Cuibusoare

Autor:

Un desert care aminteste de celebrele sarailii

Am facut luna trecuta cuibusoarele acestea dintr-o foaie intinsa de mine, (jumate faina, jumate amidon), munca de sisif pe care mi-am jurat in barba ca n-o s-o mai fac. Asadar, am cumparat foi de placinta, de data asta. Nu mi-a mers cu mult mai usor: nu se comporta la fel de bine ca foaia intinsa in casa, dar am salvat totusi aproape o zi – cam atat dureaza framantatul, odihna, din nou framantatul, odihna si apoi intinderea foii… De gustoase, sunt gustoase oricum, chiar ele simple, fara alte adaosuri. Dar garnisite si stropite cu siropuri, frisca ori inghetata sunt dlicioase!
Tot ce va trebuie la aceste cuibulete este rabdare si-un pic de pasiune: repetand, in timp veti deveni indemanatice, fiindca un pic de indemanare cere aceasta prajitura.
Cuibusoare - pt. Laura 122
Cuibusoare - pt. Laura 085

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 21
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cuibusoare

  • 21 foi de placinta
  • 100-150 gr unt topit
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 ou batut
  • 2 LG zahar brun
  • 4 LG sirop de trandafir (sau de flori de portocal) + 2 linguri pentru garnisit (se poate inlocui cu sirop de rodie la garnisit)
  • 100 gr nuca tocata marisor
  •  Amestec de condimente: sumac, petale maruntite de trandafir uscat, miere, sirop de rodie
  • 250 gr smantana pentru frisca
  • Trandafirasi zaharisiti
  • Crengute de menta pitica
un tub de metal sau o ruda de lemn

Preparare Cuibusoare

1. Incepeti prin a rumeni nuca, intr-un vas fara grasime. Dupa racire, tocati din cutit jumatate din cantitate si dati prin masina de macinat nuca cealalta jumatate. Topiti untul pe un vas cu abur, bateti un ou si va aduceti aproape zaharul brun. Pregatiti toate acestea inainte de a va apuca efectiv de treaba, fiindca dupa aceea mainile va vor fi atat de unse incat trei zile dupa asta nu va mai trebuie crema de maini.
2. Umeziti doua stergare de bucatarie: pe unul asterneti foile de placinta si cu celalalt le acoperiti. Ungeti suprafata plansetei de lucru cu unt topit, scoateti prima foaie, o asterneti si-i ungeti intreaga suprafata cu alta pensulare (usoara de tot, foaia este foarte fina!) Presarati o lingura de nuca macinata si incepeti a o rula pe tub. (Pe vremuri, bunicile noastre aveau un ‘facalet’ ori sucitor special pentru astfel de indeletniciri, dar eu nu l-am mostenit din pacate.)
Cuibusoare - pt. Laura 001
Cuibusoare - pt. Laura 003
Cuibusoare - pt. Laura 004
3. Lipiti tubul de marginea de jos a foii si intai cu mare grija faceti prima sucitura, apoi mergeti linistiti pana la capatul foii apasand moderat dar continuu, pentru ca foaia sa nu faca nazuri. Apucati apoi de cele doua capete ale foii astfel rasucite si apropiati-le, incet, cu grija, obligand astfel sa se plieze. Fiind bine unse pe ambele parti, moi si elastice (fiind tinute intre stergarele umede), ele se vor face ‘acordeon’ cu usurinta. Scoateti foaia de pe tub rasuncindu-l intr-una (intr-un singur sens) pana foaia este eliberata total, moment in care imediat ii si dati forma unei spirale.
Cuibusoare - pt. Laura 006
Cuibusoare - pt. Laura 010
Cuibusoare - pt. Laura 013
Cuibusoare - pt. Laura 015
Cuibusoare - pt. Laura 016
Asta-i toata filosofia! Procedati la fel cu restul de foi, asezati cuibusoarele intr-o tava, ungeti-le cu oul batut si presarati zahar brun deasupra. Dati la cuptor pentru aproximativ o ora: prima jumatate de ora la 180 de grade Celsius (pentru ca untul dintre foi sa-si faca datoria) apoi mariti temperatura la 200 grade alta jumatate de ora (sau…pana le vedeti aurii! Ca nu se stie ce si cum in cuptorul fiecaruia)
Cuibusoare - pt. Laura 021
Cuibusoare - pt. Laura 130
Cuibusoare - pt. Laura 036
Imediat ce sunt scoase din cuptor, asa fierbinti cum sunt, le insiropati cu apa de trandafir sau de flori de portocal (ori sirop de trandafir sau floare de portocal) Daca nu aveti, apelati la siropul de rodie, mie mi-a mers perfect la seria cuibusoarelor cu fistic. Presarati nuca maruntita si le lasati apoi sa se raceasca.
Cuibusoare - pt. Laura 066
De-acum este la voia preferintelor voastre cu ce le ‘asezonati’ Eu am batut frisca, un pic de zahar si 2 lingurite de sirop de rodie. Mi s-a parut ca este bine sa contrabalansez cu un pic de dulce-acrisor, ba chiar acru, fiindca am pus si un amestec de sumac cu petale uscate de trandafir, cateva firisoare de zahar negru cu melasa….voi va stiti gusturile deci combinati cum va place :)
S-aveti pofta, ca tare-s bune!
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • sarailie pozaSarailie Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; […]
  • prajitura punsch, retetaPrajitura Punsch Cred ca majoritatea celor care citesc blogul meu stiu sau au aflat ca aici in Banat avem o traditie culinara […]
  • Prăjitura cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită”Prăjitura cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită” Prăjitura cu foi cu miere și nucă, rețetă video Această prăjitura cu miere de albine care poartă un nume […]
  • Parfait de cafeaParfait de cafea Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place […]
  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]
  • prajitura damen-kapritzen-1Prajitura cu nuca si marmelada „Damenkapritzen” Prajitura pe care v-o propun azi este o reteta foarte veche, poate mai veche de 100 de ani. Bunica mea imi […]
  • Fantezie de varaFantezie de vara Fantezie de vara, un desert in culorile verii Am vazut acest desert, intr-o forma asemanatoare, pe […]
  • Dark Chocolate SupremeDark Chocolate Supreme Prajitura cu patima, i-as putea spune urmatoarei retete! Fiindca iubesc patimas ciocolata neagra! Cateva […]
  • Parfait de avocadoParfait de avocado Parfait de avocado, un desert delicat si sanatos Ca orice produs de o calitate indoielnica, si seringa […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *