocado

Autor:

salata de zucchini cu fasole alba si avocado retetecalamamaro 1

Salată de zucchini cu fasole albă și avocado cu un dressing proaspăt de coriandru, gustoasă și învioratoare

Dom’le, lăsând falsa modestie deoparte, când am gustat salata asta pe care tocmai o făcusem mi-a venit să mă pup. Asta s-a întâmplat chiar ieri, când aici la noi termometrele au indicat 39 de grade la umbră. Evident, parcă nu-mi venea să gătesc dar și foame ne era, în plus eram așa de lipsiți de vlagă de parcă vipia cumplită ne storsese de ultima picătură de energie.

Ideea pentru o salată de zucchini cu fasole albă și avocado îmi venise de ceva timp, răsfoisem deja diverse variante de pe internet, unele aveau zucchini și avocado, altele avocado și fasole, mai deloc toate împreună, însă aici am citit despre un dressing de coriandru verde și limetă care m-a făcut să-mi imaginez cum se vor împrieteni de bine toate legumele din salata mea și ce suflu proaspăt, tropical va aduce în combinație un dressing de coriandru.

Zis și făcut, m-am apucat de treabă și doar 10 minute mai târziu, toată familia se înfrupta din această poțiune înviorătoare, care alături de tortilla chips crocante ne-a activat toate simțurile amorțite de căldură. M-am gândit imediat că tare bine ar fi fost să fi făcut rețeta asta în perioada în care am găzduit rețetele mexicane, s-ar fi potrivit perfect în galeria respectivă, așa cum s-ar potrivi și într-o galerie a salatelor hrănitoare și gustoase.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Salată de zucchini cu fasole albă și avocado:

  • 1 cutie de fasole albă boabe Sun Food
  • 1 zucchini mediu (350 de grame)
  • 1 ceapă albă de dimensiune medie (se poate folosi orice fel de ceapă, de la cea verde până la ceapa roșie, eu prefer să folosesc ceapa albă în salate pentru că e crocantă și are un gust dulceag)
  • 1 ardei roșu de dimensiune medie
  • 1 ardei chili verde
  • 2 căței mari de usturoi
  • 1 legătură mare de coriandru verde (mai mult decât o legătură obișnuită de pătrunjel)
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 200 de grame de roșii (eu am folosit un amestec de roșii cherry colorate, se pot folosi orice fel de roșii)
  • 1 avocado bine copt
  • 1/2 mango, tăiat cubulețe
  • 2 limete
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 80 de ml. de ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper
  • coriandru verde și/sau cresson pentru decor

Preparare Salată de zucchini cu fasole albă și avocado:

Adunând eu ingredientele unul după celălalt pe masa din bucătărie, așa de frumoase mi s-au părut când le-am văzut pe toate împreună încât nu m-am putut abține să le trag în poză și pe ele. Evident, se prefigura ceva bun!

ingrediente salata zucchini fasole alba avocado retetecalamamaro

1. Mai întâi, dressingul: am pus în blender cei doi căței de usturoi decojiți, ardeiul chili tocat fin (dacă e foarte iute eliminați semințele, dacă vă place foarte picant păstrați-le), zeama de la cele 2 limete, uleiul de măsline, o priză bună de sare, zahărul și coriandrul verde. Am mixat totul până când am obținut o pastă verde. Am gustat și potrivit gustul cu sare și piper.

salata de zucchini cu fasole alba si avocado retetecalamamaro preparare dressing cu cilantro

Click pe imaginea de mai jos pentru mai multe rețete de salate!

salate, retete de salate

2. Dovlecelul zucchini se taie în felii fine sau spaghetti. Fasolea din conservă se pune într-o sită, se scurge de zeamă și se clătește sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Avocado se taie cubulețe (aici citiți despre felul în care se curăță și taie un fruct de avocado) și se stropește imediat cu zeama de lămâie, pentru a preîntâmpina oxidarea. Mango e deja tăiat în cubuleșe. Ardeiul gras se curăță și se taie cubulețe și el. Roșiile se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de marime. Ceapa se taie rondele sau julienne. Suntem cam gata cu pregătirile!

salata de zucchini cu fasole alba si avocado retetecalamamaro preparare 1

3. Se pun într-un castron toate ingredientele în afară de zucchini și se adaugă 2/3 din dressing. Se amestecă bine.

Separat, zucchini se amesteca rapid cu 1/3 din dressing ce a rămas și imediat se împarte pe cele 4 farfurii etalate din timp. Deasupra se aranjează restul de legume, se adaugă frunze proaspete de coriandru și alte frunzulițe după preferință și se servește salata imediat, cu tortilla chips, lipii crocante sau pâine prăjită.

salata de zucchini cu fasole alba si avocado retetecalamamaro-2

 

Sper să fi reușit să vă conving cu rețeta asta, are tot ce-i trebuie, și proteine de bună calitate, și grăsimi sănătoase, vitamine din legumele proaspete, și dulceață și aciditate și mai ales un gust proaspăt. Știu că nu e în topul preferințelor românilor coriandru verde însă sper să vă conving că există anumite preparate în care acesta e la locul lui, iar salata mea e unul dintre ele. Poftă bună!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

10 Comentarii la "Salată de zucchini cu fasole alba și avocado"


Vizitator
Andreea
13 noiembrie, 2015

Am incercat si salata asta este perfecta :)

Vizitator
13 noiembrie, 2015

Andreea, cred ca gusturile noastre sunt perfect acordate. :) Si mie mi s-a parut minunata salata asta. :) Sa-ti fie de bine, ma bucur ca ai incercat-o!

Vizitator
Sorina
5 august, 2015

Laura, nu te invinovatesc pe tine cu nimic pentru faptul ca nu mi-a placut mie sosul. Tie probabil iti place aroma corinadrului. Pe mine aceasta aroma m-a deranjat ( lime, chili si usturoi folosesc foarte des in retetele pe care le gatesc). Si sunt destul de deschisa la minte si la gusturi si imi place sa incerc fel de fel de arome. Iar salata in sine, reteta si toate ingredientele mi s-au parut super ca si combinatie, de asta am si spus ca o voi repeat, insa cu un alt dressing.
Merci de raspuns.

Vizitator
sorina
5 august, 2015

Am pregătit si eu aceasta salata ieri. Din păcate dressingul a fost îngrozitor. Mi s-a părut ca e rau înainte de al pune in salata, si tocmai din acest motiv am pus doar o lingura din sos, nu tot. Dar tot a fost de nemancat. Poate e vb de gusturi, nu stii. Oricum voi repeta salata, de data asta cu un alt dressing. Îmi recomanzi ceva?

Vizitator
5 august, 2015

Sorina, îmi pare rău că nu ți-a plăcut. Deși bănuiesc că la mijloc este intoleranța românească față de gustul coriandrului verde, aș vrea totuși să te întreb ce anume a făcut sosul ”de nemâncat” pentru tine. Ce anume te-a deranjat? Aromele din dressingul sunt usturoi, chili, limetă și coriandru, ar fi bine să identific ce anume nu ți-a plăcut. Desigur, coriandrul îl poți înlocui cu orice iarbă, de la pătrunjel la busuioc, numai că salata își va pierde aroma tropicală care mie, personal, mi-a plăcut așa de mult. Dar va deveni mai obișnuită, mai familiară și poate mai ușor de tolerat. :)

Vizitator
31 iulie, 2015

A mers bine cu un pahar de vin alb scos proaspăt din frigider… :D

Vizitator
28 iulie, 2015

foarte bine arata!