Mucenici

8 martie, 2009 in categoria retete traditionale

După „babele” de la începutul lunii martie, în tradiţia românească îşi face locul ziua mucenicilor. Sărbătoarea mucenicilor din calendarul popular corespunde ca dată calendaristică şi parţial, ca semnificaţie, cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc, jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei. S-a perpetuat traditia de a coace (sau fierbe) acesti colacei cu forma antropomorfa care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. O alta traditie spune ca in aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin, crezandu-se că vinul băut la mucenici se transformă de-a lungul anului în sânge şi dă putere de muncă.

Deasemenea, sarbatoarea “Mucenicilor” este considerata, in calendarul traditional romanesc, momentul in care incep sa dea mugurii, sa incolteasca iarba, inceputul propriu-zis al primaverii.

Iata “mucenicii” mei – 40 la numar, dupa cum cere traditia:Mucenici

Eu i-am pregatit din aluat de post si i-am impartit in memoria celor disparuti din familia mea.

Timp de pregatire: Timp de gatire: Timp total: Grad de dificultate: mediu
Numar de portii: 40

Ingrediente Mucenici:

mucenici 001

  • 1 kg de faina
  • 140 de ml ulei
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit nectar de piersici)coaja de lamaie rasa
  • 14 grame de drojdie uscata sau 40 de grame de drojdie proaspata
pentru umplutura:
  • nuca macinata amestecata cu zaharstafide (optional)

pentru sirop:

  • 300 de grame de zahar
  • 100 de grame de miere
  • atata apa cat este nevoie pentru ca, impreuna cu zaharul si mierea, sa totalizeze un volum de 600 de ml.
  • esenta de romvanilie

Din toate ingredientele am preparat aluatul in masina de paine:

mucenici 002

L-am lasat sa creasca intr-un loc caldut pana si-a dublat volumul:

mucenici 003

Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei:

mucenici 004

Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 2, obtinand 8 bucati de dimensiuni apropiate. Din fiecare parte se modeleaza un sul care se taie in 5 bucati, astfel obtinand, in final, 40 de bucatele de aluat aproximativ egale:

mucenici preparare

Fiecare bucata se intinde cu sucitorul in foaie subtire:

mucenici 009

Se presara nuca amestecata cu zahar si stafide:

mucenici 010

Se ruleaza iar sulul obtinut se rasuceste in forma de spirala, presand capetele:

mucenici 011

“Mucenicii” astfel formati se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:

mucenici 012

I-am lasat sa mai creasca in jur de jumatate de ora, apoi i-am introdus in cuptorul preincalzit la 180 de grade.Intre timp, se prepara siropul, din ingredientele specificate: zaharul cu mierea si apa se dau in clocot, se adauga esenta de rom si vanilie dupa gust.Dupa jumatate de ora, cand “mucenicii” prind sa se aureasca pe deasupra se toarna siropul peste ei in tava si se reintroduc in cuptor:

mucenici 014

Se continua coacerea pana cand siropul este complet absorbit iar “mucenicii” sunt rumeniti frumos:

mucenici 015

Am mai presarat putina nuca macinata pe desupra lor si sunt gata de savurat sau de impartit:

mucenici 020

Pofta buna!

4.5 based on 26 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Andrei G.

    Laura, iti urmaresc de vreo cateva saptamani blogul si iti spun ca daca nu ai fi maritata cu un barbat atat de frumos te-as cere de nevasta! Daca ar fi mai urat ca mine tot te-as cere, poate a s avea o sansa, acolo, dar is mai urat eu cu mult, va stiu pe amandoi de la televizor si sunteti o pereche minunata! Sotul tau nu e doar frumos, dar e si norocos ca te are, nevasta care ii canta toata ziua dumnezeieste, care scrie atat de bine si spiritual si care gateste in fiece zi, si inca cum gateste, de iti vine sa mananci monitorul! Sa iti dea Dumnezeu sanatate tie, sotului, intregii familii, esti o super-femeie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Stelistii_rai

      abia astept sai fac sper sami iasa uratimi baftaaaaaaaaa

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Andrei G. – cererea ta mascata desigur ca nu va fi solutionata favorabil, dar oricum, dovedeste ca ma apreciezi si iti multumesc mult pentru asta! Barbatu-meu e mandru si el de nevasta lui, sa stii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dana2dor

    Ia, ca s-a deschis fereastra de data asta :)
    Acum pot sa-ti declar in scris admiratia mea deplina pentru Mucenicii tai!
    Ti-am “furat” reteta pentru data viitoare!
    Pup si o saptamana faina sa ai!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Multumesc draga mea!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ella

    Cam de cata nuca este nevoie pentru umplutura?
    Planuiesc ca am o "vorba" cu ei acum de 8 Martie. Reteta arata genial si abia astept sa o incerc. Numai bine si o primavara frumoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • 2mainipricepute.blogspot.com

    iti multumesc f.f.f.mult pt.bunatatea de a impartasi cu toata lumea stiinta ta.Am experimentat multe din retetele tale si toate au ajuns favorite in familia mea si mai departe in casa prietenilor mei.Nu am decat cuvinte de lauda si apreciere.Daca vei intra pe 2mainipricepute vei regasi cornurile de brutar,cozonacul impletit….Copiii mei sunt disperati dupa cornurile de brutar si chiflele tale.Astazi sunt la lectia de mucenici ,n-am teama ca nu vor iesi.Te iubim mult si iti dorim tot ce-i bun si frumos,cu spor in toate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ella, probabil ca raspunsul meu vine cam prea tarziu, dar nu cred sa fi folosit mai mult de 150 de grame de nuca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mariflorea1

      te felicit laura ai niste retete tare faine o sa fac si eu mucenici

      mari  timisoara

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    2mainipricepute – iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de frumoase! Ma bucur mult ca retele mele sunt pe gustul familei tale! Sunt curioasa ce impresie vei avea de mucenici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • 2mainipricepute.blogspot.com

    Draga Laura,iti inchipui ca n-am apucat sa fac poze ca n-am mai avut la ce?Am chemat niste prietei si pana sa pregatesc aparatul foto,dragii de mucenici au si disparut.Fara comentarii!
    Calificativul:mai bun de atat nu se poate si ma-u intrebat cand le mai fac.Te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    2mainipricepute – ma bucur mult ca au iesit pe placul tau si al prietenilor! Pai, cand sa le mai faci, la anu' pe 9 martie! :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Aproape ca mi-au dat lacrimile citind reteta, n-am incercat-o inca dar pare sa fie exact cea dupa care mama facea mucenici acum treizeci si ceva de ani; toate celelelalte retete pe care le-am gasit descriu mucenicii ca fiind un soi de paste fainoase (raviolli) plutind intr-un sirop foarte lung si subtire. Multumesc mult si apreciez efortul pe care-l faci pentru a pastra obiceiurile culinare traditionale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Violetaioan

    abia astept 9martie sa-i fac…..bine mai arata.felecitari

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Crik_c

    oameni buni ii puteti manca oricand nu trebuie sa asteptati 9 martie,si reteta si mucenici arata extraordinar

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Crik_c, asa e, poti sa ii faci oricand ti-e pofta, eventual mai micsorezi cantitatile, ca nu-i musai sa faci 40 de bucati de fiecare data :P.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • orestia

    am o intrebare unde ai folosit nectarul de piersici ?
    merci mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      La framantatul aluatului :). Cu placere.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gabi Soare

    Super…..Comit oare o “blasfemie” daca indraznesc sa va rog sa postati reteta de mucenici cu….zeama? Vreau si eu sa fac pentru prima data iar sfintisorii sunt prea complicati pentru mine desi mi-as dori sa incerc sa-i fac. Va multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Draga Gabi, nu comiti nicio blasfemie, dar nu stiu sa fac asa ceva, nu am mancat niciodata, nici nu am vazut, in zona mea nu se fac. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • andreea

    Laura draga, mi-am pregatit toate si maine ii fac. Tine-mi pumnii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Cei mai buni mucenici pe care i-am mancat vreodata!!!
    Multumesc Laura pentru reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Gabi, sa iti fie de bine, ma bucur ca au reusit fain! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Filovasi

    Am aflat ce reprezinta traditia mucenicilor din aceasta reteta,Sint forte impresionata deoarece Romania intradevar are traditii f. f. frumoase si trebuie sa le urmam.Eu locuiesc in Grecia si in fiecare an pregatesc mucenici ptr. familia mea care i-i ,,latrevi,,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur ca ti-am fost de folos, sa va fie de bine! Te mai astept cu drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Florica2

    Sant colacii nostrii preferati in familie, multumim pentru postare. Eu am aceasta reteta de la bunica mea.
    Se pot inlocui nucile cu gem de prune, iar deasupra se ung cu ulei si presara cu zahar tos.
    Multumim pentru reteta,!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cornelia

    La Multi Ani Laura ! ziua de 8 Martie sa-ti fie la fel de frumoasa si calda asa ca tine. Astept cu mare nerabdare sa incerc reteta asta ; nu am facut niciodata mucenici umpluti; cred ca sint grozavi de buni. Retetele tale sint un mare cadou pentru noi toti. Ne rugam bunului d-zeu sa ai sanatate si putere de munca si sa impartasesti talentul tau peste tot in lume.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Giorgianaturcu

    sunt grozavi…mult mai buni decat cei ce se fac la noi in Muntenia….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurelia

    Au iesti. Si buuuuniiiiii. Multumesc si aici inca o data

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Aurelia, ma bucur mult ca ti-au reusit mucenicii, sa-ti fie d ebine! Vezi sa mai apuce si ziua de maine :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Aurelia

        Pana aseara deja s-au mancat jumatate. A mai ramas si pentru azi ceva. Daca mai trebuie, mai fac inca o data

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Ohoo, deci au avut mare succes mucenicii mei! :) Ma bucur mult, si sa fie primit!

          2012/3/9 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaeladct

    Draga Laura,La multi ani de 8 martie,iti doresc o primavara cat mai frumoasa si sa ai numai bucurii de la cei dragi.Toate retetele tale sunt cele mai tari,n-am dat gres cu niciuna din ele si pt. asta iti multumesc ca existi si pt.ca ai creat acest site. Imi pare rau ca nu l-am descoperit mai demult,dar niciodata nu e prea tarziu,iar de acum incolo voi fi sustinatoarea ta cea mai fidela. Te pup,Mihaela Mirea

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Alina-Brozban/100003127962585 Alina Brozban

    laura draga  mi ai facut o pofta  aoleu arata splendid vreau si eu citeva potii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mimi

    astazi am facut sfintisorii…multumesc de reteta, super buni. Totusi cred ca ar fi trebuit si un praf de sare in aluat, asa mi s-a parut mie, sper sa nu fie cu suparare ca am zis asta. Oricum copiii mei au zis: mami esti super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mimi draga, reteta este postata mai demultisor, eu pun u npraf de sare in orice aluat, probabil am pus si in asta dar am uitat sa scriu :). Multumesc ca mi-ai atras atentia, o sa corectez.

      Ma bucur din suflet ca le-au placut copiilor, sa va fie de bine!

      2012/3/8 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cornelia

    Laura draga, doresc sa-ti spun ca am adoptat reteta ta; sint cei mai deliciosi mucenici pe care i-am facut ori i-am mancat in viata mea. Felicitari din toata inima pentru minunatele retete pe care le impartasesti tuturor; pentru ca nu am avut in casa nectar de piersici, am facut repede un nectar de mandarine pe care l-am incorporat in reteta; de la mine primesti nota 11 cu plus; te astept cu mare drag cu noi retete; pina atunci iti doresc numa isi numai bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cornelia, ma bucur din tot sufletul, sa va fie de bine!

      2012/3/9 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Marieta

    Felicitari pentru aceasta reteta! Si eu faceam in fiecare an mucenici din acestia cu coca, dar care ii impleteam in mod traditional, fara umplutura in colac. Anul acesta ti-am respectat reteta si am ramas incantata de ceea ce a iesit. Sa aveti parte tu si familia ta de multa sanatate si la cat mai multe  retete de succes. Ai acum o admiratoare in plus!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Camelia Mancu

    Buni mucenici! Dupa sufletul bucataresei. Sa fii iubita si sanatoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ingrid_cama

    Aualeu ce bine arata imi lasa gura apa, o sa incerc si eu dar nu prea cred sa-mi iasa la fel, multumesc oricum pentru reteta amanuntit prezentata si felicitari!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • VASY

    Buna ziua.Am facut mucenici moldovenesti de 9 martie cu reteta  ta de cozonac.Super buni.Am sa fac si aceasta reteta , mai ales ca e de post.multumesc inca odata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana

    E prima data cand am facut mucenici si au iesit foarte buni! Multumesc pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mdoyna

    Este prima data cand am optat pentru altfel de mucenici decat cei muntenesti. Am facut cea mai buna alegere! Am facut doar jumatate din cantitate_ca pentru doua persoane, doar- dar s-au terminat rapid. Multumesc pentru deliciosii mucenici. 
    Doina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • marcela

    Buna ziua!
    Interesanta reteta, cu siguranta o voi incerca anul acesta, dar am totusi o nedumerire..ce fac cu cei 500 ml de nectar de piersici?
    Multumesc si va doresc o zi placuta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)