Cum se impleteste painea in 4? Dar in 5?

22 aprilie, 2010 in categoria retete culinare, retete de paine
Pentru ca am auzit voci care isi exprimau convingerea ca impletirea painii e o treaba tare migaloasa si complicata, m-am gandit sa spulber acest mit, realizand filmuletele de mai jos, ambele in jur de 1 minutel – atat dureaza impletirea unei paini:

paine impletita


Tehnica impletirii unei paini in 4

Si al doilea, o frumoasa paine in forma de spic:

Tehnica impletirii unei paini in 5

Ambele paini au fost asezate in tava acoperita cu hartie de copt si lasate la loc caldut timp de 45 de minute, spre a se dezvolta frumos:

paine impletita 001

Dupa ce au crescut, le-am pensulat cu ou batut si le-am impodobit cu seminte:

paine impletita 2

Si le-am copt in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 10 minute, reducand focul la 180 de grade Celsius pentru inca 20 de minute. Pana ce painile au aratat asa:

paine impletita 1

Simtiti si voi parfumul?

6.2 based on 8 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Nati

    Woaaa, are sotul meu o vorba: ca pentru prosti, adica mai clar de atit nu se poate! :))) Multumesc, Laura, pentru efort, intr-adevar e o procedura super simpla, sa tot faci piinica din asta. Chiar la urmatoarea piine ma apuc de impletituri!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Spor la impletit, Nati, te astept cu impresii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • sarah

    hei,chiar ca nu mai pare asa de greu.probabil ca daca voi incerca nu-mi vor iesit atat de frumoase dar macar nu vor fi caricaturi de paini.saru'mana pentru materialul video.a fost mai mult decat explicit.o seara minunata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gospodina de Criza

    Asta am inteles.Multumesc mult de tot! Cate am invatat eu de la tine!!! Si m-ai si suportat!!!
    Explicatiile foarte bune, dar, fara "Braaavvooooo", nu ar fi avut nici un farmec!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Olgutza

    Pe intelesul tuturor :D
    Tare usor pare cand le faci tu, Laura!! Eu am impletit paine doar in 2, in 3 si in 4 pana acum, dar o sa-mi fac curaj si in 5 si 6 ca arata tare spectaculos :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • pansy

    frumos arata painile tale !merci de ilustratie !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roz_bonbon

    Superbe painicile! Iar filmuletele sunt foarte didactice. Multumim mult, poate asa ne incumetam si noi la o painica impletita :) Sa ai o zi frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona

    BRAVOOOOOO !Multumesc pt toate retetele de nota 10+ care au fost apreciate de toata familia. O zi frumoasa !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Sarah, asa-i? :) Saptamana viitoare, cand voi face din nou paine, o sa impletesc in 6 si o sa imi convoc "cameramanul" :P sa ma mai filmeze, poate ca atunci si impletitura in 6 o sa vi se para usoara.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    GDC – lol! Ce sa-i faci, nu s-a putut abtine "cameramanul" sa nu-si laude nevasta! :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Olgutza, spor la impletit, cu curaj! O sa fii incantata si tu, si mesenii tai! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    pansy – cu multa placere, sper sa iti fie de folos!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Simona, multumesc pentru "Bravooo!" :))! Sa iti fie de bine, tie si alor tai!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ruza123

    Very nice !!!!:)You are wonderful !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Draga moja Ruza, dobro si mi dosla! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Roz_bonbon – ma bucur ca ti se par utile filmuletele. :) Te astept cu impresii, dupa prima ta paine impletita.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lucia

    Deci cea in spic imi place cel mai mult si datorita filmuletului in sfarsit am inteles. Super Laura, de abia astept sa incerc si eu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Lucia, mult succes si spor la impletit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • madeineu

    Uauu, super arata. Ma alatur si eu celor care iti multumesc pentru demonstratie:). Parca cea cu 5 se impleteste cel mai usor:D. Oricum vreau sa incerc sa vad daca imi reuseste si mie. Voiam un lucru sa te intreb: Painea creste bine daca e impletita? adica stiu ca in general paine/cozonacul pus in forma obisnuit are loc sa creasca mai bine.
    Un sfarsit de saptamana frumos de tot si insorit
    Cristina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Creste minunat, Cristina :), numai sa ii dai ragazul sa o faca. Dupa framantare, lasi aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, iar dupa modelarea painii o lasi la loc caldut inca vreo juma' de ora. E o paine foarte pufoasa si parca mai gustoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • CamiB

    Ce painici frumoase ai facut acolo, Laura. Si procesul tehnologic nici nu-i foarte complicat. Multumesc pentru materialul didactic.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Razvan Pascu

    Tare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nadjibella

    Pains très réussis. Bravo pour le façonnage.
    Je le mets dans mes favoris.
    A bientôt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alexandrina

    Multumesc pentru filmulete! Tare-mi place cea impletita in 5, am sa fac si eu tot asa! Felicitari pentru blog, Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mira

    Am facut si io, cea impletita in 5, a iesit superrrr. Chiar am sa mai fac !

    Multumesc din suflet Laura !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • madeineu

    Draga Laura,
    Am impletit si eu aluatul si paine intr-adevar a iesit mai buna:)). Nu stiu de ce dar e mult mai gustoase si se rupe in fisii (aia e clar de la impletit). Extraordinara idee.
    Multumesc mult si un sfarsit de saptamana minunat!
    Cristina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    CamiB – multumesc mult, te aspet cu impresii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Razvan Pascu – multumesc pentru vizita, ai un blog interesant si foarte util!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Nadjibella – merci beaucoup et je suis enchantee que tu aimes mes pains.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Alexandrina, sa iti fie de folos! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Mira, ma bucur mult ca ti-a reusit, sa iti fie de bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Cristina draga, va sa zica intaresti si tu aceasta impresie :). Ma bucur foarte mult ca ti-a reusit asa de frumos, sa iti fie de bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • solomon

    Sa iti dea Dumnezeu sanatate, mare inspiratie ai avut cu video pentru impletirea painilor, parca as fi descoperit Americile cand am vazut cum se face. Una este cand citesti, alta este cand vezi! Multumiri din suflet pentru maiestria ta si pentru dragostea cu care impartasesti si celorlati!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina

    Am facut o paine dupa tehnica ta (impletita in 5)si dupa explicatiile tale si a iesit foarte faina si pufoasa. Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Buna seara doamna Laura.Cu ocazia asta as vrea sa va felicit pt retetele minunata si rabdarea de care dati dovada si tot odata sa va cer o parere.am incercat de mai multe ori sa fac painica dupa retetele de pe blog dar mi se intampla adesea ca painea sa nu creasca frumos in sus ci sa se lateasca si sa fie detul de plata.De ce?Aveti idee?Gresesc undeva?Va multumesc mult.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Un motiv pentru ca painea sa se lateasca ar putea raportul gresit de drojdie si faina, mai precis prea multa drojdie. Apoi, aluatul ar putea fi prea moale (prea multa apa in raport cu faina). S-ar putea si ca faina sa nu fie de calitate prea buna (sa aiba un procent ridicat de umiditate) sau sa fi lasat aluatul prea mult la dospit, atunci iar isi pierde forma. In general, eu recomand ca aluatul framantat sa fie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul si nu mai mult de atat, iar painea deja formata inca vreo 20 de minute, pana e evident ca s-a miscat. Daca lasi aluatul si painile sa creasca in cuptorul incalzit pana la 40 de grade ar putea sa dureze chiar mai putin.

    Sper sa iti fie de folos aceste precizari, succes si paini crescute!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana

    E o adevarata arta si aceste impletituri. :) Am reusit sa impletesc si eu dupa video painea.Din punctul meu de vedere este piesa de rezistenta pe o masa . Multumiri Doamnei Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Bravo, arata minunat painica ta impletita, ornata cu seminte! Sincere felicitari si sa mai faci, ai mana buna :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Bravo, arata minunat painica ta impletita, ornata cu seminte! Sincere felicitari si sa mai faci, ai mana buna :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)