Camembert en crepe cu portocala confiata

Autor:

Ieri, rasfoind la Ama pe blog, mi s-a starnit pofta de ceva bun, cu branza, dar si niste amintiri delicioase, nu prea indepartate, despre un desert care mi-a incantat simturile intr-un restaurant din apropierea Timisoarei. Eu ador cu adevarat deserturile cu branza si fructe, nu prea dulci iar contrastul intre gustul dulce, cel sarat si cel acrisor mi se pare foarte placut si are calitatea de a-mi face papilele sa dantuiasca de bucurie. Am incercat, asadar, sa reproduc acasa cel mai fin desert pe care l-am gustat vreodata intr-un restaurant ce apartine de urbea mea, prilej cu care, pe langa placerea gustului, m-am simtit plina de mandrie ca uite, si in Timisoara putem fi rasfatati cu atare fineturi. Daca totul ar fi fost perfect acolo, as da cu placere si numele restaurantului, dar nu-mi pot asuma riscul sa-l recomand, cu toate ca mancarea a fost la inaltime, pentru ca alte aspecte ce tin de bunul management al unui local au lasat enorm de mult de dorit. Desertul contine camembert alternand cu felii de portocala confiata, impachetate cu grija in clatite fine, gratinate la cuptor. Merita sa-l incercati, mai ales ca nu-i deloc greu de facut, e exceptional de gustos si sigur veti impresiona cunoscatorii cu un asemenea desert.

camembert en crepe cu portocala confiata 2 sTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Camembert En Crepe Cu Portocala Confiata:

  • 2 clatite subtiri, cu diametrul de 22-26 cm.
  • 200 de grame de branza camembert cu mucegai alb (2 rotite de cate 100 de grame)
  • 1 portocala mare
  • 12-15 frunzulite de menta proaspata
  • 60 de grame de smantana pentru frisca
  • 1 lingurita cu varf de zahar pudra
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 100 de grame de zahar
  • 20 de grame de unt
  • 2 linguri de sos de fructe de padure (eu am folosit 2 lingurite de gem de coacaze diluate cu 2 linguri de zeama de portocala, dar se poate folosi la fel de bine un sos de ciocolata)
  • zahar pudra pentru presarat

Preparare Camembert En Crepe Cu Portocala Confiata:

1. Razuiti cam 1/2 din coaja portocalie a portocalei (sa obtineti cam 1 lingurita de coaja fin razuita). Taiati portocala in 2 jumatati si feliati partea cu coaja intacta asa incat sa obtineti 4 felii frumoase, cam de 5-6 cm. grosime.

2. Intr-o craticioara puneti 100 de grame de zahar impreuna cu 100 de ml. de apa. Puneti craticioara pe foc si fierbeti siropul pana cand zaharul e complet dizolvat. Mutati craticioara pe foc foarte mic si adaugati cele 4 felii de portocala. Fierbeti fara clocot timp de 20 de minute, pana cand feliile de portocala devin translucide iar siropul are consistenta destul de groasa. Lasati feliile sa se raceasca in sirop.

portocala confiata

3. Porniti cuptorul si fixati-l la 200 de grade Celsius.

4. Ungeti un cutit bine ascutit cu 1 picatura de ulei si feliati branza camembert pe latime.

5. Pe fiecare clatita asezati cate 1 felie de branza camembert apoi cateva frunzulite de menta.

6. Adaugati cate 1 felie de portocala din sirop.

camembert en crepe asamblare 1

7. Continuati la fel, adaugand cate 1 felie de camembert deasupra feliei de portocala, din nou menta si acoperiti cu inca o felie de portocala din sirop.

8. Adunati marginile clatitei la mijloc si fixati totul cu 1-2 scobitori.

camembert en crepe asamblare 2

9. Asezati cele doua pachetele obtinute intr-o tava acoperita cu hartie de copt si presarati-le pe deasupra cu cativa fulgi de unt. Dati la cuptor intr-o pozitie inalta, pentru 5-6 minute, cat sa se topeasca branza camembert si sa se gratineze usor clatitele.

10. Intre timp, preparati sosul de smantana: se amesteca smantana pentru frisca cu coaja de portocala razuita fin, extractul de vanilie,  1 lingurita cu varf de zahar pudra si cateva linguri de zeama de portocala (din jumatatea de portocala ramasa), pana la atingerea unei consistentei potrivite. Sosul se poate aroma si doar cu vanilie, cu lichior de portocale, coniac etc.

11. Pentru sosul de fructe de padure, eu am incalzit intr-o craticioara 2 lingurite bune de gem de coacaze cu 2 linguri de zeama de portocala, pana s-a lichefiat.

Dupa 5-6 minute in cuptor, clatitele se scot si se transfera fiecare pe cate o farfurie pentru servit, apoi se indeparteaza scobitorile. Se pune pe fiecare pachetel cate 1 lingura din siropul in care s-au confiat feliile de portocala, se imparte sosul de smantana pe cele doua farfurii si se adauga si sosul de fructe de padure. Se orneaza cu frunzulite de menta si se presara cu zahar pudra.

camembert en crepe cu portocala confiata preparare

Se serveste desertul imediat, ca sa ne putem bucura de consistenta onctuoasa a camembertului topit.

camembert en crepe cu portocala confiata 1 1

Ador desertul asta si pentru ca portia e exact atat cat trebuie sa fie, nu e nevoie de mai mult ca sa te simti cu adevarat rasfatat. Tineti cont, insa, cantitatile de mai sus sunt pentru doar 2 portii. Puteti sa pregatiti desertul si cu doar 50 de grame (o felie) de camembert/portie, intre doua felii de portocala, va fi la fel de bun, doar ca ceva mai dulce.

As vrea sa-mi povestiti si voi, pe scurt, despre deserturile care v-au impresionat in restaurantele pe unde ati pranzit sau cinat vreodata.  Mi-ar face placere si, cine stie, poate mai imi vine vreo idee. :)

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • papanasi+cu+dulceata+si+smantanaPapanasi cu dulceata si smantana Buna, dragii mei cititori! Va sa zica, gata si cu vacanta... ca ce-i frumos, nu tine mult, nu-i asa? M-am […]
  • tort de clatite cu ciocolata 1Tort de clatite cu urda, ciocolata si fructe Credeti ca e nevoie sa fii foarte experimentat in bucatarie ca sa faci un tort frumos si foarte aspectuos? […]
  • clatite banatene, reteta clatite cu branza si bezeaClatite banatene sau "ca la Ana Lugojana" Oricine a trecut prin Timișoara sau prin împrejurimi și a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut […]
  • crumble, reteta crumble cu piersici, mango si mureCrumble Un desert exact pe sufletul meu, acest crumble englezesc: simplu, foarte usor de facut si uimitor de […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fiertiPapanasi cu branza fierti Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam […]
  • trifle cu capsuni1Trifle cu capsuni Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o […]
  • Crumble cu mereCrumble cu mere Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil Toamna ne da mere. Mai mici, […]
  • Bombe cu susan și portocalăBombe cu susan și portocală Bombe cu susan și portocală, un desert rapid dar de mare efect Atât de ușor de făcut sunt aceste bombe cu […]
  • mere in pijama-clatite cu mere1Mere in pijama Azi am mancat un mic dejun gustos si, asa cum banuiti, ma refer la o portie de mere in pijama. Foarte, […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

4 Comentarii la "Camembert en crepe cu portocala confiata"


Vizitator
6 aprilie, 2015

Laura, am testat si eu reteta si tocmai am publicat-o pe blog :)
Multumesc mult pentru idee :)
Au iesit niste clatite foarte bune. Mi-a placut combinatia tare mult :)

Vizitator
6 aprilie, 2015

Chiar delicios! Parca ar fi o varianta de clatite”Crepes suzette” cu branza…..ma gandesc ca cei ce prefera o aroma mai „moale” de branza pot folosi cu succes si Brie…de fapt e cam acelasi lucru.
Multumesc Laura pentru acest deliciu!

Vizitator
Myreluta
3 decembrie, 2013

Ma ti cucerit cu acest desert arata foarte bine Vreau sal pun in practica pt mine.e perfect Doar ca sotului meu nui place acest tip de brinza Ce ma sfatuiti sa folosesc in locul ei ca sa l impresionez si pe sotul meu Va multumesc si va pup dulceeeeeee.

Vizitator
lauralaurentiu
3 decembrie, 2013

Mirela, eu nu sugerez sa inlocuiesti chiar orice prin altceva :). Anumite lucruri sunt cam de neinlocuit. Cum sa faci camembert en crepe fara camembert? :)