Inghetata de ciocolata

Autor:

Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata parca mai rar. Reteta dupa care m-am inspirat am gasit-o pe blogul lui David Lebovitz, care la randul lui a adaptat-o dupa o carte de Jenni Britton Bauer. Nu am urmat reteta in detaliu, modificand atat raportul ingredientelor, cat si unele ingrediente in sine, dar inghetata de ciocolata pe care am obtinut-o e de vis. Lucru nostim, am observat ca eu si marele David folosim acelasi model de cleste pentru inghetata, doar ca al lui are manerul rosu si al meu albastru. O fi insemnand asta ceva? Mai degraba, as zice ca toata insemnatatea consta in faptul ca azi am o reteta buna de impartasit cu voi si ca, indiferent ca s-a racorit nepermis de mult afara, inghetata asta cremoasa tot o sa va faca placere. Si-apoi, or veni si zile mai calde :).

inghetata de ciocolata-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 litru
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata De Ciocolata:

  • 350 de ml. de lapte cu 3,5 % grasime
  • 250 de ml. smantana pentru frisca cu 32 % grasime
  • 150 de ml. de lapte condensat indulcit (din conserva)
  • 2 linguri de sirop de malt (sau sirop de porumb, sau de artar sau, in ultima instanta, miere de albine)
  • 4 lingurite de amidon din porumb
  • 35 de grame de cacao
  • 80 de grame de ciocolata cu + 75% continut de cacao
  • 50 de grame de zahar
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Preparare Inghetata De Ciocolata:

1. Se masoara laptele, laptele condensat si smantana pentru frisca si se pun impreuna cu cele 50 de grame de zahar intr-o cratita, pe foc mediu, pastrand deoparte 50 de ml. de lapte rece. Cacaua se amesteca bine cu amidonul de porumb si se adauga laptele rece pastrat, omogenizand bine.

preparare inghetata de ciocolata 12. Se adauga siropul de malt peste amestecul de lichide de pe foc (imaginea din stanga). Cand amestecul se infierbanta, se adauga cacaua si amidonul umezite cu lapte rece si se amesteca energic, pe cat posibil sa se evite formarea cocoloaselor.

inghetata de ciocolata preparare 23. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana cand compozitia se ingroasa (imaginea din stanga), apoi se trage deoparte cratita de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucati si extractul de vanilie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste complet.

inghetata de ciocolata preparare 34. Se aseaza o sita deasupra unui castron si toata crema de baza se trece prin sita, pentru a elimina orice urma de mici cocoloase care s-ar fi putut forma. Crema din castron se acopera cu folie alimentara, aplicata direct pe suprafata, ca sa se evite formarea pojghitei, si se raceste in baie de apa foarte rece, eventual cu cuburi de gheata, pana ajunge la temperatura camerei, apoi se da la frigider pentru 2 ore, ca sa fie foarte rece in momentul in care se va turna in aparatul de inghetata.

preparare inghetata de ciocolata 45. Dupa ce s-a racit bine, crema se toarna in vasul aparatului de inghetata, care in prealabil trebuie sa fie bine inghetat (peste noapte) in congelator. Se porneste aparatul si inghetata va fi gata in 15 minute. Daca nu aveti aparat de inghetata, va tebui sa amestecati energic in vasul cu inghetata pus la congelator la fiecare jumatate de ora, pentru a sparge cristalele de gheata ce s-ar putea forma, pana cand inghetata este suficient de legata. Dupa 15 minute in aparat, se transfera inghetata intr-un castron cu capac si se da la congelator sa se mai intareasca.preparare inghetata de ciocolata 56. Inghetata se poate pastra saptamani bune la congelator sau se poate servi deindata, fiecare dupa cat de pofta ii este. E o inghetata cu gust bogat de ciocolata si cu o textura minunata, cremoasa fara sa se lipeasca de cerul gurii, intr-un cuvant perfecta.

inghetata de ciocolata-2

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • moelleux au chocolat 1Moelleux au chocolat Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de […]
  • spuma de iaurt cu ciocolata alba-1Spuma de iaurt cu ciocolata alba Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit […]
  • chocolat souffle, sufleu de ciocolata retetaSufleu de ciocolata Oh là là, un soufflé au chocolat! :) Ne-am obisnuit sa consideram sufleul o adevarata piatra de incercare a […]
  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]
  • Inghetata de ciocolata finaInghetata de ciocolata fina Inghetata de ciocolata, fina, cremoasa, usor de facut Suntem in mijlocul unei veri ce s-a dovedit […]
  • Parfait de cafeaParfait de cafea Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place […]
  • baked alaskaDesert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana" Pe la douazeci de ani, cand pasiunea pentru gastronomie m-a cucerit, se pare, pentru totdeauna, mi-a cazut […]
  • inghetata de cafea 1Inghetata de cafea regala Cred ca nu este fata sa nu fi visat, macar in copilarie, sa descopere cate ceva din secretele atat bine […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

25 Comentarii la "Inghetata de ciocolata"


Vizitator
Florina
29 iunie, 2015

Buna Laura. Am facut si eu astazi reteta ta, am respectat intocmai cantitatile si pasii de urmat dar nu mi a iesit decat 600ml dupa ce am dat o prin sita. Care sa fie cauza?

Vizitator
2 iulie, 2015

Florina, volumul inghetatei se masoara dupa ce e inghetata, nu cat e lichida. Dupa ce ingheata, o sa creasca in volum ca prin farmec. :)

Vizitator
Serban
11 iulie, 2016

Buna ziua. Ce aparat de inghetata folositi? Din cauza retetelor de inghetata de pe site-ul dvs, stau acum sa ma decid asupra aparatului. Trebuie sa le fac, pentru ca arata de revista cupele alea.
Daca nu puteti pune firma aici, dati-mi un mesaj pe mail va rog.
Cele bune!
Serban.

Vizitator
11 iulie, 2016

Bună ziua, eu folosesc încă și în prezent un aparat Delonghi, cel mai simplu posibil, din cele în care recipientul se lasă la înghețat peste noapte la congelator. Nu e cea mai bună alegere, nu pot pregăti decât cam 500 de grame de înghețată într-o șarjă iar dacă vreau o altă aromă, trebuie să aștept până a doua zi. :)
O alegere mai bună ar fi un aparat cu compresor (cu răcire proprie) dar evident, asta vine cu niște costuri de vreo 15 ori mai mari decât prima variantă :).

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ce aparat de inghetata folosesti?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ce aparat de inghetata folosesti?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ce aparat de inghetata folosesti?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ce aparat de inghetata folosesti?