Carnati de casa afumati

5 ianuarie, 2011 in categoria retete traditionale
Aho, aho, copii si… hm! Mai e valabil plugusorul ‘au ba? Cred ca da, parca inaintea de Boboteaza inca e de actualitate. :) Inca mai sarbatorim (cel putin familia mea abia s-a “antrenat” pana acum, maine o luam de la capat cu ajunul Craciunului sarbesc), inca nu am apucat sa ne suflecam manecile cum se cuvine ca sa trebaluim in noul an, in schimb e bine ca mai avem de cules roadele a ceea ce am facut in anul trecut! Asadar, pe un blog care abunda in retete culinare traditionale, era pacat sa nu fie consemnata aceasta postare, reteta noastra de carnati de casa. Socrul meu i-a afumat pentru noi cu grija si ni i-a adus, aromati subtil si uscati atat cat trebuie.
carnati de casa afumati 2
carnati de casa afumati 3

Am pregatit carnati din 42 de kilograme de carne, din care 16 kile carne de vita si 26 de porc-lucru (in limbaj macelaresc, porc-lucru inseamna toate acele bucaţele ce provin de la transarea si fasonarea bucaţilor mai importante, potrivite pentru fripturi, jamboane etc.; macelarii mai numesc aceste bucatele si “fiţuri”).

Ingrediente:

la 10 kilograme de carne in amestec (proportia ~ 1 treime vita la 2 treimi porc, daca vreti mai grasi carnatii se pot face fara adaus de carne de vita)
  • 300 de grame de usturoi
  • 100 de grame de piper negru macinat
  • 150 de grame de sare grunjoasa (sare se adauga de la 100 -180 de grame la 10 kilograme de carne, dupa cat de sarat va place)
  • paprika dulce de buna calitate, dupa cat de rosu va place sa fie amestecul
  • si, un secret: 1 lingura de zahar la 10 kile de carne, care nu se va simti in gustul carnatilor, dar va ajuta sa se desprinda pielita cu usurinta de pe carnatii afumati.
Preparare:
Se framanta toate cu sarg si se umplu maţele de porc bine spalate (sau cele cumparate, desarate in apa calduţa), perforandu-se cu acul din loc in loc, pentru a evita plesnirea carnatilor, se formeaza perechi si se zvanta carnatii la aer, atarnati pe vergele de lemn, pregatindu-i pentru afumat (am descris reteta si procedeul si in postarea de anul trecut).
Dupa afumat se mai lasa la aer sa se usuce atat cat va place. Ai nostri arata asa:
carnati de casa afumati 1
Se pot taia in felii fine si aspectuoase:
carnati de casa afumati 4
… si sunt deliciosi!
Carnatii de casa se pot pastra atarnati intr-un loc racoros, pe vergele (in camara, de exemplu) insa trebuie avut in vedere ca se vor usca cu atat mai mult cu cat sunt lasati la aer. Pentru ca mie imi convine cat de uscati sunt in acest moment, am impachetat fiecare pereche, separat, in hartie de pergament si i-am varat in congelator. Se pastreaza perfect. :)
4.3 based on 30 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • aphextwinz

    Nu ma mai joc asaaaaaaaa :((

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana’s yummy

    Eu fac carnati in fiecare an, dar nu am stiut de "secret", la urmatorul carnat o sa incerc…deja sunt curioasa :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • doralina

    Hartie pergament!Super idee!Si noi am facut in iarna asta dar nu sunt inca uscati cum trebuie;sa stii ca voi pune in practica ideea ta;

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cuisinette

    Nici eu nu ma mai joc, iaca asa… pai tu Laura intreci masura de coriandru :))

    Cu plecaciune, iti multumesc pt reteta si poze… si daca nu cumva ai poostat si toba, te rog s-o faci pt ca imi amintesc ca pe-aici undeva am vazut niste poze de-ti lasa gura apa.

    Am si eu niste intrebari:
    1. cit se lasa la uscat prima data?
    2. cit timp se afuma?
    3. voi afumati la rece cu rumegus… sau la cald cu lemn (carbuni)?

    Multumesc anticipat si sa stii ca te vizitez mereu… esti inspiratia tuturor.

    Pupici si numai bine pe noul an.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca

    Laura…42 kg??? Doamne dar pentru cine ati facut atata carnat?Si eu fac…anul asta am facut din 10 kg de carne si stiu ca se pune 20 g de sare la kg de sare…asta e reteta mea. Restul le pun dupa ochi si gust intotdeuna.
    Eu am luat carnatii afumati care au stat vreo 2 sapt in camara agatati sa se ususe, i-am invelit in folie alimentara (pe fiecare separat) si i-am varat in congelator. Cand am nevoie scot cate unul. Se pastreaa bine si nu se vor usca cand ii scot.
    Numai bine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Zazuza

    asa faceau bunicii mei si buni mai erau carnatii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    …numa’ din pulpe(sau si ceafa) de porc, carne mai grasa, maruntita la cutit(nu macinata cu masina!), si adaugate sare, piper negru, boia(piparca) dulce sau iute, usturoi(de capatzina!); totul framintat cu ardoare si patima in vailing, si apoi trase in matze desarate si apoi impunse cu acul – sa nu pocneasca la fript in ciganie! …tot anul se gatau din podul pentru afumaturi prin fe-martie(..!!). Plescaiti si bucurati’va! Bogda_proste nana Laura!! p.s. carnati cu cimbru(frunze cu rol mare la digestie!) faceau in Bihor, dar nu prea rezistau in timp, nici afumati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Virgilut, procedeul nostru a fost aproape cel mai comod posibil (i-am macinat la masina, dar aia de mana, daca era electrica atunci l-as fi declarat floare la ureche :)) ) si nici nu am prapadit pulpele si ceafa pe carnati, dar te asigur ca sunt foarte buni. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristi

    Foarte foarte bine arata carnatii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mihai

    bunica mea, odihnească-se în pace, făcea astfel de cârnaţi,pe care n-am reuşit să-i fac decât după multă vreme având eu o bună memorie a gustului şi a mirosului, adăugând câte un pic din tot ce-mi aduceam aminte. şi azi când fac, reuşesc să-i bucur pe cei cărora cu drag le dăruiesc să guste

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Popa Ioan Ciprian

    Buna ziua,vreau sa va spun ca zaharul nu este necesar.Daca tineti aproximativ un minut carnatul in apa rece,inainte de servire, nu o sa va vina sa credeti cat de usor se curatata pielita(matul)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sorina

    Buna seara;am facut si carnati..pana la urma.Zic pana la urma,fiindca de mult erau in plan dar nu s-au “materializat” pana acum.Vreau sa va multumesc pentru inca o reteta minunata .Cantitatile exacte pentru condimente a facut ca totul sa fie si mult mai usor pe langa foarte gustos asa ca “operatiunea” a durat destul de putin timp iar rezultatul…de dat si altora(care au apreciat gustul la fel de mult ca si noi).Multumim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)