Prajiturele „JOOLS”

Autor:

Prajiturele fara istorie! De pe vremea cand inca mai aveam pentru cine face prajituri si tanjeam sa fiu apreciata de catre ai mei, am creat o prajiturica, pe care am numit-o la aceea vreme „cosulete cu surprize”.
Nu-i mare lucru de capul ei, dar era a mea, gandita pentru a multumi toate gusturile familiei, nefiind o mare prajitureasa. Un fel de-a ma juca de-a „plastelina”  impreuna, dupa programul de la gradinita a fiului meu.

Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 114

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajiturele „JOOLS”

  • COSULETE (~12 bucati)
  • 1/2 cana arahide prajite, nesarate
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina
  • 2-3 linguri unt (80% grasime)
  • 3 linguri cacao
  • 3-4 galbenusuri
  • 1 LG extract de vanilie
  • 4 graunte de sare de mare dura
  • LEMON CURD
  • 1 lamaie, coaja si zeama
  • 1 ou
  • 25 gr unt
  • 70 gr zahar
  • BEZEA ITALIANA
  • 2 albusuri
  • 1 gr sare (4 graunte de sare de mare, dura)
  • 60 gr zahar
  • Apa, cat sa acopere zaharul (cca 3-4 LG)

Preparare Prajiturele „JOOLS”

1. Aluatul este ceva atat de usor de facut incat pana si mie, o nepriceputa intr-ale prajiturelii, mi-a fost floare la ureche.
Puneti arahidele la prajit intr-o tava neunsa, la cuptor. Le verificati din cand in cand si le scoateti inainte de-a deveni aramii, avand in vedere ca ele se mai „coc” si dupa ce le scoateti, din pricina naturii lor uleioase.
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 002
Puneti in robotul de bucatarie arahidele prajite, untul, zaharul, sarea, faina amestecata cu cele 3 linguri de cacao si la urma de tot, galbenusurile. Puneti initial doua galbenusuri; doar daca vedeti aluatul prea vartos il mai adaugati pe al treilea. Dupa ce aluatul prinde consistenta si ……..scoateti-l pe folie alimentara si-l faceti sul. Legati la capete si puneti-l la frigider sa se reintareasca untul.
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 003
Pregatiti in acest timp cremele ori sosurile – depinzand de fructele pe care le aveti la indemana. Eu exemplific prin sosul de lamaie (lemon curd) pe care il asociez cu rubarba sau capsunile.
Puneti un vas cu apa pe flacara mare, potriviti deasupra un bol al carui fund sa nu atinga apa si puneti in el pe rand: zaharul, zeama lamaii, coaja ei, untul si oul. Imediat ce apa incepe sa clocoteasca, reduceti un pic focul si incepeti sa amestecati continuu astfel ca zaharul sa se topeasca si zeama lamaii impreuna cu caldura aburilor apei forfotinde sa gateasca sosul. In cam 10 minute e gata, se vad mici basicute la suprafata sosului, este bine legat si consistent. Nu e voie sa fiarba ca va alegeti cu o papara… Acoperiti cu folie pusa direct pe sos si-l lasati in asteptare.Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 019
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 027Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 029
Scoateti aluatul din frigider si-l portionati in rondele corespunzatoare ca marime formelor pe care le aveti. Luati fiecare rondea si imbracati forma pe dinauntru, cu degetele, ca o plastelina. Intepati fundul aluatului si puneti toate formele umplute astfel, din nou la frigider. Incingeti cuptorul la 180 grade Cesius, pregatiti fructele si tot ce mai aveti de gand sa puneti in ‘cosulete’ ori deasupra lor.
Cand cuptorul a ajuns la temperatura zisa mai sus, scoateti formele captusite cu aluatul lucios si le puneti pe raftul din mijloc, timp de 15 minute. Lasati-le apoi la racit inainte de-a le scoate din forme.
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 007
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 016
Luati sosul de lamaie si il impartiti in acele ‘cosulete’ pe care le-ati premeditat. Altele vor avea parte de alte sosuri ori creme (avand in vedere ca va vor iesi cam 16-18 cosulete si poate nu le vreti pe toate la fel…)
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 034
Si fiindca am adus reteta in zilele noastre, i-am adaugat un Italian Meringue – bezea gatita. Puneti intr-un bol 2 albusuri, cateva firicele de sare. Concomitent, puneti la foc zaharul acoperit cu apa. Bateti albusurile pana obtineti o spuma aerata, fara varfuri – un fel de-a spuma batuta pe jumatate. Adaugati zeama de lamaie, mai dati o tura de bataie micuta si va uitati la zahar: daca face bulbuci si apa abia de se mai vede, este gata a fi turnat peste spuma pe jumatate batuta. Procedati ca la maioneza: firisor subtire dar continuu, mixand cu spor, pana se temina tot siropul de zahar fierbinte. Bateti sau mixati pana bolul (si spuma) sunt reci, volumul bezelei se tripleaza si este gatita de zeama de lamaie si siropul fierbinte de zahar. (am un termometru si urmaresc temperatura siropului de zahar; dar are doar grade Fahrenheit! Iau de pe flacara siropul la 445 grade Fahrenheit).
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 035
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 039
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 040
Impodobiti ‘cusuletele’ umplute deja cu lemon curd (sosul de lamaie) cu o coroana de bezea si daca vreti sa fiti si mai smecherite, dati-le o mangaiere cu torţa! Dupa asta, potriviti frumos fructele si cateva frunzisoare de menta.
Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 049

Un sos caramel cu multe semincioare de vanilie, o reductie de sirop de rubarba, orice jeleu dulce-acrisor va poate aduce un mare plus farfuriei si ochilor hulpavi :)

Va doresc prajitureala cat mai placuta!

Prajiturica 'JOOLS' - pt Laura 144

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *