Gogosele de malai

Hai sa incep prin a marturisi ca mie imi place mamaliga tare mult! Imi place cu peste, imi place cu branza, cu tocanita… chiar si goala! Ei, si pe cat de mamaligara sunt eu, pe atat de dezinteresati se arata restul membrilor familiei mele. Asa ca oridecate ori fac si eu, ca omu’, cate-o mamaliga, macar un coltuc rece tot ramane! Pornind de la o bucata de mamaliga rece si adaugand doar doua ingrediente in plus, faina alba (putina) si inspiratie (multa), am descoperit o reteta de desert… uimitoare, zic eu, usor de facut, ca e o reteta ieftina e putin spus, e aproape pe degeaba; inca o calitate, e o reteta 100% de post (sa nu vina nimeni sa-mi spuna ca trebuie dezlegare la ulei si la zahar, pentru mine e oricum un mare progres :P); e atat de buna incat sotul meu a cerut supliment si arata… uite-asa:
Gogosele de malai

Ingrediente:

inainte de a trece la prepararea retetei, daca nu aveti faina cu agent de crestere prin camara, preparati-o voi, amestecand cu grija 1 plic de praf de copt la 500 de grame de faina; nu veti folosi toata aceasta faina (doar daca aveti foarte multa mamaliga de „reciclat”), o sa va ramana si pentru alta data, sau o puteti folosi la checuri, muffins si alte aluaturi ce necesita agent de crestere. E nevoie deci de urmatoarele, fara a specifica cantitati exacte:
  • mamaliga rece
  • faina cu agent de crestere sau preparata cu praf de copt
  • ulei pentru prajit
  • dulceata preferata si zahar praf pentru servit
Preparare: 
Puneti pe planul de lucru 3-4 maini bune de faina si adaugati mamaliga:

gogosele de malai 2

Incepeti sa framantati, adaugand faina pana cand se obtine un aluat consistent, care nu se mai lipeste de maini:
gogosele de malai 3
Presarati faina pe planul de lucru si intindeti aluatul cu ajutorul sucitorului intr-o foaie groasa de 4-5 milimetri. Cu un paharel, taiati cercuri  sau dupa preferinta (marginile ramase in urma decuparii se framanta si se intind din nou).
gogosele de malai 4

Se incinge uleiul (nu va zgarciti, sa fie ulei de 3 cm. in tigaie) intr-o tigaie cu peretii mai grosi si se plonjeaza pe rand cerculetele de aluat.

gogosele de malai 5

Daca uleiul este destul de incins, gogoselele se vor umfla imediat. Reduceti putin focul, mentinand temperatura uleiului potrivita, pentru a preintampina arderea. Se prajesc gogoselele pe ambele parti pana devin aurii (nu brune, ca se vor intari).

gogosele de malai 6

Pe masura de cunt gata, se scot pe o hartie absorbanta. Se servesc dupa plac, cu dulceata sau doar cu zahar praf sau, de ce nu, cu un sos de ciocolata.

Sunt foarte gustoase si au o consistenta asemanatoare cu a papanasilor prajiti. Va arat si o sectiune:

gogosele de malai 1
Print Friendly

Leave a Reply

32 Comments on "Gogosele de malai"


Guest
Corina Tverdohleb
6 aprilie, 2015

frumos

Guest
Mihali Viorica
6 aprilie, 2015

arata bine am sa le ìncerc

Guest
Rodica Comsa
6 aprilie, 2015

o sa le probez ! arata bine !!!

Guest
rox
9 decembrie, 2012

Am facut si eu acum…de crescut…au crescut foarte putin….desi erau acoperite de ulei si era incins…poate praful de copt? sau am pus prea multa faina? oricum, gustul nu ma da pe spate….cu un gem bun le mai scoti fata…

Poate mai incerc cand mai ramane mamaliga….

Guest
Cornelia Barbu
6 august, 2012

Cele mai bune, multumesc ptr. reteta.