Piersica Melba

Autor:

Desertul din care m-am delectat azi si pe care vreau sa vi-l impartasesc este unul clasic, cu o poveste incantatoare: „Piersica Melba” („Peche Melba”) este o creatie a celebrului Auguste Escoffier, unul dintre cei mai importanti chef-i francezi. In 1893, soprana australiana Nellie Melba era una dintre cele mai cunoscute si stralucitoare artiste ale lumii si nu doar atat, era in acelasi timp in centrul vietii mondene a inaltei societati europene, fiind iubita printului Philippe, duce de Orleans. Soprana era, pare-se, indragostita de inghetata, dar era o dragoste interzisa, temandu-se sa o consume ca sa nu ii afecteze corzile vocale. La finalul unei reprezentatii triumfale cu opera Lohengrin, sustinuta la Covent Garden, ducele de Orleans a dat un dineu in cinstea incantatoarei soprane, la restaurantul Savoy din Londra, unde Auguste Escoffier era chef. Escoffier a creat un desert delicat si usor, cu piersici si inghetata de vanilie, stropite cu sos de zmeura proaspata, gandindu-se sa ofere sarbatoritei bucuria de a consuma inghetata a carei temperatura avea sa fie temperata de combinatia cu fructele posate. Pentru o prezentare stralucitoare, a creat o lebada sculptata in gheata pe care a etalat deserturile si le-a invaluit intr-un voal de zahar. Desigur, aceasta prezentare uluitoare a fost rezervata doar debutului, desertul lui Escoffier fiind un mare succes care inca face deliciul gurmanzilor, la mai bine de o suta de ani de cand a fost servit pentru prima data unor personaje atat de ilustre.

piersica melba, peche melba reteta Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Piersica Melba:

  • 4 cupe de inghetata de vanilie
  • 4 jumatati de piersici decojite, posate (sau din compot, dar sa nu fie rasfierte si foarte moi, ci sa isi pastreze textura)
  • 5 linguri cu varf de zmeura proaspata
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 1 lingura de fulgi de migdale
  • optional: frisca batuta dupa gust (in reteta originala nu s-a folosit frisca)

 Preparare Piersica Melba:

Nu o sa insist asupra piersicilor, am profitat de faptul ca azi m-am ocupat de conservarea unor fructe frumoase din care am facut un superb compot de piersici (click pe link pentru reteta) si am oprit 4  jumatati petnru aceasta reteta. Se pot folosi orice fel de piersici posate sau din compot, cu conditia sa fie inca ferme si cu o textura placuta.

La fel, se poate folosi inghetata de vanilie de casa (click pe link pentru reteta) sau cumparata, important e sa fie de buna calitate, gustoasa si cremoasa.

1. Paharele in care se va monta desertul se pun in frigider.

2. Fulgii de migdale se rumenesc intr-o tigaie uscata, fara grasime adaugata, timp de 1 minut, doar sa prinda putina culoare, apoi se lasa deoparte sa se raceasca.

fulgi de migdale

3. Se opreste 1 lingura de zmeura boabe deoparte, restul se da la blender impreuna cu zaharul pudra si 3 linguri de apa.

preparare sos de zmeura

4. In paharele bine racite se pune cate 1 cupa de inghetata, se acopera cu 1 jumatate de piersica, se adauga cateva linguri de sos de zmeura si se impart boabele de zmeura intre cele doua portii.

piersica melba montare pasul 1

5. Se pune inca 1 cupa de inghetata in fiecare pahar, se acopera cu jumatatea de piersica ramasa si se finalizeaza desertul cu sos de zmeura si migdalele prajite.

piersica melba, reteta peche melba

Optional, se poate decora si cu frisca batuta, mie mi se pare ca nu are nevoie de nimic in plus, e un desert destul de decorativ si fara indoiala combinatia este pe cat de simpla, pe atat de genial de delicioasa, nu degeaba e o creatie a lui Escoffier.

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • inghetata pepene, reteta inghetata de pepene galbenInghetata de pepene galben Canicula asta fara sfarsit ma face sa ma gandesc la fiecare cateva minute la ceva racoritor. Asa si azi, am […]
  • coffee sorbetto 1Sorbet de cafea Va place cafeaua? Pentru mine e una din aromele preferate, nu beau cafea atat pentru efectul cofeinei, cat […]
  • trifle cu capsuni1Trifle cu capsuni Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o […]
  • prajiturele cu fulgi de porumb, reteta prajitura rapida cu fulgiPrajiturele cu fulgi de porumb Daca aveti chef de ceva dulce, dar nu aveti timp, sau e si asa foarte cald si nu va vine sa mai porniti […]
  • inghetata de lamaie, reteta inghetata de lamaieInghetata de lamaie Acum cateva zile, fiind in vizita la cineva si televizorul ruland pe un canal culinar pe care eu, din […]
  • inghetata de cafea 1Inghetata de cafea regala Cred ca nu este fata sa nu fi visat, macar in copilarie, sa descopere cate ceva din secretele atat bine […]
  • inghetata de afine 1Inghetata de afine Pe o asemenea arsita, o inghetata buna de casa e tot ce poate fi mai nimerit, nu-i asa? Mai ales cand vorbim […]
  • tort cu piersici si maracuja 1Tort de bezea cu piersici si fructul pasiunii Incredibil, dar chiar mi s-a facut dor de un tort! Zic incredibil, pentru ca rareori gust, dar mai sa si fac […]
  • inghetata de vanilie, reteta inghetata de vanilieInghetata de vanilie Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai usor de […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *