Inghetata de vanilie

Autor:

Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai usor de adaptat, pentru ca nu e nevoie decat de putina fantezie ca sa o amesteci cu tot felul de adaosuri pe gustul fiecaruia, obtinand inghetate diferite (nuci caramelizate, picaturi de ciocolata etc).

Eu folosesc una si aceeasi reteta pentru inghetata de vanilie, de ani de zile si azi i-a ajuns randul sa fie si ea publicata, pentru ca mi-am propus sa dau o mai mare atentie retetelor de inghetata de pe blog, cu atat mai mult cu cat e un desert foarte agreat in familia mea si pe care il pregatesc deseori.

Inghetata de vanilie nu imi lipseste din congelator aproape niciodata, ne place atat ca atare, cat si cu felurite sosuri sau siropuri, apoi, a devenit o garnitura nelipsita pentru placintele cu fructe, pentru strudel, e minunata in prajitura baked alaska si chiar o portie de clatite cu dulceata devine o minune dacă adaugi o cupa de inghetata de vanilie.
inghetata de vanilie, reteta inghetata de vanilie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 400 de ml. de lapte
  • 400 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 pastai de vanilie naturala
  • 8-10 linguri de zahar (dupa gust)

Preparare Inghetata de vanilie:

1. Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie, ceea ce eu fac uneori, altfel ai mei imi reproseaza ca fac „inghetata cu furnici”).

2. In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.

3. Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.

Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.

preparare inghetata de vanilie 1

4. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Alte Retete De Inghetata:

Inghetata de ciocolata

Inghetata de ciocolata

Înghețată de nucă

Înghețată de nucă

Înghețată de lămâie

Înghețată de lămâie

5. Crema de baza foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.

preparare inghetata de vanilie 2

Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.

preparare inghetata de vanilie 3-

Delicioasa si nu-i asa ca e usor de facut?

inghetata de vanilie 2-

Vă recomand la înghețata de vanilie un sos de caramel sărat, delicios și ușor de făcut!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • baked alaskaDesert surpriza: Baked Alaska sau "Omleta norvegiana" Pe la douazeci de ani, cand pasiunea pentru gastronomie m-a cucerit, se pare, pentru totdeauna, mi-a cazut […]
  • inghetata prajita 1Inghetata prajita Înghetata prajita - un deliciu exotic. Va propun azi un desert cu adevarat spectaculos, inghetata delicioasa […]
  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • inghetata de ciocolata-1Inghetata de ciocolata Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata […]
  • inghetata de capsuni cu iaurtInghetata de capsuni cu iaurt Caldura mare, monser! E nevoie de ceva bun, sa ne racorim sufletele, si cu cat e mai sarac in calorii, […]
  • inghetata cheesecake, reteta inghetata cu gust de cheesecakeInghetata Cheesecake Va place cheesecake-ul? Atunci o sa va placa si inghetata cu gust de cheesecake! E o inghetata deosebit de […]
  • inghetata de kiwiInghetata de kiwi Cred ca aceasta inghetata de kiwi e cea mai racoritoare inghetata pe care am gustat-o vreodata, cu o nota de […]
  • inghetata pepene, reteta inghetata de pepene galbenInghetata de pepene galben Canicula asta fara sfarsit ma face sa ma gandesc la fiecare cateva minute la ceva racoritor. Asa si azi, am […]
  • inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaieInghetata de lamaie Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din […]
  • inghetata de afine 1Inghetata de afine Pe o asemenea arsita, o inghetata buna de casa e tot ce poate fi mai nimerit, nu-i asa? Mai ales cand vorbim […]

Lasa un comentariu

40 Comentarii la "Inghetata de vanilie"


Vizitator
Bogdan Nasaudean
13 iulie, 2016

Daca nu am pastai de vanilie , pot sa fac cu esenta ? Daca da , imi puteti explica , va rog.

Vizitator
23 august, 2016

da, procedați la fel doar că adaugați esența sau zahărul vanilat în loc de păstaia de vanilie naturală.

Vizitator
6 aprilie, 2015

e delicioasa

Vizitator
6 aprilie, 2015

foarte buna, fac si eu :)

Vizitator
6 aprilie, 2015

„frisca (nebatuta si neindulcita)”…ati incercat see you frisca BATUTA (neindulcita)…oare nu iese mai cremoasa?

Vizitator
23 aprilie, 2015

Nu, aerul acumulat in frisca batuta va favoriza aparitia acelor de gheata, asa ca nu recomand.

Vizitator
Ani
15 iunie, 2015

Buna.
Am citit ca daca adaugam un pic de alcool nu se mai formeaza ace de gheata. Era vorba de sorbet. Credeti ca aici ar merge?

Vizitator
18 iunie, 2015

Daca pui alcool nu mai ingheata complet, adica ramane mai moale. Recomand sa se prelucreze mecanic inghetata (amestecari repetate), asa se vor obtine cele mai bune rezultate.

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicios