Cataif

Autor: Laura Laurentiu

Pentru ca sunt foarte ocupata in perioada asta, nu prea am timp sa pregatesc dulciuri care sa necesite mult timp, asa ca desertul pe care vi-l prezint azi mi s-a parut ideal. Racoros si insiropat, acoperit de frisca, gustos si aspectuos in acelasi timp, cataiful este la indemana oricui.Cataiful este un desert de inspiratie orientala; la origine, se folosesc taitei foarte fini, specifici; eu am pregatit cataiful cu taitei simpli de casa, taiati fin, si a fost un succes.cataif

Ingrediente:

  • 200-300 de grame de taitei de casa fini (eu am folosit uscati) – cantitatea difera in functie de cat de gros se doreste sa fie stratul de taitei – in principiu, sa acopere un strat in grosime de 1,5-2 cm in forma in care se prepara desertul
  • 120 de grame de unt
  • 300 ml lapte
  • 300 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 500 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 plic de intaritor pentru frisca (optional)

Preparare:

Asezati taiteii intr-un strat pe care il compactati usor, intr-o forma termorezistenta, destul de incapatoare:

cataif 1

Se topeste untul:

cataif 2

Se toarna untul topit deasupra taiteilor din forma, pe toata suprafata:

cataif 3

Se da forma la cuptorul preincins la 180 de grade. Intre timp, se prepara siropul: laptele, zaharul zaharul vanilat si coaja de lamaie se dau in clocot si se trag deoparte. Cam in 20-25 de minute taiteii se rumenesc:cataif 4

Se scoate forma din cuptor si peste taiteii prajiti, fierbinti, se toarna siropul fierbinte:

cataif 5

Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se da la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil de seara pana dimineata). In acest timp, siropul va fi complet absorbit de taitei:cataif 6

Se rastoarna pe platoul pe care va fi servit:

cataif 7

Se bate frisca spuma tare, se indulceste si (dupa preferinta) se adauga si intaritorul si zaharul vanilat:

cataif 8

Se orneaza cataiful cu frisca, dupa gust si imaginatie. Se poate presara cu fructe confiate, fistic macinat etc. Eu l-am preferat simplu – a fost oricum foarte placut si racoritor:cataif 9

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

17 Comentarii la "Cataif"


Vizitator
Cristina Lacramioara Gheorghiu Guillotin
6 aprilie, 2015

Salutare, Laura, si multumiri pentru reteta. Eu sunt cam varza in bucatarie, dar am reusit sa imi impresionez francezul de sotzul meu cu desertul asta, mi-a iesit foarte bun. O sa mai fac, pentru ca deja mi-a fost data comanda :) dar as avea niste intrebari: Cand faci siropul lapte+zahar, e normal ca laptele sa se „branzeasca”? Mie mi-a iesit un zer dulce, cu caimac deasupra, nu-i bai, si-a facut treaba si a insiropat cum trebuie, numai ca eram curioasa de nu cumva fac eu vreo greseala? Si alta nelamurire: fidelutza ramane usor crocanta sau trebuie sa fie tot insiropat bine bine? Ca la ce fidelutza am pus eu poate trebuia sa pun mai mult unt, din pozele tale vad ca aproape acopera taitzeii… Multumesc inca o data si mai revin pe blogul tau, ca am la ce :)

Vizitator
Gabriela Bucur
6 aprilie, 2015

Mulțumesc pentru retetă, am făcut și aștept să îl savurez mâine dimineață. Ce răsfăț!

Vizitator
Gabriela Bucur
6 aprilie, 2015

Iar am „cazut in pacat” astazi… dar nu imi pare rau! O sa o savurez LA MAX! :)))

Vizitator
Burlacu Tala Aurelia Cristina
6 aprilie, 2015

in curind

Vizitator
Varga Ilona-Baba
6 aprilie, 2015

Este o prajitura excelenta!
Eu am mancat de cateva decenii la Sibiu la o cofetarie de langa „Podul Minciunilor” ….de atunci ,niciodata nu am mai mancat asa un cataif delicios.