Mâncãricã de urzici

Autor:

Primãvara-i mama noastrã,Cresc urzâcile pe coastã,Vin țâgani sã le culeagãSã le puna sã le fiarbã.Urzâca-i bucatã noauã,O mâncã domnii cu oauã. – incheiat citatul, sursa – un vechi cantec popular din Banat.Numai ca eu si cu sotul meu am indeplinit ambele roluri, si cel de „țâgani ” – culegand urzicile (eu inmanusata, barbatu’ viteaz cu mana libera) dar si pe cel de „domni” – mancand mancarica cu „oauã”, dupa vorba cantecului:urzici 013Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Urzicile proaspat culese in dimineata insorita, la poale de corcodusi infloriti, (uitati-va cat sunt de fragede, am rupt doar varfurile ei de urzica tanara si plina de seva) se spala bine sub jet de apa, le mai alegeti de eventuale fire de iarba care ar fi putut sa se fi ratacit printre ele:urzici 001Miroase innebunitor a clorofila si a primavara, in toata casa!Pe foc am pus o oala mare, incapatoare, pe jumatate plina cu apa si o lingura arsa de sare. Cand apa fierbe, parca regretandu-le fragezimea lor salbatica, arunc urzicile in oala:urzici 002Pun capacul si le las sa dea cateva clocote. Nu trebuie fierte mult, urzica cea tanara e frageda si se inmoaie imediat. Le scurg si clatesc sub jet de apa rece – apa lor ar fi fost buna si ea, de leac – pentru depurare, eliminarea toxinelor, aport natural de fier, de clatit parul ca sa devina bogat si matasos – dar asta e, am irosit-o fara mila:urzici 003Urzicile fierte le-am transformat intr-un pireu (am folosit un stick-blender de tipul celui pe care vreau sa il ofer drept premiu la concurs– adica un aparat care imi este foarte util si il folosesc in fiecare zi pentru diverse trebusoare):urzici 004Intr-un vas pun la incins putin ulei, adaug 3 linguri de faina:urzici 005Amestec repede, pentru ca faina sa se imbibe cu grasimea si sa nu faca eventuale cocoloase, dar in nici un caz sa nu devina bruna:urzici 006Torn jumatate de litru de lapte fierbinte, amestecand continuu, si las sa fiarba putin, pana se formeaza un bechamel consistent:urzici 009Adag pireul de urzici, amestec bine, las sa fiarba putin si potrivesc gustul de sare si piper, apoi adaug 4-5 catei de usturoi tocati si 3 linguri bune de smantana grasa:urzici 010Mai fierb maximum 2-3 minute, amestecand continuu, apoi mâncãrica este gata „de „mâncat cu oauã”:urzici 014Locul 1 in top 9 pe foodbuzz.com, din 2975 de postari ale zilei, click aici.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Salata de cartofi cu ridichiSalata de cartofi cu ridichi Salata de cartofi pe care v-o propun azi e plina de gust, se face repede si gratie ridichilor are si […]
  • souflee+de+conopida+014+copySoufle de conopida O mancare simpla, dar foarte placut aromata - desigur, pentru cei carora le place conopida. Pentru mine este […]
  • cartofiCartofi copti in staniol, cu sos de iaurt La ceas de seara ne-am gandit noi ca nu ne-am vazut toata saptamana cu nasii si ni s-a facut brusc dor de […]
  • dovlecei+crocanti+la+cuptor1Dovlecei crocanti la cuptor Datorita retetei de mai jos aceasta leguma (sau fruct, ce-o fi) - dovlecelul - pe care ani in sir l-am […]
  • legume la gratarLegume la gratar Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si […]
  • paturata11Pãturatã pe crumpi Am dorit ca prima mea postare pe sa fie, desigur, o reteta straveche din Banat - Paturata pe crumpi sau […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • burger de-somon-1Burger de somon Burgerul de somon poate fi un excelent proiect de weekend si asta nu pentru ca ar dura mult, dimpotriva, ci […]
  • supa+de+spanacSupa de spanac O alta reteta ca la mama acasa, o incercare de a reinventa unul dintre gusturile ce ma faceau sa las joaca […]
  • varza+de+bruxelles+si+conopida+la+cuptor+Varza de bruxelles si conopida la cuptor (gratin) Azi barbatu-meu nu-i acasa, s-a harnicit tare si a plecat sa-si ajute cumnatul cu bratu-i cel puternic, asa […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult, domnule Iosif. :) Sa va fie de bine, reteta este cat se poate de simpla, n-are ce sa nu reuseasca, important e ca urzicile sunt tinere in aceasta perioada si foarte folositoare noua. :)

  1. micky a zis

    Buna,eu am aplicat reteta: -urzici 1kg, -usturoi 5 catei, -o ceapa, ulei de masline 50 gr, -sare, piper, -3 linguri de faina de grau, -500 gr lapte de soia.-hrean.Se incinge uleiul,punem ceapa ,nu se arde ,in lapte adaugam faina,o amestecam bine si o turnam peste ulei in tigaie,amestecam sa nu se prinda,apoi amestecam urzicile fierte si tocate cu mixerul,se fierb la foc mic 12 min,se adauga piper si hrean.POFTA BUNA.

  2. a zis

    Extraordinar de buna , eu am adaugat delikat si am calit putina sunculita taiata cuburi dupa care am pus si oul , am pus frumos urzicile si oul cu sunculita intro farfurie aranjandu-le strategic

    NOta 10 cu felicitari imi place la nebunuie !!! ( nu am belnder dar am tocat urzicile cu cutitul dupa ce leam fiert)

  3. Aurelia_aurelia58 a zis

    se serveste cu orez fiert in prealabil sau ochiuri dupa preferinta .Merita incercata aceasta reteta ca e f. sanatoasa

  4. Simina_holovatchi a zis

    Nu credeam ca mai gasesc o reteta ca cea facuta de bunica.Am gasit numai cu ceapa si nu a avut gustul copilariei.Multumesc

  5. VVioreliorel_rotaru11 a zis

    Numai cine stie sa aprecieze,aceasta mancare minunata,care e si de gratis,si bio si foarte sanatoasa(felicitari pentru prezentare).

  6. Anonim a zis

    Laura draga, d’abia asciept sa se topeasca neaua si sa colind vandra, – bitanga pra coclauri, in cautarea prin buiezi, pa dupa vreo biserica, sau la vreo margina de padure, sa culeg niscaiva urdzisi piscatoare – ca urdzica are mai mult fier si minerale decat shpinodu’ lu’ Popeye!
    Minunata prezentare. Sa lingi blidu(cinieru’), – nu alta!! Primavara – ce e verde nu se pierde!
    Virgil’utz

  7. Ala Oancea a zis

    Laura, salivez !!!! Mi-ai facut o pofta cu urzicile astea :) Cu usturoi si oua … sunt perfecte !
    Sa treci pe la mine ca te asteapta un premiu ;)

  8. laura laurentiu a zis

    Jacktel, iti multumesc foarte mult – ai dreptate, sunt mai bune decat spanacul, au un”ceva” picant.
    Asta a si fost intentia mea legat de blog – sa ofer retete vechi (alaturi de altele mai noi sau inventate) unele dintre ele uitate pe nedrept, fiind pline de savoare.
    Mai am o problema, nu pot posta comentarii la tine pe blog – nu stiu de ce, verifici te rog setarile?

  9. Jacktels Kochbuch a zis

    Hallo Laura,

    foarte presentabil !!
    Eu fac la Familie foarte des. Este un pic mai bun ca si Spanacul. Asta e fain pe Blogul täu, Clasice mäncäruri cu multä valoare si cu presentabil design. Compliment.

    Salutäri Jacktel

  10. Blueeyes a zis

    Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut!Nu am mai mancat urzici de multi ani….pe aici nu se mananca asa ceva….Oare se gasesc si in luna Iulie?

  11. laura laurentiu a zis

    Pai poti sa le faci pireu cu orice scula preferi tu, nu numai cu sticku’. Da’ pe-acolo, prin lunca Dunarii, nu cresc urzici?

  12. diamond a zis

    draga Laura, mancarica arata bine tare… numa ca eu nu am vazut urzici la piatza si … nici stick din ala n-am cred ca pot sa le dau pe sita nu? astept sa apara… mi-e pofta de unbors de fasole cu urzici! :Dpup mare

  13. laura laurentiu a zis

    Mazilique, multumesc pentru vizita! Ma bucur ca iti plac urzicutele mele – nu sunt doar frumos colorate, dar au un gust atat de bun – rar ceva gustos este si sanatos, dar mancarica asta e o adevarata explozie de sanatate. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *