Mucenici

Autor:

După „babele” de la începutul lunii martie, în tradiţia românească îşi face locul ziua mucenicilor. Sărbătoarea mucenicilor din calendarul popular corespunde ca dată calendaristică şi parţial, ca semnificaţie, cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc, jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei. S-a perpetuat traditia de a coace (sau fierbe) acesti colacei cu forma antropomorfa care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. O alta traditie spune ca in aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin, crezandu-se că vinul băut la mucenici se transformă de-a lungul anului în sânge şi dă putere de muncă.

Deasemenea, sarbatoarea „Mucenicilor” este considerata, in calendarul traditional romanesc, momentul in care incep sa dea mugurii, sa incolteasca iarba, inceputul propriu-zis al primaverii.

Iata „mucenicii” mei – 40 la numar, dupa cum cere traditia:Mucenici

Eu i-am pregatit din aluat de post si i-am impartit in memoria celor disparuti din familia mea.

Timp de pregatire: Timp de gatire: Timp total: Grad de dificultate: mediu
Numar de portii: 40

Ingrediente Mucenici:

 

  • 1 kg de faina
  • 140 de ml ulei
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit nectar de piersici)
  • 1 linguriță de coaja de lamaie rasa
  • 14 grame de drojdie uscata sau 40 de grame de drojdie proaspata
pentru umplutura:
  • nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust
  • stafide (optional)

pentru sirop:

  • 300 de grame de zahar
  • 100 de grame de miere
  • atata apa cat este nevoie pentru ca, impreuna cu zaharul si mierea, sa totalizeze un volum de 600 de ml.
  • extract de vanilie
  • rom (optional)

Mod de preparare Mucenici:

Din toate ingredientele specificate am preparat aluatul pe care eu l-am framantat in masina de paine, la fel de bine se poate framanta cu orice robot sau chiar la mana:

mucenici 002

Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut, acoperit cu un servet gros, pana si-a dublat volumul, apoi l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei:

mucenici 004

Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 2, obtinand 8 bucati de dimensiuni apropiate. Din fiecare parte se modeleaza un sul care se taie in 5 bucati, astfel obtinand, in final, 40 de bucatele de aluat aproximativ egale:

mucenici preparare

Fiecare bucata se intinde cu sucitorul in foaie subtire:

mucenici 009

Se presara nuca amestecata cu zahar si stafide:

mucenici 010

Se ruleaza iar sulul obtinut se rasuceste in forma de spirala, presand capetele:

mucenici 011

„Mucenicii” astfel formati se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt. Mentionez ca la data cand am facut acesti mucenici foloseam un aragaz cu 6 ochiuri, foarte mare, iar tava cuptorului avea dimensiunea de 60 x 35 cm. Nu cred ca intr-o tava obisnuita se pot inghesui toti mucenicii, cel mai bine este sa fie asezati in doua tavi care sa se coaca pe rand.

mucenici 012

I-am lasat sa mai creasca in jur de jumatate de ora, apoi i-am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Intre timp, se prepara siropul, din ingredientele specificate: zaharul cu mierea si apa se dau in clocot, se adauga rom si vanilie dupa gust. Dupa jumatate de ora, cand „mucenicii” prind sa se aureasca pe deasupra se toarna siropul peste ei in tava si se reintroduc in cuptor:

mucenici 015

Se continua coacerea pana cand se rumenesc frumos. Am mai presarat putina nuca macinata pe desupra lor si sunt gata de savurat sau de impartit:

mucenici 020

Pofta buna!

Print Friendly

Poate îți place și:

au incercat aceasta reteta:

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

53 Comentarii la "Mucenici"


Vizitator
6 aprilie, 2015

I_AM FACUT ANUL TRECUT SI_I VOI FACE SI PENTRU SFINTII DE ANUL ACESTA.

Vizitator
6 aprilie, 2015

de cand ati aparut pe acest blog mama ii face mereu.sunt extraordinari de buni bafta in continuare

Vizitator
6 aprilie, 2015

f bn arata.

Vizitator
6 aprilie, 2015

este iteresata

Vizitator
marcela
25 februarie, 2013

Buna ziua!
Interesanta reteta, cu siguranta o voi incerca anul acesta, dar am totusi o nedumerire..ce fac cu cei 500 ml de nectar de piersici?
Multumesc si va doresc o zi placuta!

Vizitator
lauralaurentiu
26 februarie, 2013

Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

Vizitator
lauralaurentiu
26 februarie, 2013

Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

Vizitator
lauralaurentiu
26 februarie, 2013

Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.

Vizitator
lauralaurentiu
26 februarie, 2013

Framantati aluatul cu aportul lichid al nectarului de piersici sau altui suc colorat, ca sa fie galbui si ceva mai gustos decat daca l-ati face cu apa. Anul asta cred ca se pot face, insa, din aluat de cozonac cu oua, cred ca nu va fi post cand e sarbatoarea mucenicilor.