Carnati de casa afumati

Autor:

Aho, aho, copii si… hm! Mai e valabil plugusorul ‘au ba? Cred ca da, parca inaintea de Boboteaza inca e de actualitate. :) Inca mai sarbatorim (cel putin familia mea abia s-a „antrenat” pana acum, maine o luam de la capat cu ajunul Craciunului sarbesc), inca nu am apucat sa ne suflecam manecile cum se cuvine ca sa trebaluim in noul an, in schimb e bine ca mai avem de cules roadele a ceea ce am facut in anul trecut! Asadar, pe un blog care abunda in retete culinare traditionale, era pacat sa nu fie consemnata aceasta postare, reteta noastra de carnati de casa. Socrul meu i-a afumat pentru noi cu grija si ni i-a adus, aromati subtil si uscati atat cat trebuie.
carnati de casa afumati 2
carnati de casa afumati 3

Am pregatit carnati din 42 de kilograme de carne, din care 16 kile carne de vita si 26 de porc-lucru (in limbaj macelaresc, porc-lucru inseamna toate acele bucaţele ce provin de la transarea si fasonarea bucaţilor mai importante, potrivite pentru fripturi, jamboane etc.; macelarii mai numesc aceste bucatele si „fiţuri”).

Ingrediente:

la 10 kilograme de carne in amestec (proportia ~ 1 treime vita la 2 treimi porc, daca vreti mai grasi carnatii se pot face fara adaus de carne de vita)
  • 300 de grame de usturoi
  • 100 de grame de piper negru macinat
  • 150 de grame de sare grunjoasa (sare se adauga de la 100 -180 de grame la 10 kilograme de carne, dupa cat de sarat va place)
  • paprika dulce de buna calitate, dupa cat de rosu va place sa fie amestecul
  • si, un secret: 1 lingura de zahar la 10 kile de carne, care nu se va simti in gustul carnatilor, dar va ajuta sa se desprinda pielita cu usurinta de pe carnatii afumati.
Preparare:
Se framanta toate cu sarg si se umplu maţele de porc bine spalate (sau cele cumparate, desarate in apa calduţa), perforandu-se cu acul din loc in loc, pentru a evita plesnirea carnatilor, se formeaza perechi si se zvanta carnatii la aer, atarnati pe vergele de lemn, pregatindu-i pentru afumat (am descris reteta si procedeul si in postarea de anul trecut).
Dupa afumat se mai lasa la aer sa se usuce atat cat va place. Ai nostri arata asa:
carnati de casa afumati 1
Se pot taia in felii fine si aspectuoase:
carnati de casa afumati 4
… si sunt deliciosi!
Carnatii de casa se pot pastra atarnati intr-un loc racoros, pe vergele (in camara, de exemplu) insa trebuie avut in vedere ca se vor usca cu atat mai mult cu cat sunt lasati la aer. Pentru ca mie imi convine cat de uscati sunt in acest moment, am impachetat fiecare pereche, separat, in hartie de pergament si i-am varat in congelator. Se pastreaza perfect. :)
Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

23 Comentarii la "Carnati de casa afumati"


Vizitator
Iustina Purcar
6 aprilie, 2015

yumm, ce bine arata, ma tem sa nu fie prea mult usturoiul si piperul, o sa-i incerc si eu chiar maine.

Vizitator
Mirella Oscarsson
6 aprilie, 2015

doamne, ce poze! go, laura!

Vizitator
Lumy Oprea
6 aprilie, 2015

da cred ca sant foarte buni

Vizitator
Filon Pera
6 aprilie, 2015

dupa aspect ,sunt ceea ce imi place.

Vizitator
Romi Diacon
6 aprilie, 2015

dupa doi carnati d-astia plimbi caruciorul cu tot cu butoi dupa tine !!! :))))