Cautare in site
x inchide
pute-cu-mac-reteta-pute-cu-mac-pas-cu-pas-reteta-nudli-putisoare-vutane-specifica-banat

Puțe cu mac

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 12.03.2012
4.8
(84)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 84

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

148 comentarii la Puțe cu mac

  1. Irina spune:

    Nu am mai mancat niciodata asa ceva, in zona mea nu se face. As vrea sa incerc cu mac. In magazine am vazut doar seminte intregi. Nu am rasnita pt cafea.
    As putea putea sa macin macul cu rasnita in genul celor pentru piper sau ierburi aromate? Sau as putea sa las semintele intregi?
    Multumesc

  2. Itiniant Dumitrita spune:

    Buna! Ce masina de macinat mac recomandati? Eu am una de cafea dar fara zahar amestecat cu mac nu merge si nici atunci nu este foarte spart macul.

  3. Enikő spune:

    SecuII zic: angyalbögyörő, adicã puțe de inger. Bunica fãcea mai ales vinerea, de multe ori cu nucă, sau cu pesmet şi zahãr

  4. Cami spune:

    Pot renunta la ou?

  5. Cucu-Bau spune:

    Putzele putze viseaza.

  6. Service GSM spune:

    De abia astept sa ajung acasa si la le gatesc!

  7. Simona spune:

    Bunica le spunea ” puțurgăi”

  8. Service GSM spune:

    Haha, arata binisor o sa incerc reteta

  9. Brindusa spune:

    Bunica (Cluj) le zice nukedli la cei fierti si coltunasi la cei cu magiun sau pesmet, folosit ca felul 2 sau desert.

  10. daiana spune:

    pule era mai ok, că erau mai lungi

  11. Anonymous spune:

    la noi le zice nudli (probabil to de la germanul nudeln) si se mananca cu pesmet si zahar ca si galustele cu prune.

  12. Viorel Ene spune:

    Fac parte din „meniul” copilariei mele: excelente! Se cheama „skubanky”si este un preparat din bucataria ceheasca. Mai exista si varianta cu nuca tocata amestecata cu zahar.

  13. Natalia spune:

    Pot fi umplute si cu prune? Sau ce am auzit eu ca se umple cu prune si se presara cu pesmet e altceva?

  14. Horia spune:

    Cum vine asta, pute de post??? Geniala reteta

  15. Ada spune:

    In Ardeal se numesc „vuțene” sau „vuțăne”.

  16. ionica spune:

    la fel de bune sunt si cu pesmet si scortisoara. da si cu mac e nota10

  17. Cristina spune:

    Observ ca cei de la Unica ti-au luat poza si reteta si au trecut-o in categoria celor mai scarboase retete traditionale. N-am inteles de ce. http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/top-4-retete-traditionale-romanesti-scarboase-36825/pagina/1.html

  18. Camelia spune:

    Facea si bunica mea, dar fara mac, doar tavalite in pesmet „.In Ardeal se numesc ”
    putzishoare” :-)

    • ana195955 spune:

      si eu le stiu tot sub numele de putzisoare ! de fiecare data cand facem galuste cu prune, o parte din aluat este destinat putzisoarelor !

    • GabiM. spune:

      La multi ani! Si mama tot „putzisoare” le chema,doar ca ea era de provenienta din Moldova. Daca imi amintesc bine,insa,parca le prajea in mult ulei,restul nu-mi mai amintesc…Si da,EXACT,cand facea mama galuste cu prune,o parte era destinata putzisoarelor ! Multumesc pentru retete si pentru „amintiri” din alte timpuri…Iar cui nu-i place denumirea sa nu manance! He,he…

  19. George spune:

    La bunica în sat, undeva către Jimbolia le spune „ţîpari” şi se fac cu pesmet (ca cel pentru gomboc-uri). Nu sunt subţiaţi către margine ci au aceeaşi secţiune, ei provenind dintr-unul lung făcut prin răsucirea aluatului şi tăiat în lungime dorită, poate puţin mai lungi ca cei ai dvs. Tăiţăii cu mac sau cu „criz” :) respectiv gris (prăjit ca pesmetul) sunt fără cartofi şi puţin mai subţiri decât ţîparii. Atât cei cu pesmet cât şi cei cu mac şi criz sunt nemaipomeniţi. Ah, am uitat de cei cu nucă şi cei cu brânză…!!! Săptămâna trecută am făcut cu mac şi în această seară mai trag o tură că mi-a lăsat gura apă după ce am văzut foto de mai sus!

  20. Diana spune:

    Iti multumesc pentru reteta, bunica mea le facea cu pesmet si zahar, o bunatate de mancare.

  21. Maria Curtean Popovici spune:

    Doamne ce bine arata!!!!ma duc sa cumpar cartofi si ma apuc de treaba!:d

  22. anca spune:

    la noi li se zice un pic stilizat „putalai”

  23. tania spune:

    astazi am facut pute cu mac sunt nemaipomenite ! familia mea o adora ! sunt delicioase

    • lauralaurentiu spune:

      Sa-ti fie de bine! Ma bucur mult, sa stii ca merg si cu pesmet prajit si indulcit sau nuca macinata amestecata cu zahar.

  24. Rita Oarga spune:

    Mama le spunea pute de ingeri. Le facea cu pesmet si zahar. Foarte draguta postarea. Felicitari!

  25. anonim spune:

    sunt foarte bune…tineti-o tot asa…

  26. Mihaela M spune:

    Foarte faina reteta. 
    In Moldova se chema putzishoare niste gogosele prajite in ulei, facute dintr-un aluat mai grosult, taiat in forma de dreptunghi si cu o guara in centru in care se intoarce jumatate din dreptunghi. Arata ca o .. de fetita. 
    Se pudreaza cu zahar.

  27. Shaigai spune:

    La Piatra-Neamț, bunica mea facea o compozitie asemanatoare dar le prajea in tigaie cu ulei si le spunea puțișoare.

    • lauralaurentiu spune:

      :)) deci tot un fel de putze, dar mai mici :)). Foarte bine, sa va fie de bine! Important e ca suntem un popor suficient de sugubatz si ingenios ca sa facem o mancare buna cu ingrediente putine si ieftine si sa gasim si prilej de a face haz, si asta nu-i putin lucru :).

    • so spune:

      alea sunt minciunele:)

  28. Raduluigi spune:

    A fost mancarea copilariei mele (probabil din saracie) insa bunica le facea cu nuca pisata sau pesmet ca la galuste. Oricum sunt bune rau presarate si cu zahar tos (pudra) ENJOY

  29. Teodora spune:

    Buna mea le zicea „nudli” dar in loc de mac punea pemet sau gris prajit si zahar. Pesmetul sau „grizul” de prajesc pe „uscat”, fara ulei, la foc mic, amestecand mereu sa nu se arda, pana prinde culoare.Mmmmmm, bune „puticile astea”. Orice taitei cu mac is buuuuni.
    Mi-aduc aminte de copilarie. Acma tare le-as manca daca ar fi gata facute, ha, ha. Ca pana ma mosmondesc sa le termin deja-mi trece pofta. Da cu siguranta am sa le incerc intr-un weekend.

  30. ANA spune:

    Bunica mea de la Dragasani le facea dulci…si le numa „putzisoare”. N-as vrea sa spun prostii dar parca le facea si in varianta sarata cu marar insa cum mie-mi displacea mararul la vremea aceea nu stiu daca mai aveau si altceva. Dulci fiind …le devoram

  31. Fannna2003 spune:

    Multumim de postare!…sunt grozave…ne facea mama cand eram copii..singura diferenta e ca ne facea cu pesmet prajit.Uitasem de ele…dar am sa fac cu prima ocazie…

  32. gabi spune:

    sunteti bolnavi la cap oameni buni si suna prea pervers ca sa fie folosit la denumirea unei mancari,daca va provoaca un asa apetit probabil ca si in realitate mancati asa ceva…bine,se cheama oral.ia uite la gospodine,sunt mai perverse decat pitzipoacnele,

    • lauralaurentiu spune:

      Esti teribil de proasta si lipsita de umor. Nu mai incerca sa comentezi, ai luat ban.

      • ra spune:

         pai asai ce naiba gospodina pedofila ,auzi puze dooooamne

      • Teodora spune:

         asa, asa. Cui nu-i place sa nu citeasca. Sau daca citeste sa taca. Oricum cu o floare nu se face primavara asa ca daca la noua taotele ne place nici sa n-o bagam in seama pe „revolutionara”.

    • gabi spune:

      teribil de proasta esti tu,daca poti manca ceva ce se cheama putza si mai gasesti si amuzant asta,grasancele in general sunt mai rele de musca,te inteleg…

  33. Selva spune:

    era sa mor de ris !

    imi amintesc de acest fel de mincare, e mult de atunci…

    cred ca aluatul se poate decupa si sub forma de monede,
    pentru peroanele pudice…

    • lauralaurentiu spune:

      :)) nu se poate decupa, pentru ca e un aluat moale pe care cam greu sa-l intinzi in foaie, dar se poate modela in forme mai… putin sugestive. :)) Dar sunt bune, bune de tot.

  34. Daniela spune:

    Nudli le zice şi în zona Hunedoarei.Aşa e,le făcea buna în post.Foarte faine! Mersi de aducere-aminte!

  35. Oana Ciuguzan spune:

    Doamne! imi amintesc ca si bunica mea facea ,,putulici,, si cat de bune erau! Acum ceva vreme le-am descoperit la un restaurant traditional la Szeged sub numele de Nudli. Acolo le fac cu miere si mac …Oricum …sunt delicioase putele astea :)) Ma bucur mult ca acum am reteta! Multumesc Laura Laurentiu.

  36. doris spune:

    Mama ne mai facea si binenteles face si acum dereie cu magiun de casa(adica ,coltunasi! )doamne da ce buni is,fiert in apa cu sare si dati prin pesmet ,o minune!

  37. doris spune:

    Super tare.Mama mea ne facea asa ceva cand eram mici din acelasi aluat facea gombotii cu prune si puturgai,(la mine acasa in baia mare asa se numesc,eu locuiesc intr-un cartier in care sunt deopotriva si maghiari si romani si se gateste cu influente maghiare.Da e tare buna atat mancarea cat si deserturile!Felicitari ptr. toate retetele postate de tine!

  38. mincati cu incredere PUTE CU MAC sau fara mac si o sa vedeti ce se intimpla ,poate o sa faceti si voi reteta,,,,

  39. Flores spune:

    Laura draga am facut si eu putele astea impreuna cu fiica mea. A fost o distracte pe cinste si i-au placut foarte mult. Pentru ca nu am o rasnita pentru mac, le-am presarat cu nuca. Sunt excelente!

    Am sa iti fac o mica sugestie. Oul l-ai mentionat numai in lista ingredientelor. In pasii de urmat l-ai omis. Te pup

    Flores.

  40. Maria spune:

    Cred ca e prima data cand rad cu pofta pe un blog culinar. Recunosc ca nu le prea frecventez, nu-s exact genul pasionat de bucatarie, dar la tine o sa revin ca-mi placi :) 

    Bunica le spunea „putisoare” si le facea cu nuca sau cu pesmet prajit si zahar, ca pe galustile cu prune. Bineinteles ca nu stiam reteta, nu m-am gandit sa-i cer sfaturi culinare cat timp a trait. Asa ca ma bucur tare ca am regasit-o dupa atata timp si musai o incerc. Si cu mac, si cu nuca. Multumesc!

  41. Lavinia spune:

    Laura draga, imi aduc aminte ca, in copilarie, si bunica mea facea putisoare cu mac (asa le spunea) si erau tare bune! (asta se petrecea la Jimbolia). Mai facea si pogacele, galuste cu prune si un fel de galuste pe care le mancam cu compot! Felicitari pentru site! Tot Banatu-i fruncea!

  42. Ce tare e denumirea ! :)) si cum arata! eu abia acum le-am descoperit, oare ce gust or avea ? :))

  43. Vornicu spune:

    Draga Laura,daca imi dai voie sa ma adresez asa,e prima data cand iti scriu dar te urmaresc demult timp! Ai fost delicioasa, atat cu reteta cat si cu numele retetei; imi face placere felul tau de-a fi si umorul tau si astfel ne asemanam.Deasemenea,ma bucur ca promovezi valorile banatene(eu fiind banateana get-beget)si ca atare te felicit!Succes in continuare.NORA VORNICU

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc mult, draga Nora. Ma bucur ca apreciezi atat retetele, cat si stilul de prezentare, caci, pana la urma, ce-ar fi viata fara un zambet? :) Te mai astept cu drag.

      2012/3/20 Disqus

  44. Maya Esprit spune:

    Ce conteaza cum le zice… eu zic ca-s tare bune putulicilie astea! :D

    • lauralaurentiu spune:

      :)) Maya, asa e, si imi amintesc ca numai tu din toata lumea mi-ai confirmat ca ai mancat in copilarie, la fel ca mine, taitei din astia cu ceapa fripta si cu zahar. Oricui spun se cruceste de atare combinatie, dar chiar sunt buni de tot, nu?

  45. Dorel Bircea spune:

    daca imi aduc bine aminte, baba Ana de la Clopodia, maica, le zicea cred pulische si uneor lasa printre ele si bucati de cartofi natur

  46. Monica spune:

    Laura ,mi-ai adus aminte de copilarie.
    Bunica mea le zicea- cici – dar nu stiu daca erau facuti asa cum ii faci tu.
    Ce imi aduc aminte precis e ca ii framanta tot cu cartofi si ii tavalea in pesmet si zahar.
    Si erau asa gustosi cand veneam de la joaca in vacante si ii mancam cu pofta.
    Si pentru ca erau asa buni si acum am si reteta de la rine nu-mi ramane decat sa ii fac si eu.

  47. Lale spune:

      Schupfnudeln in varianta picanta

  48. Lale spune:

    Mi-am adus aminte la noi li se spune schupfnudeln

  49. Iza spune:

    Sunteti foarte simpatica si aveti un talent deosebit in a descrie fiecare fel de macare.Recunosc ca m-am amuzat copios de modul in care ati ‘scuzat’ denumirea preparatului.:)).Eu as incerca varianta de post insa m-am gandit sa inlocuiesc untul cu margarina.si eventual sa pun bucatele de margarina peste putzele fierbinti(ce pervers suna)pt  ca margarina are mai multa apa decat untul si prin topire sa nu risc sa raman cu ‘te-miri-ce’.Oare ar merge?Pana una alta profit  ocazie prin a va spune ca sunt fanul dvs nr 1 si ca ma inspirati mereu cand ideile ma parasesc.Felicitari,multa snatate si spor la treaba!!!Va pup.

  50. narcisa_2007 spune:

    HI,hi,hi.Soper  pute. Arata tare bine.

  51. Simona spune:

    am gustat si eu aseara la cineva ‘putze’ cu pesmet (miere / smantana / zahar). Bune!
    Salutari tot de la Cluj!

  52. Nicolle_plioti spune:

    da, am inteles pute de baieti, dar pute de barbati cind faceti,mai ales pentru nevestele de navigatori? va pup sinteti ,,the best”, ca o raza de lumina (comestibila!) pentru noi toti, mai ales pentru gurmanzi(subscriu!). mult succes in continuare, ca oricum salivam de zor!!!

  53. Anonim spune:

    la cluj le zice putzarlai

  54. Mi-ai trezit amintiri placute , nu am mai mancat de ani de zile , buni a mea facea si erau un deliciu . Ea le spunea nudli , era unguroaica si probabil la unguri asa le spune .

    • lauralaurentiu spune:

      La unguri le zice Angyal bügyölö, dar nudli este o denumire generala pentru tatei. :) Ma bucur ca ti-am prilejuit amintiri atata de placute.

  55. Roxana spune:

    Ce fain arata! :) Si cred ca sunt delicioase! E prima data cand vad asa ceva, deci raman la denumirea asta. :)

  56. Mihaelar63 spune:

     Eu le stiu de putzulici cu pesmet  sau si cu nuca .Chiar ma gandeam si eu la asa ceva sa postez .

  57. Laura72g spune:

    M-ai omorit din 2 motive..am lesinat de ras la prezentarea ta ,,pute cu mac” apoi aceste minunatii arata foarte  bine si cred ca sint la fel de gustoase.
    Pupici

    • lauralaurentiu spune:

       Laura draga, asta era si scopul: binedispunerea, dar si trezirea pohtelor cetitorului :P Sa stii ca-s bune-bunuțe, merită încercate. :)

  58. Gabytza_ilie spune:

    Draga Laura,am incercat reteta ta ,a iesit o nebunie.Iti multumesc inca o data si vreau sa-ti zic ca tot datorita tie am invatat sa impletesc painea in 3,4 si5 iar colacii si painicile imi ies tare faine;)

    • lauralaurentiu spune:

       Ma bucur mult, Gabitza, sa va fie de bine! Asa-i ca-s bune? Si ce paine frumoasa, multe, multe felicitari!

      • Gabriel Petru spune:

        Se mai pot face si cu pesmet fript in unt sau untura e porc, indulcit cu zahar, sunt mai bune ca si cu mac. Cel putin mie imi plac mai mult. 

  59. Claudia spune:

    Vai ce pofta mi-ai facut… pana maine numai la pute cu mac o sa ma gandesc, abia maine mi-am propus sa le fac. In fiecare zi salivez cand ma uit peste retetele tale  si am facut deja foarte multe dintre ele. Esti minunata si iti multumesc pentru ideile care ni le dai! :-)

    • lauralaurentiu spune:

       Claudia, iti multumesc si eu pentru apreciere. Te astept cu mare, mare nerabdare cu impresiile, poate si cu o poza cu puțele-n prim-plan :P.

  60. O reteta excelenta!
    Si mama ne facea putisoare cand eram mai mici si cu mac si cu nuca sau uneori cu pesmet si zahar!

  61. Rodica_gheorghita spune:

    zambeste si gateste…… se pare ca asta e deviza ta
    o idee buna pt post
    astept mai multe,asa ,ca  sa nu te plictisesti

  62. Dana Ternovits Török spune:

    extrem de bune! Mi-ai facut pofta ! La noi acasa se numeau putzisoare, ungurii le zic Angyal bügyölö adica putzulici de ingeri, si eu le tavalesc in pesmet. Bine ca mi-ai amintit, sa fac si eu !
    Felicitari pentru site ! 

  63. Bianca spune:

    Super reteta.. si ce bine arata… sigur sunt gustoase rau.

  64. Mihai Panait spune:

    Sa recapitulam:  puţurgăi, nudli, gewuzelte mohnnudeln, vuţăle, buben-spitze, putisoare.
    Mai sunt si alte denumiri ?  :))

  65. Mihaela spune:

    eu ii fac simplii.. doar cartof cu faina si un strop de sare.. ii pun la fiert.. cand se ridica sus ii scot si ii bag sub apa rece si apoi ii dau cu pesmet cu zahar.. am observat ca daca nu ii bag sub apa rece devin moi si clecosi.. probabil ca sunt fara ou si de aceea.. dar asa m-a invatat bunica sa ii fac… si mananc in general cand e post.. dar nu numai.. sunt deliciosi .. se pot face si tip gogosi umpluti cu prune.. gomboti cu prune.. si apropo de prea-cuviosenie , bunica mea le zicea puţurgăi.. asa le zic si eu :P

    • Mihaela spune:

      Am uitat sa precizez ca eu sunt din Oradea dar bunica mea e de pe langa Beius-Bihor.. si acolo le zice puţurgăi

    • lauralaurentiu spune:

       Mihaela, asa e, aluatul e mai cleios pentru ca nu are ou. Uite, ala aceasta reteta de taitei, am facut si eu un aluat numai cu faina, sare si cartofi, doar ca am inlocuit jumatate din cantitatea totala de faina cu faina de grau dur. Asa sunt mai putin cleioase pastele, chiar si fara oua. In fine, important e ca sunt buni la gust iar denumirea de „puţurgăi” e totala :))!

      • Mihaela spune:

         am rezolvat problema cu bagarea direct sub apa rece dupa ce ii scot de la fiert.. nu mai sunt clecosi deloc .. chiar se intarsesc putin.. ffffoaaaarte pe gustul meu :)

  66. Diana spune:

    La bunica mea, in regiunea Aradului, le zice nudli!

  67. Jane Marple spune:

    In Austria se cheama gewuzelte Mohnnudeln (deci cam asa ca la Sibiu). Wuzeln inseamna a impleti, a intoarce. Denumira pute m-a facut chiar si in copilarie sa rid si am mincat-o in totdeauna cu mare placere. Multumim pentru reteta.

    Miss Marple

  68. Liana spune:

    :)) bunica mea le zice vuţăle, pe la Sibiu, si le face cu pesmet si zahar (ca pentru papanasi), sunt chiar de post asa si ne plac si noua foarte mult

  69. Gabytza_ilie spune:

    Mama ce pofta mi-ai facut!Mine fac si eu ca prea bine arata ,in seara asta e prea tarziu.Multumesc Laura pt ideile pe care ni le dai si nu numai odata le-am incercat.E pentru prima data cand iti scriu,te imbratisez si te sarut cu mult drag-Gabi Iasi
     

    • lauralaurentiu spune:

       Gabi draga, si eu iti multumesc ca ma citesti si uite, penru ca ti-ai facut curaj si mi-ai si scris :). Te astept maine cu putele la raport! :))

  70. Jo Russ spune:

    aici in Germania,in Reinland se cheama „buben-spitze” ceeace inseamna tot aia- putze de baieti!
    se maninca si dulci,dar mai ales picante, cu ceapa prajita si ele coapte in tigaie….
    o nebunie…

  71. Alina_paduraru14 spune:

    mi-aduc aminte de acest desert! hehe! putisoare se zice in zona mea ( Muntenia)…vezi cum a migrat reteta?

    • lauralaurentiu spune:

       :)) Pai daca-s bune!

    • Damum06 spune:

      Da, asa le stiu si eu, putisoare, tot Muntenia,  sa traiti! Bunica mea tinea o parte din aluatul de galuste cu prune si le dadea tot prin compozitia de pesmet cu unt si zahar.  Valeu, ce bunatate!  Da’ ii duce mintea la aceleasi lucruri pe balcanicii astia!

      • lauralaurentiu spune:

         Obligatoriu la aceleasi lucruri, tz, tz, tz! Cand aceasta forma fusiforma ar fi putut sugera, nu-i asa, atatea alte analogii =))!