Inghetata de vanilie

Autor:

Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai versatila, pentru ca nu e nevoie decat de putina fantezie ca sa o amesteci cu tot felul de adausuri pe gustul fiecaruia, obtinand inghetate diferite. Eu folosesc una si aceeasi reteta pentru inghetata de vanilie, de ani de zile si azi i-a ajuns randul sa fie si ea publicata, pentru ca mi-am propus sa dau o mai mare atentie retetelor de inghetata de pe blog, cu atat mai mult cu cat e un desert foarte agreat in familia mea si pe care il pregatesc deseori. Inghetata de vanilie nu imi lipseste din congelator aproape niciodata, ne place atat ca atare, cat si cu felurite sosuri sau siropuri, apoi, a devenit o garnitura nelipsita pentru placintele cu fructe, pentru strudel, e minunata in prajitura baked alaska dar si in alte prajituri si deserturi pe care mi-am propus sa vi le dezvalui in viitor.

inghetata de vanilie, reteta inghetata de vanilie

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Inghetata de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 400 de ml. de lapte
  • 400 de grame de smantana pentru frisca
  • 2 pastai de vanilie naturala
  • 8-10 linguri de zahar (dupa gust)

Preparare:

Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie, ceea ce eu fac de obicei, altfel ai mei imi reproseaza ca fac „inghetata cu furnici”).

In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.

Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.

Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.

preparare inghetata de vanilie 1

Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Crema de baza foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.

preparare inghetata de vanilie 2

Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.

preparare inghetata de vanilie 3-

Delicioasa si nu-i asa ca e usor de facut?

inghetata de vanilie 2-

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

36 Comentarii la "Inghetata de vanilie"


Vizitator
Gertrud Maria
6 aprilie, 2015

e delicioasa

Vizitator
Mihaela Hurdubae
6 aprilie, 2015

foarte buna, fac si eu :)

Vizitator
Anonymous
6 aprilie, 2015

„frisca (nebatuta si neindulcita)”…ati incercat see you frisca BATUTA (neindulcita)…oare nu iese mai cremoasa?

23 aprilie, 2015

Nu, aerul acumulat in frisca batuta va favoriza aparitia acelor de gheata, asa ca nu recomand.

Vizitator
Nicoleta Chimigeriu
6 aprilie, 2015

delicios

Vizitator
Mihaela Stefan
6 aprilie, 2015

Foarte buna!!!