Cautare in site
x inchide
cremes, cremsnit, crempita reteta pas cu pas laura laurentiu

Cremsnit – Cremes – Crempita

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.04.2010
4.5
(54)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.5 / 5. Voturi 54

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

89 comentarii la Cremsnit – Cremes – Crempita

  1. Livia spune:

    Albusurile crude blocheaza absorbtia biotinei (vit. B7).
    Crema nu poate fi atat de fierbinte incat sa gateasca albusurile. Iar daca ar fi (adica peste 60 de grade) atunci s-ar strica gelatina. Solutia este, Laura draga, daca vrei sa tii cont de umila mea parere, sa inlaturi albusurile si in loc de ele sa pui frisca. Adica sa obtii crema diplomat. Iar daca pui amidon in loc de faina iese mult mai fina.

    Mi-as dori si eu sa am la masa asa… mancai adevarati. Dar ai mei sunt cam sclifositi si stramba din nas daca ar avea gust de albus crud sau e prea cleios de la faina. Dar cred ca eu i-am invatat prost.

    • Dragă Livia, chiar complet crude să fi fost albușurile alea și chiar dacă am lua 100% de bună afirmația care circulă pe internet referitoare la blocarea absorbției biotinei, având în vedere că nu consumăm albușuri crude în fiecare zi, nu are ce să ne cauzeze pe termen lung. Nici eu nu sunt adepta consumului de albușuri crude, cu toate astea recunosc că în copilărie bună-mea nu mi-a făcut spumă de căpșuni în bain-marie și nici din bezea italiană, ci din albușuri crude, pe care le-am mâncat cu mare plăcere și nu mi s-a întâmplat chiar nimic.
      În privința amidonului în creme patissiere, îmi permit să împărtășesc mai degrabă recomandarea Larousse Gastronomique, ediția supervizată de Joel Robuchon care zice că o cremă de vanilie de patiserie se face din ”50 g plain (all purpose flour), 175 g caster sugar, a pinch of salt, 1 vanilla pod, 500 ml. milk, 4 whole eggs”.
      Bineînțeles că fiecare e liber să facă așa cum dorește, conform gusturilor și exigențelor proprii, dar în zona mea această prăjitură e tradițională, ca multe alte dulciuri de origine vieneză/austroungară și pe la noi nu se obișnuiește să se pună în cremeschnitte Creme-Diplomate ci mai degrabă o variantă a cremei Chiboust (care e specifică și prăjiturii Saint Honore) și despre care aceeași biblie a gastronomiei (Larousse Gastronomique) spune că se face așa: ”Soak 4 leaves of gelatine in cold water, then disolve over hot water. Boil 500 ml milk with half a vanilla pod. Beat 4 egg yolks with 125 gr caster sugar until the mixture lightens in colour. Add 75 gr plain flour and mix well. Gradually pour in the boiling milk, whisking continuously. Pour the mixture in a sauce pan, add the disolved gelatine and heat gently, stirring continuously. Remove from the heat as soon it begins to boil. Add a pinch of salt to the 4 egg whites and beat into stuff peaks. Reheat the cream until it starts to simmer and pour immediately over the egg whites. Mix with a spatula, lifting the mixture, but taking care not to beat it, until smooth.” Deci, cu făină, cu gelatină fiartă și cu albușuri crude :). După părerea mea, în această cremă gelatina are mai degrabă rolul de a contribui cu ceva la textură decât de a lega crema, care e oricum destul de groasă de la făină și ouă.
      Așadar, locuri diferite, oameni diferiți, abordări diferite. Important e să fie pe placul nostru și al celor care ne mănâncă la masă.

  2. mike spune:

    450 kg de faina alba pentru foi mi se pare exagerat

    • Laura Laurentiu spune:

      Cantitatea de faina este echilibrata cu celelalte ingrediente. In plus, foile nu au dimensiunea celor de cumparat, de 25×35 cm, ci sunt mari cat tava.

    • dana spune:

      Frumos sesizat ! Ce e si mai amuzant e comentariul Laurei, care evident nu s-a prins de gluma subtila :)

      • Laura Laurentiu spune:

        Anumite subtilitati ma depasesc, ce sa fac, am si eu limitele mele. Oricat incerc sa inteleg ce e amuzant in afirmatia ca as fi recomandat o cantitate de faina care nu ar respecta raportul cu celelalte ingrediente, nu reusesc si nu imi vine nici macar sa zambesc. Poate ma ajutati dumneavoastra, sunt depasita, evident nu e genul de umor pe care il gust eu.

      • Delia spune:

        Ati scris 450 kg de faina in loc de 450 grame….

  3. ramona spune:

    Laura te felicit ptr site-ul tau este minunat!Am facut multe retete si toate au iesit perfect urmarind pasii descrisi de tine.Dar in seara asta am incercat cremsnitul si nu am pus gelatina .Crema este divina cea mai buna in absolut o recamand ka toate prietenele mele dar acum o intrebare:maine vreau sa il refac neaparat „ca la mama acasa” dar te rog sa imi spui cate foi de gelatina sa vag ptr ca aici nu gasesc granule?Minunata reteta!

  4. Victoria spune:

    trebuie neaparat sa punem gelatina?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu e neaparat, puteti pune cu 1 lingura de faina in plus, ca sa fie crema foarte bine inchegata. Gelatina ii da textura aia speciala, usor tremuratoare. :)

  5. miri spune:

    buna! eu ador cremesul desi sunt bucovineanca aveam o vecina din banat care era casatorita cu un baiat de la noi, ea ne-a adus reteta, dar acuma eu fiind in italia am o mare problema cu osanza, pot folosi unt sau untura?

  6. Rodica spune:

    Ma bucur ca reteta ta nu a inceput cu : doua foi de cremes :))) si ca pot vedea si cum se fac foile.
    Multumesc pentru reteta!

  7. Cretiuc spune:

    foarte buna…

  8. Felicia Raducanu spune:

    o minunatie de crempita ….

  9. Andreutza_199920 spune:

    blatul acesta adica foile nu se pun la cuptor va rog vreau raspuns cat mai repede

    • lauralaurentiu spune:

      Cum sa nu se puna la cuptor :O ? Se coc foile normal, doar daca nu le cumperi de la magazin gata coapte, atunci nu se mai pun la cuptor, evident.

  10. Anastasia G spune:

    Laura, am o mica intrebare, as vrea sa pun mai putina faina in crema, cu cat as putea micsora cantiteatea de faina ? as vrea o crema sa nu fie fainoasa la gust :) pupici dulci, prajitura este foarte aspectuasa, data viitoare cand mai faci sper sa reusesti sa faci o poza si in sectiune :D si inca nu stiu ce inseamna osanza e untura de porc ( o dau prin blender, masina de tocat ? ), o pot  inlocui ?

  11. Anca spune:

    De abia astept sa incerc reteta aceasta.Am mai facut cremsnit dar cu acel mix de la dr.oetker dar nu a iesit deloc asa cum ma asteptam.Acum sper ca prajitura va fi muulltt mai buna.

  12. Marcela spune:

    Tin minte aceasta crema facuta de matusa mea tot banateanca, eu copil fiind….o lasa matusa-mea la racit iar eu mai o incercam cu cate un deget sau doua sa vad daca s-a racit si tot asa scadea considerabil. Apoi dadeam vina pe albusurile batute bagate in crema care „sigur s-au lasat”….Orium era una din cele mai delicioase creme mancate vreodata si nu se poate compara cu artificiala aflata in comert in prezent.

  13. Stela_ivanescu spune:

    …si daca n-am untura mare? :(
    Ador crempita! gasesc ca n-are egal; o spun de cind am pus-o pentru prima oara in gura cu mult prea multi ani inainte.
    Crezi ca pot inlocui osanza cu alta grasime?

  14. marina spune:

    Am venit si aici si iar am o intrebare,in loc de untura pot folosi margarina?Nu de alta dar eu nu mananc carne si nu as vrea sa se bucure doar altii de munca mea mai ales ca arata bestial.Pusi.

  15. Anonim spune:

    Tii-Ha! „Crempita”!! numa’ lucruri sfinte gasesc aicea: imparateasa torturilor si’a prajiturilor!!!
    Asa fine scoartze(foi!) si la urma pudrate d’asupra cu zahar pudra vanilat(!). Sincer va zic, am gustat o portzie la „Budimpesht”(BudaPesta)…in veci nu stiu aia s’o faca asa fina si buna cum ii reusea bunicii mele…, si facea cate doua, trei plecuri, ca nu’ti mai trebuia decat o lmonada dup’aia, sau o „pomoroanca”!!!! Mercy, mersi nana Laura!
    Virgil’utz

    • Anonim spune:

      De n-ai fi asa de deparce, ce-as pofti la un „plec” de crempita cu mare drag. :)

      • Anonim spune:

        Multumesc din suflet, nana Laura!
        Poate la pensie(cine’o mai apuca!) sa ma sui in baloon si sa trec marea netarmurita si sa aterizez drept in ograda la voi; cu avant sms’ul de rigoare trimes inainte.
        Ca’n povestile bunicilor un zmau arunca un buzdugan cale de sapte poste – drept in poarta…Eii! glumim, dar dupa mirosu’ bucacielor tot te’as gasi(…!)
        Sa fim noi sanatosi, cu copii si nepoti burduhosi, si veselie intoate!!Virgil’utz

  16. Mihaela_o24 spune:

    cu restul de untura de la haiose dupa vreo 4 zile am facut si un cremes,de fapt 2 ca am tava mica si mi-au iesit 4 foi.f f bun,mai am 2 foi neumplute .
    cred ca daca mai stau mult pe siteul asta o sa ajung la 100 kg. :))

    • Anonim spune:

      Mihaela, imparte mereu ceea ce gatesti :)) ! Stiu, tentatia e mare :P. Si
      mie imi place si sa gatesc, dar si sa mananc, ce sa-i faci? Sanatoase sa
      fim!

      2011/2/3 Disqus

  17. Anonymous spune:

    peste crema rece se poate pune frisca, apoi foaia faramata…

  18. lauralaurentiu spune:

    gelatina granulata, mult succes!

  19. Anonymous spune:

    buna,spune-mi te rog ce fel de gelatina folosesti
    multumesc frumos

  20. Anonymous spune:

    Sarbatori fericite si multe binecuvantari!Multumesc pt tot ce ai impartasit cu noi pana acum si la anul sa o tii tot asa.Am facut toate retetele pt Craciun si au iesit super.Ramona.

  21. lauralaurentiu spune:

    Ramona draga, dar stiu ca vrei sa te harnicesti, nu gluma! :) Spor la treaba si mult succes! Sigur ca da, foile poti sa le faci dinainte, de ce nu?

  22. Anonymous spune:

    buna,vreau sa fac si eu cremsnit si te intreb daca are ceva daca fac foile cu 2 zile inainte .mersi!De Craciunul asta vreau sa fac:tortul twilight,pacatul dulce,cozonacul impletit si cremsnitul si as vrea sa am timp.
    Ramona

  23. lauralaurentiu spune:

    Da, la congelator. :) Eu o curat bine de pielite si o dau prim masina de tocat, apoi o portionez in pungi de cate 250-300 de grame si o pastrez asa.

  24. Ionela spune:

    Laura, cum se pastreaza osanza? La congelator? Ne pregatim si noi de taiat porcul si n-as vrea sa ratez ocazia de a-mi face o provizie.

  25. lauralaurentiu spune:

    Ionela, gelatina o amestec in crema dupa ce o iau de pe foc, amestec pana se dizolva si apoi adaug albusurile spuma. De la botzul ala de gelatina hidratata nu se raceste crema atat de tare cat sa nu mai fie fierbinte. :) Succes si sa revii cu impresii!

  26. lauralaurentiu spune:

    Pentru Aneta si anonimul care a adresat ultima intrebare: nu va recomand sa faceti acest aluat cu nimic altceva decat cu osanza. Puteti, insa face niste foi foarte bune de cremes din aluatul frantuzesc clasic, a carui reteta am postat-o aici. Va doresc mult succes!

  27. Ionela spune:

    Laura, ai niste maini de aur! Acum mi-am notat si eu reteta cu gandul de a o face de sarbatori, insa am o nelamurire: dupa ce adaugi gelatina muiata in crema de galbenusuri calda, o mai pui pe foc? Deoarece cand o adaugi la albusurile spuma zici ca adaugi crema fierbinte. Multumesc mult!

  28. Anonymous spune:

    sunt o pasionata in a faceprajituri.dar am o intrebare …cu ce pot inlocui osanza ?nu am de unde sa fac rost de asa ceva !multumesc

  29. Anonymous spune:

    LUIZA din MADRID te admir ce prajituri faci recunosc ca nu sunt incepetoare dar ma documentez si i-ti urmaresc indeaproape retetele tale.Spor la treaba in continuare

  30. Anonymous spune:

    numele meu e aneta,multumesc ptr aceasta reteta,in sfarsit o reteta de kremes cu foi facute acasa si nu de magazin,dar eu aici in portugalia nu am osanza,cu ce pot inlocui?untura?multumesc

  31. Anonymous spune:

    FOI DE CREMES FARA OSANZA:200gr faina se framanta cu 100gr untura si 3 linguri smantana sau lapte cat cuprinde ,se adauga un ou.Se intinde alluatul intr o foaie subtire ,subtire si se unge cu 100 gr untura amestecata cu 100 gr faina .se ruleaza foaia se taie in doua si se intind doua foi subtiri care se coc la foc iute pana se rumeneste .Umblati cu atentie ca ies niste foi extraordinar de fragede

  32. Anonymous spune:

    Felicitari,intr-adevar un foetaj,multmai bun decat cel cumparat,de fapt nu e comparatie,multumim pt. reteta si asteptam si altele la fel de bune ca si asta.

  33. Anonymous spune:

    arata tare bine prajitura ta si sigur este tareeee buna.mi-am notat si eu reteta dar fara suparare cred ca ai vrut sa scrii la foi cantitatea de faina de 450g sau 0,450kg.o mica eroare nu te supara!ms de reteta

  34. lauralaurentiu spune:

    Dana J. imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, nu am vazut comentariul tau pana acum. Merge si cu unt, daca faci un aluat frantuzesc clasic. Poate nu va fi chiar atat de fraged ca asta, dar tot va fi bun. Sa nu bagi clisa in foi, doamne pazeste!

  35. Dana J. spune:

    Laura draga mea dar cu unt nu merge? Apai daca bash vreau fac rost de osanza dar nu vreau sa astept asa mult… Ultimul porc taiat, macelarul mi-a trecut toata clisa prin masina de tocat, si e cam aceeasi consistenta ca osanza dar ma gandeam ca daca nu e destul de fina o sa mestec clisa cu cremeshul meu. :)) Nu cred ca o fi prea bun chiar daca imi place mie clisa. Asa ca m-am gandit sa folosesc unt…Ce zici?

  36. lauralaurentiu spune:

    me and you, ma bucur ca ti se pare interesanta reteta si te astept cu impresii!

  37. me and you spune:

    de cand nu am mai mankt cremsnit!Tare bn arata…..offfff…..Da o sa mi fac eu timp si o sa testez reteta asta neaparaaat!Felictariiii….

  38. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    fara cuvinte ca de obicei. Cremesul e prajitura mea preferata dar niciodata nu am avut o reteta care sa ma satisfaca. Dar asta cred ca e super buna. Multumesc de tot ce faci, Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia ta si mult succes in toate.
    Cu mult drag Maria

  39. Simos says ... spune:

    o, da! crempita si haiose :) bun, bun, ceeeeel mai bun! :) felicitari!

  40. ANCA spune:

    ff gustos si nou ne place :)
    ai un premiu la mine pe blogdaca ai palcere sa vi sa-l ridici

  41. laura laurentiu spune:

    ellis_el – ma bucur tare mult ca gasesti in mod constat inpiratie pe cuina banateana, de asemenea sunt incantata sa aflu ca tu consideri ca ai devenit o gospodina si mai buna datorita acestor retete. Te astept si in continuare cu mult drag!

  42. laura laurentiu spune:

    Olgutza, asa e, e cam prea bun :P !

  43. laura laurentiu spune:

    Mira, nu stiu ce sa spun, parca nu imi vine sa cred ca ar merge cu untura, untura e mult mai fluida si se topeste usor, nu ai cum sa faci impachetarile atat de necesare pentru formarea straturilor specifice foietajului. Eventual, daca ai pune in untura mult mai multa faina, sa obtii o pasta consitenta, dar si atunci ma tem ca aluatul s-ar ingreuna mult.

  44. laura laurentiu spune:

    tender_rose, multumesc mult pentru aprecieri si te astept cu mult drag. Asa e, foile de casa sunt mai bune, macar pentru satisfactia de a le fi facut noi insine.

  45. Zozo spune:

    ai un premiu pe blogul meu.

  46. ellis_el spune:

    Foarte bine ati facut ca ati pus reteta de cremsnit asa pot sa vada multi cum se face si fara sa cumpere foile.Vad ca foarte multa lume se teme sa se apuce de foi,e pacat pentru ca nu e deloc greu si chiar daca pierzi un pic de timp rezultatul merita pe deplin.Eu faceam demult cremsnit cu foaia de la haios si stiu cat e de bun,deja haiosul a intrat in retetele familiei mele iar prietenii nostri italieni si nu numai raman foarte impresionati cum reusesc sa fac foile alea,adica cum…nu le cumpar?? Si de cate ori fac ceva bun,romanesc,aluaturi in special ma gandesc si la dvs ce bine ca existati ca desi eram o foarte buna gospodina zic eu,retetele astea nu le aveam si de cand am descoperit acest blog mi-am bucurat nu doar familia ci si prietenii.Ultima oara o familie de italieni a lasat bucataria lor mediteraneana pentru o tava de merdenele reusite.Va doresc un sfarsit de saptamana placut si sa va bucurati de noua bucatarie cu cat mai multe retete bune.

  47. Olgutza spune:

    Gand la gand cu bucurie… Si eu tot cremsnit am facut.
    Bun bun… prea bun chiar :D ca nu te mai poti opri din mancat ;)

  48. Mira spune:

    Laura, arata superrr foile. Si mie imi plac cele facute acasa si nu cumparate(cautam de ceva timp reteta, multumesc! ). Am o problema, in Germania nu gasesc osanza ca si-n Pakistan, pot sa pun untura de porc (de-a acasa, mi-a trimis mama :))) ), am mai folosit marga, dar parca nu-i asa buna ca si cu osanza. Super bucataria.

    Multumesc ca ne canti si ne incanti.

    Te pup,
    Mira

  49. andreea georgiana spune:

    la mine pe blog te asteapta un premiu:*

  50. tender rose spune:

    Felicitari pentru blog. Printre randuri simt aroma bucatariei mamei mele.Si eu fac cremsnit cu foi cumparate, dar nu suporta comparatie cu cele cu osanza. Raman fidela blogului, caci tare mi-e dor de mancarea de acasa…

  51. laura laurentiu spune:

    soris_1972 – multumesc mult de felicitari! Incearca si tu, poate se potoleste pofta!

  52. laura laurentiu spune:

    Pansy – uite ca i-ai raspuns si Ginei, care voia sa incerce cu foi de cumparat, cele de la Boromir au o recomadare :) .

  53. soris_1972 spune:

    arata superb, mi-e si o pofta….felicitari !!!

  54. pansy spune:

    ce fain ti-a iesit cremesul !vad ca e in trend pe blogurile culinare.eu cand faceam cumparam foi de la boromir si erau bune.sigur ca nu se compara cu aluatul asta.cu untura de porc.

  55. laura laurentiu spune:

    Sarah, te astept cu nerabdare! :) Mult succes!

  56. laura laurentiu spune:

    Gina, daca le cumpara multa lume inseamna ca oamenii sunt satisfacuti, nu? :P Iti doresc mult succes, oricum ai decide sa faci!

  57. sarah spune:

    merci mult laura pentru promtitudinea raspunsului.negresit voi incerca si revin cu impresii.te pup

  58. Gina spune:

    oaaa, ce pofta mi-ai facut! Eu foi din astea nu am sa fac ever, asa ca ma gandesc sa cumpar, am vazut ca multa lume cumpara foi de cremes, or fi bune? Nu am facut niciodata cremes, cred ca al meu ar fi bulversat sa ii servesc asa ceva =)) !

  59. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, GDC!

  60. Gospodina de Criza spune:

    De asta am avut eu parte numai de ciorba de burta, vreo 2 saptamani! Bravoo,e superba bucataria, mobila imi place, si culoarea, si forma, suuuperr!

  61. laura laurentiu spune:

    =)) Sunt convinsa, Sarah, ca nu vei gasi anumalu' acolo unde te afli! Uite, incerca reteta asta pentru aluat: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/06/aluat-foietat-placinta-cu-branza-si.html. Sper sa fii multumita, se si face tare usor.

  62. sarah spune:

    Eu am fost tentata sa fac cresnit fals dar am citit pe blog la Criss ca nu este cine stie ce bunatate asa ca as vrea sa incerc reteta aceasta.dar Laura draga am o mare problema….n-am osanza si nici de unde cumpara asa ceva.nu cred sa "locuiasca " pe toata suprafata Pakistanului vre-un porc care sa accepte sa se sacrifice.cu ce se poate inlocui osanza?
    pupici si o zi buna