Pancakes – Clatite americane cu mure

14 martie, 2012 in categoria deserturi si dulciuri de casa
Deși multora li se va părea probabil amuzant, credeți-mă că este prima data când fac aceste clatite americane. Azi am fost toți acasă de dimineață, fata – ore de dupămasă, bărbatul – îngrijindu-se de tânăra-i livadă, eu, prin bucătărie, cu chef de a-mi răsfăța familia cu un mic dejun mai deosebit, asa ca mi-am zis… pancakes sa fie! Parcă niciodată nu au reușit să-mi câștige încrederea pe deplin, cu toate că rețeta de clatite americane pe care, cu unele modificări față de original (nu puține :P), v-o propun azi, o citisem demultișor în cartea lui Chuck Williams și stăteam așa în cumpănă, să o fac, să nu o fac. Bun, azi mi-am făcut curaj, am tăiat de pe lista ingredientelor ceea ce nu mi-a plăcut, am schimbat câte ceva in modul de preparare al aluatului și, prin faptul că mă prezint cu rețeta de clatite americane în fața voastră, demonstrez că mi-au și plăcut până la urmă.

pancakes, clatite americane cu mure 1-

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Clatite americane cu mure:

  • 250 de grame de faina
  • 2 linguri de zahar
  • 200 de ml. de lapte integral
  • 2 linguri de unt topit
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • 2 oua, separate albusurile de galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 150 de grame de mure, afine sau alte fructe de padure proaspete sau congelate

in plus:

  • unt sau ulei pentru prajit
  • sirop de artar sau miere de albine pentru servit

Preparare Clatite americane cu mure:

Inainte de a trece la instructiunile de preparare propriuzise, o sa va spun ce nu mi-a placut in reteta din care m-am inspirat: cantitatea exagerata de praf de copt (2 lingurite cu varf la numai 250 de grame de faina), in plus, se recomanda sa se adauge inca o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu. In schimb, ouale erau adaugate intregi, sa zicem ca aditivii in exces compensau intr-o oarecare masura efortul depus la preparare. Eu am ales sa bat albusurile spuma, am eliminat total bicarbonatul si am redus praful de copt la doar 1 lingurita rasa (nu pot sa il suport in cantitati mari, ii simt gustul in orice preparat).

1. Se aprinde cuptorul, se fixeaza la 100 de grade Celsius si se pune in cuptor si o craticioara cu apa fierbinte.

2. Intr-un castron mare se amesteca faina, zaharul si praful de copt (poza 1).

3. Murele sau afinele, daca aveti din cele congelate, nu le decongelati inainte de a le adauga in aluat, pentru ca vor pata clatitele foarte tare, pastrati-le, asadar, la rece (poza 2).

4. Se bat albusurile spuma tare impreuna cu praful de sare iar galbenusurile se bat putin cu furculita si se dilueaza cu laptele turnat putin cate putin; in mijlocul fainii din castron se face o adancitura si se toarna laptele cu galbenusuri, se adauga esenta de vanilie, untul topit si albusurile batute spuma (poza 3).

5. Se amesteca aluatul cu o spatula, ridicand compozitia de la fund spre suprafata de jur imprejur, fara a invarti circular si in niciun caz nu cu mixerul, trebuie sa se obtina un aluat destul de tarisor, fata de aluatul de clatite cu care suntem obisnuiti noi, si cu o consistenta spumoasa (poza 4).

6. Chiar inainte de a trece la coptul clatitelor, se adauga murele congelate maruntite usor cu cutitul, daca se folosesc afine sau fructe mai mici, nemaifiind cazul sa se taie (poza 5). Se amesteca scurt, fara a insista, murele in aluat (poza 6).

pancakes, caltite americane cu mure, preparare

Insist asupra faptului ca nu trebuie amestecat excesiv aluatul, pentru ca in acest caz clatitele nu ar mai fi deloc aerate, spumoase, ci ar deveni grele si cleioase.Se incinge o tigaie pe foc mediu, se adauga puntin unt si se toarna un polonic ras de aluat chiar in mijlocul tigaii, cu dosul polonicului dandu-i o forma circulara.

pancakes-clatite americane-cu mure preparare 2

In scurt timp, vor incepe sa se formeze bule de aer la suprafata clatitelor, se urmareste pana cand se formeaza catre centrul clatitei cateva bule care se vor sparge pe rand, este momentul sa se intoarca clatitele pe partea cealalta.

pancakes- clatite americane-cu mure preparare 3

Se mai prajesc in tigaie timp de 1 minut, cat sa devina aurii, apoi se trec in tava cuptorului.

Preparare Pancakes - Clatite americane cu mure 4

Se pastreaza la cuptor pana in momentul servirii, dar nu mai mult de 15-25 de minute. Se servesc cu sirop de artar sau miere de albine topita.

pancakes - clatite americane cu mure

pancakes-clatite americane cu mure 1

O sectiune, ca sa vedeti cat de aerate sunt clatitele:

pancakes-clatite americane-cu mure sectiune

Pofta buna!

5.1 based on 29 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • E. Popescu

    Arata bine si cred ca sunt delicioase…reveniti si cu alte retete…prajituri cu nuci spre exemplu…imi plac f mult…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profiles.google.com/saturn865 Sanda T.

    Aceste pancakes arata bine, le voi incerca intr-o buna zi…
    Ceva mult mai amuzant: locuiesc in SUA din 1993 si nu am facut niciodata pancakes! Greu de crezut, stiu… Nu m-au cucerit pana acum cand le-am vazut la tine.
    Cititoarea ta fidela (care a rezolvat problema cu feed-ul din ianuarie),
    Sanda Turner

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) Sanda, vad ca si tu te lasi cu greu convinsa. Eu vazandu-le atat de groase, tot timpul am considerat ca vor ramane crude, dar vezi ca problema o rezolva cuptorul ;). Au fost bune, sunt rapid de facut dar inca si mai repede s-au mancat.

      Iti multumesc pentru fidelitate si te mai astept cu mult, mult drag.

      2012/3/14 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Isaduta

        Aici in America de Nord, praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt mult mai slabe decat in Romania, din cauza asta reteta recomanda 2 + 1 lingurite…in Romania e suficient cat ai pus…Intradevar cele facute de casa sunt mult mai bune decat premix-urile pe care le gasesti la supermarket…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://wwww.tablatiptigla.raiko.ro/ Dobrin

    Arata delicios  

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.myfancycake.com/ Raluca

    De abia astept sa termin cura  si sa incerc aceste minunatii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) Fa-le mai ”usurele”, ca ar merge: inlocuieste untul cu ulei de rapita (sau de nuca), faina cu faina integrala, laptele integral cu lapte degresat, zaharul cu zahar brun. Cred ca numarul caloriilor scade drastic.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Teobucatar

    Foarte bune  (imi plac murele) si mai ales frumos prezentate!
    Te-am adaugat cu placere la noul meu blogroll si m-as bucura nespus daca si eu m-as regasi pe “lista” .O zi buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria

    Laura draga , eu le-am facut cu un amestec de fructe de padure si am pus sirop de capsuni deasupra si sa stii ca au fost foarte bune. Pupici!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Maria, sunt convinsa ca au fost minunate, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ruxi

    Minunate! Chiar acum le-am terminat de mancat! Nu as vrea sa ma gandesc la calorii, avand in vedere ca mi-a scapat si putin Nutella, dar le voi repeta cat mai curand! Super!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Ruxi, ma bucur ca ai incercat clatitele si ca ti-au reusit, sa va fie de bine! Nu te gandi la calorii, daca te simti vinovata sigur se lipesc ele pe undeva :P.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena

    Am incercat si eu azi de dimineata aceasta reteta , cu fructe de padure. Un mic dejun delicios si copios pe care cu siguranta am sa il refac. 

    Felicitarii pentru toate bunataturile pregatite si multumim ca le impartasiti cu noi!

    Salutari si urari de bine din Irlanda!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Heliana Sand

    Tare bine arata….  Yumm,,, Imi plac pancakes tare mult, dar o smecherie (invatata cu ceva vreme in urma) este facutul ‘amestecului’ de cu seara.  Nici nu’l invirtesc prea mult si nici  ouale nu le bat spuma separat. Amestec ingredientele ‘uscate’ si ingredientele ‘umede’ separat si apoi le combin usor si le arunc in frigider.  Pina dimineata aluatul se face tocmai bun.  Ai dreptate sa reduci agentii de afinare – cei din State nu sint atit de concentrati ca in Ro.  By the way, legenda pe aici spune ca nu e voie sa invirtesti lingura in aluatul de pancakes mai mult de 13 sau ai ghinion (adica te trezesti cu pancakes elastice :) Fructele de padure le ‘manevrez’ direct pe pancake in tigaie. Sticla de sirop de artar o las un minut sub jetul de apa fierbinte din chiuveta.  Intotdeauna cumpar Grade B Amber – e cel mai aromat.   

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura

    Am sa incerc si eu reteta, insa voi omite ouale, sper sa iasa bune.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aliiii

    WoW !! Ce bine arata..si cred ca este si delicioasa. Cu siguranta am sa incerc si eu . Si nu este deloc greu de facut..nu am mai mancat pana acum  Pancakes..dar stiu ca sunt bune :D. Mai ales mancate dimineata. Yamm….♥♥♥

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mili_tzutzu

    Bune,foarte bune!!! Imi fac curaj de ceva timp sa le pregatesc. Merita.smecheria e sa le pui apoi la cuptor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lidia

    Draga Cuina pentru ca locuiesc in America vreau sa-ti precizez ca praful de copt aici este adaugat in amidon si de aceea ai gasit in reteta americana asa mare cantitate de praf de copt;un plic de praf din Romania echivaleaza cu doua linguri de praf de copt american,Pancakes-urile tale arata foarte bine si cred ca a bate albusurile spuma este o mare imbunatatire!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • miri

    chiar acuma ma gandesc sa ma apuc si eu de aceste minunatii de clatite….am o pofta….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)