Moelleux au chocolat

Autor:

moelleux au chocolat 1
Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de inghetata sau un sos dulce catifelat. Contrastul dintre miezul de ciocolata semilichid al moelleux-urilor si inghetata mi se pare ceva luxos, in stare sa ridice un desert destul de simplu la rangul unei adevarate experiente gastronomice.

Al doilea motiv, pentru care moelleux-urile de ciocolata mi se par desertul ideal, este ca nu contin niciun fel de aditivi, nu tu arome artificiale, nu agenti de crestere, nimic decat ciocolata de cat mai buna calitate, unt, zahar si oua proaspete.

Al treilea motiv, la fel de important ca primele doua la un loc, este ca moelleux au chocolat se pot pregati cu 1-2 zile inainte de momentul servirii, pastrandu-se in stare cruda la frigider, iar cand vine momentul de uimit musafirii le arunci in cuptor mai putin de 10 minute si gata, magia s-a produs. In imaginea de mai sus vedeti o portie de moelleux au chocolat cu inghetata de vanilie, biscuite cu migdale si ciocolata, fructe si flori comestibile. E o prezentare luxoasa pe care cu foarte putin efort si ceva mai multa planificare o puteti oferi si voi oaspetilor vostri, dar un moelleux servit simplu, cu o cupa de inghetata sau cu un strop de creme anglaise, e o sarbatoare el in sine. O sarbatoare a gustului desavarsit.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Moelleux Au Chocolat:

  • 110 grame de ciocolata cu cel putin 75% continut de cacao
  • 160 de grame de unt cu 80% grasime + unt pentru uns formele
  • 65 de grame de faina
  • 130 de grame de zahar
  • 4 oua
  • 1 varf de cutit de sare

Preparare Moelleux Au Chocolat:

1. Se pune o craticioara cu apa la fiert si deasupra se aseaza un castron in care se pune ciocolata rupta in bucati si untul. Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa clocotita. Se topeste ciocolata pe aburi, amestecand usor cu o spatula, pana cand se omogenizeaza complet cu untul, apoi se ia castronul de deasupra apei fierbinti si se lasa deoparte sa se racoreasca.

preparare moelleux au chocolat 12. Ouale, sarea si zaharul se bat cu mixerul la viteza mare pana cand compozitia creste mult in volum si se albeste. Se adauga faina si se amesteca scurt cu mixerul, apoi compozitia de ciocolata si unt. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza.

preparare moelleux au chocolat 23. Moelleux-urile se pot coace in forme de muffins (din aceasta compozitie vor rezulta 16-18 bucati) sau in ramequin-uri de ceramica de 90-100 ml. (vor rezulta 10-12 bucati). Indiferent de volumul formelor in care alegeti sa le pregatiti, acestea se ung cu unt si se captusesc cu hartie de copt la randul ei unsa bine cu unt. Eu sunt fericita posesoare a unor forme de silicon wilton, nu le folosesc foarte des dar de aceasta data mi-au fost de un real folos. Am uns bine formele cu unt si am turnat compozitia. Mi-a mai ramas si pentru 2 ramequin-uri, pe care le-am pregatit cu unt si hartie de copt, dupa cum am descris deja.

moelleux au chocolat preparare 34. Odata umplute formele cu compozitia de oua si ciocolata, se dau la rece. Se pot pastra la frigider, dupa cum am scris in introducere, pana la 48 de ore inainte de preparare si servire. Ideal este sa fie asezate formele pe o tava care sa se infolieze cu folie alimentara, ca sa nu prinda miros in frigider. Sfatul meu este sa faceti o proba cu 1-2 moelleux-uri, ca sa fiti siguri ca le veti aduce la masa cu acel mijloc semilichid, pentru care sunt atat de apreciate. Va spun asta pentru ca timpul de preparare este sensibil diferit de la un cuptor la altul. Inainte de servire, se incinge cuptorul la 190 de grade Celsius ventilat sau 200 de grade neventilat. In cuptorul meu, moelleux-urile montate in forme de muffins sunt perfecte in 9 minute iar cele in ramequin, avand volumul mai mare, in 12 minute. Repet, in functie de performantele cuptorului ar putea fi nevoie de 1-2 minute in plus sau in minus. Odata coapte, se lasa sa se odihneasca in forma 4-5 minute, se scot, se indeparteaza hartia cu grija si se servesc cat sunt calde, inca.

Cu greu imi pot imagina un desert mai luxos decat aceste prajiturele cu mijlocul de ciocolata fluida.

moelleux au chocolat-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • spuma de iaurt cu ciocolata alba-1Spuma de iaurt cu ciocolata alba Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • chocolat souffle, sufleu de ciocolata retetaSufleu de ciocolata Oh là là, un soufflé au chocolat! :) Ne-am obisnuit sa consideram sufleul o adevarata piatra de incercare a […]
  • inghetata de ciocolata-1Inghetata de ciocolata Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata […]
  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • trifle cu capsuni1Trifle cu capsuni Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o […]
  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]
  • Bombe cu susan și portocalăBombe cu susan și portocală Bombe cu susan și portocală, un desert rapid dar de mare efect Atât de ușor de făcut sunt aceste bombe cu […]
  • Parfait de cafeaParfait de cafea Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place […]
  • Crumble cu mereCrumble cu mere Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil Toamna ne da mere. Mai mici, […]

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Ele se umfla usor la suprafata iar cand le atingi, suprafata trebuie sa fie nelipicioasa iar in interior sa se simtă inca fluid.
      Pe 20.07.2014 15:48, „Disqus” a scris:

  1. Lisa a zis

    Da, este un desert divin! L-am servit intr-un restaurant din orasul meu, dar as vrea sa-l fac si eu. Am tot cautat retete pe net in speranta ca voi gasi una cu cacao in loc de ciocolata. Ma intereseaza daca as putea inlocui ciocolata cu cacao si in ce cantitate? Am o cacao de foarte buna calitate. Multumesc!

  2. ALINA a zis

    Multumesc pt promptitudinea cu care mi-ati dat raspunsul.Chiar o sa le incerc ca sunt curioasa cum ies.Sper sa-mi si iasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *