Papanasi cu dulceata si smantana

Autor:

Buna, dragii mei cititori! Va sa zica, gata si cu vacanta… ca ce-i frumos, nu tine mult, nu-i asa? M-am intors de vreo saptamana, plina de planuri mari, care niciunele nu aveau legatura cu bucataria, ci cu visele mele (foarte, foarte greu de realizat) de a-mi cumpara o casa cat de mica undeva pe un tarm de mare calda si pacatos de albastra, unde smochinii, portocalii si maslinii cresc in salbaticie. Nu va temeti, nu aveti cum sa ma pierdeti prea curand, dupa ce am consultat zeci de pagini imobiliare, am aflat ca frumusetea salbatica costa tare scump, asa ca elanul mi-a pierit si bucataria mea de la Ghiroda a inceput sa-mi para destul de atragatoare. Si cum pe tarmurile pe care cresc portocalii si smochinii nu prea am gustat mancaruri ca la mama acasa, mi-am zis sa incep cu un papricas pe oase de porc (ca sa valorific continutul congelatorului). Si la atat de neaosa mancare evident ca nu se putea decat un desert cu parfum romanesc: papanasi cu dulceata si smantana. In timp ce ii modelam, mi-am dat seama ca nu am consemnat inca pe blog reteta mea de papanasi prajiti, asa incat am hotarat sa reiau de azi postarile, impartasindu-va si voua cum fac eu papanasii.
Papanasi cu dulceata si smantana

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 5-6
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 230-250 grame faina
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat (eu am pus zahar vanilat brun, cu vanilie naturala)
  • 2 oua intregi
  • optional, coaja rasa de lamaie
  • in plus: ulei din abundenta pentru prajit (minimum jumatate de litru), faina pentru presarat planul de lucru
  • pentru servit: dulceata dupa gust (eu am folosit de afine, productie proprie), smantana de preferinta nefermentata (sa nu fie acra) care se poate indulci usor cu zahar pudra, zahar pudra, praf de scortisoara (optional)

 

Preparare Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

Intr-un castron se pune branza, se adauga sarea, zaharul vanilat si scortisoara (daca adaugati si coaja rasa de lamaie, acum e momentul). Se adauga si o lingurita de praf de copt.
papanasi cu dulceata si smantana 002
Se marunteste totul cu furculita si se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua.
papanasi cu dulceata si smantana 003
Se omogenizeaza ouale si branza, se adauga faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat.
papanasi cu dulceata si smantana 004
Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze usor in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de a ingloba lichid a fainii. Mie mi-au intrat intotdeauna intre 230-250 de grame, uneori a fost nevoie de o lingura in plus pentru a obtine un aluat care nu nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare. Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.
papanasi cu dulceata si smantana 005
Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot (repet, se pot face din aceeasi cantitate 6 papanasi chiar indestulatori).
papanasi cu dulceata si smantana 006
Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, cele mari se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.
papanasi cu dulceata si smantana 007
Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul (trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm.) si se incinge pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat plonjata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi se micsoreaza focul. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos:
papanasi cu dulceata si smantana 010
Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.
papanasi cu dulceata si smantana 013
Se servesc papanasii calzi, inecati in smantana si garnisiti cu dulceata.
papanasi cu dulceata si smantana 015
Ies pufosi si usori, bine facuti, fara portiuni de aluat crud, cu conditia sa nu fie focul prea iute in timpul prajirii. Pe cat de usor si rapid se fac, pe atat sunt de gustosi. Sfat: pentru a elimina orice posibilitate ca papanasii sa ramana cruzi, se scot din baia de ulei deindata ce au atins gradul de rumenire dorit, se scurg pe servete absorbante de uleiul in exces si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se dau papanasii la cuptorul preincins la 180 de grade timp de 7-8 minute, apoi se servesc.

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • camembert en crepe cu portocala confiata 2 sCamembert en crepe cu portocala confiata Ieri, rasfoind la Ama pe blog, mi s-a starnit pofta de ceva bun, cu branza, dar si niste amintiri […]
  • crumble, reteta crumble cu piersici, mango si mureCrumble Un desert exact pe sufletul meu, acest crumble englezesc: simplu, foarte usor de facut si uimitor de […]
  • papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fiertiPapanasi cu branza fierti Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam […]
  • Crumble cu mereCrumble cu mere Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil Toamna ne da mere. Mai mici, […]
  • Gogosi din dovleceiGogosi din dovlecei Gogosi din dovlecei - un dulce rapid si foarte bun! Ador sa prepar aceste gogosi cu dovlecei tineri! Sunt […]
  • inghetata de afine 1Inghetata de afine Pe o asemenea arsita, o inghetata buna de casa e tot ce poate fi mai nimerit, nu-i asa? Mai ales cand vorbim […]
  • Gustos, crocant, dulce sau săratGustos, crocant, dulce sau sărat Două idei creative de făcut cu Finn Crisp Finn Crisp! Ce să fie oare? În cazul în care încă nu ați făcut […]
  • budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si lime-1Budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si limeta Budinca de tapioca cu lapte de cocos, de ce chiar astazi? Azi e Anul Nou Chinezesc. Astazi intram in Anul […]
  • baton de ciocolata cu caramel 1Baton de ciocolata cu caramel Batonul de ciocolata cu caramel, cu o baza de biscuite crocant, e un desert pe placul multora si asta o stiu […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]

Comentarii

  1. Luli a zis

    Astazi i-am pregatit pentru mama mea, ca si ”atentie” pentru a avea grija de testoasa mea cat plec in concediu :D La cat de buni au iesit cred ca Oaky o va duce imparateste in lipsa mea . :)) Doamna Laura, va multumiesc pentru efortul depus in acest site! Va urmaresc cu mare drag!

  2. Amalia a zis

    Am urmat reteta dumenavoastra si am fost sincer dezamagita :(

    -Zahar, nu ???
    Sa nu mai vorbim ca NU va recomand sa folositi praf de copt ci bicarbonat nu se compara!! Din pacate mie nu mi-au iesit deloc comparativ cu o alta reteta :(

    • Laura Laurentiu a zis

      Amalia, îmi pare foarte rău că ai fost dezamăgită, însă sunt câteva lucruri pe care mi-e greu sa le inteleg:
      1. Ai făcut concomitent papanași după doua retete diferite? Pentru ca afirmi ca rețetă mea te-a dezamăgit, prin comparație cu o alta.
      2. Praful de copt conține bicarbonat de sodiu + un acid cu care sa reacționeze, așa încât… ce anume nu se compara? Bicarbonatul cu bicarbonatul?
      3. Ai servit papanașii fără dulceața? Pentru ca dacă ai adăugat la servire dulceață, ce nevoie mai era de zahar în aluat? În fine, fiecare poate manca atât zahar cât dorește, dar nu e prea indicat.

      IncheI rugandu-te politicos sa nu mai scrii cu majuscule pe site-ul meu, asta înseamnă ca te răstești la mine.

    • Carmen a zis

      Este adevarat ca n.am incercat aceasta reteta, dar am incercat alte retete de pe acest blog si…ce sa vezi? Mi.au iesit! Doamna Laura explica foarte bine pasii de urmat ! Eu sunt incantata de preparatele propuse si chiar daca inca n.am avut curajul sa le incerc pe toate, dar numai uitandu.ma la poze, poftesc … Succes si toata admiratia , doamna Laura!

  3. Ramona a zis

    Daca nu am branza de vaci pot folosi acel bulgari de branza si smantana.locuiesc in strainatate si este imposibil sa gasesc branza de vaci

  4. Bianca a zis

    Buna! Azi am facut si eu pt prima data papanasi. Au iesit buni la gust insa sunt foarte densi.mi’ati putea spune unde am gresit? Sa fi pus prea multa faina sau din cauza faptului ca nu am lasat putin aluatul sa dospeasca?

    • lauralaurentiu a zis

      Inclin sa cred fie ca ati pus ceva mai multa faina decat ar fi fost indicat (atunci sunt mai grei papanasii), fie ca nu i-ati prajit suficient. Ceea ce e cu adevarat dificil la reteta asta este sa nimeresti temperatura de prajire, suficient de mare ca sa nu ii impregneze de ulei, dar nici atat de fierbinte incat sa ii rumeneasca la suprafata inainte de a fi fost bine patrunsi in interior. De ajutor ar putea fi sa-i terminati la cuptor: dupa ce sunt rumeni, puneti papanasii cateva minute in cuptorul preincins la 180 de grade, cu ventilatie. Data viitoare incercati asa si vedeti daca problema asta dispare. :)

  5. Bianca a zis

    Buna ziua! Doresc sa va multumesc in primul rand pentru toate retetele pe care ni le impartasiti, ajutandu-ne si pe noi, cei mai novici in ale gatitului, sa le facm cate o surpriza culinara placuta celor din jur. Am facut in acest weekend papanasii dupa reteta dvs si au iesit……deliciosi!!! Vroiam insa sa va intreb, daca ne puteti spune, in ce magazin, fizic sau online, am putea gasi si noi asemenea farfurii? Mi se par atat de elegante si tare mi-ar placea sa le avem si noi puse pe masa..Multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Buna, Bianca, ma bucur mult ca iti plac papanasii, sa va fie d ebine! Farfuriile sunt cumparate din magazinul Auchan, le-am acuma vreo doi ani. Nu sunt de portelan fin, mai degraba dintr-o ceramica, sunt destul de grele, dar au un model frumos, de aceea le-am si luat.

      2013/11/17 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Hm… poate c-ar iesi :) Eventual, daca inlocuiesti branza dulce cu ricotta, adauga si 1 lingura de zeama de lamaie, ricotta nu are aciditate deloc.

  6. Ana Alexandru Vali a zis

    Aceasta e dovada deliciosilor papanasi savurati in dupa-amiaza asta! Super reteta! Va multumesc!

  7. Ana Alexandru Vali a zis

    Va salut din nou! Am revenit pe pagina dumneavoastra dupa o pauza, ce e drept cam lunga! Astazi familia a poftit papanasi! De unde sa iau reteta buna?! Mi-am amintit de „doamna mea” si iata-ma pregatind papanasii! Asteptam nerabdatori rezultatul final! Curand impresii calde!

    • Guest a zis

      Aici este dovada deliciosilor papanasi pe care tocmai i-am savurat! E minunata reteta! Va multumesc pt reteta! Ma bucur ca de fiecare data va gasesc aici, prin retele postate!

  8. chemerical_scheme a zis

    Acum i-am luat de pe foc, ii mai astept sa se raceasca putin ca sa-i dichisesc in farfurie. Dulceata nu am mai avut in casa, am uitat sa mai iau de la mama sau de la soacra-mea, asa ca am luat un borcan de 7 lei din LIDL, dulceata de zmeura 50%… na, asta e. Eu ii ”dichisesc” cu smantana, dulceata si frisca. Papanasii sunt desertul meu preferat, trebuie macar in week-end sa pap o portie in oras, daca nu, e jale… merg de minune si cu crema de ciocolata si frisca, iar vara sunt superbi ornati cu frisca, ananas si innecati in crema de ciocolata.
    Sincer, aceasta reteta este si preferata mea, doar ca eu mai pun, pe langa coaja de lamaie, si esenta de lamaie, si nu imi plac cu scortisoara.

    Yam-yam-yam, ma duc sa ma razboiesc cu farfuria…

  9. no one a zis

    arata super…. doar ceea ce cunosc eu sub numele de papanasi e oarecum departe de reteta prezentata aici, desi poate asemanator. papanasii pe vremea mea erau mereu imbracati intr-o manta de pesmet si erau practic fierti… na oricum nu conteaza. felicitari pentru site!

  10. a zis

    Buna Laura ! Incerc si eu niste papanasi ,dar mereu ma incurc cu faina…;am luat o reteta in care faina era la jumatate din cantitatea de branza si mi-au iesit prea moi;apoi am pus faina si au iesit prea tari;ma intreb cum fac in restaurante ca zici ca sunt niste gogosi…Voi incerca reteta ta!

    • a zis

      Tot eu! am reusit o reteta de papanasi  super: 250 gr.branza ,2 oua ,3 linguri faina si 25 gr unt.(am pus si o jum de lingurita de praf de copt) ;fetita mea a cerut portie dubla…cu dulceata de capsuni si frisca de smantana,

  11. Benk S a zis

    Trebuie sa fie minunati la gust asa de fapt cum si arata.Mi-au adus aminte de copilarie.Nu am mai mincat asa ceva de aproape 25 de ani.Cu siguranta sunt un deliciu.Multumesc pt. reteta.

    • lauralaurentiu a zis

      Cu multa placere, e o reteta usoara, sigur iti vor reusi, trebuie doar sa ai graija la temperatura uleiului, nu trebuie sa fie prea fierbinte ca se ard. Daca te incumeti, te astept cu impresii.

    • Anonim a zis

      Ionut, nu stiu ce s-a intamplat, ai mei au iesit foarte bine. Vrei si mai pufosi, cresti cantitatea de praf de copt sau bicarbonat de sodiu, dar asta implica si un gust usor ciudatel.

  12. Madeinue a zis

    Draga Laura,
    Tocmai am facut papanasii, portie dubla normal, si sunt f buni. Multumesc pentru reteta este f buna, la fel ca si restul retetelor tale.
    O duminica placuta si mai racoroasa:))
    Cristina

    • Anonim a zis

      Draga Cristina, ma bucur mult ca au iesit pe placul tau si al familiei/prietenilor (sau cine te-o fi ajutat sa dai gata 2 portii =)) ). Sa va fie de bine!

  13. Anonim a zis

    Încă o dată plăcut surprins de măiastra rețetă oferită nouă, cetitorilor ahtiați de dor românesc. 
    Eu sincer, știam doar de papanași preparați(dietetic) din brânză proaspătă de vaci, gris, ouă(doar gălbănușul), amalgam (divizat în forme ovale cu lingura) opărit în clocotul apei, și în final – oblăduiți în porția din farfurie cu smântînă și țucor(!). 
    Ingăduie-mi să-ți elogiez frumoasa prezentare, – cu versuri din „Predoslovia” lui Păstorel:
    „Nu este cronicar, ci papagal 
    Cel ce repetă cu neruşinare
    Prozaice reţete culinare
    Aşa cum le-a gasit în manual.

    Şi de înfăţişez ca predoslov
    Spre-a obârşi sonetul de istov
    În endecasilab natura moartă,

    Nu-i loc pentru estet să fie trist,
    Căci şi bucataria e o artă
    Atunci când bucatarul e artist!”

    • Anonim a zis

      Multumesc mult, Mihaela. Intr-adevar is buni, da’ nu chiar in fiecare zi, de, is prajiti in litra de ulei! Dar cand si cand, merge sa-ti faci pofta! :)

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *