Cum se impleteste painea in 4? Dar in 5?

Autor: Laura Laurentiu

Pentru ca am auzit voci care isi exprimau convingerea ca impletirea painii e o treaba tare migaloasa si complicata, m-am gandit sa spulber acest mit, realizand filmuletele de mai jos, ambele in jur de 1 minutel – atat dureaza impletirea unei paini:

paine impletita


Tehnica impletirii unei paini in 4

Si al doilea, o frumoasa paine in forma de spic:

Tehnica impletirii unei paini in 5

Ambele paini au fost asezate in tava acoperita cu hartie de copt si lasate la loc caldut timp de 45 de minute, spre a se dezvolta frumos:

paine impletita 001

Dupa ce au crescut, le-am pensulat cu ou batut si le-am impodobit cu seminte:

paine impletita 2

Si le-am copt in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 10 minute, reducand focul la 180 de grade Celsius pentru inca 20 de minute. Pana ce painile au aratat asa:

paine impletita 1

Simtiti si voi parfumul?

Print Friendly

Lasa un comentariu

39 Comentarii la "Cum se impleteste painea in 4? Dar in 5?"


Vizitator
Diana
26 februarie, 2012

E o adevarata arta si aceste impletituri. :) Am reusit sa impletesc si eu dupa video painea.Din punctul meu de vedere este piesa de rezistenta pe o masa . Multumiri Doamnei Laura!

Vizitator
lauralaurentiu
27 februarie, 2012

Bravo, arata minunat painica ta impletita, ornata cu seminte! Sincere felicitari si sa mai faci, ai mana buna :).

Vizitator
lauralaurentiu
27 februarie, 2012

Bravo, arata minunat painica ta impletita, ornata cu seminte! Sincere felicitari si sa mai faci, ai mana buna :).

Vizitator
lauralaurentiu
20 decembrie, 2010

Un motiv pentru ca painea sa se lateasca ar putea raportul gresit de drojdie si faina, mai precis prea multa drojdie. Apoi, aluatul ar putea fi prea moale (prea multa apa in raport cu faina). S-ar putea si ca faina sa nu fie de calitate prea buna (sa aiba un procent ridicat de umiditate) sau sa fi lasat aluatul prea mult la dospit, atunci iar isi pierde forma. In general, eu recomand ca aluatul framantat sa fie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul si nu mai mult de atat, iar painea deja formata inca vreo 20 de minute, pana e evident ca s-a miscat. Daca lasi aluatul si painile sa creasca in cuptorul incalzit pana la 40 de grade ar putea sa dureze chiar mai putin.

Sper sa iti fie de folos aceste precizari, succes si paini crescute!

Vizitator
Anonymous
19 decembrie, 2010

Buna seara doamna Laura.Cu ocazia asta as vrea sa va felicit pt retetele minunata si rabdarea de care dati dovada si tot odata sa va cer o parere.am incercat de mai multe ori sa fac painica dupa retetele de pe blog dar mi se intampla adesea ca painea sa nu creasca frumos in sus ci sa se lateasca si sa fie detul de plata.De ce?Aveti idee?Gresesc undeva?Va multumesc mult.

Vizitator
Cristina
23 septembrie, 2010

Am facut o paine dupa tehnica ta (impletita in 5)si dupa explicatiile tale si a iesit foarte faina si pufoasa. Multumesc.

Vizitator
solomon
16 august, 2010

Sa iti dea Dumnezeu sanatate, mare inspiratie ai avut cu video pentru impletirea painilor, parca as fi descoperit Americile cand am vazut cum se face. Una este cand citesti, alta este cand vezi! Multumiri din suflet pentru maiestria ta si pentru dragostea cu care impartasesti si celorlati!