Pljeskavica sârbeascã – plescavița bãnãțeanã

Autor:

Dupa cum multi dintre cei care „ma citesc” stiu deja, am o jumatate sarbeasca, anume pe sotul meu. Cand si cand, papilele dumnealui duc dorul unor retete etnice, de-ale lui (in ultima vreme as zice ca destul de des). Daca reteta chiflelor pentru plescavița am postat-o saptamana trecuta aici, iata ca i-a venit randul sa punem si carnea in ea (evident, nu sunt aceleasi chifle).

plescavita, pljeskavica, reteta pas cu pas

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Pljeskavica – plescavita:ingrediente reteta plescavitza, pljeskavica

  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar maximum 20% porc si este preferabil sa folositi carne tocata in casa, data prin masina de doua ori, pentru o textura cat mai fina)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi (mici, unul singur daca e mare)  tocati
  • optional, alte mirodenii cum ar fi: 1 praf de chimen macinat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de coriandru – cate putin din fiecare sau doar cel pe care il preferati, pentru un gust mai aromat

Ceapa taiata marunt se caleste cu o lingura de ulei:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 2Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 3

Se framanta (sau se mixeaza) energic, preferabil se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente). Malaxarea carnii este absolut necesara, astfel carnea se leaga, devine pastoasa ca un aluat, fara niciun fel de adaus de ou sau fainoase.
Bila de carne obtinuta se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, preferabil ar fi de la 2 ore in sus.
In acest timp am pregatit o salata de varza, am taiat rondele de ceapa rosie, eventual salata de rosii (se pot servi langa plescavița si maioneza si cartofi prajiti, de exemplu), iar sosurile foarte agreate de sarbii sadea sunt kajmakul (o smantana foarte groasa) si ajvarul (o pasta de ardei cu vinete) .
Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile mai mici, egale, cate chifle avem (sau cate portii dorim sa pregatim), apoi se aplatizeaza pe planul de lucru uns cu ulei si cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 0.5 – 1 cm. (nu se va rupe, daca se respecta reteta si carnea nu e prea grasa) si se prajesc in tigaie teflonata, pe plita sau pe gratar:

Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 4Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 5Chiflele se taie in doua, pe orizontala si se incepe montarea plescaviței.

Ketchup:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 6Salata:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 7Carnea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 8Mustar:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 9Rosii si inele de ceapa:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 10Apoi se unge capacul chiflei cu ajvar – un fel de zacusca (dar nu tocmai) sarbeasca, foarte gustoasa (asta numai cand avem in casa asa ceva, daca nu, merge si un pic de maioneza facuta cu ulei de masline), se aseaza capacul peste celelalte si se consuma emitand la intervale neregulate de timp sunete de incantare.Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 11Sau, daca vrem sa mancam mai pe indelete, asezam pe o farfurie plescavița, cu tot ce ne place pe langa ea:Preparare Pljeskavica sârbeascã - plescavița bãnãțeanã 12

Print Friendly

Lasa un comentariu

40 Comentarii la "Pljeskavica sârbeascã – plescavița bãnãțeanã"


Vizitator
6 aprilie, 2015

eu am mincat si e foarte buna cea sirscabea

Vizitator
Gentiana
27 iunie, 2013

Eu am mancat plrscavita la sarbi, dar aveau o pasta de ardei iute cu iaurt cu care ungeau partea de jos a chiflei! Si da, era dementiala! Am stins-o cu o carafa de limonada, a fost perfect! Acum sunt in Bucuresti, aici nu stiu un loc unde sa se faca, dar se poate face usor acasa! Multumim de reteta! :)

Vizitator
Radu Tuglea
3 mai, 2013

Am fost in Serbia si am mancat !
Doamne este peste tot ! Cel mai mult mi-a placut la gratar !
Probabil in Serbia, portia este prea mare ! :))

Vizitator
Dana
16 mai, 2012

Deeeeeci…deci…n-am mai mancat asa ceva de cand eram studenta in Timisoara…mergeam in piata 700 si mancam…wauuuu…ce bunatateeeeee.Ii tot zic la sotul meu de bunatatea asta…binenteles ca nici prin gand nu mi-a trecut ca as putea gasi undeva reteta…dar acuma…dupa 8 ani…o sa pap iar…multumesc din suflet pentru reteta. Sa te tina Dumnezeu sanatoasa, Laura !

Vizitator
17 februarie, 2012

Laura draga, Pljeskavica am invatat s-o fac in ’88 cand am petrecut un an in Serbia. Ce nu imi aduc aminte, poate nici nu am intrebat, este cum se face este sosul alb, cu smantana (si iaurt?), nu tzatziki, cu care serveau albanezii pljeskavica?

Vizitator
lauralaurentiu
17 februarie, 2012

Sosul alb nu era… sos, nici smantana, nici iaurt, ci kajmak, e o specialitate de laptarie de la ei, smantana aia foarte grasa si densa care se aduna deasupra laptelui fiert, fara centrifugare. Buuuna! :)