Cum se impleteste painea in 4? Dar in 5?

Autor:

Pentru ca am auzit voci care isi exprimau convingerea ca impletirea painii e o treaba tare migaloasa si complicata, m-am gandit sa spulber acest mit, realizand filmuletele de mai jos, ambele in jur de 1 minutel – atat dureaza impletirea unei paini:

paine impletita


Tehnica impletirii unei paini in 4

Si al doilea, o frumoasa paine in forma de spic:

Tehnica impletirii unei paini in 5

Ambele paini au fost asezate in tava acoperita cu hartie de copt si lasate la loc caldut timp de 45 de minute, spre a se dezvolta frumos:

paine impletita 001

Dupa ce au crescut, le-am pensulat cu ou batut si le-am impodobit cu seminte:

paine impletita 2

Si le-am copt in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 10 minute, reducand focul la 180 de grade Celsius pentru inca 20 de minute. Pana ce painile au aratat asa:

paine impletita 1

Simtiti si voi parfumul?

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Diana a zis

    E o adevarata arta si aceste impletituri. :) Am reusit sa impletesc si eu dupa video painea.Din punctul meu de vedere este piesa de rezistenta pe o masa . Multumiri Doamnei Laura!

  2. lauralaurentiu a zis

    Un motiv pentru ca painea sa se lateasca ar putea raportul gresit de drojdie si faina, mai precis prea multa drojdie. Apoi, aluatul ar putea fi prea moale (prea multa apa in raport cu faina). S-ar putea si ca faina sa nu fie de calitate prea buna (sa aiba un procent ridicat de umiditate) sau sa fi lasat aluatul prea mult la dospit, atunci iar isi pierde forma. In general, eu recomand ca aluatul framantat sa fie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul si nu mai mult de atat, iar painea deja formata inca vreo 20 de minute, pana e evident ca s-a miscat. Daca lasi aluatul si painile sa creasca in cuptorul incalzit pana la 40 de grade ar putea sa dureze chiar mai putin.

    Sper sa iti fie de folos aceste precizari, succes si paini crescute!

  3. Anonymous a zis

    Buna seara doamna Laura.Cu ocazia asta as vrea sa va felicit pt retetele minunata si rabdarea de care dati dovada si tot odata sa va cer o parere.am incercat de mai multe ori sa fac painica dupa retetele de pe blog dar mi se intampla adesea ca painea sa nu creasca frumos in sus ci sa se lateasca si sa fie detul de plata.De ce?Aveti idee?Gresesc undeva?Va multumesc mult.

  4. solomon a zis

    Sa iti dea Dumnezeu sanatate, mare inspiratie ai avut cu video pentru impletirea painilor, parca as fi descoperit Americile cand am vazut cum se face. Una este cand citesti, alta este cand vezi! Multumiri din suflet pentru maiestria ta si pentru dragostea cu care impartasesti si celorlati!

  5. lauralaurentiu a zis

    Cristina draga, va sa zica intaresti si tu aceasta impresie :). Ma bucur foarte mult ca ti-a reusit asa de frumos, sa iti fie de bine!

  6. madeineu a zis

    Draga Laura,
    Am impletit si eu aluatul si paine intr-adevar a iesit mai buna:)). Nu stiu de ce dar e mult mai gustoase si se rupe in fisii (aia e clar de la impletit). Extraordinara idee.
    Multumesc mult si un sfarsit de saptamana minunat!
    Cristina

  7. Alexandrina a zis

    Multumesc pentru filmulete! Tare-mi place cea impletita in 5, am sa fac si eu tot asa! Felicitari pentru blog, Laura!

  8. CamiB a zis

    Ce painici frumoase ai facut acolo, Laura. Si procesul tehnologic nici nu-i foarte complicat. Multumesc pentru materialul didactic.

  9. lauralaurentiu a zis

    Creste minunat, Cristina :), numai sa ii dai ragazul sa o faca. Dupa framantare, lasi aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, iar dupa modelarea painii o lasi la loc caldut inca vreo juma' de ora. E o paine foarte pufoasa si parca mai gustoasa.

  10. madeineu a zis

    Uauu, super arata. Ma alatur si eu celor care iti multumesc pentru demonstratie:). Parca cea cu 5 se impleteste cel mai usor:D. Oricum vreau sa incerc sa vad daca imi reuseste si mie. Voiam un lucru sa te intreb: Painea creste bine daca e impletita? adica stiu ca in general paine/cozonacul pus in forma obisnuit are loc sa creasca mai bine.
    Un sfarsit de saptamana frumos de tot si insorit
    Cristina

  11. Lucia a zis

    Deci cea in spic imi place cel mai mult si datorita filmuletului in sfarsit am inteles. Super Laura, de abia astept sa incerc si eu!

  12. lauralaurentiu a zis

    Roz_bonbon – ma bucur ca ti se par utile filmuletele. :) Te astept cu impresii, dupa prima ta paine impletita.

  13. lauralaurentiu a zis

    Sarah, asa-i? :) Saptamana viitoare, cand voi face din nou paine, o sa impletesc in 6 si o sa imi convoc "cameramanul" :P sa ma mai filmeze, poate ca atunci si impletitura in 6 o sa vi se para usoara.

  14. Roz_bonbon a zis

    Superbe painicile! Iar filmuletele sunt foarte didactice. Multumim mult, poate asa ne incumetam si noi la o painica impletita :) Sa ai o zi frumoasa!

  15. Olgutza a zis

    Pe intelesul tuturor :D
    Tare usor pare cand le faci tu, Laura!! Eu am impletit paine doar in 2, in 3 si in 4 pana acum, dar o sa-mi fac curaj si in 5 si 6 ca arata tare spectaculos :D

  16. Gospodina de Criza a zis

    Asta am inteles.Multumesc mult de tot! Cate am invatat eu de la tine!!! Si m-ai si suportat!!!
    Explicatiile foarte bune, dar, fara "Braaavvooooo", nu ar fi avut nici un farmec!

  17. sarah a zis

    hei,chiar ca nu mai pare asa de greu.probabil ca daca voi incerca nu-mi vor iesit atat de frumoase dar macar nu vor fi caricaturi de paini.saru'mana pentru materialul video.a fost mai mult decat explicit.o seara minunata

  18. Nati a zis

    Woaaa, are sotul meu o vorba: ca pentru prosti, adica mai clar de atit nu se poate! :))) Multumesc, Laura, pentru efort, intr-adevar e o procedura super simpla, sa tot faci piinica din asta. Chiar la urmatoarea piine ma apuc de impletituri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *