Papanasi cu branza fierti

23 octombrie, 2012 in categoria deserturi si dulciuri de casa

Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu tin minte, de fapt, cand am facut papanasi cu branza fierti ultima data. Pe cand eram si eu o proaspata sotie, imi amintesc ca am citit reteta de papanasi intr-o carte de bucate… cred ca a Sandei Marin… sau al Silviei Jurcovan? Nu as vrea sa ma dovedesc nerecunoscatoare, de la ambele doamne am invatat destule, asa ca recunostinta mea se indreapta in mod egal spre amandoua, la fel si scuzele pentru a nu-mi fi amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat reteta de papanasi cu branza fierti pe care v-o propun si voua astazi. Merita sa-i faceti, dureaza foarte putin si mi-am incantat familia si doi prieteni dragi acesti papanasi cu branza dulce.

papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fierti

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Papanasi cu branza fierti:

  • 250 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer (daca are mult zer va va obliga sa adaugati mai multa faina si gris)
  • 1 ou
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de gris
  • coaja razuita fin de la 1 lamaie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 50 de grame de unt
  • 100 de grame de pesmet
  • 3 linguri de zahar (sau cat de dulce va place pesmetul)
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru, apa si sare pentru fiert

Preparare:

 Simplu ca buna ziua si foarte rapid, practic puteti pune apa pe foc de la inceput, pentru ca aluatul si modelarea papanasilor nu ar trebui sa dureze decat atat cat ii ia unei cratite de 4 litri de apa sarata ca sa fiarba.

1. Asadar, puneti apa la fiert, sarata ca pentru fierberea pastelor.

2. Branza bine scursa de zer, oul intreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat, coaja de lamaie, faina si grisul se pun intr-un castron si se framanta rapid si energic, pana se obtine un aluat neted, omogen si nelipicios (poza 1).

3. Aluatul se pune imediat pe planul de lucru (poza 2).

4. Se presara planul de lucru cu faina si aluatul se modeleaza in forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru, se taie bucati de aproximativ 3 cm. (poza 3).

5. Se modeleaza fiecare bucata rotund si se apasa cu degetul la mijloc, fara a trece dintr-o parte in alta (poza 4). Adancitura de la mijloc va ajuta la gatirea uniforma a papanasilor. Se dau bine prin faina papanasii formati, e important sa fie infainati ca sa nu se desfaca la fiert.

6. Papanasii se pun in apa clocotita toti deodata (poza 5). Se trece cu o spatula lata pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanas care poate sa se fi prins. Deindata ce apa clocoteste din nou, se reduce focul la mic si se acopera cu un capac. Papanasii se fierb 7-8 minute acoperiti, apoi focul se opreste si se mai lasa in apa fierbinte, acoperiti, inca 5-6 minute, ceea ce va face ca grisul sa se umfle si papanasii sa fie foarte fragezi.

preparare papanasi cu branza fierti

7. Cat papanasii se odihnesc in apa, se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se rumeneste pana incepe sa miroase a placinta coapta (2-3 minute), amestecand in acest timp continuu. Cand pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte, se adauga cele 3 linguri de zahar (sau dupa gustul fiecaruia) si 1 plic de zahar vanilat.

8. Papanasii se scurg bine de apa si se tavalesc in pesmetul indulcit, asa cum aratat si la reteta de galuste cu prune.Papanasii cu branza fierti se servesc imediat, calduti fiind.papanasi cu branza fierti 2Pofta buna!Aici reteta de papanasi cu branza prajiti.

4.4 based on 49 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000909521850 Alina Codrean

    Imi plac papanasii la nebunie, insa cei fierti sunt amintirile cele mai frumoase din copilarie.Mama ne facea des papanasi fierti din branza dulce facuta in casa!Erau minunati, asa ca ai tai! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Asa-i? :) Si stii ce, in timp ce ii mesteream, mi-am amintit de inca ceva: lapte de pasare! POti sa crezi ca Milena nu stie ce-i laptele de pasare :))? Asta inseamna ca n-am facut in ultimii 20 de ani.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000909521850 Alina Codrean

        Lapte de pasare…yammy!Daca nu as fi la dieta in secunda doi as pune oala de lapte la fiert si as bate albusurile !Pai sa-i faci caci sigur o sa-i placa! :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sanda

    Arata asa de apetisanti…Poate ma mobilizez sa ii fac azi. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://camynechita.blogspot.com/ Carmen Craciunescu-Nechita

    Buni tare. Le fac si eu copiilor si le plac tare mult. Doar ca eu ii pun cu lingurita in apa fiarta, iar la sfarsit ii servesc cu smantana si dulceata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://camynechita.blogspot.com/ Carmen Craciunescu-Nechita

    Buni tare. Le fac si eu copiilor si le plac tare mult. Doar ca eu ii pun cu lingurita in apa fiarta, iar la sfarsit ii servesc cu smantana si dulceata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicole

    intr-adevar sunt deliciosi, nu am mai facut de ceva ani dar o sa reiau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura marginean

    scz,dar se pune si scortisoara:))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) scuze si eu, dar nu-i musai, numa’ daca-ti place!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)