Budinca de paine – reteta de la mama

19 februarie, 2010

Autor: Laura Laurentiu

Maicuta mea avea in repertoriul ei culinar o unica budinca, pe care eu o doream de cel putin doua ori pe saptamana, cand eram mica. Buna mai era, Doamne, parfumata si plina de arome! Nu stiu de ce am uitat de ea timp de cateva zeci de ani, mi-am amintit saptamana trecuta ca eu nu am oferit, inca, familiei mele acest rasfat al propriei copilarii. Asa ca azi am purces la treaba si… sa ma laud cu ce a iesit:
budinca de paine
Ingrediente:
  • o paine toast feliata, de 400 de grame (sau alta paine taiata in felii cat mai egale)
  • 400 de grame de branza dulce (merge si mai multa, eu atata am avut)
  • 200 de grame de zahar
  • 50-60 de grame de stafide (optional)
  • 8 oua
  • 500 de ml. de lapte
  • 2 plicuri de zahar vanilat (de bourbon am pus eu)
  • 30 de grame de unt
  • un praf de sare
Preparare:
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Feliile de toast se taie in doua, transversal:
budinca de paine 4
Se bat 6 oua cu sarea si laptele:
budinca de paine 3
Branza dulce se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, cele 2 oua ramase si stafidele:
budinca de paine 2
Se unge bine cu unt o tava nu prea larga, dar destul de adanca, in cazul meu un „silicon” nou-nout de 26/20 de cm. pe care l-am inaugurat cu ocazia budincii de paine:
budinca de paine 1
Se plonjeaza feliile de toast in ouale batute cu lapte:
budinca de paine 5
Se tapeteaza forma unsa cu feliile de paine imbibate in ou si lapte, fara a le stoarce:
budinca de paine 6
Se toarna jumatate din crema de branza:
budinca de paine 7
Se acopera cu un strat de felii de paine inmuiate in compozitia de ou si lapte, de aceasta data stoarse putin:
budinca de paine 8
Deasupra acestui strat intermediar de paine inmuiata se toarna restul de crema de branza, apoi se acopera cu un ultim strat de felii de paine bine imbibate in lapte si ou. Deasupra se imprastie fulgi de unt:budinca de paine 9
Se da forma la cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Se coace timp de aproximativ 45 de minute, pana e frumos rumenita (eu am tinut-o in cuptor 48 de minute):
budinca de paine 10
Se rastoarna budinca pe platoul de servit si se lasa acoperita cu forma in care s-a copt pana ce se mai raceste (sa fie calduta, nu fierbinte):
budinca de paine 11
Dupa racire se da forma la o parte si budinca e gata pentru servit, mai trebuie doar presarata cu zahar pudra si, eventual, garnisita cu diferite topinguri:
budinca de paine 12
E la fel de buna calduta ca si complet rece:
budinca de paine 14
O felie garnisita cu gem de capsuni, un adevarat deliciu:

budinca de paine 13

Print Friendly
  • budinca de paine 3
  • budinca de paine 8
  • budinca de paine 4
  • budinca de paine 14
  • budinca de paine 13
  • budinca de paine 11
  • budinca de paine 7
  • budinca de paine 6
  • budinca de paine 2
  • budinca de paine 9
  • budinca de paine 1
  • budinca de paine 5
  • budinca de paine 10
  • budinca de paine 12

Lasa un comentariu

29 Comentarii la "Budinca de paine – reteta de la mama"


Vizitator
Vekas Maria-Rodica
6 aprilie, 2015

Am preparat budinca acum, este inca in cuptor.Sunt sigura ca va fi gustoasa.Alaturi, am facut un topping de ciocolata, desi merge si cu gem de capsuni sau caise.Mersi , Laura, pentru idee.O seara placuta!

Vizitator
Marilena Stoienescu
6 aprilie, 2015

Toate retetele sunt extraordinare, am sa probez cateva. Felicitari!

Vizitator
Maria Roxana Niculescu Tudorache
6 aprilie, 2015

miam mia…..am notat-o acum sa o si probabam….. :))

Vizitator
Mihaela Grapa
6 aprilie, 2015

o sa o incerc cat de curand posibil”budinca de paine”mi se pare o reteta delicioasa

Vizitator
Nastasia Ilisiu
6 aprilie, 2015

Toate retetele sunt foarte bune.Multumesc!