Cheesecake cu mango, fara coacere

Autor:

Din nou un cheesecake!

Ei, da, de data asta am avut in meniul de weekend un cheesecake cu mango, si cu toate ca nu demult am facut un alt cheesecake, cred ca nu peste multa vreme o sa fac un altul, pentru ca pur si simplu il ador. Nu sunt multe deserturi care sa aiba in acelasi timp atatea calitati: foarte usor de facut, fara exagerat de multe calorii, fara coacere, cu gust exceptional si cu un aspect atat de placut cat iti permite imaginatia.

Prima data am descoperit aroma de mango in sucurile imbuteliate care au aparut pe piata la inceputul anilor 90. Marturisesc, nu mi-a prea placut. Cativa ani mai tarziu, am calatorit in Australia, unde fructul asta e ca la el acasa si, cu regret o spun, din nou nu m-am lasat cucerita de gustul lui. Mult mai curand, am avut sansa sa petrec o perioada de cateva luni in bucataria unui restaurant condus de Nico Lontras si Johnny Susala si am fost uimita sa descopar mango in cateva preparate, atat sarate cat si dulci, parandu-mi-se absolut delicios.

In bucataria aceluiasi restaurant, prietenul meu Rares, patiserul, facea un exceptional cheesecake cu mango, asemanator cu cel pe care vi-l propun eu azi, pe care, atunci cand l-am incercat, l-am apreciat pe loc drept cel mai gustos cheesecake din cate am avut prilejul vreodata sa gust.

cheesecake cu mango fara coacere-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Cheesecake Cu Mango, Fara Coacere:

(1 forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm.)

  • 2 mango, pe cat posibil fructele sa fie bine coapte
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 800 de grame crema de branza
  • 200 grame smantana pentru frisca
  • 100 de grame zahar pudra (sau mai mult, daca va place mai dulce)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200 de grame biscuiti (petit beurre)
  • 150 de grame unt
  • 13 grame gelatina granulata
  • decor: dupa imaginatie si pricepere, puteti folosi mici fructe rosii, frunzulite de menta, ciocolata topita, migdale (eu am folosit fulgi de migdale prajite) etc.

 Preparare Cheesecake Cu Mango, Fara Coacere:

1. Fructele de mango se decojesc si toata pulpa se taie bucatele si se da la blender, impreuna cu zeama de lamaie. Piureul obtinut se trece printr-o sita deasa, asa incat fibrele pe care le contine frunctul de mango sa fie eliminate si sa se obtina un piure fin si lucios. Eu am obtinut 480 de grame de piure, probabil in jurul a 450-500 de grame va obtine oricine, pentru ca fructele de mango din comert au o marime cat de cat uniforma. (Aici un video foarte util in care veti vedea cum se curata si se taie un mango).

preparare piure de mango2. Untul se topeste, fara a se infierbanta prea tare, iar biscuitii se sfarama (se pot pune intr-un servet curat si se zdrobesc cu sucitorul). Se amesteca untul topit cu biscuitii sfaramati pana sunt uniform umeziti, apoi amestecul se preseaza intr-un strat cat mai uniform posibil, intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu un diametru intre 22-24 cm. Eu obisnuiesc sa asez un cerc de hartie de copt la baza, asta ma ajuta sa transfer mai usor prajitura pe un platou, la final, dar puteti sa o serviti si direct de pe baza circulara a formei de tort. Forma de tort cu baza de biscuiti formata se da la congelator.

preparare 1 cheesecake cu mango fara coacere3. In doua mici castronase (sau canite) se imparte gelatina, intr-un 10 grame, in al doilea 3 grame. Se adauga apa rece (3 linguri in castronelul cu 10 grame de gelatina, 1 lingura in celelalt), se amesteca si se lasa deoparte.

4. Smantana pentru frisca (neaparat sa fie foarte rece, de la frigider) se bate spuma si se lasa deoparte, la temperatura bucatariei. 5. Crema de branza se bate cu mixerul scurt, cat sa devina cremoasa, se adauga zaharul pudra si extractul de vanilie.
Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 3 Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 4
6. Se pune pe foc o craticioara cu apa, se infierbanta bine si deasupra acesteia se topeste gelatina din castronul cu 10 grame, doar cat sa se lichefieze, fara a se infierbanta prea tare. Se imparte piureul de mango in doua si se adauga gelatina topita in una din jumatati, omogenizand rapid. 7. Se adauga 3 linguri cu varf din crema de branza peste mango cu gelatina si se amesteca energic. Se toarna piureul de mango peste crema de branza, se adauga si frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula flexibila, ridicand compozitia de pe fundul vasului spre suprafata.
Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 5 Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 6
8. Crema de branza si mango se poate indulci suplimentar cu zahar pudra, daca asa cere gustul vostru, pentru mine a fost suficient de dulce. Se toarna crema de branza si mango peste baza din biscuiti si   se niveleaza cat mai bine, sa fie intr-un strat cat mai uniform. Se da la congelator sa se intareasca. 9. Dupa ce crema de branza s-a intarit (cam 15-20 de minute la congelator), se topeste restul de gelatina (cum am aratat la punctul 6) si se omogenizeaza cu piureul de mango pastrat. Se toarna peste crema de branza din forma si se da la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.
Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 7 Preparare Cheesecake cu mango, fara coacere 8

Inainte de servire, prajitura se scoate din forma si se decoreaza dupa preferinta si inspiratie. Pentru a scoate cheesecake-ul din forma, o torta de bucatarie, cu care sa incalziti peretii detasabili ai formei, e de mare folos, insa daca nu aveti asa ceva, puteti infasura forma de jur imprejur cu un prosop inmuiat in apa fierbinte sau pur si simplu desprindeti usor prajitura de peretii formei cu un cutit cu lama subtire.

cheesecake cu mango fara coacere -2Prajitura e delicioasa, proaspata si racoritoare. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • Laura Laurentiu a zis

      Hm… cu branza de vaci textura va fi departe de cea recomandata, cremoasa si fina. Dar… ceva tot va iesi. Iti recomand sa treci branza de vaci de doua ori printr-o sita deasa, ca sa fie cat mai fina.

  1. alina a zis

    Din cauza mofturosilor mei, am inlocuit mango cu piersici din compot. A iesit minunat de cremos, poate mai fad decat ar fi fost cu mango, dar a avut un succes nebun! Multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      O, cred ca a fost minunat si cu piersici! Sa va fie de bine, ma bucur ca i-ai cucerit si pe „mofturosi” :).

  2. alina a zis

    Buna!

    Cred ca este absolut delicios, felicitari! Ai putea sa imi spui, te rog, ce fel de frunzulite folosesti pt decor? aici si in general? am vazut in decorul unor deserturi niste frunzulite foarte delicate… banuiam ca poate fi menta, dar ma gandeam ca sigur mai exista si alte optiuni.. cum sunt interesata de food design, iar preparatele tale arata din ce in ce mai gourmet, gingase si de fatada unor restaurante selecte, am hotarat sa te intreb. Felicitari pt felul in care abordezi mai nou bucataria internationala, dar si preparatele noastre clasice, de la mama de acasa, reinventate si rafinate in cel mai placut mod posibil. Alina

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Alina, imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, cred ca va trebui sa renunt pana la urma la acest formular de comentarii pentru ca primesc notificari o data pe saptamana, nu stiu ce are.

      Multumesc pentru felicitari. Am folosit frunzulite de menta. In alte retete am folosit lujeri tineri de mazare, plantute mici de ridichi, creson… in general mi le cultiv singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *