Gogosi simple

Autor:

gogosi simple-2
Simple, pufoase, delicioase, adica gogosi!
Dupa cate stiu eu, toata lumea are cateodata pofta de gogosi. De multe ori ne retinem de la aceasta placere vinovata, dar macar o data, de doua ori pe an, eu zic sa ne facem pofta si sa ne infruptam din niste gogosi cu crusta fina si rumena si interiorul pufos. Reteta mea de gogosi e foarte simpla, le fac printre alte treburi ale bucatariei si aproape nu simt ca am muncit si cu desertul.

Trebuie sa subliniez ca, tocmai din cauza poftei de gogosi cam prea greu de tinut in frau, eu fac intotdeauna o portie mica de gogosi, din 250 de grame de faina. Sincer, si asa ies cam prea multe… si se mananca toate!
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 24 bucati
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Gogosi Simple:

  • 250 de grame de faina
  • 120 ml. lapte caldut
  • 12 grame de drojdie proaspata sau 3.5 grame drojdie uscata (jumatate de plic)
  • 40 de grame de zahar
  • 2 galbenusuri proaspete
  • coaja (doar partea galbena) de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 30 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • ulei vegetal pentru prajit
  • in plus: ulei pentru uns castronul si planul de lucru, zahar pudra pentru presarat la final

Preparare Gogosi Simple:

1. Drojdia se freaca bine cu 1 lingurita de zahar (din cantitatea totala) si se apoi se dizolva cu laptele caldut. Se lasa sa actioneze cam 5-10 minute. Faina se amesteca intr-un castron cu coaja rasa de lamaie. Galbenusurile se bat cu sarea, restul de zahar si extractul de vanilie. Dupa ce drojdia formeaza o spuma consistenta la suprafata, se toarna peste galbenusuri, se amesteca rapid si se toarna peste faina din castron, amestecand la inceput cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata lichidele. Se adauga treptat si untul topit, care nu trebuie sa fie fierbinte, se amesteca apoi se ia la framantat. In functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus, sau dimpotriva, de 1 lingura de lapte in plus. Trebuie sa se obtina un aluat cu consistenta ca de cozonac.

preparare gogosi simple - 1

2. Se framanta aluatul pana cand devine neted, complet nelipicios. Se formeaza o bila de aluat care se unge cu cativa stropi de ulei. Castronul se unge putin si el si se acopera cu o folie alimentara. Se aseaza intr-un loc caldut (eu il pun de obicei in cuptorul preincalzit la 35 de grade) si se asteapta sa creasca pana isi dubleaza volumul.

preparare gogosi simple - 2

3. Se unge planul de lucru cu foarte putin ulei si se intinde aluatul, cu sucitorul sau doar presandu-l cu palmele, intr-o foaie groasa cam de 1 – 1,5 cm. Se decupeaza gogosile rotunde cu un pahar sau o forma metalica. Eu am folosit o forma cu diametrul de 8 centrimetri. Se aseaza gogosile pe o planseta de lemn sau intr-o tava in care s-a asezat un prosop de bucatarie curat. Se aduna marginile, se framanta foarte putin si se intind din nou in foaie, decupandu-se alte gogosi, pana se epuizeaza aluatul. Tineti cont care sunt gogosile formate din aceste margini, ele se vor praji ultimele. Se acopera gogosile cu un servet umed si se lasa intr-un loc caldut sa creasca timp de 20-25 de minute.

preparare gogosi simple - 34. Intr-o cratita cu fundul cat de gros (preferabil una de fonta) se toarna ulei ca de 3 degete bune. Se incinge uleiul pana cand, daca se baga in ulei coada unei linguri de lemn, in jurul acesteia incepe uleiul sa sfaraie instantaneu (170 de grade celsius). In acest moment, focul se reduce la mediu, pentru ca si cratita va pastra foarte bine caldura. Se prajesc gogosile in cateva transe, asa incat sa aiba loc sa pluteasca in ulei. Ele vor creste foarte mult in timpul prajirii. Se supravegheaza continuu gogosile, pentru ca se ard foarte usor, mai ales ca aluatul e dulce. Se intorc gogosile imediat ce devin aurii pe o parte. Cand sunt rumene, se scot, se scurg si se aseaza intr-o tava in care s-au pus servete de hartie absorbanta, sa se dreneze bine de ulei.

preparare gogosi simple - 45. Gogosile se pudreaza cu zahar pudra si sunt gata de degustare. Daca se doreste, se pot umple cu creme sau dulceata, mie imi plac cel mai mult simple.

gogosi simple 1

In interior sunt fragede si pufoase. Unul dintre putinele preparate care trebuie sa fie cu adevarat pufoase :).

gogosi simple sectiune 1

Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Gogosi din dovleceiGogosi din dovlecei Gogosi din dovlecei - un dulce rapid si foarte bun! Ador sa prepar aceste gogosi cu dovlecei tineri! Sunt […]
  • budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si lime-1Budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si limeta Budinca de tapioca cu lapte de cocos, de ce chiar astazi? Azi e Anul Nou Chinezesc. Astazi intram in Anul […]
  • Crumble cu mereCrumble cu mere Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil Toamna ne da mere. Mai mici, […]
  • Gustos, crocant, dulce sau săratGustos, crocant, dulce sau sărat Două idei creative de făcut cu Finn Crisp Finn Crisp! Ce să fie oare? În cazul în care încă nu ați făcut […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • Galuste cu caiseGaluste cu caise   Galuste cu caise intr-o varianta cu mai putine calorii Familia mea e innebunita dupa galuste cu […]
  • papanasi+cu+dulceata+si+smantanaPapanasi cu dulceata si smantana Buna, dragii mei cititori! Va sa zica, gata si cu vacanta... ca ce-i frumos, nu tine mult, nu-i asa? M-am […]
  • CuibusoareCuibusoare Un desert care aminteste de celebrele sarailii Am facut luna trecuta cuibusoarele acestea dintr-o foaie […]
  • crofne banateneCrofne bãnãțene Un prieten la a carui parere tin mi-a atras atentia ca am lansat, in doar 2-3 zile de existenta a blogului, […]
  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Diana a zis

    Am urmat reteta intocmai (aratau exact la fel ca cele din poza dupa ce au fost lasate la crescut) insa in timpul prajirii nu au mai crescut deloc. :( Oare ce nu a mers bine?

    • Laura Laurentiu a zis

      Hm, nu stiu ce sa zic… ori le-ati lasat prea mult la dospit si nu a mai avut drojdia forta si pentru prajit, ori uleiul a fost cam rece. Cam asta cred eu ca ar fi putut sa se intample.

  2. nouatigaraelectronica a zis

    Multumesc pentru reteta. Preferatele mele sunt gogosile cu nutella dar cateodata mai am pofta si de gogosi simple :). Va doresc o zi perfecta !

    • Laura Laurentiu a zis

      Puteti pune nutella si in astea, interiorul e asa de aerat ca abia apuca sa faca loc umpluturilor. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *