Taitei de casa

Autor:

Cineva mi-a cerut in urma cu cateva saptamani sa postez o reteta de taitei de casa, amintindu-si ca in Banat a mancat cea mai buna supa posibila, cu taietei fini si savurosi. Pentru ca nu pot ramane indiferenta la vrerea poporului, m-am apucat pe data de framantat, intins patura si taiat taitei fini.

Taitei de casa, reteta

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Taitei de casa – de o mare simplitate, cate 1 ou mare pentru fiecare 100 de grame de faina si un praf de sare.

Eu am facut azi taitei din 2 oua, respectiv 200 de grame de faina. Am framantat bine faina cu ouale si cu sarea pana am obtinut un aluat neted, omogen si elastic. Atentie, in functie de tipul de faina folosit, dar si de marimea oualor, ar putea fi nevoie de un aport suplimentar de lichid, caz in care se va adauga cate 1 lingurita de ou batut (se bate 1 ou cu furculita intr-un castronel, in plus fata de cantitatea recomandata de 1 ou/100 de grame de faina). Nu se adaugamai mult de 1 lingurita de ou batut 1 data si nici nu se adauga mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Ideea e sa se obtina un aluat elastic, dar ferm, mai degraba vartos, mult mai dens decat cel de paine.

aluat de taitei de casa, reteta

Am infoliat bila de aluat si am lasat-o sa se odihneasa o jumatate de ora.

Daca se astepta cineva sa ma vada intinzand o foaie imensa plescaindu-i capatul de masa cand o rasucesc pe sucitor, imi pare rau ca l-am dezamagit, nu sunt chiar asa o experta si nici nu fac taitei in fiecare saptamana. Eu procedez asa: tai aluatul in doua parti egale si plasez o jumatate pe planul de lucru infainat. Intind cu ajutorul sucitorului intr-o foaie cat pot de subtire, incercand sa ii pastrez o forma cat mai regulata (dreptunghiulara).

preparare taitei de casa 2

Cu cealalta jumatate de aluat procedez la fel, apoi le suprapun, infainand bine intre ele:

preparare taitei de casa 3

Le intind cu sucitorul cu multa hotarare, de data aceasta, cat pot de subtire, apoi le separ si le las sa se zvante cel putin 20 minute (nici prea mult, pentru ca se usuca prea tare si nu mai se pot taia frumos, se sfarama):

preparare taitei de casa 4

Eu din una dintre jumatati fac tãșcuțe, care ne plac foarte mult, taind aluatul in fasii late de 5-6 cm (egale), pe care le suprapun :

Preparare taitei de casa - tascute

Tai in fasii late de 3-4 mm:preparare taitei de casa - tascute 2

Apoi perpendicular, obtinand patratele mici, pe care le rasfir pe o suprafata plana sa se zvante, putand fi folosite imediat pentru supa sau uscate complet si pastrate pentru o alta ocazie:

preparare taitei de casa tascute 3

taitei de casa, tascute

Pentru taietei se ruleaza „patura” si se taie razant pe langa degetele cu care presam sulul de aluat in timp ce taiem, cu un cutit foarte bine ascutit, cat mai subtire posibil:

taitei de casa, preparare reteta taitei de casa

Se rasfira pe o suprafata plana si se lasa la uscat; pot fi folositi deindata (eu i-am folosit la o supica ) sau se pot usca si se pot pastra pentru o data viitoare.

taitei de casa

Taiteii de casa, mai ales cei proaspeti, bine scuturati de faina, se fierb direct in supa (se adauga in supa clocotita), nu trebuie fierti separat, ca cei de cumparat. Atentie la timpul de gatire, practic, in momentul in care taiteii folositi proaspeti, fara a fi uscati, se ridica la suprafata supei (3 minute) sunt gata, presarati patrunjel, puneti capacul si lasati supa in repaus 5-10 minute si … pofta buna!

Si ca sa fie totul si mai clar, iata reteta pusa in opera pentru emisiunea „Dictionarul produselor traditionale” produsa de PaprikaTV, o echipa s-a deplasat special ca sa ma filmeze pregatind cateva retete traditionale in septembrie 2010.

Edit: 25.04.2012 :) Aseara s-a difuzat un episod al show-ului Master Chef in care una dintre concurente a facut taitei de casa iar cei trei jurati au ramas siderati de asa o fapta. Astazi, acest articol al meu publicat cu mai bine de trei ani in urma se pare ca a castigat o mare popularitate, ceea ce ma amuza foarte :). Va rog tare mult, daca va apucati de taitei, sa nu ii taiati asa de grosi ca doamna respectiva, taiteii de grosimea vazuta in show-ul TV se folosesc in alt mod (tagliatelle – de fapt, se mananca cu diverse sosuri), in schimb taiteii pentru supa trebuie sa fie fini de tot.

Print Friendly

Lasa un comentariu

31 Comentarii la "Taitei de casa"


Vizitator
Florin Bodin
15 martie, 2014

De post, adică fără ouă, cum se face ?

Vizitator
Florin
19 ianuarie, 2014

Spargeti un ou praf de sare adaugati faina putin cite putin sa ramina cit mai moale posibil aluatul puneti faina pe masa si intindeti foaia de aluat cu usurinta dac e mai moale presarati faina si intindeti .Dupa ce ati intins foaia foarte subtire punetio pe o tava si dati la cuptor un minut sau doua in functie de cit de incins este cuptorul nu plecati de liga cuptor eventual lasati usa de la cuptor deschisa un pic . Daca faceti foarte moale foaia o si modelati foarte usor o uscati un pic la cuptor si oputeti taia usor in taitei subtiri .Se vor pastra si mult tinp asa uscati un pic la cuptor .Sint bucatar si fac si la 300 de ciorbe pe zi care necesita taitei .

Vizitator
Nereușitul
19 martie, 2013

arata ca la mama acasa, intradevar, dar a incercat cineva reteta asta? poate ca nu, va spun eu, mai trebuie putin c***t sa se mai inmoaie, in puii mei 2 oua la 200 grame de faina mi-a iesit tare ca piatra si nu am mai putut face nimic cu aluatul. Doamna scumpa, cred ca ai mai omis ceva din reteta. Am incercat dupa ingredientele date de dumneata si am facut un mare mare tăițel …

P.S. E varză rețeta, testat, mai trebuie ceva, cred că apă, daca ai uitat sa mentionezi, nu e bai, daca nu ai uitat esti degeaba

Vizitator
lauralaurentiu
19 martie, 2013

Oi fi eu degeaba, dar tu esti doar un… „nereusit”, dupa cum te-ai autointitulat. Pune mana si framanta cu mai multa convingere, aluatul e tare pana cand reusesti sa „invingi” rezistenta glutenului. Nu pune apa, abia atunci vei face praf reteta, dar daca ai folosit cumva oua mai mici de 65 de grame, poti adauga cate 1 lingurita de ou batut pana cand compozitia ajunge atat de moale incat chiar si degetele mai debile pot sa ii aplice o constrictie. Bun, ca sa-ti dai seama de chestia asta era nevoie de ceva ce matale iti lipseste: lojica. :D. P.S. La magazinele cu articole sportive se vand niste rotite de guma mari cat sa le poti prinde in palma, ti-as sugera sa iti cumperi unele, poti sa-ti antrenezi cu ajutorul lor muschii palmei asa incat taietelul sa nu ti sa mai para un record olimpic. Nu te obosi sa raspunzi, daca vei continua pe acelasi ton te banez de nu te vezi.

2013/3/19 Disqus

Vizitator
Mihaela
28 august, 2012

Era interesant daca vedeam exact cum ai reusit sa intinzi foaia atat de subtire. Eu nu pot, sau nu stiu cum.Ce fel de faina folosesti ? Poate si asta are importanta. De ce spun asta, cand am incercat sa fac , exact dupa aceasta reteta mi-au iesit lipiciosi, nu s-au rasfirat, deci am gresit undeva sau poate faina a fost de vina.

multumim pentru retete,
miha

Vizitator
lauralaurentiu
28 august, 2012

Miha, ca sa nu fie deloc lipiciosi trebuie sa adaugi faina cat sa fie aluatul tare. Calitatea fainii difera si de la un sortiment la altul poate fi nevoie de 1 lingura sau 2 de faina in plus. Ideal ar fi sa folosesti un amestec de 1:1 faina de grau dur cu faina obisnuita de paine, dar merg la fel de bine si doar cu faina de paine (tip 550 sau 650), numai ca atunci va fi nevoie de un pic de faina in plus. Se framanta pana simti aluatul foarte neted si matasos, dar cu o consistenta, repet, spre tare. E foarte util sa lasi aluatul pe planseta, acoperit cu un bol de sticla, timp de 15-30 de minute dupa framantare, inainte sa treci la intins. Este si un video, nu a ajutat? :)

2012/8/28 Disqus

Vizitator
Relumardare
18 mai, 2012

Dragii nostri,unde putem gasi o asemenea minune de masina si cam la ce pret?
Multumim anticipat.Familia Mardare din Iasi.

Vizitator
lauralaurentiu
18 mai, 2012

Masina pentru paste gasesti la mai multe magazine online, din pacate in Romania (ca orice lucru, de altfel) e mai scumpa decat in in strainatate. Uite aici cateva linkuri de unde poti comanda:

1. http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=3777 – asta e 177 de lei, nu stiu cat e de buna
2. http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=4322 – eu am de la aceasta firma, dar un model mai simplu, asta are mai multe accesorii decat a mea si costa 265 de lei
3. aici ai si mai multe modele: http://www.ft-shop.ro/masini-pentru-paste-imperia-italia/

Oricare ai alege-o, e un bun ajutor in bucatarie, merita sa o ai.