Tiramisu cu lamaie si capsuni

Autor:

Un tiramisu de vara, racoritor si proaspat

tiramisu cu lamaie si capsuni-1Tiramisu, un desert italian al carui nume tradus mot-a-mot ar insemna ceva de genul „ridica-ma sus”, chiar e genul de preparat care are capacitatea de a te propulsa cumva pe o orbita a satisfactiei simturilor. Varianta clasica de tiramisu e aromatizata cu cafea si cacao, eu am incercat o variatiune pe tema clasica, un tiramisu racoritor cu lamaie si capsuni. 

Sa va spun de ce nu am pregatit un tiramisu ani in sir. Cand mancarea te preocupa la un alt nivel decat cel de baza, al satisfacerii foamei, incepi si cercetezi si afli uneori prea multe :)). Adica, daca in urma cu cativa ani nu aveam nicio problema cu ouale crude, pe masura ce am adunat mai multe informatii am devenit mai circumspecta. Crema de baza pentru tiramisu se face cu oua crude, zahar si mascarpone, stie toata lumea, iar ideea de a ingloba ouale neprelucrate termic intr-un mediu lactat… pff! Ma face sa-mi imaginez pe loc cele mai sumbre scenarii.

Stiu, multa lume face tiramisu cu oua crude, asa se face in Italia, si din cei multi, putini ajung la urgente. Dar… putem fi prea prudenti? Asa s-a nascut ideea mea de a dezvolta o crema pentru tiramisu in care nu exista oua crude. Cei la fel de prudenti ca mine o pot incerca din acest motiv, celorlalti le-o recomand oricum, pentru ca e foarte gustoasa. Si cum combinatia de lamaie si capsuni este delicioasa… si tiramisu meu este delicios.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 30 bucati
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Tiramisu Cu Lamaie Si Capsuni:

  • 250 de grame de piscoturi savoiardi
  • 500 de grame mascarpone
  • 4 oua intregi
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita extrect de vanilie
  • 3 lamai
  • 70 de grame de unt cu 80% grasime
  • 350 de grame de zahar
  • 50 ml. limoncello (sau alt lichior de lamaie, sau… nimic, daca nu vreti sa adaugati alcool)
  • 250 de grame de capsuni
  • frunzulite de menta proaspata pentru decor

Preparare Tiramisu Cu Lamaie Si Capsuni:

1. Se curata cu un peeler coaja galbena de pe doua lamai (bine spalate si sterse, in prealabil) apoi lamaile se storc. Doua oua se separa, albusurile pastrandu-se deoparte. Galbenusurile, cele 2oua intregi ramase, 150 de grame de zahar si zeama stoarsa a celor doua lamai se pun intr-o craticioara si se bat cu telul in forma de para pana se omogenizeaza. Se transfera craticioara pe foc, se adauga coaja galbena a lamailor si untul taiat in bucatele. Se fierbe totul impreuna amestecand continuu, pentru a pregati un lemon curd. Nu va dura mult, asa ca nu renuntati sa amestecati continuu, pentru ca altfel ouale s-ar putea transforma in omleta. Imediat ce se ingroasa, compozitia se trage de pe foc si se trece prin sita, cat inca este calda. Se lasa deoparte sa se raceasca.

preparare tiramisu cu lamaie si capsuni 1

 

2.  Pasul urmator este prepararea unei bezele intaliene. Spre deosebire de bezeaua clasica, bezeaua italiana nu are albusuri crude, acestea fiind gatite in momentul in care se adauga un sirop de zahar a carui temperatura este de 117 grade Celsius. Bezeaua italiana este mult mai ferma si mai stabila decat cea obisnuita… si mai sanatoasa, sa nu uitam.

Intr-o craticioara se pun 60 de grame de zahar si 50 de ml. de apa. Se pune craticioara pe foc. Separat, albusurile se bat spuma tare cu praful de sare (atata sare cata prindeti intre police si aratator) si se adauga 40 de grame de zahar treptat. In momentul in care bezeaua ajunge in stadiul de a forma creste line la suprafata, siropul de zahar trebuie sa fie incalzit la 117 grade Celsius, sau, daca nu aveti termometru cu citire instantanee, sa fie legat ca pentru dulceata, fara a se carameliza, insa. Se toarna siropul in fir subtire peste bezea, in timp ce se bate la viteza medie, iar dupa ce siropul s-a incorporat, se mareste viteza si se bate in continuare pana cand bezeaua se raceste complet (pana la temperatura camerei).

preparare tiramisu cu lamaie si capsuni 23. Se pune pe foc o craticioara cu zeama si coaja galbena de la cea de-a 3-a lamaie, 100 de grame de zahar si 100 de ml. de apa. Se fierbe doar cat sa se dizolve zaharul, apoi se trage de pe foc si se strecoara. Dupa ce s-a racit, se adauga limoncello (sau nu, daca preferati fara adaus de alcool).

4. Intr-un castron separat, mascarpone se bate cu mixerul doar cat sa devina cremos, apoi se adauga crema lemon curd deja racita, cate 2 linguri o data, mixand de fiecare data. Dupa ce toata crema de lamaie s-a incorporat, se adauga 3 linguri cu varf de bezea italiana peste mascarpone si se amesteca energic. Se adauga restul de bezea si se incorporeaza delicat, cu o spatula flexibila, ridicand compozitia de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat sa ramana cat mai spumoasa.

preparare tiramisu cu lamaie si capsuni 3

 

5. Pentru asamblarea desertului, am folosit o forma de chec de 31×11 cm. Am asezat un strat de hartie de copt doar la fundul tavii, apoi am aranjat un strat de piscoturi inmuiate in siropul de lamaie pregatit la punctul 3. Atentie, piscoturile trebuie inmuiate, dar nu imbibate total in sirop, ele o sa isi mai traga umiditate si din crema. Deasupra am adaugat un strat de crema si unul de felii de capsuni. Deasupra capsunilor am mai intins un strat de crema, mai subtire, ca sa ma asigur ca stratul urmator de piscoturi va adera bine.

preparare tiramisu cu lamaie si capsuni 46. Am continuat cu un strat intermediar de piscoturi insiropate, iar crema, iar capsuni, un strat subtire de crema, cat sa acopere capsunile (poza din stanga) si un ultim strat de piscoturi insiropate. Am infoliat cu atentie forma si am dat-o la frigider, unde e nevoie sa stea macar 3 ore, ideal peste noapte. Ati inteles, deci, timpul de preparare e 4 ore include si acest ragaz minim de 3 ore la frigider.

preparare tiramisu cu lamaie si capsuni 57. Mi-a ramas suficienta crema ca sa pun deoparte (direct in punga unui pos) cam 200 ml. pentru decor, si cat sa mai fac si doua borcanele de cate 200 ml. fiecare cu tiramisu in portie individuala. Pentru borcanele, am folosit felii de capsuni, capsuni zdrobite amestecate cu zahar pudra pentru baza, apoi crema de tiramisu cu lamaie in care am incorporat piscoturi rupte in bucatele (1 piscot/borcanel) si insiropate. Varianta asta de tiramisu la borcan este ideala pentru picnic, usor de transportat, usor de servit si la fel de delicioasa.

tiramisu la borcan 1

 

8. Dupa ce s-a odihnit bine la frigider, tiramisu se poate rasturna pe un platou. Pentru aceasta, se pot incalzi rapid peretii formei cu o torta de bucatarie sau se poate scufunda scurt forma in apa fierbinte, apoi se sterge cu un prosop, se pozitioneaza platoul deasupra si se rastoarna cu o miscare scurta. Se decoreaza suprafata cu crema pastrata, cu cele 50 de grame de capsuni ramase, taiate felii si frunzulite proaspete de menta.

tiramisu cu lamaie si capsuni-2

E racoritor si delicios, fructat si cremos ca o inghetata buna. Pofta buna!

 

 

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Razvan a zis

    Excelenta reteta, iese atat de placut aromata crema aia, nu e deloc prea dulce si e foarte proaspata. L-am incercat in weekend si imi pare rau ca nu am apucat sa fac poze, data viitoare. Multumesc!

    • Laura Laurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult ca ati incercat reteta si v-a reusit! Sa va fie de bine, va mai astept cu vesti la fel de bune :).

  2. Beni a zis

    Tentanta reteta si complet diferita de clasicul tiramisu. Am tot cautat extract de vanilie si nu am gasit, de unde il pot cumpara? sa nu mai folosesc esenta de vanilie

    • Laura Laurentiu a zis

      Eu imi pregatesc singura extractul de vanilie. Pun intr-o sticla de culoare inchisa 10 pastai de vanilie si le acopar cu vodka. Pun dop si le tin in camara vreo 3 luni, agitand sticla de cate ori amintesc. Dupa 3 luni, lichidul e colorat si foarte parfumat. Poti incerca aici, au uneori extract si au si pasta de vanilie, e foarte concentrata si aromata: http://www.pastaidevanilie.ro.

      • Cocco a zis

        Ciao !!! As vrea sa stiu daca pastaile de vaniglie le tai pe lungime in asa fel incat alcoolul sa ajunga direct la seminte si de cat sa fie sticla, mai exact, cat alcool necesita cele 10 pastai, daca poate fi inlocuita vodka si cu ce si, as mai vrea sa stiu daca merita tot acest efort , vazand ca o pastaie costa minim 2 euro. Raspunsul sta in cantitatea de alcool. O sa fac cat de curand micii dupa reteta ta , poate nu strica sa diversificam, incercand si altceva , :) bye !!!!!!!!!!!!!!

      • Laura Laurentiu a zis

        Vodka sau alt alcool de buna calitate, dar fara aroma prea puternica. De fapt, de aceea am ales vodka, pentru ca aroma nu e prea pregnanta. Nu cred ca intra mult alcool in sticla, sa zicem 250 ml, restul constand in pastaile de vanilie. Si da, poti gasi esente de vanilie mai ieftine, dar toate sunt chimice, pe cand aceasta e 100% naturala.

  3. vaperz a zis

    Multumesc pentru reteta. Tiramisu este prajitura mea preferata. Cu lamaie nu am mancat dar merita incercat ! O zi buna.

  4. Diana a zis

    Draga Laura, multumesc pentru toate retetele minunate pe care le impartasesti cu noi si te rog sa ma ajuti cu un sfat, cu ce putem inlocui capsunele? Vreau sa fac aceasta prajitura de ziua fiicei noastre, in Octombrie si vreau sa iasa totul perfect pentru prima ei aniversare. Multumim!

    • Laura Laurentiu a zis

      In luna octombrie poate mai gasesti niste piersici bune. Cu siguranta vei gasi mere, poti sa faci cu bucatele de mar caramelizate si sigur va fi foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *