Inghetata de lamaie

21 iunie, 2012 in categoria deserturi si dulciuri de casa

Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din pacate, nu il am in grila de programe, am vazut o blonda frumoasa peparand o inghetata de lamaie. Nu puteam sa fiu foarte atenta la reteta, pentru ca politetea ma obliga sa particip la conversatie si poate tocmai de aceea, contrar efectului racoritor scontat, inghetata de lamaie cu pricina mi-a aprins imaginatia. Cald afara, monșer, imaginatia inflacarata… nu am rezistat mai mult de doua zile si m-am apucat sa fac o inghetata de lamaie la randu-mi si cu toate ca reproducerea celei facute de frumoasa blonda e foarte aproximativa, va asigur ca a iesit o inghetata cu gust proaspat, citric, racoritoare si absolut delicioasa.

inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de lamaie:
  • 3 lamai, coaja razuita si zeama
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 75 de grame de unt
  • 200 de grame de zahar
  • 300 de grame de iaurt gras (minimum 3,5%)
  • 300 ml. smantana pentru frisca

Preparare:

Crema de baza pentru aceasta inghetata este un lemon curd, doar ca mai fin, care nu contine nici amidon, nici faina. Principiul e cam acelasi ca la sosul olandez, zeama de lamaie, ouale si untul se gatesc la foc foarte mic pana ce se ingroasa si nicio secunda mai mult!

Asadar, lamaile se razuiesc de coaja galbena, apoi se storc de zeama, colectand totul intr-o craticioara (poza 1). In aceeasi craticioara se adauga zaharul, ouale intregi si galbenusul, precum si untul moale taiat in bucatele. Se pune craticioara pe foc mic si se bate cu telul in forma de para in permanenta (poza 2), insistand pe fundul craticioarei pentru ca nu e deloc de dorit sa se prinda. Imediat ce sosul devine omogen si inchegat, se ia deoparte de pe foc si se bate inca 2-3 minute pana se racoreste (poza 3). Se lasa sa se raceasca complet inainte de a continua.

preparare inghetata de lamaie 1Dupa ce crema de lamaie s-a racit complet, se adauga iaurtul, atentie, sa fie un iaurt de calitate, cremos si fara zer.preparare inghetata de lamaie 2

Se omogenizeaza perfect crema de lamaie cu iaurtul.

Separat, smantana pentru frisca se bate fara a insista prea mult, imediat ce prinde putina consistenta va fi destul. Se adauga crema de iaurt si lamaie peste frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula.

preparare inghetata de lamaie 3

Crema obtinuta sa toarna intr-un castron cu capac si se da la congelator pentru 2-3 ore, amestecand compozitia energic la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata sau, asa cum am procedat eu (si cum este solutia ideala), daca aveti un aparat de inghetata inghetati crema cu ajutorul acestuia.

preparare inghetata de lamaie4Asa cum ma asteptam, aceasta inghetata de lamaie a trecut pe un loc fruntas in lista preferintelor noastre. E o adevarata sarbatoare intr-o zi fierbinte si, ca sa nu mor de pofta, refuz sa ma gandesc cat de bine s-ar potrivi asortata cu inghetata de capsuni sau de zmeura. Mmmm…inghetata de lamaie 2Eu am adaugat in cupe lemon curd sau coaja de lamaie confiata, grozava in ambele variante! :)

5.2 based on 27 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Leoaica222

    pare usor de facut si arata super bine!felicitari!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Multumesc mult, chiar e usor de facut. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • alinutzika

    vai, ce bunatate!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Buna si racoroasa, Alina draga, merita incercata ;).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gratiela

    Minunata ! Am sa incerc cu lime si cu citiva stropi de limoncello pe deasupra !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Wow, cred ca va fi nebunie! Te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://laurafrunza.com/ Laura Frunza

    Am acasa un borcan de lemon curd si cred ca daca il amestec cu smantana de frisca si il bag la masina de inghetata, sansele sa-mi iasa si mie ceva delicios sunt la fel de mari. Nu va avea gustul unic al inghetatei facute de la zero, dar racoroasa va fi cu siguranta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Fara indoiala va fi delicioasa, Laura draga. Lemon curd-ul el in sine e o minunatie, dupa parerea mea :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adnia

    trebuie neaparat s-o incerc si eu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vara Toamna

    N-ar fi bine să încălzim crema la bain-marie? Că eu mereu reuşesc să ard cremele astea pe foc…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea G2586

    cred ca ar merge bine cu niste menta ..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Marius Dragomir

    Pentru vremea asta…nici ca se putea ceva mai potrivit ! SUPER !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deea

    Nemaipomenita reteta! multumim!:*
    Si ce frumos este modelul paharelor… pot sa intreb daca se gasesc si la noi? daca da, unde? un pret? :) mi-as dori sa am in casa asa ceva… :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Deea, paharele sunt produse in Romania, la o fabrica de sticla din satu Mare, la Poiana Codrului. E un cadou de la fratele meu, nu stiu cat costa.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Oana2137

    Imi spui te rog de unde ai luat zmeura?sunt si eu din TM.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Din gradina :). Gradina socrilor, dar am vazut la piata.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Oana2137

         cam cat costa in piata?mersi de raspuns

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Nu stiu, Oana, nu am intrebat, doar am vazut ca exista.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluca

    Doamna Laura, azi am pregatit aceasta inghetata….este foarte buna! Reteta e usoara, iar produsul final minunat, racoros si cremos. Nici nu a trebuit sa  amestec din 30 in 30 de minute pentru ca nu se formeaza cristale de gheata deasupra. Jumatate din cantitate am “imbunatatit-o”cu stafide inmuiate in whisky. Va multumesc ca ne impartasiti aceste retete minunate. Numai bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Raluca, ma bucur foarte mult ai incercat reteta de inghetata si ca ti-a reusit. Asa e, e racoritoare, gustoasa si cremoasa! Sa va fie de bine!
      2012/6/23 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluca

    doamna laura, smantana pentru frisca este vreuna anume de la vreo firma buna pt aceasta inghetata  ? sau recomandati vreuna ? aveti niste retete extrem si minunat de bune

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Raluca draga, multumesc pentru apreicieri. Smanatana pentru frisca nu e nevoie sa fie de la vreo firma anume, eu de obicei iau ce gasesc, in functie si de marimea ambalajului. De data asta am folosit de la Dorna, e in cutie de carton (tetra pack) si scrie pe ea chiar asa “smantana pentru frisca”.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Raluca

         multumesc mult de tot..va apreciez foarte mult pt tot ceea ce faceti

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • corina

    ASTAZI AM PREPARAT SI EU RETETA DE INGHETATA DE LAMIIE….ESTE SUPERBA!!FINA SI DEOSEBITA A FOST APRECIATA !MULTUMESC MULT PENTRU RETETELE OFERITE….SUNT MINUNATE!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Malina

    foarte, foarte buna. multzam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa-ti fie de bine :). E nebunie inghetata asta, aseara am facut o tura si azi ma pregatesc sa o fac iara :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)