Ciocolata de casa – "batonul" copilariei!

Autor:

Va mai amintiti de „baton”? Nu-s eu moarta dupa ciocolata, dar „batonului” de ciocolata de casa ii sunt fana cu state vechi, sa tot fie… niste zeci de ani, Doamne, cand trecura atatia?!

Imi aduc aminte cum se vindea ciocolata de casa la cofetarii, o scoteau la vanzare pe tavi, portionata in dreptunghiuri care intotdeauna imi pareau prea mici, uneori era calduta, inca! Cereai de la „tanti” si primeai „batonul” infasurat intr-un patratel de hartie, si cat era bun!

Pentru ca eram fani declarati cu totii, „tovarasa” noastra invatatoare (Sola Maria o chema, oare ce-o mai fi cu dumneaei?) ne-a invatat, la „Cercul micilor gospodari” din clasa a patra, o reteta foarte simpla si foarte buna de ciocolata de casa. (Am, deci, experienta, nu gluma, fac aceasta reteta de  ciocolata de casa de mai bine de treizeci de ani!)

Aceeasi reteta o urmez de tot acest amar de vreme si nu am dat gres niciodata. Culmea e ca fiica mea, chiar daca are multe alte alternative, mai rafinate, ce se gasesc azi in comert, este si ea indragostita de „batonul” copilariei mele. Asa ca, deunazi, la ceas de seara (asta explica pozele ca vai de ele), fata si-a exprimat pofta! Zis si facut:

ciocolata de casa, reteta de ciocolata de casa

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciocolata de casa:

  • 450 de grame de zahar
  • 150 ml de apa
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 150 de grame de unt cu 80% grasime
  • 500 de grame de lapte praf alimentar (de vacă)
  • 50 de grame de cacao neagra (atat am folosit eu, dar merge pana la 100 de grame)

Preparare Ciocolata de casa:

Am precizat deja ca actiunea se petrecea in toiul serii, asa ca o sa va rog sa imi iertati calitatea indoielnica a fotografiilor. Reteta e foarte simpla, ca pentru „pionieri” de clasa a patra, nu se pune problema sa dea cineva gres!

Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun, intr-o craticioara, la fiert:

baton de ciocolata de casa 1

Daca exista vreun detaliu care conteaza pentru reusita acestei retete, acesta este: atentie mare cu siropul! Cu cat siropul va fi mai legat (ca pentru fondante, se ia o picatura intre aratator si degetul mare si daca atunci cand se despart degetele, se formeaza o „coarda”, se intinde un fir subtire de la un deget la altul, inseamna ca siropul e suficient de legat), cu atat ciocolata va fi mai densa. Daca se opreste fierberea siropului undeva la consistenta ca de dulceata (picaturi care se leaga exact ca niste mici perle, atunci cand sunt picurate intr-un pahar cu apa rece), ciocolata de casa va avea o consistenta mai umeda.

In timp ce se face proba siropului, se ia vasul de pe foc pentru că în acest stadiu se poate usor carameliza.

Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul:

baton de ciocolata de casa 2

Se amesteca laptele praf si cacaua, de preferinta cernute, intr-un vas incapator:

baton de ciocolata de casa 3

Se raceste siropul cu unt cat sa se poata lucra cu el (40-45 de grade Celsius) si se toarna peste laptele praf omogenizat cu cacaua. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat. (Nu asteptati racirea completa a siropului, se va solidifica si nu veti mai putea framanta).

baton de ciocolata de casa 4

Masa de ciocolata bine framantata si calduta, inca, se pune intr-o tava si se niveleaza (se poate deasemenea modela sub forma de bile, se poate aseza intre doua straturi de napolitana etc.):baton de ciocolata de casa 5

Se lasa sa se raceasca (e suficient intr-o incapere mai racoroasa, nu e necesar in frigider) si se portioneaza dupa plac (bomboanele le-a modelat fiica-mea, le-a decorat dupa plac si le-a asezat in cosulete de hartie):

ciocolata de casa, reteta de ciocolata de casa 2

Se degusta cu incantare si placute aduceri aminte!

Notă: pentru această rețetă nu se potrivește laptele praf pentru bebeluși, ci laptele praf alimentar, care reconstituie laptele de vacă. Evit să recomand brand-uri anume, dar pentru că mulți cititori continuă (în mod greșit) să folosească Milupa pentru bebeluși (și altele asemenea) ca să facă ciocolată de casă, vă spun cu ce a ieșit bine: lapte praf Rarăul, Darling și Dr.Oetker (astea le-am folosit eu, fără îndoială mai sunt și altele care se pretează).

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. mariga a zis

    „Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat.” Cu ce se framanta ciocolata: cu telurile mixerului ? Multumesc frumos.

  2. Paul a zis

    am incercat si eu dar nu mi-a iesit..amestecul final s-a facut sfaramicios si sec ca pamantul si nu s-a mai legat defel…din comentarii vad ca ar putea fi ca am fiert prea mult zaharul cu apa…deci reteta e cumva gresita pentru ca la fierbere se explica ca daca vrem chocolata mai tare fierbem mai mult daca nu fierbem mai putin dar fierband mai mult iese o chestie tare faramicioasa ce nu se mai leaga deloc…deci unde e adevarul?

  3. Ionut a zis

    Buna ziua,

    se poate inlocui untul cu unt de cacao? Eventual combinat cu un din lapte? Am un borcan caruia nu ii gasesc nici o utilizare :D

  4. Alina a zis

    Am incercat reteta, am respectat tot, dar ciocolata nu s-a legat, nu s-a solidificat, e semilichida… Am pus-o la rece peste noapte, dar degeaba! ce sa fac? Nu as vrea sa o arunc… Se poate adauga ceva ca sa se „inchege”?

    • Laura Laurentiu a zis

      Nu ai fiert destul siropul, el leaga compozitia. Ar mai putea fi de vina si laptele praf, nu e recomandat cel pentru bebelusi, trebuie sa folosesti lapte praf alimentar.

    • alex a zis

      intr-adevar, daca ciocolata nu se leaga, siropul nu a fost fiert suficient (prea multa apa). Si am observat si ca laptele praf, daca este mai vechi, va da o textura gumoasa. Chiar si asa, ciocolata se va intari daca este lasata mai mult timp (astfel incat laptele sa aiba timp sa se hidrateze mai bine), bineinteles daca nu este chiar mult prea multa apa in ciocolata. Foarte importanta si mentiunea legata de tipul laptelui praf – cel simplu (de ex. „Raraul”) este cel mai bun, in nici un caz nu folositi lapte praf instant (am incercat eu:) ), veti obtine o ciocolata ingrozitor de tare – de nemancat.
      Si o alta observatie legata de reteta Laurei – se pot folosi si alte arome in afara de zahar vanilat, inclusiv esente lichide, dar este bine ca ele sa fie adaugate in sirop la sfarsit (adica dupa ce a fost incorporat untul), deoarece in timpul fierberii esentele aromate volatile se vor evapora. Ca arome, am mai folosit la ciocolata: esenta de nuci pecan, de lavanda, de violete, de portocale, si preferata mea, de bergamota :)

  5. Denisia a zis

    Buna!a iesit bun la gust dar mi.a iesit cam gumos si nu stiu de ce.Siropul l.am lasat pana s.a facut acea „liniuta”intre degete,dar nu stiu de ce a iesit mai gumos…ai putea te rog sa imi spui cam cu ce as fii putut gresi?

  6. Bianca a zis

    batonul de cioco e preferatul meu, prin clasa a4-a cred, faceam si noi ceva de genul atelier parca ii spunea, baietii faceau traforaj, si noi fetele mergeam cu o doamna…i-am uitat si numele, si ne invata sa calcam , sa coasem sa bucatarim, si ne-a invatat si cicolata de casa..secretul era in sirop, tocmai am terminat-o de facut, dar mi-a iesit tare rau am intins-o cu „pumnul”. :)))…bineinteles din gresala mea, am pus mai multa cacao…si am fiert siropul cam mult,,ca ma tragea a mica de-un picior, dar nu-i bai caci gustul e demential!!! multumesc de reteta si de altfel, am cumparat vreo 3 kg de lapte praf, am gasit la un magazin asiatic/indian, deci urmatoarea trebuie sa-mi iasa asa umeda cum o visez demult. O noapte buna din Olanda!

  7. mihaela a zis

    Buna ziua,am tot cautat lapte praf,dar in afara de pudra de zer dulce si lapte praf ptr bebelusi nu am gasit nimic.:-(Imi puteti spune care e varianta cea mai indicata?mi-e pofta de aceasta minunatie,multumesc mult

    • lauralaurentiu a zis

      Mihaela, laptele pentru bebelusi nu e potrivit iar pudra de zer nu am vazut eu in viata mea. :) Unde esti, in ce tara?

      2014-02-06 Disqus :

    • lauralaurentiu a zis

      Mihaela, laptele pentru bebelusi nu e potrivit iar pudra de zer nu am vazut eu in viata mea. :) Unde esti, in ce tara?

      2014-02-06 Disqus :

  8. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  9. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  10. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  11. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  12. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  13. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  14. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  15. Mamaruta a zis

    „Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele”… imi vin in minte niste miresme si niste amintiri atat de dragi pe care le regasesc numai in bucataria mamei mele, si de ceva vreme pe blogul tau. Tare fain! Iti multumim ca nu lasi anii aceia frumosi sa dispara cu totul!

  16. Dana a zis

    Buna!Vreau si eu sa fac ciocolata,dar din pacate am decat 130g de lapte praf si nu stiu cat unt si zahar sa folosesc,ma puteti ajuta?Multumesc!

  17. Adriana Dragoi a zis

    Reteta este super, multumesc :) Am schimbat doar putin cantitatile deoarece aveam doar 380 g lapte praf. Are un gost delicios si a iesit foarte bine :)

  18. Pinky a zis

    Arata foarte bine! Sunt innebunita dupa batonul de ciocolata! Daca le pachetez in folii (asa cum gaseam pe vremuri la magazin) rezista cam o saptamana si nu se strica? :-o

  19. mikaelacorina a zis

    Aici fiecare reteta are o poveste.O modalitate mai placuta de a face cunoscut si altora ceea ce stii nici ca exista.

  20. Ana_maria0920 a zis

    am facut si eu reteta, e fff buna!!! sotul meu e incantat!!! astept sa-mi creasca baietelul ( acum are 7 saptamani :D ) sa-i fac si lui :))

  21. Mirela Vladuti a zis

    O intrebare: pot folosi lapte degresat. A primit bunica mea de la ajutoare si m-a cadorisit si pe mine cu vreo 3 pungulite. Afecteaza in vreun fel cremozitatea ciocolatei?
    O constatare: arata minunat ciocolata. De abia astept sa o incerc si eu. :)

  22. Iulia a zis

    adik lapte de bebelusi sau lapte de cafea ?? sau exista un alt produs ?   …. sper ca nui o intrebare prosteasca dar eu chiar nu am habar ce fel de lapte praf  si mas bucura daca as primi un raspuns. multumesc

    • lauralaurentiu a zis

      Raspunsul l-ai primit deja, Iulia, nu lapte de bebelusi, nu lapte de cafea, ci un produs la alegere dintre Darling sau Raraul sau Dr. Oetker lapte praf, poate or mai fi si altele, dar nu le cunosc eu pe toate. Ceva ce se cumpara de la alimentara, de la raionul cu vanilie, prafuri de budinca etc.
      2012/5/30 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Nici milupa, nici completa :). Milupa este un aliment pentru bebelasi, completa este o … chestie vegetala care se adauga in cafea. Va recomand produse ca si Darling, Raraul, Dr. Oetker etc.

  23. Miry_dj_16 a zis

    Si eu am incercat reteta,dar am adaugat in ea niste frunze de menta(asa,ca de vara),chiar este buna reteta deci … si ciocolata mea.Va recomand cu incredere reteta.

  24. a zis

    Arata fabulos! :)  Deja imi ploua in gura. Sunt innebunita dupa ciocolata de casa, dar singurul loc in care am gasit una care san nnu aiba gust de carton sau de zahar gol e la cei de la La Medeleni. Merita incercata: 
    http://wwwghicicum?ro/deserturi/baton-de-vanilie-delicatese.html :) editat de moderator.

    • lauralaurentiu a zis

      Zau asa, si cum sa o incercam oare, ca nu e reteta? Aaa, deci e de vanzare, scuzati! Dam 5 lei pe o bucatica :P. Va rog sa nu mai faceti reclama produselor dv. prin formularul de comentarii care are cu totul alt scop, daca doriti publicitate, butonul de contact va sta la dispozitie.

  25. Gabykey05 a zis

    foarte frumos! voiincerca si eu! multumesc pt.reteta.
    P.S  pozele sunt ffff ”apetisante”  Gabriel DEVA

  26. monica a zis

    foarte buna! felicitari pentru toate retetele! de la dvs incerc orice cu incredere, stiu ca o sa iasa! voiam sa va intreb, daca pun mai putin zahar se mai leaga siropul asa cum trebuie? eventual, trebuie fiert mai mult!va multumesc. 

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult, sa va fie debine! Uite ca dupa atatia ani, „tovarasa” mea care mi-a dat reteta de ciocolata de casa cu atata vreme in urma inca mai face oameni fericiti. :)

  27. maris carmen a zis

    acum am sa incerc reteta ta care m-i se pare ok, si sunt covinsa ca baietelul meu se va bucura cit si mama mea de 85 de ani , am sa-ti trimit un mesaj daca mi-a iesit si daca le-a placut , cu drag :carmen

  28. Maliinnna :3 a zis

    Ma pus mama sa caut o reteta minunata de baton de casa . si uite ca am gasit . Am invatat si eu sa fac. Multumesc mult ;3

  29. Cristian a zis

    ms pentru reteta e grozava si am cautato de mult nu mai imi aduceam aminte de amestec s iesit muaaah pofta buna si la restul lumii sa incerce ieftin si bun

  30. Georgizaza a zis

    Vă mulţumesc din suflet pentru această reţetă. Eu mă chinui de mult timp să fac ciocolată de casă, şi de fiecare dată aprecierea soţului meu seamăna cu cea a Coanei Chiva din reclama Covalact *Prea dulce* Prea moale* Prea tare*  Acum este pentru prima dată când este mulţumit şi asta datorită reţetei dvs.

  31. Elenarobertina a zis

    Tot timpul i-mi amintesc de batonul de ciocolata dupa care tanjeam mereu,  si cand am citit introducerea acestei retete …..ooooofff.. ce frumos..
    Multumesc Laura! M-i se leaga amintiri frumoase de faimosul baton de ciocolata.
    Trebuie neaparat sa fac reteta asta!!!

    • maris carmen a zis

      sunt carmen mi-a iesit batonul foarete bun  si gustos dar ca sa sparg gogolosi din laptele praf am folosit mixerul, multumesc pt reteta

      • lauralaurentiu a zis

        Carmen, ma bucur ca ti-a reusit si ca iti place gustul ciocolatei de casa. Iti recomand ca data viitoare sa cerni laptele praf, daca il vezi granulat.

    • Anonim a zis

      Daca vrei sa fie mai moale, mai redu din timpul de fierbere al siropului, cu cat acesta e mai scazut cu atat ciocolata va fi mai legata.

  32. B.Cristian a zis

    Misiune indeplinita
    Tocmai am terminat de facut ciocolata si zic eu ca mi-a iesit.
    Nu m-am putut abtine si am gustat putin…a iesit foarte buna
    Multumesc mult si Sarbatori Fericite!

  33. Greciapop68 a zis

    Nu pre am inteles modul de preparare nu am iteles cuvintul pisica si alte multe altele verificatii scrierea de la modul de preparare al retetei CIOCOLATA de CASA

  34. Gabi a zis

    Noi tocmai am incercat reteta,iese foarte tare, nici nu am putut s’o amestecam, a trebuit sa mai facem sirop…dar gustul e bun

  35. Eliza_coo_2010@yahoo.com a zis

    draga laura eu sunt o fata care am  doar 13 ani si imi place foarte mult sa gatesc  u esti cea care mai ivatat  sa fac ciocolata de casa si iti multumesc  . cu drag eliza

  36. Oliviu Tocaciu a zis

    Referitor la termenul de garantie al ciocolatei de casă.
    Dulce Doamna Laura Laurentiu (nu vă spun, alternativ, şi domnişoară deoarece nu cred că, având asemenea dragoste pentru arta culinară,  aţi putut scăpa nemăritată) permiteţi-mi, mai întâi, să vă felicit pentru generozitatea de a posta reţetele pe care le cunoaşteţi şi pe care le-aţi aplicat în practica dv. Vă felicit, de asemenea, pentru cinstea dv.şi loialitatea faţă de învăţătoarea dv. În ceea ce priveşte termenul de garanţie a batonului de ciocolată de casă, cred că este mult mai mare, numai dinţi de ros să ai după ce se întăreşte. Ar fi bine să întrebaţi la un laborator de experţi în industria şi medicina alimentară şi să ne comunicaţi şi nouă. Aş face-o eu, dar sunt invalid şi locuiesc acum la ţară. Voi încerca, însă, prin Internet şi vă voi informa. Cu stimă,
    Adv. Oliviu Tocaciu, Bazna, 12 oct.2011

    • Anonim a zis

      Va multumesc foarte mult, Domnule Ovidiu Tocaciu! Adevarul este ca pe mine nu m-a prea interesat termenul de valabilitate al acestui produs din simplul motiv ca nu a supravietuit vreodata mai indelungat decat de pe o zi pe alta. Cand face fiica-mea cate o sarja (mai de curand a devenit specialitatea ei) apucam fiecare cate 3-2 bucatele, restul se imparte cu prietenii si asa devine chiar mai buna, ca orice mancare sau bautura impartita cu oameni dragi.

      2011/10/12 Disqus

  37. Madalina a zis

    Minunata, delicioasa. Ma intreb, ce termen de garantie are? :) Cat timp o pot tine la frigider pt copii? Multumesc.

  38. Clarutza a zis

    draga mea Laura ,azi m-am incumetat si am incercat reteta ta de ciocolata  si…vreau sa-ti MULTUMESC din tot sufletul  pentru ea!Mi-a iesit …SUPERRRRRRRR!Inca o data MULTUMESC!Si te pup!

  39. Velicati a zis

    am respectat intocmai reteta si ciocolata a iesit foarte buna cu citeva stafide si nuci a iesit nu buna ci foarte buna

  40. LILIANAFABBRO a zis

    CIAO,ITI MULTUMESC PENTRU TOATE RETETELE PE CARE LE POSTEZI LAURA ESTI EXTRAODINARA  !!!! CIAO,LILIANA BIBIONE ITALIA

  41. Marcela a zis

    Draga Laura vreau sa fac aceasta reteta , fiindca eu am esuat de fiecare data cu ciocolata de casa (ori prea moala, ori prea lipicioasa, etc). Daca imi poti spune ce marca de lapte praf ai folosit ca sa imi iasa exact la ca tine. Iti multumesc de acuma !

  42. Akeireal a zis

    Recunosc ca am fost putin sceptica la inceput..dar m-am hotarat in final sa „gatesc” ciocolata de casa dupa reteta ta….. AM FOST APLAUDATA LA SCENA DESCHISA :))))…sar’na pentru reteta…absolut delicioasa !

    • Anonim a zis

      Akeireal, ma bucur din toata inima! Iti multumesc ca ti-ai invins scepticismul si mi-ai acordat increderea ta, proband aceasta reteta. Sa va fie de bine si sa mai faci (ca eu nu mai fac, o face fiica-mea, adevenit specialitatea ei :)) ).

  43. Rodica_mureszan a zis

    super retetele tale draga Laura, ieri am incercat prima, prajitura cu mere, a iesit grozav, bestial, pacat sa sotul meu nu a putut gusta, dar poate ai niste retete si pentru diabetici, eu le mai adaptez folosind indulcitor dar nu toate ies la fel de bine……deci felicitari

    • Secret4 a zis

      Nu e foarte important si oricum, cu siguranta stiti asta mai bine decat mine: Atentie ca la diabet, zaharul are o importanta oarecum secundara. Glicemia explodeaza si de la produse de panificatie, cartofi, paste, etc. Am facut sute de teste si concluzia mea este ca o felie de paine e mai „rea” decat doua lingurite de zahar, deoarece dupa o felie de paine glicemia scade greu (3 ore) in timp ce zaharul dispare in 20 de min. Evident ambele sub actiunea insulinei (sau a tratamentului inlocuitor). Ce doresc sa spun? Mai bine mananci o bucatica de ciocolata, o prajitura, o bucatica de tort, etc. (desigur cu aportul de insulina corespunzator) decat o masa copioasa dar strict fara dulciuri. Dulciurile favorizeaza serotonina si in consecinta bucuria. Si cum o viata fericita este o viata mai lunga, eu sfatuiesc orice diabetic sa manance dulciuri. Evident cu masura, evident cu controlul atent al glicemiei. SI in nici un caz cu cancerigenul aspartam care oricum e instabil la temperaturi inalte (in copturi)

      • Anonim a zis

        Mutumesc in numele meu si al cititorilor pentru atatea informatii utile! Te mai astept cu drag si interes!

  44. Anonymous a zis

    este delicioasa….am incercat pentru prima data sa fac ciocolata de casa si norocul meu a fost ca am incercat cu aceasta reteta….mi-a iesit foooarteee buna!! multumesc!

  45. O-Ana a zis

    Buna
    mersi pt reteta!!! Chiar azi dimineata m-a apucat o pofta imensa dupa batoanele astea. Si eu imi aduc aminte cand eram mica si fugeam la cofetarie sa-mi cumpar!!! Cum n-am mai fost de 2 ani in Romania nu prea am mai pupat asa bunatate =(((
    Deci mersi muuuuult!!! Abia astept sa incerc reteta!

  46. doru faur a zis

    e prima reteta a ta pe care o ratez cu voiosie.senzatia mea ca iasa prea putin sirop.am dres busuiocul pina la urma.Tine-o tot asa!!!

  47. Anonymous a zis

    E cea mai buna reteta de ciocolata de casa pe care am experimentat-o. Doar ca eu pun mai putin zahar ca nu ne place chiar asa dulce. dar reteta e excelenta. Am recomandat-o la toti :)

  48. Anonymous a zis

    E o reteta superbuna dar… ai uitat sa mentionezi ca aluatul e foarte lipicios ….si daca se pun 100 gr de cacao iese amar!!!!

  49. Narnia a zis

    Si la mine te asteapta unul, nu ca ai duce lipsa, dar nu pot sa trec pe aici fara sa simt nevoia sa-ti ofer ceva, esti extraordinara.
    Cu drag si deosebit respect, Narnia !

  50. mimita-k a zis

    Arata super.Chiar azi vorbeam cu o preietena despre ciocolata de casa si o sa fac in curand dupa reteta asta!Felicitari!Te asteapta la mine 2 premii.Week-end placut!

  51. alina a zis

    Puteti sa-mi spuneti ce marca de lapte praf ati folosit?noi nu sintem in tara si aici nu e decit lapte instant cu vitamine si nu cred ca e bun dar e un magazin cu produse romanesti si poate gasesc acolo.multumim pt toate retetele cu care ne incintati si ne bucurati in fiecare zi.Alina

  52. laura laurentiu a zis

    Jakob – dragut ca de obicei! Nu e mare lucru, dar e simplu si bun cand ai pofta de ceva dulce! Si uite ca a aparut generatia urmatoare care il apreciaza!

  53. Lara a zis

    excelent! mie imi facea verisoara mea mai mare – si asa e "batonul" si pentru mine una dintre amintirile superbe din copilarie!

  54. gaby's blog a zis

    yum! yum! de cand caut o reteta de ciocolat de casa… am incercat o multime si de fiecare data nu mi-a iesit. Sper ca de aceasta data sa imi iese si am sa te anunt! Pe blogul meu te asteapta doua premii. Te astept si eu sa le ridici. weekend placut!

  55. ANCA a zis

    BUNA LAURA IMI PLACE MULT BLOGUL ATU E TARE DRAGUT SI RETETE NEMAI POMENITE :)
    CE DOR M-I SA FACUT DE BATONUL ACELA CASI CNAD ERAM EU MICUTA:) ASA CUM ZICEAI SI TU :)
    O SA-L INCERC CURANA
    NUMAI BINE !!!

  56. Jacktels Kochbuch a zis

    Hallo Laura,

    clar cä imi amintesc , si incä cum.
    Mult Timp nu am fäcut pentru cä la noi sa gäsit numai Lapte Praf färä Gräsime. Mi-m fäcut rost dien Rominia si am fäcut sie eu anul trecut.
    Bunätatea asta o sä o tin minte si o sä o doresc toatä Viata.

    Minunat ai prezentat-o. Compliment mare.

    Multe Salutäri Jacob

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *