Papanasi cu branza fierti

Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu tin minte, de fapt, cand am facut papanasi cu branza fierti ultima data. Pe cand eram si eu o proaspata sotie, imi amintesc ca am citit reteta de papanasi intr-o carte de bucate… cred ca a Sandei Marin… sau al Silviei Jurcovan? Nu as vrea sa ma dovedesc nerecunoscatoare, de la ambele doamne am invatat destule, asa ca recunostinta mea se indreapta in mod egal spre amandoua, la fel si scuzele pentru a nu-mi fi amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat reteta de papanasi cu branza fierti pe care v-o propun si voua astazi. Merita sa-i faceti, dureaza foarte putin si mi-am incantat familia si doi prieteni dragi acesti papanasi cu branza dulce.

papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fierti

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Papanasi cu branza fierti:

  • 250 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer (daca are mult zer va va obliga sa adaugati mai multa faina si gris)
  • 1 ou
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de gris
  • coaja razuita fin de la 1 lamaie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 50 de grame de unt
  • 100 de grame de pesmet
  • 3 linguri de zahar (sau cat de dulce va place pesmetul)
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru, apa si sare pentru fiert

Preparare:

 Simplu ca buna ziua si foarte rapid, practic puteti pune apa pe foc de la inceput, pentru ca aluatul si modelarea papanasilor nu ar trebui sa dureze decat atat cat ii ia unei cratite de 4 litri de apa sarata ca sa fiarba.

1. Asadar, puneti apa la fiert, sarata ca pentru fierberea pastelor.

2. Branza bine scursa de zer, oul intreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat, coaja de lamaie, faina si grisul se pun intr-un castron si se framanta rapid si energic, pana se obtine un aluat neted, omogen si nelipicios (poza 1).

3. Aluatul se pune imediat pe planul de lucru (poza 2).

4. Se presara planul de lucru cu faina si aluatul se modeleaza in forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru, se taie bucati de aproximativ 3 cm. (poza 3).

5. Se modeleaza fiecare bucata rotund si se apasa cu degetul la mijloc, fara a trece dintr-o parte in alta (poza 4). Adancitura de la mijloc va ajuta la gatirea uniforma a papanasilor. Se dau bine prin faina papanasii formati, e important sa fie infainati ca sa nu se desfaca la fiert.

6. Papanasii se pun in apa clocotita toti deodata (poza 5). Se trece cu o spatula lata pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanas care poate sa se fi prins. Deindata ce apa clocoteste din nou, se reduce focul la mic si se acopera cu un capac. Papanasii se fierb 7-8 minute acoperiti, apoi focul se opreste si se mai lasa in apa fierbinte, acoperiti, inca 5-6 minute, ceea ce va face ca grisul sa se umfle si papanasii sa fie foarte fragezi.

preparare papanasi cu branza fierti

7. Cat papanasii se odihnesc in apa, se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se rumeneste pana incepe sa miroase a placinta coapta (2-3 minute), amestecand in acest timp continuu. Cand pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte, se adauga cele 3 linguri de zahar (sau dupa gustul fiecaruia) si 1 plic de zahar vanilat.

8. Papanasii se scurg bine de apa si se tavalesc in pesmetul indulcit, asa cum aratat si la reteta de galuste cu prune.Papanasii cu branza fierti se servesc imediat, calduti fiind.papanasi cu branza fierti 2Pofta buna!Aici reteta de papanasi cu branza prajiti.

Print Friendly

Leave a Reply

18 Comments on "Papanasi cu branza fierti"


Guest
Mihaela Nicolae
6 aprilie, 2015

Fursecuri cu serbet?….

Guest
Micsa Speranta
6 aprilie, 2015

bunibuni rau.mama facea am si uitat de ea multumesc.o idee pt.week.

Guest
Doina Stoiadin
6 aprilie, 2015

mi-ai dat o idee pentru gustarea copiilor….n-am mai facut demult.

Guest
Adina Sandru
6 aprilie, 2015

foarte buni si gustosi, insa Sanda Marin este Dl. nu D-na :)) surprinzator dar adevarat, numele de familie e Sanda :)

Guest
Sorea Vali
6 aprilie, 2015

F. buni si dietetici . Cei prajiti , desi par mai gustosi = aratosi , sunt mai putin tolerati de catre unele persoane ; ( si eu fac parte dic categoria celor care au sensibilitate …)