Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana"

Autor:

Oricine a trecut prin Timișoara sau prin împrejurimi și a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul să observe, la capitolul “desert” al meniului, așa numitele “Clătite bănățene” sau “Clătite ca la Ana-Lugojana”. Cei care au avut curiozitatea să și guste aceste clătite bănățene, nu le-au uitat prea ușor. Clătite fine, umplute cu brânză cremoasă și stafide, înotand într-un sos de vanilie și acoperite de bezea caramelizată… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leagă Lugojul de Făget. Din păcate, anii ce s-au scurs au șters trecuta strălucire a hanului, însă clătitele s-au răspândit în tot Banatul. Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată și atunci când se fac clătitele acasă) și se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă.

clatite banatene, reteta clatite cu branza si bezea

…și o altă „ediție”, montată pe un platou unic de împărțit cu toți mesenii:

clatite, cu branza, clatite banatene 2

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Clatite Banatene:

ingrediente clatite banatene 1

  • 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia, preferabil cat de subtiri (aici reteta de clatite)
  • 250 de grame de branza de vaci
  • 5 oua
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 200 grame de smantana dulce
  • 250 de grame de zahar
  • optional: coaja rasa de la 1 portocala
  • stafide
  • unt pentru uns vasul gratinabil

Preparare Clatite Banatene:

Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.

umplutura clatite banatene

Se pregătește sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.

Clătitele se umplu cu amestecul de brânză (poza 1) și  se împachetează ca sarmalele (poza 2).

preparare clatite cu branza, clatite banatene, 1

preparare clatite banatene, clatite cu branza 2

Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra.

clatite banatene montate

O altă opțiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.

clatite banatene montate 2

Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

clatite banatene pregatite de cuptor

Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.

Diverse rețete de/cu clătite

reteta Clătite, rețeta de bază

Clătite, rețeta de bază”

Clătite-aperitiv, cu carne și ciuperci

Clătite-aperitiv, cu carne și ciuperci

Tort de clătite cu urdă, ciocolată și fructe

Tort de clătite cu urdă, ciocolată și fructe

După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.

clatite banatene cu bezea 1

Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.

sectiune clatite banatene

Desigur, dacă veți opta pentru a monta clătitele bănățene în porții individuale, ca la restaurant, veți obține un preparat cu un aspect mult mai plăcut și mai îngrijit, însă varianta mai comodă e la fel de excepțional de gustoasă. Credeți-mă, dragilor, aceste clătite la cuptor sunt unele din cele mai gustoase și satisfăcătoare deserturi din câte am încercat și așa de modă veche cum sunt ele, oridecâte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

78 Comentarii la "Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana""


Vizitator
M. E. Heitz
20 iunie, 2016

Actualizati poza si scrieti la titlu „Clatite cu omleta, putin arse”… Ceea ce prezentati a fost in urma cu cativa ani… Acum am mancat de foame si nu am vrut sa comentez ca sa nu stric ziua, ca era ziua sotului si nu am vrut sa se enerveze mai rau :-(

Vizitator
23 august, 2016

Deși nu am înțeles exact ce anume aveți să reproșați rețetei, îmi pare rău că nu v-a plăcut. Clătitele bănățene sunt încă o piesă de rezistență a meniului din multe restaurante din Timișoara. Desigur, nimeni nu le servește arse, nici vechi de ani de zile, ceea ce nici eu nu am recomandat în rețetă :).

Vizitator
6 aprilie, 2015

superbe dabea astept sa le fac.:)

Vizitator
6 aprilie, 2015

Sunt delicioase!!!le fac f des…

Vizitator

Sint foarte bune,todeauna neoprim sa mincam Mititei si Clatite ca la Ana- Lugojana

Vizitator
6 aprilie, 2015

Se poate folosi frisca lichida in loc de smantana?