Papanasi cu dulceata si smantana

Autor: Laura Laurentiu

Buna, dragii mei cititori! Va sa zica, gata si cu vacanta… ca ce-i frumos, nu tine mult, nu-i asa? M-am intors de vreo saptamana, plina de planuri mari, care niciunele nu aveau legatura cu bucataria, ci cu visele mele (foarte, foarte greu de realizat) de a-mi cumpara o casa cat de mica undeva pe un tarm de mare calda si pacatos de albastra, unde smochinii, portocalii si maslinii cresc in salbaticie. Nu va temeti, nu aveti cum sa ma pierdeti prea curand, dupa ce am consultat zeci de pagini imobiliare, am aflat ca frumusetea salbatica costa tare scump, asa ca elanul mi-a pierit si bucataria mea de la Ghiroda a inceput sa-mi para destul de atragatoare. Si cum pe tarmurile pe care cresc portocalii si smochinii nu prea am gustat mancaruri ca la mama acasa, mi-am zis sa incep cu un papricas pe oase de porc (ca sa valorific continutul congelatorului). Si la atat de neaosa mancare evident ca nu se putea decat un desert cu parfum romanesc: papanasi cu dulceata si smantana. In timp ce ii modelam, mi-am dat seama ca nu am consemnat inca pe blog reteta mea de papanasi prajiti, asa incat am hotarat sa reiau de azi postarile, impartasindu-va si voua cum fac eu papanasii.
Papanasi cu dulceata si smantana

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 5-6
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 230-250 grame faina
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat (eu am pus zahar vanilat brun, cu vanilie naturala)
  • 2 oua intregi
  • optional, coaja rasa de lamaie
  • in plus: ulei din abundenta pentru prajit (minimum jumatate de litru), faina pentru presarat planul de lucru
  • pentru servit: dulceata dupa gust (eu am folosit de afine, productie proprie), smantana de preferinta nefermentata (sa nu fie acra) care se poate indulci usor cu zahar pudra, zahar pudra, praf de scortisoara (optional)

 

Preparare Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

Intr-un castron se pune branza, se adauga sarea, zaharul vanilat si scortisoara (daca adaugati si coaja rasa de lamaie, acum e momentul). Se adauga si o lingurita de praf de copt.
papanasi cu dulceata si smantana 002
Se marunteste totul cu furculita si se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua.
papanasi cu dulceata si smantana 003
Se omogenizeaza ouale si branza, se adauga faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat.
papanasi cu dulceata si smantana 004
Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze usor in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de a ingloba lichid a fainii. Mie mi-au intrat intotdeauna intre 230-250 de grame, uneori a fost nevoie de o lingura in plus pentru a obtine un aluat care nu nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare. Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.
papanasi cu dulceata si smantana 005
Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot (repet, se pot face din aceeasi cantitate 6 papanasi chiar indestulatori).
papanasi cu dulceata si smantana 006
Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, cele mari se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.
papanasi cu dulceata si smantana 007
Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul (trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm.) si se incinge pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat plonjata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi se micsoreaza focul. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos:
papanasi cu dulceata si smantana 010
Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.
papanasi cu dulceata si smantana 013
Se servesc papanasii calzi, inecati in smantana si garnisiti cu dulceata.
papanasi cu dulceata si smantana 015
Ies pufosi si usori, bine facuti, fara portiuni de aluat crud, cu conditia sa nu fie focul prea iute in timpul prajirii. Pe cat de usor si rapid se fac, pe atat sunt de gustosi. Sfat: pentru a elimina orice posibilitate ca papanasii sa ramana cruzi, se scot din baia de ulei deindata ce au atins gradul de rumenire dorit, se scurg pe servete absorbante de uleiul in exces si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se dau papanasii la cuptorul preincins la 180 de grade timp de 7-8 minute, apoi se servesc.

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

73 Comentarii la "Papanasi cu dulceata si smantana"


Vizitator
Photograph CL
6 aprilie, 2015

Lipsa faina de la ingrediente.nasol

Vizitator
Larissa Gug
6 aprilie, 2015

Papanasii tai is de toata pwla nu mai scrie peostii sa tii bagi in fund

Vizitator
Angel Simonique
6 aprilie, 2015

Cea mai buna doamna din bucatarie,
Aveti niste retete minunate si va multumim ca ni le impartasiti cu dragoste si cu exactitatea unei farmaciste ca sa ne reuseasca si noua aproape ca unui expert. :-* :-*
Va pupam cu drag!

Vizitator
Ţîmpu Ionuţ-Petrică
6 aprilie, 2015

<3 hai la treabaa :)))

Vizitator
Mokany Luminita
6 aprilie, 2015

si eu incerc reteta azi