Inghetata de lamaie

Autor:

Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din pacate, nu il am in grila de programe, am vazut o blonda frumoasa peparand o inghetata de lamaie. Nu puteam sa fiu foarte atenta la reteta, pentru ca politetea ma obliga sa particip la conversatie si poate tocmai de aceea, contrar efectului racoritor scontat, inghetata de lamaie cu pricina mi-a aprins imaginatia. Cald afara, monșer, imaginatia inflacarata… nu am rezistat mai mult de doua zile si m-am apucat sa fac o inghetata de lamaie la randu-mi si cu toate ca reproducerea celei facute de frumoasa blonda e foarte aproximativa, va asigur ca a iesit o inghetata cu gust proaspat, citric, racoritoare si absolut delicioasa.

inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de lamaie:

  • 3 lamai, coaja razuita si zeama
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 75 de grame de unt
  • 200 de grame de zahar
  • 300 de grame de iaurt gras (minimum 3,5%)
  • 300 ml. smantana pentru frisca

Preparare:

Crema de baza pentru aceasta inghetata este un lemon curd, doar ca mai fin, care nu contine nici amidon, nici faina. Principiul e cam acelasi ca la sosul olandez, zeama de lamaie, ouale si untul se gatesc la foc foarte mic pana ce se ingroasa si nicio secunda mai mult!

Asadar, lamaile se razuiesc de coaja galbena, apoi se storc de zeama, colectand totul intr-o craticioara (poza 1). In aceeasi craticioara se adauga zaharul, ouale intregi si galbenusul, precum si untul moale taiat in bucatele. Se pune craticioara pe foc mic si se bate cu telul in forma de para in permanenta (poza 2), insistand pe fundul craticioarei pentru ca nu e deloc de dorit sa se prinda. Imediat ce sosul devine omogen si inchegat, se ia deoparte de pe foc si se bate inca 2-3 minute pana se racoreste (poza 3). Se lasa sa se raceasca complet inainte de a continua.

preparare inghetata de lamaie 1Dupa ce crema de lamaie s-a racit complet, se adauga iaurtul, atentie, sa fie un iaurt de calitate, cremos si fara zer.preparare inghetata de lamaie 2

Se omogenizeaza perfect crema de lamaie cu iaurtul.

Separat, smantana pentru frisca se bate fara a insista prea mult, imediat ce prinde putina consistenta va fi destul. Se adauga crema de iaurt si lamaie peste frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula.

preparare inghetata de lamaie 3

Crema obtinuta sa toarna intr-un castron cu capac si se da la congelator pentru 2-3 ore, amestecand compozitia energic la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata sau, asa cum am procedat eu (si cum este solutia ideala), daca aveti un aparat de inghetata inghetati crema cu ajutorul acestuia.

preparare inghetata de lamaie4Asa cum ma asteptam, aceasta inghetata de lamaie a trecut pe un loc fruntas in lista preferintelor noastre. E o adevarata sarbatoare intr-o zi fierbinte si, ca sa nu mor de pofta, refuz sa ma gandesc cat de bine s-ar potrivi asortata cu inghetata de capsuni sau de zmeura. Mmmm…inghetata de lamaie 2Eu am adaugat in cupe lemon curd sau coaja de lamaie confiata, grozava in ambele variante! :)

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

34 Comentarii la "Inghetata de lamaie"


Vizitator
Adelina Iulia
6 aprilie, 2015

yummy!

Vizitator
Radu Marian
6 aprilie, 2015

Nu am inteles.. se adauga coaja de lamaie rasa? Multumesc!

Vizitator
Popovici Ana Maria
6 aprilie, 2015

FF bun.

Vizitator
Ramniceanu Niculina
6 aprilie, 2015

reteta este extraordinara,multumim!

Vizitator
Adriana Ciobotenco
6 aprilie, 2015

imi place…