Sufleu de ciocolata

Autor:

Oh là là, un soufflé au chocolat! :) Ne-am obisnuit sa consideram sufleul o adevarata piatra de incercare a patiseriei franceze. Tot felul de mituri, pornind de la linistea deplina care trebuie pastrata in bucatarie si pana la descantece fara de care un sufleu nu poate reusi, au reusit sa ii inspaimante pe indraznetii care s-au incumetat doar sa se gandeasca sa prepare acest deliciu. Oare contin un cat de mic sambure de adevar toate aceste mituri? Fara indoiala, un sufleu reusit se obtine respectand la gram toate ingredientele  si procedeele specificate in reteta, insa daca se lucreaza cu atentie, nu are cum sa nu reuseasca. Reteta de sufleu de ciocolata pe care v-o ofer azi se inscrie in programul „7 zile de sanatate” intiat de Philips si vine la pachet cu un concurs minunat pentru voi, la care va invit sa participati in numar cat mai mare.

chocolat souffle, sufleu de ciocolata retetaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sufleu De Cicolata:

  • 90 de grame de ciocolata cu minimum 70% continut de cacao
  • 125 de grame de lapte
  • 25 de grame de faina
  • 25 de grame de unt cu minimum 80% grasime
  • 65 de grame de zahar tos
  • 75 de grame albus crud (cam de la 3 oua)
  • 45 de grame galbenus crud (~3 galbenusuri)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 5 grame de sare de buna calitate (daca nu apreciati contrastul dulce/sarat reduceti sarea pana la nivelul tolerat de dv, de exemplu un praf)
  • in plus: unt pentru uns formele, zahar tos pentru tapetat formele

Preparare Sufleu De Cicolata:

1. Pregatiti 3 ramequin-uri cu volumul de 175 ml, ungandu-le cu unt intr-un strat uniform si apoi tapetandu-le cu zahar tos.

sufleu de ciocolata preparare 12. Porniti cuptorul si fixati-l la 190 de grade Celsius, apoi cantariti cu grija toate ingredientele. Atentie cu albusurile si galbenusurile, intamplator, s-a potrivit ca cele 3 galbenusuri sa cantareasca exact 45 de grame, dar e foarte posibil sa trebuiasca sa se scoata sau sa se adauge putin din cantitate pentru a avea gramajul exact.

ingrediente sufleu de ciocolata3. La inceput cu varful degetelor, apoi cu o spatula flexibila, amestecati untul moale cu faina si sarea, asa incat sa nu se mai vada urme de substanta uscata. Eu am folosit sare Maldon, o sare de o calitate foarte buna iar sufleul a fost perfect pentru gustul meu si al familiei mele. Daca nu apreciati contrastul de gust dulce/sarat reduceti sarea (puteti chiar sa o eliminati).sufleu de ciocolata preparare 24. Intr-o craticioara se pun laptele si 50 de grame de zahar tos. Se infierbanta laptele aproape pana sa dea in fiert, apoi se adauga untul omogenizat cu faina si se amesteca energic pana se obtine o baza omogena, fara cocoloase (imaginea din stanga). Se opreste focul si se adauga ciocolata in bucatele cat mai uniforme, amestecand pana se topeste complet. Dupa ce ciocolata s-a topit, se adauga extractul de vanilie si galbenusurile, amestecand bine pana cand se obtine o crema fina si omogena.

sufleu de ciocolata preparare 35. Am folosit mixerul vertical Philips Avance Speed Touch pentru a bate albusurile spuma si, cu toate ca v-am povestit intr-un articol anterior ca sunt la a 5-a sau a 6-a generatie de astfel de mixere, acesta este primul dotat cu un accesoriu special in care se pot monta doua teluri pentru spuma. Asadar, albusurile se bat spuma cu cele 15 grame de zahar ramase.

sufleu de ciocolata preparare 46. Se incorporeaza 3 linguri de spuma de albus in compozitia de baza cu ciocolata, amestecand energic, apoi restul de spuma se va incorpora prin impaturiri succesive, ridicand compozitia de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat in spuma de albusuri. Se umplu ramequin-urile dinainte pregatite cu compozitia pentru sufleu, pana la limita, apoi se trage muchia unui cutit pe marginea formei, creand o suprafata perfect plana. Se curata cu grija marginile de orice urma de compozitie cu ciocolata inainte de a le da la copt.

sufleu de ciocolata preparare 67. Sufleurile de coc in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 13 minute, pentru a obtine o crusta usor crocanta si un interior inca cremos si matasos. Pentru sufleuri complet coapte, cred ca timpul se poate prelungi pana la 15-16 minute, dar nu vad cine si-ar putea dori una ca asta. :) Sufleurile se servesc fierbinti, presarate cu zahar pudra. Trebuie sa stiti ca, daca nu le veti servi suficient de repede, ele se vor lasa, e ceva normal. Daca doriti, puteti sparge usor crusta sufleurilor cu o lingurita, apoi turnati cu grija sos de vanilie in locul creat (ca in prima imagine). Va garantez ca si cei mai simandicosi oaspeti vor fi cuceriti de un asemenea desert.

chocolate souffle, sufleu de ciocolata retete pas cu pas

Si acum, mult asteptatul concurs! Raspunde, printr-un comentariu la acest articol, la intrebarea „Tu ce bunatati ai pregati cu mixerul vertical Philips Avance Speed Touch ?”  si castiga propriul tau mixer de mana Philips din colectia Avance.

HR1643_00-IMS-ro_ROAstept raspunsurile voastre, fie prin formularul de comentarii Disqus, fie prin cel Facebook, pana la data de 03/12/2014. Nu se accepta inscrierile multiple, asa incat va rog sa va inscrieti o singura data, folosind modalitatea preferata de a comenta (Facebook sau Disqus).

Castigatorul va fi determinat prin tragere la sorti in data de 03/12/2014 si va fi anuntat printr-un update la acest articol. Va doresc mult succes si spor la treaba, daca veti hotari sa pregatiti deliciosul sufleu de ciocolata!

Update 3 decembrie 2014: fericita castigatoare a mixerului de mana Philips Avance Speed Touch este Pincicu Hobjila Viorica. Extragerea s-a facut de catre o terta parte si este publica, oricine poate verifica modul de desfasurare aici. Felicitari castigatoarei, astept datele de contact (nume complet, adresa, numar de telefon) la adresa de email de pe blog (acceseaza butonul „contact” din meniu).

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • moelleux au chocolat 1Moelleux au chocolat Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de […]
  • spuma de iaurt cu ciocolata alba-1Spuma de iaurt cu ciocolata alba Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • inghetata de ciocolata-1Inghetata de ciocolata Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata […]
  • Parfait de cafeaParfait de cafea Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place […]
  • sufleu de mure-2Sufleu de mure Un sufleu, de mure sau indiferent de ce ar fi, are reputatia de a fi foarte dificil de preparat. Experienta […]
  • Mascote cu mousse de fraguteMascote cu mousse de fragute   Nu as putea concepe viata fara mici tratatii dulci, asa ca incerc sa mi le ofer cat de des […]
  • trifle cu capsuni1Trifle cu capsuni Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o […]
  • budinca de tapioca cu capsuni sBudinca de tapioca cu capsuni Propunerea mea de azi e o reteta foarte usoara, atat procedeul in sine e lipsit de dificultate, cat si […]
  • Dark Chocolate SupremeDark Chocolate Supreme Prajitura cu patima, i-as putea spune urmatoarei retete! Fiindca iubesc patimas ciocolata neagra! Cateva […]

Comentarii

  1. Izabela a zis

    Acest mixer ar fi perfect pentru prepararea pireurilor baietelului meu care acum incepe diversificarea alimentatiei. By the way, placinta cu branza si spanac e minunata! Am folosit acel aluat si pentru placinta cu dovleac si a fost delicioasa placinta. In weekend trebuie sa fac si acest sufleu. Multumim pentru retetele delicioase ce le impartasiti cu noi!

  2. Gabriela Hagiu a zis

    Cu acest mixer aș pregăti în primul rand supele creme pentru copiii mei, apoi torturile de ziua lor de naştere dar și de ziua onomastică, sunt 4 așa că am multe torturi de făcut :) și poate mi-aș face curaj sa încerc acest și acest sufleu…și multe rețete de pe situl dvs. Mulțumim mult pentru rețete! Gabriela Hagiu

  3. Tina a zis

    As face de toate, de la supe creme, la prajituri, la sosuri de avocado si alte legume preparate in fel si chip. De curand am inceput sa pregatesc torturi raw, si in lipsa de mixer si blender, nu prea imi ies atat de macinate, deci ar fi perfect!

  4. SimonaP. a zis

    Un astfel de ”device” de ultima generatie este de folos tutor femeilor moderne, facilitandu-ne munca. Eu l-as folosi la pregatirea unor bunatati traditionale de Craciun, care au la baza maioneza de exemplu dar si a unor retete apetisante de [e blogul tau pe care il urmaresc de mult timp, incepand chiar cu acest sufleu. Multumim pentru concurs!

  5. Cosmina a zis

    Ciulama de ciuperci! :) O mini-reteta proprie. Un sfert din ciuperci le pasez destul de marunt cu mixerul de mana (la un loc cu ceapa, sa stim o treaba), le punem la calit 5 min, ca apoi sa adaug restul ciupercilor feliute, si smantana la sfarsit de tot.
    Pasate marunt iese un sos delicios la ciulama, mai ales cu paine cu usturoi!! :)

  6. Adriana a zis

    Clar as face „torta cu nuca”a lu Maica Buna pe ne-o pregateste si acum la 83 de ani ca in fiecare an la Ruga. Reteta e cam asa: blatul- se separa 7 oua, albusul se bate spuma cu 2 linguri de apa si 7 linguri de zahar, se adauga galbenusele apoi cu o lingura de lemn se incorporeaza in compozitia rezultata 6 lingururi de faina si 2 de nuca. Se coace la foc potrivit pana trece testul scobitorii si se lasa la racit. Crema e deliciu la care lucram in copilarie 3 insi(eu si cei 2 verisori primari) pana Maica era multumita de cat e de „spumoasa”: 250g de nuca macinata se amesteca cu 150g de zahar,un pachet de unt gras(noi pe vremuri aveam productie proprie) dupa ce toate ingredientele sunt amestecate se toarna putin cate putin lapte proaspat fiert(fierbinte) -se folosesc max 80-90ml si se amesteca energic cu lingura de lemn pana crema devine ca o spuma. Se umple blatul cu crema rezultata iar deasupra peste stratul de crema Maica face un ornament din jumatati de samburi de nuca prajiti in cuptor si stropiti cu zahar ars-un deliciu!

  7. cristina81 a zis

    Daca a-si castiga mixarul vertical de la philips a-si face o gramada de prajiturici, supe crema si sufleuri de la tine dupa site pentru piticu meu de 2 ani si 5 luni.

  8. ionela a zis

    Ah,ce minunatie ai facut! Sigur as face si eu acest sufleu daca as castiga acest mixer, deasemeni,mi-ar fi de mare folos la supe creme si la blaturi, checuri si nu numai.

  9. Mami si Copilul a zis

    Imi ploua in gura!!!
    Eu am un bebe mic care o sa inceapa diversificarea asa ca mixerul vertical ar fi un ajutor minunat. In plus imi place sa bucataresc dar termin mai repede mancarea si fiul meu se bucura de mine mai mult timp.

  10. Andreea a zis

    As face tarte cu fructe, preferatele mele (din cele facute cu albus de ou batut spuma – nu cu aluat sfaramicios), pandispan cu nuca, torturi de tot felul si as incerca si eu, pentru prima data, sa fac un sufleu!

    De asemenea, mi-as dori sa fac supe creme. In casa, mama nu folosea nici blender obisnuit si nici blender de mana, dar de cateva luni m-am mutat din casa parinteasca cu logodnicul si imi doresc mult sa incerc de toate! :)

  11. Florentina Smeureanu a zis

    As face supa-crema! Si nu una, ci cat mai multe. Cu dovleac, cu legume, cu ciuperci, cu rosii..cate si mai cate… As face si sosuri si falafel(chiftelute de naut) si piure de cartofi dulci… Si inca mai imi vin idei! :)

  12. Daniela Zaharia a zis

    As face tortul vegan cu nuci si curmale pe care nu am reusit sa-l fac cu mixerul pentru aluaturi. Ingredientele trebuiesc taiate, maruntite si apoi amestecate pana se obtine o pasta si doar acest mixer vertical poate sa ma ajute.

  13. oana ciurea a zis

    Imi este foarte greu sa aleg un singur preparat… l-as folosi nu numai la supe creme, dar si la hummus,la pasta de peste sau masline, la tocat ceapa si verdeata pentru chiftelute, la sosurile de rosii… la cremele de prajituri si, de ce nu, la smoothie :)
    Uitasem de maioneza… reteta ta rapida a devenit favorita noastra !

  14. tantica_stroe a zis

    Mi-ar fi de mare ajutor la pregatitul pandispanului cu fructe si bezea,la supe creme pentru fiul meu ,la maioneza pentru salate , la torturile de sarbatori,la sufleuri si la shake-uri.. deoarece se curata mai usor.

  15. Liana Toma a zis

    L-as folosi pentru realizarea blaturilor reci cu diverse fructe uscate sau biscuiti care trebuie maruntiti, dar si la preparea cremelor, a supelor crema si a sosurilor.

  16. Liana Toma a zis

    L-as folosi pentru realizarea blaturilor reci cu diverse fructe uscate sau biscuiti care trebuie maruntiti, dar si la preparea cremelor, a supelor crema si a sosurilor.

  17. Mircea a zis

    5 gr de sare? am irosit ingredientele si timpul. cand am cautat alte variante, mi-am dat seama ca defapt aceasta reteta e o porcarie.

    • a zis

      Domnule Mircea, v-a crescut sufleul? Sincera sa fiu, daca nu ar fi crescut, sau daca ar fi fost dens ca un pandispan sau o negresa, ati fi putut afirma ca aceasta reteta e o porcarie. In privinta surselor dumneavoastra, permiteti-mi sa zambesc. Chestie de gust si atata tot. Va ofer si eu o varianta, una dintr-o sursa cu o mare autoritate, sufleul de ciocolata de la Chefs Steps. Reteta nu e 100% identica, dar e identic procentul de sare folosit. Ei folosesc 7 grame de sare la 34 de grame de unt, respectiv faina, eu folosesc 5 grame la 25 de grame. :)

      Faptul ca gustul final nu a corespuns asteptarilor dumneavoastra ar putea avea diferite explicatii, una dintre ele ar fi calitatea ciocolatei folosite, alta ar fi ca pur si simplu nu apreciati dv. contrastul de arome al acestei retete.

      Oricum, eu va multumesc pentru feedback, am aditat precizand ca cei care nu sunt neaparat entuziasti fata de aceasta stratificare a gusturilor pot reduce cantitatea de sare sau pot chiar renunta la ea.

  18. Gabi a zis

    Nici n-am avut timp sa le fac poza sa le vedeti, dar credeti-ma ca mi-au iesit superbe. Asa de frumos au crescuuuut! Am pus ciocolata cu 85% cacao. Un deliciu!

  19. Alina Crangaru a zis

    La petrecerea de casa noua pe care am dat-o de curand in complexul din n-e bucurestiului am pregatit pentru invitati acest desert.Toata lumea l-a adorat! Multumesc pentru reteta1!L-am savurat alaturi de cei dragi in livingul nostru frumos amenajat

  20. Lacra a zis

    Bună! Felicitări pentru tot ceea ce faci!Am o întrebare. Am făcut și eu acest sufle ff bun de crescut a crescut ff mult dar a crăpat. Am greșit ceva?

    • a zis

      Nu ai greșit nimic :). Eu mă bucur că l-ai încercat și ți-a plăcut gustul. Probabil că nu ai uns perfect forma, dacă aderă cât de puțin într-o parte a ramequin-ului, acolo se creează o mică bridă rezistentă care va împiedica sufleul să crească uniform, de aceea va crăpa în altă parte. Data viitoare va fi perfect :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *