Budinca de paine cu unt si caramel

14 mai, 2012 in categoria deserturi si dulciuri de casa

Budinca de paine cu unt si caramel e un desert cald, gustos si aromat, bun pentru zile racoroase, ploioase si vantoase ca cea de azi. Stiu, saptamana trecuta v-am imbiat cu inghetata, termometrul arata 30 de grade si acum e-un frig si-o umezeala ca-n Anglia (nu doar eu am cazut in capcana crezand ca vara a venit definitiv, pare-se ca si Miha a patit la fel :P). In fine, o budinca de paine cu unt va readuce caldura in suflete si in plus e un prilej excelent de a recicla painea mai veche (eu, una, am o mare problema cu risipa, una de ordin moral, am fost invatata de copil ca n-am voie sa risipesc mancarea pentru ca sunt oameni care rabda de foame si nici acum nu pot gandi altfel). Reciclata sau nu, budinca de paine cu unt si caramel este nu doar economica, dar si nemaipomenit de gustoasa.

budinca de paine cu unt si caramel, reteta budinca de paine

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente budinca de paine cu unt si caramel:
  • 200-250 de grame de paine felii sau cubulete, poate sa fie chiar si paine complet uscata
  • 120 de grame de unt
  • 6 linguri de zahar brun
  • 1 pastaie de vanilie
  • 4 oua
  • 500 ml. de lapte
  • 100 de grame de stafide

optional, sosul caramel:

  • 150 de grame de smantana pt. frisca
  • 3 linguri de zahar brun
  • 1 lingurita de melasa
  • 1 lingurita de esenta de vanilie

Preparare:

Dupa cum spuneam, painea poate fi taiata in cubulete sau in triunghiuri, taind feliile pe diagonala, iar budinca poate fi coapta in forme individuale sau intr-o singura forma mai mare, dupa cum se prefera. Este foarte usor de facut si, la fel cu celalalta reteta de budinca de paine pe care am publicat-o pe blog, ne aduce de fiecare data mari satisfactii.

Porniti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius si puneti 1 litru – 1 litru jumate de apa la fiert.

Ungeti cu 20 de grame de unt formele (sau forma) apoi tapetati-le cu zahar brun, cam 1, 1/2 lingura se va consuma cu asta(poza 1). Painea trebuie sa fie pregatita si la indemana (poza 2). Intr-o tigaie incapatoare se topeste untul taiat in bucatele (poza 3). Se adauga toata painea si se amesteca asa incat sa se imbibe cu unt; se tine pe foc, amestecand continuu, 2-3 minute (poza 4). Se stinge focul si se adauga stafidele peste paine, amestecand bine ca sa se distribuie uniform (poza 5). Intr-un castron, se bat bine ouale intregi, zaharul brun, semintele razuite din pastaia de vanilie si laptele (poza 6).

budinca de paine cu unt si caramel preparare

Se adauga painea amestecata cu stafidele in castron si se alsa timp de 5 minute, cat sa se imbibe bine cu amestecul fluid. Se imparte compozitia in forme, care se aseaza intr-o tava. Se toarna apa clocotita in tava si se da la cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius.

preparare budinca de paine cu unt si caramel

Budinca se coace timp de 25-30 de minute (in formele individuale dureaza mai putin, intr-o forma mai mare ceva mai mult) pana cand este bine coagulata iar deasupra incepe sa se rumeneasca.

budinca de paine cu unt si caramel 2

Se poate servi ca atare, cu o cupa de inghetata sau siropul/sosul preferat. Noua ne place cu un sos caramel, pe care il fac amestecand pe foc  ingredientele mai sus specificate intr-o craticioara pana cand sosul clocoteste si zaharul se dizolva complet.

Budinca se serveste calda, cu sosul turnat pe deasupra.

budinca de paine cu unt si caramel, reteta de budinca paine2

Cu toata simplitatea ingredientelor si a prepararii, nu as avea nicio ezitare sa servesc acest desert chiar si celor mai pretentiosi musafiri, ingredientele sunt modeste si ieftine, dar gustul cu adevarat nobil.

6.7 based on 6 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/cosma.doina Cosma Doina

    Laura draga,aceeasi problema o am si eu cu risipa de alimente ,mai ales cu PAINEA! 
    Cezara,fetita mea mai mica spune atunci cand se intampla ca unii clienti ai pensiunii sa nu manance tot din farfurie,nevoite fiind sa aruncam mancarea….”Ce risipa…am putea hrani 8 copii din Somalia!!…”
    Grozava ideea ta,chiar am s-o incerc zilele astea….
    pupicei!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rodica_gheorghita

    la cele 10 grade cat sunt afara ,gandesc ca pisica la oala cu smantana: ce buna ar fi pt papilele mele asa niste arome
       Trebuie incercata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rodica_gheorghita

    buna ar fi tebuit sa sune a bune….gramatica asta
     

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roxana

    Ce bine si gustoasa arata!  Un desert potrivit si pentru astazi! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002640278011 Flo Dana

    ma bucur sa regasesc acest site culinar cu o haina noua , cu video retete , cu editare foarte buna …asa DA !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • CrissTinna

    Hola,
    Me encanta tu blog y aquí me quedo, tienes una recetas estupendas.
    Besos

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)