Inghetata de nuca

Autor:

Daca va place gustul de nuca la fel de mult ca si inghetata, sa nu omiteti sa incercati reteta asta. Pentru mine a fost o revelatie, multa vreme m-am tot gandit cum as putea sa fac o inghetata cu un gust de nuca atat de intens ca al celei din gelaterii iar dupa ce am descoperit, am repetata inghetata de nuca in fiecare zi timp de o saptamana.

inghetata de nuca 1- retetaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: mica

Ingrediente Inghetata De Nuca:

  • 150 de grame de samburi de nuca
  • 200 de ml. smantana pentru frisca
  • 200 de ml. de lapte integral
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou
  • 150 de grame de zahar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • optional: aroma de rom, bucati de nuca tavalite in zahar ars pentru ornat

Preparare Inghetata De Nuca:

1. Inainte de toate, samburii de nuca se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa sa se inmoaie cel putin 1 ora, cel mai bine vreo 2. Dupa ce s-au inmuiat bine, se scurg samburii de apa, care se pastreaza separat. Se dau samburii la blender adaugand cate 1 lingura din apa in care s-au inmuiat, pana se obtine o compozitie cat mai fina ca si textura, de consistenta unei paste.

preparare inghetata de nuci1

 2. Smantana pentru frisca se amesteca cu laptele intr-o craticioara si se pun pe foc mediu.

3. Pana se infierbanta laptele, oul intreg si galbenusurile se omogenizeaza intr-un castron cu zaharul si extractul de vanilie. Cand laptele cu smantana da in fiert, se toarna treptat peste crema de oua, amestecand constant. Se adauga toata pasta de nuca si se omogenizeaza cu grija.

preparare inghetata de nuci 2

4. Se toarna crema inapoi in craticioara in care s-a infierbantat laptele cu smantana si se infierbanta pe foc mic, amestecand continuu, doar pana cand se ingroasa atat incat daca se trage o linie cu degetul pe dosul lingurii, aceasta sa ramana ferma, fara sa revina inapoi. Cand ajunge in acest stadiu, crema se ia imediat de pe foc.

preparare inghetata de nuci 3

Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, crema de baza are particule fine de nuca, daca doriti o textura foarte fina va recomand sa treceti crema printr-o sita deasa. Pe mine nu ma deranjeaza bucatelele de nuca, ba chiar imi place textura ceva mai rustica a inghetatei.

Crema de baza se raceste complet (eu pun craticioara intr-un vas cu apa rece pe care o schimb de cateva ori ca sa accelerez procesul de racire), apoi se da la frigider ca sa fie foarte rece.

Se ingheata fie cu masina de inghetata al carei vas a fost racit peste noapte in congelator, fie se pune intr-un castron acoperit si se da la congelator, amestecand energic compozitia la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata.

Se serveste simpla sau cu un topping dupa preferinta, parca aroma de caramel sau ciocolata s-ar potrivi cel mai bine. Eu am caramelizat niste zahar in care am aruncat cativa samburi de nuca, am rasturnat caramelul fierbinte pe o suprafata plana iar cand s-a racit complet l-am rupt in bucati si l-am adaugat peste inghetata.

inghetata de nuca 2 -

Un adevarat deliciu, fapt confirmat si de musafiri. Ma gandesc sa incerc acelasi procedeu si cu alune de padure. Va doresc spor la treaba si pofta buna!

Sursa de unde m-am inspirat.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • inghetata pepene, reteta inghetata de pepene galbenInghetata de pepene galben Canicula asta fara sfarsit ma face sa ma gandesc la fiecare cateva minute la ceva racoritor. Asa si azi, am […]
  • inghetata prajita 1Inghetata prajita Înghetata prajita - un deliciu exotic. Va propun azi un desert cu adevarat spectaculos, inghetata delicioasa […]
  • inghetata cheesecake, reteta inghetata cu gust de cheesecakeInghetata Cheesecake Va place cheesecake-ul? Atunci o sa va placa si inghetata cu gust de cheesecake! E o inghetata deosebit de […]
  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaieInghetata de lamaie Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din […]
  • inghetata de cafea 1Inghetata de cafea regala Cred ca nu este fata sa nu fi visat, macar in copilarie, sa descopere cate ceva din secretele atat bine […]
  • inghetata de capsuni cu iaurtInghetata de capsuni cu iaurt Caldura mare, monser! E nevoie de ceva bun, sa ne racorim sufletele, si cu cat e mai sarac in calorii, […]
  • baked alaskaDesert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana" Pe la douazeci de ani, cand pasiunea pentru gastronomie m-a cucerit, se pare, pentru totdeauna, mi-a cazut […]
  • inghetata de afine 1Inghetata de afine Pe o asemenea arsita, o inghetata buna de casa e tot ce poate fi mai nimerit, nu-i asa? Mai ales cand vorbim […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

7 Comentarii la "Inghetata de nuca"


Vizitator
6 aprilie, 2015

Ooooo, trebuie sa fie un regal pentru papilele gustative! Musai sa o fac si eu!!!Si, se face chiar foarte usor, dupa cate vad (citesc)! Multumesc mult!

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ooooo, trebuie sa fie un regal pentru papilele gustative! Musai sa o fac si eu!!!Si, se face chiar foarte usor, dupa cate vad (citesc)! Multumesc mult!

Vizitator
6 aprilie, 2015

eu am acasa smantana proaspata, am vaca acasa , pot sa inlocuiesc smantana pentru frisca cu aceasta?

Vizitator
6 aprilie, 2015

o s/o probez aceasta reteta,suna apetisant

Vizitator
6 aprilie, 2015

Super, doamna Laura! Cat va invidiez familia, pentru bunatatile de care are parte! Neaparat o sa incerc si eu reteta.