Mâncãricã de urzici

Autor:

Primãvara-i mama noastrã,Cresc urzâcile pe coastã,Vin țâgani sã le culeagãSã le puna sã le fiarbã.Urzâca-i bucatã noauã,O mâncã domnii cu oauã. – incheiat citatul, sursa – un vechi cantec popular din Banat.Numai ca eu si cu sotul meu am indeplinit ambele roluri, si cel de „țâgani ” – culegand urzicile (eu inmanusata, barbatu’ viteaz cu mana libera) dar si pe cel de „domni” – mancand mancarica cu „oauã”, dupa vorba cantecului:urzici 013

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Urzicile proaspat culese in dimineata insorita, la poale de corcodusi infloriti, (uitati-va cat sunt de fragede, am rupt doar varfurile ei de urzica tanara si plina de seva) se spala bine sub jet de apa, le mai alegeti de eventuale fire de iarba care ar fi putut sa se fi ratacit printre ele:urzici 001Miroase innebunitor a clorofila si a primavara, in toata casa!Pe foc am pus o oala mare, incapatoare, pe jumatate plina cu apa si o lingura arsa de sare. Cand apa fierbe, parca regretandu-le fragezimea lor salbatica, arunc urzicile in oala:urzici 002Pun capacul si le las sa dea cateva clocote. Nu trebuie fierte mult, urzica cea tanara e frageda si se inmoaie imediat. Le scurg si clatesc sub jet de apa rece – apa lor ar fi fost buna si ea, de leac – pentru depurare, eliminarea toxinelor, aport natural de fier, de clatit parul ca sa devina bogat si matasos – dar asta e, am irosit-o fara mila:urzici 003Urzicile fierte le-am transformat intr-un pireu (am folosit un stick-blender de tipul celui pe care vreau sa il ofer drept premiu la concurs– adica un aparat care imi este foarte util si il folosesc in fiecare zi pentru diverse trebusoare):urzici 004Intr-un vas pun la incins putin ulei, adaug 3 linguri de faina:urzici 005Amestec repede, pentru ca faina sa se imbibe cu grasimea si sa nu faca eventuale cocoloase, dar in nici un caz sa nu devina bruna:urzici 006Torn jumatate de litru de lapte fierbinte, amestecand continuu, si las sa fiarba putin, pana se formeaza un bechamel consistent:urzici 009Adag pireul de urzici, amestec bine, las sa fiarba putin si potrivesc gustul de sare si piper, apoi adaug 4-5 catei de usturoi tocati si 3 linguri bune de smantana grasa:urzici 010Mai fierb maximum 2-3 minute, amestecand continuu, apoi mâncãrica este gata „de „mâncat cu oauã”:urzici 014Locul 1 in top 9 pe foodbuzz.com, din 2975 de postari ale zilei, click aici.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

63 Comentarii la "Mâncãricã de urzici"


Vizitator
6 aprilie, 2015

arata destul de bine acum o sa -o pun in aplicare

Vizitator
6 aprilie, 2015

Super

Vizitator
6 aprilie, 2015

fara lapte nu merge?

Vizitator
6 aprilie, 2015

foarte bn

Vizitator
6 aprilie, 2015

un deliciu !