Tarta cu anghinare si dulceata de ceapa

Autor:

V-am povestit de curand despre anghinare si am considerat ca este momentul cel mai potrivit ca sa va impartasesc si o reteta cu aceasta leguma delicioasa. Tarta cu anghinare si dulceata de ceapa este unul din acele feluri de mancare despre care, odata ce ajungi sa le degusti, nu contenesti a te intreba ce anume la face oare atat de delicioase. Anghinarea si dulceata de ceapa se potrivesc atat de bine, se pun reciproc in valoare si contribuie la un gust desavarsit si foarte persistent. Pentru aceasta tarta cu anghinare se poate folosi orice fel de aluat sarat va este pe plac (foietaj, pate brisee etc.) insa eu am facut-o cu o baza de aluat de paine, parfumat subtil cu ulei de masline. Sa va mai spun ca minunatia e si de post? Da, va puteti bucura de ea chiar daca va supuneti rigorilor postului ortodox. :)

tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Tarta cu anghinare si dulceata de ceapa:

  • aluat: 360 de grame de faina, 1 lingurita de sare, 10 grame de drojdie proaspata, 200-220 de ml. de apa calduta, 50 de ml. de ulei de masline
  • 1 ceapa mare
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 8 linguri de otet balsamic
  • 4 linguri de miere
  • 2 catei de usturoi
  • optional: 1 ceapa rosie mica (sau 1/2, daca e mai mare)
  • sare si piper
  • 1 cana (250-300 ml.)  de anghinare prefiarta sau de la borcan
  • optional: 100 de grame de mozarella (daca nu optati pentru o varianta de post a tartei)

Preparare Tarta cu anghinare si dulceata de ceapa:

Dupa cum am mai spus, puteti folosi orice tip de aluat va este pe plac, dar daca optati sa pregatiti tarta identic cu ceea ce am facut eu, procedati in felul urmator:

1. Se framanta un aluat neted din 360 de grame de faina, 1 lingurita de sare, 10 grame de drojdie dizolvata in 200 de ml. de apa calduta (daca e nevoie de 1 lingura de apa calduta in plus, adaugati-o, trebuie sa se obtina un aluat ca de paine). Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu ulei si se lasa sa se odihneasca 30 de minute intr-un loc caldut, apoi se pune pe planul de lucru usor uns (poza 1).

2. Se intinde aluatul intr-un dreptunghi cat de mare (foaia sa aiba o grosime de 4-5 mm.) si se unge cu uleiul de masline (poza 2). Uleiul se va distribui pe toata suprafata.

3. Se pliaza aluatul in 4 (cum ati impacheta un servet – poza 3).

4. Se ruleaza aluatul intr-un cilindru (poza 4) care se pune inapoi in castronul in care s-a odihnit aluatul pentru inca 30 de minute.

preparare aluat tarta cu anghinare

In timpul in care aluatul se odihneste, profitam si pregatim dulceata de ceapa:

1. Ceapa (cea obisnuita, nu cea rosie) se taie in cuburi mari si se pune la sotat in 3 linguri de ulei de masline, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare su 1 catel de usturoi fin tocat (poza 1). Se caleste pe foc mic pana se inmoaie ceapa.

2. Se adauga mierea de albine si se amesteca bine (poza 2).

3. Se adauga otetul balsamic si 50-60 ml. de apa fierbinte (poza 3).

4. Se fierbe pe foc mic pana cand scade si are consistenta unui gem (poza 4). Se trage deoparte, se adauga piper macinat si sare (daca mai trebuie) si se lasa sa se raceasca.

preparare dulceata de ceapa

Daca hotarati sa folositi si ceapa rosie (care are rolul de a da un aspect mai frumos tartei) aceasta se taie pestisori si se soteaza intr-o craticioara cu 1 lingura de ulei de masline impreuna cu 1 catel de usturoi intreg, pe foc mic. Se caleste pana ce ceapa se inmoaie si devine sticloasa apoi se trage craticioara deoparte si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce aluatul impachetat s-a odihnit si dulceata de ceapa s-a racit, se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius si putem trece la asamblarea tartei:

1. Se intide cu sucitorul aluatul intr-o foaie mare, cu aspect aproximativ rotund si grosimea de 5-6 mm.

2. Se aseaza aluatul intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se unge cu dulceata de ceapa din care se pastreaza 2-3 linguri de sirop deoparte (poza 1). Marginile, cam de 7-8 cm., se pastreaza libere.

preparare tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 1

3. Deasupa dulcetii de ceapa se aseaza felii de anghinare (aici am aratat cum se curata anghinarea) si feliile de ceapa rosie sotate.

preparare tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 2

Daca ati optat pentru varianta de post a tartei, stropiti umplutura cu siropul de la dulceata de ceapa pastrat apoi aduceti pur si simplu marginile aluatului catre centru si presati usor si tarta este gata pentru cuptor.

preparare tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 3

Daca doriti sa adaugati si mozarella, rupeti bucatele de branza pe care le imprastiati deasupra umpluturii. In aceasta varianta, marginile vizibile ale aluatului se pot finisa ungandu-le cu o pensula inmuiata in  galbenus de ou batut cu 1 lingura de apa rece.

preparare tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 4

Tarta se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, pana cand se rumeneste frumos.

tarta cu anghinare si dulceata de ceapa 2-1

Se lasa sa se raceasca si se serveste calduta sau rece. Sectiunea ce urmeaza spune multe, pacat ca nu va poate oferi si o experienta gustativa, pentru ca aceasta tarta vegetariana e una dintre cele mai gustoase experiente culinare pe care le-am trait.

tarta cu anghinare si dulceata de ceapa sectiune 1

Sper din tot sufletul sa incercati aceasta reteta, va doresc spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • Tarta cu sparanghel 1Tarta cu sparanghel Tarta cu sparanghel si prosciutto pe care o vedeti mai jos are o poveste frumoasa. Nu vreau sa afirm ca e […]
  • strudel vegan cu ciuperci 1Strudel vegan cu ciuperci Strudel cu ciuperci, vegan sau de post? Am facut azi un strudel cu ciuperci, gustos, picant si cu un aspect […]
  • tarta cu dovlecei si branza de capra 1Tarta cu dovlecei si branza de capra Haide, ca tarta asta cu dovlecei e atat de usor de facut, incat si doua maini stangi sa aiba careva si tot […]
  • tarta cu smochine si doua feluri de branza 1Tarta cu smochine si doua feluri de branza E inca sezonul smochinelor :). Cand am postat prima reteta cu smochine, fericita de faptul ca in sfarsit le […]
  • pachetele de primavaraPacheţele de primăvară Sunt convinsă că cei mai mulţi dintre voi au gustat celebrele pacheţele de primăvară chinezești și au fost […]
  • hummus , reteta de hummusHummus Nici nu va puteti imagina cat de des fac eu hummus. Un castron cu hummus e un aperitiv nelipsit cand […]
  • rulouri cu leurda si parmezan-1Rulouri cu leurda si parmezan Rulouri cu leurda si parmezan, in prima zi de primavara Nu cred ca exista vreo iarba, vreo frunza, vreo […]
  • placinta greceasca cu dovlecel si branzaPlacinta greceasca cu dovlecei si branza Placinta asta aurie pe care la mama ei acasa o cheama "Pita me tiri ke kolokythia" sau "kolokythotiropita", […]
  • pogacele cu jumariPogacele cu jumari Pogacele cu jumari, bune si fragede de se topesc in gura! Pe langa alte retete de preparate din carne de […]

Comentarii

  1. Angi a zis

    A ieșit delicioasa, o combinație foarte fina. Am mai adăugat niște brânză picanta pe ici pe colo și gustul a căpătat și alte nuanțe. Mulțumesc!

  2. apetito a zis

    am cumparat 2 cutii de anghinare si ma tot intreba „dumnealui-soatza” ce-am de gand…uite ce am de gand!!! multzam de reteta! o s-o fac „á la lenesh”, cu foietaj de-a gata. raportez cand o execut :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *