Souffle cu branza

Autor:

Ne-am obisnuit sa consideram souffle-ul un fel de piatra de incercare in bucatarie. Cu toate ca necesita un pic de atentie, va asigur ca nu e chiar asa, un souffle poate fi pregatit, de la inceput si pana cand il puneti pe masa, in maximum 30 de minute. Souffle-urile pot fi dulci sau sarate, eu va ofer azi reteta unui souffle sarat, pe care il puteti servi la un mic dejun luxos (micul dejun din weekend, de exemplu, cand vreti sa va simtiti rasfatati) sau, la fel de bine, poate fi servit ca aperitiv, inaintea unui meniu elegant. In ce ma priveste, prima data am degustat reteta asta pregatita de un maestru, care a avut generozitatea sa o impartaseasca si cu mine, e vorba despre Rares Dinu, un patiser talentat si pasionat, daca veti urmari pagina lui de Facebook veti descoperi multa inspiratie.

souffle cu branza 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Souffle Cu Branza:

  • 40 de grame de unt
  • 40 de grame de faina
  • 190 de ml. de lapte
  • 50 de grame de branza cu mucegai albastru (sau alta branza moale, care are proprietatea de a se topi usor)
  • 4 linguri de parmezan razuit
  • 2 oua
  • sare, piper alb
  • in plus, unt pentru uns formele

Preparare Souffle Cu Branza:

 1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

2. Untul se topeste pe foc mediu intr-o craticioara, apoi se adauga faina, toata deodata, si se amesteca energic pana se impregneaza cu unt. Nu se lasa faina sa se rumeneasca, se stinge imediat cu laptele fierbinte turnat in fir subtire, in timp ce se amesteca cu telul in forma de para, ca sa nu se formeze deloc cocoloase. De indata ce s-a ingrosat, sosul de baza se trage de pe foc.

preparare souffle cu branza 1

3. Imediat, se adauga la sosul fierbinte branza cu mucegai, rupta in bucatele, amestecandu-se pana ce se topeste.

preparare souffle cu branza 24. Albusurile se bat spuma tare cu 1 lingurita rasa de sare, galbenusurile se adauga peste sosul de baza si se amesteca pana la omogenizare.

preparare souffle cu branza 35. Se pregatesc 4 forme tip ramequin, ungandu-le bine cu unt solid.

6. Se adauga peste sosul de baza 3 – 4 linguri mari din albusul batut spuma si se incorporeaza in sos cu ajutorul unei spatule, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, ca sa nu se piarda aerul acumulat in albus. Se asezoneaza cu sare si piper alb dupa gust. Se adauga restul de albus si se incorporeaza cu multa grija, cu aceeasi spatula lata, insist asupra acestui procedeu pentru ca daca incorporarea albusului s-a ratat, amestecandu-se in cerc sau cu prea multa burtalitate, souffle-ul nu va mai creste. Odata compozitia omogenizata, se distribuie in mod egal in formele unse cu unt.

preparare souffle cu branza 47. Deasupra fiecarei forme se presara cate o lingura de parmezan, dupa care formele se transfera intr-o tava destul de adanca in care se toarna si 1 – 1,5 litri apa fierbinte, souffle-urile urmand sa se gateasca la cuptor in bain-marie.

preparare souffle cu branza 58. Se dau souffle-urile la cuptorul preincalzit la 180 de grade, la o inaltime medie, unde se vor coace timp de 17-18 minute. Nu se deschide cuptorul in acest timp, putem doar sa stam cu ochii lipiti de geamul acestuia, asteptand sa se produca magia. La final, souffle-urile trebuie sa fie bine crescute si cu o crusta rumena pe capac.

souffle cu branza albastra 2Se servesc souffle-urile cat mai rapid, pentru ca pe masura ce se racesc ele se lasa. Interiorul este spumos, cu o textura deosebit de fina si un gust delicios. Merg foarte bine alaturi de o salata asortata. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

8 Comentarii la "Souffle cu branza"


Vizitator

Arata superb. Maine am de gand sa fac niste retete pe care le tot strang in agenda. Poate ii fac loc si asteia :D

Vizitator

Arata superb. Maine am de gand sa fac niste retete pe care le tot strang in agenda. Poate ii fac loc si asteia :D

Vizitator

Arata superb. Maine am de gand sa fac niste retete pe care le tot strang in agenda. Poate ii fac loc si asteia :D

Vizitator

Arata superb. Maine am de gand sa fac niste retete pe care le tot strang in agenda. Poate ii fac loc si asteia :D

Vizitator
6 aprilie, 2015

ce bine arata! :) Parca e magie cat de frumos au crescut :)
M-ai convins sa imi fac curaj si sa incerc si eu sa fac souffle :)