Papanasi cu dulceata si smantana

Autor:

Buna, dragii mei cititori! Va sa zica, gata si cu vacanta… ca ce-i frumos, nu tine mult, nu-i asa? M-am intors de vreo saptamana, plina de planuri mari, care niciunele nu aveau legatura cu bucataria, ci cu visele mele (foarte, foarte greu de realizat) de a-mi cumpara o casa cat de mica undeva pe un tarm de mare calda si pacatos de albastra, unde smochinii, portocalii si maslinii cresc in salbaticie. Nu va temeti, nu aveti cum sa ma pierdeti prea curand, dupa ce am consultat zeci de pagini imobiliare, am aflat ca frumusetea salbatica costa tare scump, asa ca elanul mi-a pierit si bucataria mea de la Ghiroda a inceput sa-mi para destul de atragatoare. Si cum pe tarmurile pe care cresc portocalii si smochinii nu prea am gustat mancaruri ca la mama acasa, mi-am zis sa incep cu un papricas pe oase de porc (ca sa valorific continutul congelatorului). Si la atat de neaosa mancare evident ca nu se putea decat un desert cu parfum romanesc: papanasi cu dulceata si smantana. In timp ce ii modelam, mi-am dat seama ca nu am consemnat inca pe blog reteta mea de papanasi prajiti, asa incat am hotarat sa reiau de azi postarile, impartasindu-va si voua cum fac eu papanasii.
Papanasi cu dulceata si smantana

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 5-6
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

  • 250 de grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 230-250 grame faina
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat (eu am pus zahar vanilat brun, cu vanilie naturala)
  • 2 oua intregi
  • optional, coaja rasa de lamaie
  • in plus: ulei din abundenta pentru prajit (minimum jumatate de litru), faina pentru presarat planul de lucru
  • pentru servit: dulceata dupa gust (eu am folosit de afine, productie proprie), smantana de preferinta nefermentata (sa nu fie acra) care se poate indulci usor cu zahar pudra, zahar pudra, praf de scortisoara (optional)

 

Preparare Papanasi Cu Dulceata Si Smantana:

Intr-un castron se pune branza, se adauga sarea, zaharul vanilat si scortisoara (daca adaugati si coaja rasa de lamaie, acum e momentul). Se adauga si o lingurita de praf de copt.
papanasi cu dulceata si smantana 002
Se marunteste totul cu furculita si se omogenizeaza, apoi se adauga cele doua oua.
papanasi cu dulceata si smantana 003
Se omogenizeaza ouale si branza, se adauga faina si se incepe sa se inglobeze cu o lingura, apoi se ia la framantat.
papanasi cu dulceata si smantana 004
Cantitatea finala de faina absorbita poate sa varieze usor in functie de marimea oualor, de gradul de umiditate al branzei si de puterea de a ingloba lichid a fainii. Mie mi-au intrat intotdeauna intre 230-250 de grame, uneori a fost nevoie de o lingura in plus pentru a obtine un aluat care nu nu trebuie sa se lipeasca de maini, dar nici nu trebuie sa fie tare. Se presara planul de lucru cu faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.
papanasi cu dulceata si smantana 005
Aluatul se imparte in 5 bucati marisoare, pentru papanasi, si 5 bucati mai mici pentru binecunoscutul mot (repet, se pot face din aceeasi cantitate 6 papanasi chiar indestulatori).
papanasi cu dulceata si smantana 006
Bucatile mici se modeleaza in forma de bila, cele mari se rotunjesc, se turtesc si cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se largeste usor, permitand papanasilor se se faca bine in interior in timpul prajirii.
papanasi cu dulceata si smantana 007
Pentru prajit, ideal este un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Se toarna in vasul ales uleiul (trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm.) si se incinge pe foc potrivit pana cand o bucatica mica de aluat plonjata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi se micsoreaza focul. Se prajesc pe rand papanasii pana cand se rumenesc frumos:
papanasi cu dulceata si smantana 010
Se scot papanasii pe hartie absorbanta, indepartand uleiul in exces.
papanasi cu dulceata si smantana 013
Se servesc papanasii calzi, inecati in smantana si garnisiti cu dulceata.
papanasi cu dulceata si smantana 015
Ies pufosi si usori, bine facuti, fara portiuni de aluat crud, cu conditia sa nu fie focul prea iute in timpul prajirii. Pe cat de usor si rapid se fac, pe atat sunt de gustosi. Sfat: pentru a elimina orice posibilitate ca papanasii sa ramana cruzi, se scot din baia de ulei deindata ce au atins gradul de rumenire dorit, se scurg pe servete absorbante de uleiul in exces si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se dau papanasii la cuptorul preincins la 180 de grade timp de 7-8 minute, apoi se servesc.

 

Print Friendly

Poate îți place și:

  • camembert en crepe cu portocala confiata 2 sCamembert en crepe cu portocala confiata Ieri, rasfoind la Ama pe blog, mi s-a starnit pofta de ceva bun, cu branza, dar si niste amintiri […]
  • crumble, reteta crumble cu piersici, mango si mureCrumble Un desert exact pe sufletul meu, acest crumble englezesc: simplu, foarte usor de facut si uimitor de […]
  • papanasi cu branza fierti, reteta de papanasi cu branza fiertiPapanasi cu branza fierti Papanasii cu branza fierti sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam […]
  • Gogosi din dovleceiGogosi din dovlecei Gogosi din dovlecei - un dulce rapid si foarte bun! Ador sa prepar aceste gogosi cu dovlecei tineri! Sunt […]
  • inghetata de afine 1Inghetata de afine Pe o asemenea arsita, o inghetata buna de casa e tot ce poate fi mai nimerit, nu-i asa? Mai ales cand vorbim […]
  • Gustos, crocant, dulce sau săratGustos, crocant, dulce sau sărat Două idei creative de făcut cu Finn Crisp Finn Crisp! Ce să fie oare? În cazul în care încă nu ați făcut […]
  • budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si lime-1Budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si limeta Budinca de tapioca cu lapte de cocos, de ce chiar astazi? Azi e Anul Nou Chinezesc. Astazi intram in Anul […]
  • baton de ciocolata cu caramel 1Baton de ciocolata cu caramel Batonul de ciocolata cu caramel, cu o baza de biscuite crocant, e un desert pe placul multora si asta o stiu […]
  • moelleux au chocolat 1Moelleux au chocolat Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de inghetata. […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]

Lasa un comentariu

97 Comentarii la "Papanasi cu dulceata si smantana"


Vizitator
Luli
17 septembrie, 2016

Astazi i-am pregatit pentru mama mea, ca si ”atentie” pentru a avea grija de testoasa mea cat plec in concediu :D La cat de buni au iesit cred ca Oaky o va duce imparateste in lipsa mea . :)) Doamna Laura, va multumiesc pentru efortul depus in acest site! Va urmaresc cu mare drag!

Vizitator
Mirela
17 martie, 2016

Tocmai am facut, foarte gustosi si intr-adevar, nu au nevoie de zahar!

Vizitator
Roxana
11 martie, 2016

Foarte buni,am incercat aceasta reteta si au iesit foarte gustosii!

Vizitator
Carmen
1 decembrie, 2015

exact asa fac si eu,sunt super !

Vizitator

[…] Photo source […]