Tarta cu dovlecei si branza de capra

Autor:

Haide, ca tarta asta cu dovlecei e atat de usor de facut, incat si doua maini stangi sa aiba careva si tot nu are cum sa o rateze! De ce sa te sa apuci sa faci o tarta cu branza de capra si dovlecei? Pentru ca e excelenta ca aperitiv, e superba la micul dejun (sunt in masura sa apreciez asta pentru ca tocmai am dat gata o felie pe care mi-am pastrat-o de ieri in acest scop) si merge si simpla, alaturi de o salata asortata, ca mancare usoara de vara. In plus, dovleceii romanesti, dulci si fragezi, au inceput sa apara in piete, cum sa nu profitam?

tarta cu dovlecei si branza de capra 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Tarta Cu Dovlecei Si Branza De Capra:

  • 350 de grame dovlecel, adica 2 dovlecei micuti, cu diametrul de 5-6 cm fiecare (eu am folosit 1 dovlecel si 1 zucchini)
  • 250 de grame de faina
  • 175 de grame de branza de capra
  • 100 de grame de unt rece
  • 2 galbenusuri
  • 20 de grame de smantana
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1-2 catei de usturoi
  • optional: 1 ardei iute mic
  • optional: 1 lingura cu varf de verdeturi tocate fin (eu am folosit chives si rozmarin)
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru
  • sare si piper

Preparare Tarta Cu Dovlecei Si Branza De Capra:

1. Dovleceii se spala bine si se sterg; fiind foarte tineri si cruzi, nu e nevoie sa se decojeasca. Se feliaza foarte fin dovleceii, cel mai bine ar fi la mandolina, apoi se presara cu 1 praf generos de sare si se amesteca. Sarea are calitatea de a extrage apa din dovlecei, asa ca se lasa sa „transpire” pe indelete.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 12. Faina, 75 de grame de branza de capra sfaramata, untul rece taiat cubulete, piper proaspat rasnit dupa gust si 1 lingura de verdeturi tocate fin (daca folositi) se pun intr-un castron  si se lucreaza cu robotul pana cand compozitia are un aspect granulat, ca de nisip cu granulatie mai mare. Daca nu aveti robot, incorporati untul si branza in faina ajutandu-va de doua furculite, nu lucrati cu mainile pentru ca acest aluat – exceptional de fraged, de altfel – nu contine niciun fel de agent de crestere (ceea ce il face cu atat mai bun) iar daca grasimea se topeste in faina nu va mai creste si nu va mai avea textura potrivita.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 23. Intr-un castronel, galbenusurile se bat cu 2 linguri de apa foarte rece si se toarna treptat peste compozitia din castron, in timp ce se framanta cu robotul la viteza mica. Se poate framanta si cu mainile racite in prealabil in apa rece si apoi bine sterse. Se mai adauga pe rand cate 1 lingura de apa rece ca gheata, nu mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au mai intrat 4 linguri de apa, dar de la un tip de faina la altul ar putea fi nevoie de 1-2 linguri in plus sau in minus. Nu se framanta mai mult decat este nevoie, in momentul in care se observa ca bucatelele de aluat incep sa adere unele de altele se opreste framantarea si se aduna aluatul intr-o bila care se infoliaza si se da la frigider timp de 1 ora.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 34. Dupa ce timpul de odihna al aluatului a trecut, se presara planul de lucru cu faina si cu ajutorul facaletului se intinde aluatul intr-o foaie rotunda,  de 4-5 mm. grosime. Marginile se ajusteaza (daca sunt zdrentuite) iar foaia de aluat se ruleaza pe facalet si se transfera deasupra unei tavi suficient de mari ca sa o incapa (tava mea are 38×35 cm.), acoperita cu hartie de copt. Se desfasoara aluatul de pe facalet si se aranjeaza in tava, se inpunge cu furculita pe toata suprafata si se potioneaza cat e crud in 8 felii cat mai egale. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius; cat timp se incinge cuptorul, tava cu aluatul se da la frigider.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 45. Odata cuptorul incins, se da aluatul la copt pentru 10 minute. In acest timp, feliile de dovlecel se scot din castron, se scurg bine de lichid intr-o strecuratoare iar apoi se intind pe servetele de hartie absorbanta, ca sa se dreneze bine de lichid. Se zdrobeste catelul de usturoi, ardeiul iute se toaca foarte marunt (daca folositi) si se amesteca cu uleiul de masline (imaginea din stanga). Cele 100 de grame de branza de capra ramase se amesteca bine cu smantana, adaugand si verdeturi dupa plac.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 56. Dupa 10 minute, crusta de aluat trebuie sa aiba deja o frumoasa culoare aurie (imaginea din stanga). Se distribuie branza de capra pe toata suprafata tartei (imaginea din dreapta).

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 67. Se aranjeaza deasupra branzei de capra feliile de dovlecel, in cercuri concentrice, apoi se stropesc cu jumatate din uleiul de masline amestecat cu usturoi si ardei iute. Se da tava din nou la cuptor si se mai coace inca 15-20 de minute, pana cand pe alocuri incep sa apara portiuni rumene pe suprafata acoperita cu dovlecei.

preparare tarta cu dovlecei si branza de capra 7Se lasa tarta sa se raceasca si e buna de degustat. Se poate servi atat calduta, cat si complet rece. Crusta e foarte fina, sfaramicioasa si gustoasa, iar branza de capra sarata se completeaza minunat cu dovleceii dulcegi.

tarta cu dovlecei si branza de capra-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Georgiana a zis

    Am facut-o pentru cina de azi. A iesit foarte buna si barbatului i-a placut foarte mult! Soacra a apreciat-o si ea. Deci, victorie!

  2. Ramona a zis

    iese foarte buna, excelenta reteta! Sunt vegetariana (lacto-ovo-v) si chiar simteam nevoie unei diversiuni… azi o gatesc a doua oara, ieri a fost prima

  3. Magda Sirghe a zis

    Am facut-o astasi. Este savuroasa! Totusi n-as considera ca are un grad de dificultate redus. As aprecia si alte retete cu dovlecei.

  4. Miha Stanciu a zis

    am pregatit-o azi si este delicioasa, insa nu am regasit in reteta ce se intampla cu cealalta jumatate a compozitiei de ulei de masline+usturoi asa ca am aplicat intreaga compozitie peste dovlecei. asa trebuia?

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *