Cataif

Autor:

Pentru ca sunt foarte ocupata in perioada asta, nu prea am timp sa pregatesc dulciuri care sa necesite mult timp, asa ca desertul pe care vi-l prezint azi mi s-a parut ideal. Racoros si insiropat, acoperit de frisca, gustos si aspectuos in acelasi timp, cataiful este la indemana oricui.Cataiful este un desert de inspiratie orientala; la origine, se folosesc taitei foarte fini, specifici; eu am pregatit cataiful cu taitei simpli de casa, taiati fin, si a fost un succes.cataifIngrediente:

  • 200-300 de grame de taitei de casa fini (eu am folosit uscati) – cantitatea difera in functie de cat de gros se doreste sa fie stratul de taitei – in principiu, sa acopere un strat in grosime de 1,5-2 cm in forma in care se prepara desertul
  • 120 de grame de unt
  • 300 ml lapte
  • 300 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 500 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 plic de intaritor pentru frisca (optional)

Preparare:

Asezati taiteii intr-un strat pe care il compactati usor, intr-o forma termorezistenta, destul de incapatoare:

cataif 1

Se topeste untul:

cataif 2

Se toarna untul topit deasupra taiteilor din forma, pe toata suprafata:

cataif 3

Se da forma la cuptorul preincins la 180 de grade. Intre timp, se prepara siropul: laptele, zaharul zaharul vanilat si coaja de lamaie se dau in clocot si se trag deoparte. Cam in 20-25 de minute taiteii se rumenesc:cataif 4

Se scoate forma din cuptor si peste taiteii prajiti, fierbinti, se toarna siropul fierbinte:

cataif 5

Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se da la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil de seara pana dimineata). In acest timp, siropul va fi complet absorbit de taitei:cataif 6

Se rastoarna pe platoul pe care va fi servit:

cataif 7

Se bate frisca spuma tare, se indulceste si (dupa preferinta) se adauga si intaritorul si zaharul vanilat:

cataif 8

Se orneaza cataiful cu frisca, dupa gust si imaginatie. Se poate presara cu fructe confiate, fistic macinat etc. Eu l-am preferat simplu – a fost oricum foarte placut si racoritor:cataif 9

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • sarailie pozaSarailie Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; […]
  • prajitura cu pere si ciocolataPajitura cu pere si ciocolata Anul trecut am organizat pe culinar.ro un concurs tematic, s-a numit Sezonul abundentei si competitorii s-au […]
  • cheesecake cu portocale 9Cheesecake cu portocale Acest cheesecake cu portocale nu necesita coacere, e o  prajitura delicioasa, racoroasa si aromata si in […]
  • supa+de+linte+7Supa de linte rosie Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de […]
  • spice hotel piscineleVacanta in Antalya – partea a 2-a Impresii de vacanta si fotografii din Antalya. Cronica in fotografii a 3 hoteluri de 5 stele din Antalya, […]
  • Çoban kavurmaÇoban kavurma Çoban kavurma, reteta turceasca Aceasta reteta turceasca a patruns in familia mea acum doi ani de […]
  • placinte turcesti cu branzaPlacinte turcesti cu branza Familionul meu e unul gurmand, trebuie sa recunosc, dar din iubirea pentru mancare, la modul general, se […]
  • prajitura rulada cu miere si nuciRulada cu miere, lapte si nuci Mama mea are un caiet gros, plin cu retete de prajituri, consemnate cu meticulozitate si perseverenta de […]
  • royal holiday palace hotelVacanta in Antalya – partea a 3-a Astazi se implineste o luna de cand m-am intors din vacanta in Antalya. Zambesc, pentru ca imi dau seama ca […]
  • placinte turban cu branzaPlacinta cu branza „Turban” Probabil ca cei mai multi dintre voi ati experimentat deja cateva dintre deliciile patiseriei turcesti, care […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Olimpiatibichi a zis

    Andleea dorea o reteta de papanasi adevarati.
    Nu ma pricep la cantitati, dar pot sa iti spun cum se fac:

    500 gr de branza dulce
    5-6 linguri de gris
    coaja de la o lamaie
    2 vanilii
    un praf de sare.

    Toate astea le amesteci impreuna, ce stiu foarte bine e ca trebuie sa fii atenta cu grisul. Nu se pune decat cat sa se lege branza, daca pui prea mult, ies prea tari, deci nu vor fi pufosi. Sa NU puneti zahar in ei. deoarece zaharul scoate zerul din branza si nu mai iese nimic, doar cele doua vanilii.

    Pui o oala cu apa la fiert, CU UN PRAF DE SARE, faci din compozitia de mai sus gogoloase si le arunci in apa care fierbe. Cand se ridica sus papanasul, il scoti cu grija, sa nu se sfarme.

    Intre timp, iti pregatesti niste pesmet prajit PUTIN,  in PUTIN  ulei de masline, iar dupa ce l-ai prajit si stingi focul,  adaugi zahar dupa gust.

    Papanasii scosi din apa, ii arunci direct in pesmet si ii rostogolesti. 

    Se servesc cu smantana. Sunt deliciosi.
    Coplezitatea este redusa si timpul de preparare, 20 de minute.
    Pofta buna.

  2. Andleea a zis

    Buna ziua, am descoperit intamplator blogul dumnevoastra plin de minunatii, si cu siguranta voi incerca si eu cateva retete. As indrazni sa am si eu o mare rugaminte la dumneavoastra… Cand aveti timp, sa postati si o reteta de papanasi adevarati… Eu am mancat papanasi adevarati la gradinita (am 22 de ani), insa de atunci nu am mai intalnit asa papanasi buni.. adevarati. In oras am mancat numai papanasi umflati cu gust de gogosi… cei pe care ii stiu eu din copilarie nu erau asa pufosi, si ii mancam numai cu smantana. As fi foarte fericita sa manananc niste papanasi adevarati:) Sincere felicitari pentru blogul dumneavoastra. Andreea, Constanta

  3. lauralaurentiu a zis

    Cristina, frisca naturala se obtine mixand (batand) smantana dulce, nefermentata. Preparatele pe care scrie "frisca" de genul hulala, meggle si care-or mai fi (nu le cunosc, pentru ca nu le folosesc) sunt de fapt niste chimicale in care predomina grasimile hidrogenate, aromele sintetice etc.

  4. mihaela a zis

    buna seara cu lumina! si acest desert a fost unul dintre bunatatile care au incintat lumea culinara a copilului constantean ai anilor '80. azi am pus pe masa noastra de zi de sarbatoare si acest minunat si deosebit cataif! prima data cind il fac! gust parfumat de vanilie si de amintiri. multumesc din suflet

  5. Lissa a zis

    Am facut o singura data ,mai demult, si a fost foarte bun …si am mai facut odata la Pasti taieteii asa ca la cataif dar sub forma de cuib si am pus oua in el ,oua facute ca si cele de ciocolata dar cu budinca …acuma ca am vazut reteta la tine si arata super,parca mi s-a facut pofta de cataif,taietei de casa am …deci doar timp sa-mi fac.
    Te pup Laura si o duminica placuta!

  6. klausenburger a zis

    Ce bine poate arata!!! Mai ca-mi vine sa ma joc un pic cu reteta asta! Multumesc Laura, mi-ai dat din nou idei. Cu permisiunea ta te-am adaugat la lista blogurilor preferate.
    Pupici :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *