Pljeskavica sârbeascã – plescavița bãnãțeanã

Autor:

Dupa cum multi dintre cei care „ma citesc” stiu deja, am o jumatate sarbeasca, anume pe sotul meu. Cand si cand, papilele dumnealui duc dorul unor retete etnice, de-ale lui (in ultima vreme as zice ca destul de des). Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa punem si carnea in ea (evident, nu sunt aceleasi chifle).

plescavita, pljeskavica, reteta pas cu pasTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Pljeskavica – plescavita:ingrediente reteta plescavitza, pljeskavica

  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare)  tocati
  • optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat

Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 2Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 3

Se framanta (sau se mixeaza) energic, preferabil se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente). Malaxarea carnii este absolut necesara, astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaus de ou sau fainoase.
Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, preferabil ar fi de la 2 ore in sus.
In acest timp am pregatit o salata de varza, am taiat rondele de ceapa rosie, eventual salata de rosii (se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu), iar sosurile foarte agreate de sarbii sadea sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei cu vinete) .
Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile mai mici, egale, cate chifle avem (sau cate portii dorim sa pregatim), apoi se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 0.5 – 1 cm. (nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa) si se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:

Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 4Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 5Chiflele se taie in doua, pe orizontala si se incepe montarea plescaviței.

Ketchup:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 6Salata:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 7Carnea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 8Mustar:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 9Rosii si inele de ceapa:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 10Apoi se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca (dar nu tocmai) sarbeasca, foarte gustoasa (asta numai cand avem in casa asa ceva, daca nu, merge si un pic de maioneza facuta cu ulei de masline), se aseaza capacul peste celelalte si se consuma emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 11Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 12

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • shaorma de casa, reteta shaorma, shaorma de pui retetaShaorma cu pui Shaorma sau shawarma a devenit un fel de mancare de strada binecunoscut si foarte popular in Romania. La […]
  • vita+cu+sos+002+copyFelii de vita cu sos de vermut alb Aceste felii de vita cu sos de vermut alb s-au dovedit a fi o mancarica foarte pe gustul nostru, o reteta cu […]
  • hamburger de casa retetaHamburger, de la chifla la chiftea Cand si cand, in momente de inalta obiectivitate, stau si ma intreb de ce oare hamburgerul a fost catalogat […]
  • sandwich exotic cu friptura de vita 2 1Sandwich exotic cu friptura de vita Poate cel mai bun sandwich pe care l-am facut vreodata, nu se putea sa nu va impartasesc si voua aceasta […]
  • vita+marinata+015+copyFriptura de vita marinata Probabil retetele postate anterior sunt deja un indiciu asupra preferintelor mele si ale familiei mele fata […]
  • sandvis cu salata de curcanSalata de curcan intr-un sandwich delicios Nu stiu cum se intampla la voi, dar la mine acasa de fiecare data cand fac un curcan sau un pui la cuptor, […]
  • burger de curcan, turkey burger, reteta burger de curcanBurgeri de curcan Am ajuns la concluzia ca fast food nu intotdeauna inseamna unhealthy food; de exemplu ce ar putea fi […]
  • 1000475Covrigi sarbesti La Pekaria Sarbeasca din Piata Badea Cartan (in Timisoara) se coc si se vand niste covrigi sarati mari, cu […]
  • ciorba+de+vacuta+10Ciorba de vacuta O ciorbita de vacuta, plina de legume si cu mult leustean, ce poate fi mai bun, mai usor si mai […]
  • chiftelea marinate-3Chiftele marinate Na, despre reteta de chiftele marinate nu cred ca o sa poata spune cineva ca nu s-ar incadra in conceptul de […]

Comentarii

  1. Gentiana a zis

    Eu am mancat plrscavita la sarbi, dar aveau o pasta de ardei iute cu iaurt cu care ungeau partea de jos a chiflei! Si da, era dementiala! Am stins-o cu o carafa de limonada, a fost perfect! Acum sunt in Bucuresti, aici nu stiu un loc unde sa se faca, dar se poate face usor acasa! Multumim de reteta! :)

  2. Radu Tuglea a zis

    Am fost in Serbia si am mancat !
    Doamne este peste tot ! Cel mai mult mi-a placut la gratar !
    Probabil in Serbia, portia este prea mare ! :))

  3. Dana a zis

    Deeeeeci…deci…n-am mai mancat asa ceva de cand eram studenta in Timisoara…mergeam in piata 700 si mancam…wauuuu…ce bunatateeeeee.Ii tot zic la sotul meu de bunatatea asta…binenteles ca nici prin gand nu mi-a trecut ca as putea gasi undeva reteta…dar acuma…dupa 8 ani…o sa pap iar…multumesc din suflet pentru reteta. Sa te tina Dumnezeu sanatoasa, Laura !

  4. a zis

    Laura draga, Pljeskavica am invatat s-o fac in ’88 cand am petrecut un an in Serbia. Ce nu imi aduc aminte, poate nici nu am intrebat, este cum se face este sosul alb, cu smantana (si iaurt?), nu tzatziki, cu care serveau albanezii pljeskavica?

    • lauralaurentiu a zis

      Sosul alb nu era… sos, nici smantana, nici iaurt, ci kajmak, e o specialitate de laptarie de la ei, smantana aia foarte grasa si densa care se aduna deasupra laptelui fiert, fara centrifugare. Buuuna! :)

  5. Dorel Petrean a zis

        Buna seara.Sunt DOREL din Arad si sunt un pofticios(adeptul proverbului romanesc-„treaba aia nu se tine cu tulei si cu fan”.Asa ca azi,m-am deplasat la macelarie si am cumparat 2 kg.de carne de vita-clasa A,dupa care am umblat dupa mirodenii.Nu am gasit praf de cardamom(cica ar fi pe la Plafar)-m-am documentat pe net ce inseamna si am venit acasa,hotarat sa o tin pe nevasta-mea la plaja si eu sa fac „pleskavita”,conform retetei de mai sus.Asa ca am purces la lucru si am facut ceapa,dupa care am pus carnea cumparata,ceapa calita,usturoiul maruntit si atentie-doua „prafuri”de piper negru macinat;un praf de nucsoara si cand sa pun si al doilea pachet-vine sotia si ma intreaba ce fac si dupa ce „prezint”marea mea surpriza,ea incepe sa rida si imi spune ca nici catelul nu o sa poata manca ce am pregatit eu,deoarece „un praf” inseamna un varf de cutit si nu un pachet de 20 de grame-cat aveau condimentele mele.Asa ca,fratilor,am plecat la magazin si am mai luat 2,5 kg de carne macinata de vita si am reusit sa mananc pe la ora 23.00.Dar,a iesit destul de buna si am mancat-o cu placere.Ce a ramas,am pus la rece si urmeaza sa o facem zilele urmatoare.Mai vreau sa precizez,ca „turta” de carne trebuie sa fie destul de groasa(3-4 cm)-si fripta putin(de genul tac-tac) ca sa ramana cat mai suculenta(este cu atat mai buna).
    Mergand la greci(in concediu),ne-am oprit si am dormit,la un hotel mare-aproape la iesirea din Serbia,spre Macedonia(circa 60 de km)unde am mancat,atat seara cat si dimineata,cate o „pleskavita”si cu painea lor,de o bunatate incat nu am cuvinte, sa va descriu si sigur,nici in Arad si nici in TImisoara,nu se mananca astfel de „pleskavita”.Va doresc pofta buna si sa ne auzim cu bine.Pa!

    • Macedonean a zis

      Salutare! Sunt din Macedonia, am avut posibilitatea sa trec prin Timisoara si am gustat PLESKAVICA romaneasca…Imi pare rau sa va dezamagesc, dar adevarata pleskavica e in Serbia si Macedonia, asa ca, nu ezitati,ori de cate ori aveti ocazia sa treceti prin aceste doua tari, sa gustati pleskavica noastra, mai ales Leskovacka skara ( gratar din Leskovac ). Extraordinar…nu se compara cu nimic. P.S.Pleskavica trebuie sa fie mai mare ca diametrul chiflei:P

      • Anonim a zis

        Macedonean, in ce ma priveste pe mine, si doar pe mine, nu am pasiune fata de niciun fel de carne tocata, nici chiftea, nici pljeskavica, nici carnati. Eu una nu le-am mancat in Macedonia, dar am gustat tot felul de specialitati prin Serbia si Muntenegru. Daca am apreciat ceva in mod deosebit, nu au fost nici pljeskavicele, nici cevapi. Si b.t.w, n-am avut idee ca Leskovac e in Macedonia, noi reimpartiri sau cum? =))

        Si totusi, unora le place pljeskavica asta tare de tot. Totusi, in Timisoara unii au facut avere vanzand chiftelele astea la colt de strada. Tot asa, unii au facut dupa reteta mea, le-a reusit, le-a placut si o sa mai faca, probabil, ia de verifica: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/21456/Pljeskavica/. Care e problema? Ca e mica, e mare, ca e adevarata sau inventata, intelegeam sa te exprimi legat de reteta, nu de gratarul de la Laeskovac de Macedonia (asta e tare!).

  6. GhostShark a zis

    Nu are rost sa te mai contrazic,astept cu nerabdare filmuletul , dar dupa ce aplatizezi carnea , pune langa ea o furculita in dreapta si un cutit in stanga,sau invers ,frurculita sau lama cutitului ar trebui sa aibe 2-3mm, numai asa ma poti convinge.dupa ce se prajeste,vedem ce ramane, prbabil carnea o sa abie grosimea unei lame de ras :)))
    P.S. Eu o sa incerc cu 1,5-2 cm, macar sa inteleg ceva din ea :))
    Pai , ori suntem gurmazi,ori nu mai suntem :)))

    • Anonim a zis

      Printre toate cele cu care m-am ocupat de-a lungul timpului, a fost si un
      abator cu carmangerie, timp de aproape doi ani. Asa ca stiu cu exactitate ce
      reteta anume de pasta de pljeaskavitza am livrat la muuulte din tarabele de
      „specialitate” din oras, in plus, am avut si curiozitatea sa ma uit cum si
      cat intind/prajesc oamenii aia ceea ce le livrez eu. Fiind o pasta cu carne
      de vita (obligatoriu) bine malaxata nu se va subtia catusi de putin la
      prajit (oricat de amuzant ti se pare) , ba dimpotriva. Adica, gandeste-te la
      un disc care isi reduce suprafata, dar isi mareste grosimea. Cam asta se
      intampla cu pljeskavitza. Eu „ca sa inteleg ceva” prefer sa mananc doua. :)
      La 1-2 cm. obtii chiftele, dar ma rog, pofta sa ai!

      2011/3/19 Disqus

  7. GhostShark a zis

    Faci cumva compozitie de clatite ?:))
    Totusi cred ca ai vrut sa scrii cm , nu mm.
    P.S. oricat ai vrea sa aduci compozitia la 2-3mm ,nu poti.(TEXTURA CARNII NU_TI PERMITE).si daca da, nu mai ramane nimic dupa ce o prajesti.

    • Anonim a zis

      :) Bine, pentru a-ti invinge scepticismul, promit sa filmez procedeul, prima
      data cand voi mai face pleskavitza.

      2011/3/18 Disqus

    • Anonim a zis

      Evident, stiu cat inseamna. Nu se intinde cu facaletul, ci cu mainile, prin
      presare, cat mai subtire posibil. Daca a fost bine malaxata carnea, va fi
      foarte usor de modelat.

  8. Geta Blidar a zis

    wow,nu mai pot!acum am terminat de mancat trei sferturi dintr-o minune din asta!prea bun!si chiflele sunt minunate!mutumim Laura!fi binecuvantata!

  9. marius a zis

    Adriana, gasesti in spania ingredientele! la orice supermarket eu am luat si de la Dia si de la Lidl.

    La nucsoara ii zice nuez moscada (molida – macinata) si la cardamom ii zice cardamomo.

    Nu stiu daca mai citesti aici, dar poate ajuta pe altii.

    Iar pentru Laura, eu si cu mama iti multumim mult! (:

  10. lauralaurentiu a zis

    Adriana, sunt convinsa ca a iesit ceva bun :). Sa va fie de bine si tie si nepotului si tuturor celor dragi. Daca folosesti toata condimentele va iesi un pic mai parfumata, mai diferita de o simpla chiftea. Iti multumesc mult pentru felicitari si te mai astept.

  11. adriana a zis

    stimata doaman laura as vrea sa va multumesc ca ati facut acest blog cu atatea bunatati banatene si nu numai.am facut si eu aceasta delicioasa reteta de plescavita dar nu am avut nucusoara si nici cardomom pentru ca am uitat sa va spun ca eu traiesc in spania.dar mia iest totusi ceva bun si am reusit sai surprind pe cei dragi.mai ales pe nepotul meu care se tot pangea ca ai este dor sa mai manance o plescavita asa cum o facea pe vremea cand statea la timisoara. va doresc multa sanatate si sa ne mai delectati cu asa retete delicoase.cu stima adriana

  12. laura laurentiu a zis

    Elena T. – uff! Greu e cu dieta, si tot ce-i bun are la calorii, de nu le poate nimeni numara :)) ! Eu iti doresc sa reusesti sa ai silueta visata si, daca te vei infrupta cu bunatati, dupa aceea, sa nu se prinda niciun gram!

  13. Elena T. a zis

    Draga laura, tare faine retete ai pe aici, eu fiind la dieta am nimerit din greseala dar o veni si vremea ciolanului :))))

  14. Lara a zis

    draga doamna, va multumesc din sufletul meu sarbesc pentru retele astea! abia astept sa ii fac jumatatii mele – austriac de felul lui – o pljeskavica "ca la mama ei". va pup si va doresc numai bine! am sa va vizitez des, sa stiti!

  15. laura laurentiu a zis

    DiAnais – eu am inpartit cantitatea la 12, pentru ca aveam 12 chifle, dar sotul meu nu a fost prea incantat de dimensiunea portiei, mi-a zis ca pe viitor sa fac 8 chifle mai mari si tot 8 pljeskavitze. Si l-am ascultat :). Primele (cele 12) au iesit cam de dimensiunea unui big-mac, celelalte mai balshoaie, evident :P.

  16. laura laurentiu a zis

    Draga Laura, ma bucur mult ca iti place, cum ti s-au parut chiflele? Mie mi se par mai faine decat orice alte chifle pe carele-am facut vreodata. Sa va fie de bine, va pup!

  17. LauraAdamache a zis

    Draga mea sarut mana pentru masa!!! Ne desfatam de 2 zile cu aceasta minunata reteta. Este absolut divina si se pare ca nu ma mai satur de ea asa ca maine se va reproduce din nou!! Te pupic si deja pe ardei am pus o poza cu deliciosul rezultat iar maine sper sa ajung sa postez si pe blog!!
    Te pupic si multumesc muuult pentru reteta!!!

  18. Fluturaş a zis

    Super! Se executa :) Am carne macinata si nu stiam ce sa fac cu ea (adica idei am numai timp liber nu am) reteta asta e usoara si rapida. Exact pentru mine! :)

  19. laura laurentiu a zis

    Nicoleta, este intr-adevar savuroasa!

    Simos – ma bucur nespus sa aud ca te simti ca acasa in cuina mea. O sa rezolvam si cu reteta de ajvar!

    MONONOKE KITCHEN – ma bucur mult ca iti place, incearc-o si tu, nu are ce sa nu reuseasa!

    Sorina, ma bucur ca iti place!

  20. MONONOKE KITCHEN a zis

    Excelent, am mancat o data, la Timisoara, am luat de la un chiosc pe strada si tot era buna, a ta trebuie sa fie de cel putin zece ori mai buna!

  21. Simos says ... a zis

    Buna din nou :) De cand am descoperit acest blog, fac ce fac si revin :) Ma simt ca acasa :). Felicitari!
    Am si o rugaminte. As vrea reteta de ajvar. Se poate? Multumesc mult si o seara cat mai faina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *