Saptamana Restaurantelor

Budinca de paine – reteta de la mama

19 februarie, 2010 in categoria deserturi si dulciuri de casa, retete culinare
Maicuta mea avea in repertoriul ei culinar o unica budinca, pe care eu o doream de cel putin doua ori pe saptamana, cand eram mica. Buna mai era, Doamne, parfumata si plina de arome! Nu stiu de ce am uitat de ea timp de cateva zeci de ani, mi-am amintit saptamana trecuta ca eu nu am oferit, inca, familiei mele acest rasfat al propriei copilarii. Asa ca azi am purces la treaba si… sa ma laud cu ce a iesit:
budinca de paine
Ingrediente:
  • o paine toast feliata, de 400 de grame (sau alta paine taiata in felii cat mai egale)
  • 400 de grame de branza dulce (merge si mai multa, eu atata am avut)
  • 200 de grame de zahar
  • 50-60 de grame de stafide (optional)
  • 8 oua
  • 500 de ml. de lapte
  • 2 plicuri de zahar vanilat (de bourbon am pus eu)
  • 30 de grame de unt
  • un praf de sare
Preparare:
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Feliile de toast se taie in doua, transversal:
budinca de paine 4
Se bat 6 oua cu sarea si laptele:
budinca de paine 3
Branza dulce se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, cele 2 oua ramase si stafidele:
budinca de paine 2
Se unge bine cu unt o tava nu prea larga, dar destul de adanca, in cazul meu un “silicon” nou-nout de 26/20 de cm. pe care l-am inaugurat cu ocazia budincii de paine:
budinca de paine 1
Se plonjeaza feliile de toast in ouale batute cu lapte:
budinca de paine 5
Se tapeteaza forma unsa cu feliile de paine imbibate in ou si lapte, fara a le stoarce:
budinca de paine 6
Se toarna jumatate din crema de branza:
budinca de paine 7
Se acopera cu un strat de felii de paine inmuiate in compozitia de ou si lapte, de aceasta data stoarse putin:
budinca de paine 8
Deasupra acestui strat intermediar de paine inmuiata se toarna restul de crema de branza, apoi se acopera cu un ultim strat de felii de paine bine imbibate in lapte si ou. Deasupra se imprastie fulgi de unt:budinca de paine 9
Se da forma la cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Se coace timp de aproximativ 45 de minute, pana e frumos rumenita (eu am tinut-o in cuptor 48 de minute):
budinca de paine 10
Se rastoarna budinca pe platoul de servit si se lasa acoperita cu forma in care s-a copt pana ce se mai raceste (sa fie calduta, nu fierbinte):
budinca de paine 11
Dupa racire se da forma la o parte si budinca e gata pentru servit, mai trebuie doar presarata cu zahar pudra si, eventual, garnisita cu diferite topinguri:
budinca de paine 12
E la fel de buna calduta ca si complet rece:
budinca de paine 14
O felie garnisita cu gem de capsuni, un adevarat deliciu:

budinca de paine 13

5.0 based on 19 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Cami

    Chiar minune, cum ai putu ascunde o asa bunatate…Un sfirsit de saptamina minunat! Salutari din Hamburg Cami

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Multumesc mult, draga Cami, ma bucur ca iti place si ca ai trecut pe-aci! Un week-end placut, si tie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza

    A fost absolut delicioasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Luiza :* – vezi ca nu a mai ramas si de "pachet" :)) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Olgutza

    De cand tot zic sa fac si eu o budinca de paine.. am tot amanat mai mult din cauza sotului care e mai reticent la astfel de dulciuri, dar nu stiu zau daca mai pot amana mult ca arata innebunitor de bine ;) Felicitari :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana Didona

    Stiu aceasta reteta, o faceam si noi, cam pe timpul lui Ceasescu.
    Pe urma am lasat-o uitarii, pe motiv de …silueta. Tot ce-i bun, ingrasa.
    Dar e tare buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Olgutza – arata bine si e si foarte gustoasa! In cazul in care te hotarasti, totusi, sa o incerci, sunt curioasa ce impresie o sa iti faca :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Diana Didona – se pare ca am copilarit in aceeasi perioada :). Ai dreptate, tot ce e bun ingrasa, dar tinand cont ca nu am mai mancat budinca din asta de vreo 25 de ani, cred ca pentru faptul ca m-am ingrasat sunt devina altele =)) . Altele, da' tot bune! =))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza

    In cinstea lu' nasu,am papat azi o budinca delicioasa,binenteles in forma updatata de el…va pupam!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Sa va fie de bine, Luiza! Va pupam si noi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluca

    Buna,Laura. eu sunt mare amatoare de budinci sarate; ai incercat si cu branza sarata? cred ca ar fi bunuta;

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • margarita

    θα ο δοκιμασω με τσουρεκι που κανουμε δω στην ελλαδα σιγουρα θα ειναι πεντανοστιμο

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Margarita, I'm sure you're right! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adrian

    Dementiale retetele. O singura intrebare am: cate kilograme aveti?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cuisinette

    Laura,
    Margarita a spus ca va face reteta nu cu paine ci cu tzoureki care e un fel de cozonac grecesc.
    Crede ca va iesi delicios.

    Margarita είναι ΟΚ, πολύ καλή ιδέα που έχετε.

    ********

    Laura, esti o comoara, te stimez enorm ca aduci la suprafata retetele de odinioara. Te urmaresc cu pasiune.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoletailie68

    draga mea,……….m-ai lasat fara cuvinte !La fiecare reteta citita ma uit cu admiratie,si chiar cu pofta.Retetele sunt faine de tot si fotografiile arata demential!Ma inspir des din retetele tale si,pe care am avut curaj(si tupeu)sa le execut chiar au iesit, pt ca tu dai toate detaliile,si pentru asta iti multumesc!
    Cu tot dragul,Nicoleta din Suceava

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga Nicoleta, iti multumesc mult pentru felicitari, ma bucur sa te stiu
      printre cititorii mei. Iti multumesc si pentru ca ai avut incredere sa
      probezi unele retete de pe blog si nu pot fidecat incantata ca ti-au reusit.
      Te mai astept cu mult drag!

      2011/3/26 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioneladan2009

    cred ca este tare buuuuuuuuuna! se pot servi si fructe din dulceata? sau smantana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1070690828 Christine Cat

    Azi incerc si eu reteta asta… E foarte usor de facut si pare delicioasa! Exact ce cautam. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poppteo

    Excelenta reteta, un pic cam dulce pt gustul meu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur ca va place, se poate adapta cantitatea de zahar, bineinteles.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Myreluta

    Un deliciu aceasta budinca usor de preparat si ingredientele la indemina oricui Arata atit de bine de parca ar fi o prajitura cu brinza de cea mai buna calitate
    Felicitari chiar imi place mult si cu siguranta le va place celor dragi mie La fel cum lea placut si celelante retete de pe acest blog care am reusit sa le pun in practica si sunt tare mindra Va multumesc sunteti o scumpa…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)