Trifle cu capsuni

Autor:

Trifle e un desert clasic englezesc si, in ciuda faptului ca locuitorii Albionului sunt blamati pentru o bucatarie nu prea gustoasa, reteta asta ar putea sa ii contrazica pe toti detractorii. In primul rand, un trifle e foarte usor de facut, un proiect in care puteti sa ii implicati pe copii, care vor fi incantati sa participe la realizarea unui desert atat de gustos.

Apoi, un trifle n-are cum sa nu fie delicios, alternand straturi de crema cu fructe proaspete si pandispan sau piscoturi (obligatoriu) insiropate. Desertul pentru adulti implica insiroparea pandispanului in bauturi alcoolice aromate si dulci, pentru copii se insiropeaza doar cu sirop.

Mai mult de atat, pare-se ca trifle-ul englezesc a stat la originea unui alt desert celebru, intrat in patrimoniul clasic al gastronomiei italiene, si anume zuppa inglese. Despre asta circula o poveste frumoasa pe care merita sa v-o istorisesc pe scurt: candva, in vechime, un rege italian si-a vizitat omologul incoronat din Anglia. Englezii si-au servit oaspetii cu tot ce aveau mai bun, printre care si trifle.

Revenit in insorita Italie, regele si-a chemat bucatarii si le-a cerut sa-i pregateasca „zuppa inglese” (in traducere „supa englezeasca”). Bucatarii nu cunosteau reteta, asa incat regele le-a descris desertul cremos cu straturile lui colorate diferit. In loc de fructele rosii, abordarea italienilor a fost sa insiropeze piscoturile cu lichiorul alchermes, colorat intr-un rosu intens datorita extractului din coaja unui gandacel din care se obtine, de fapt, colorantul alimentar cunoscut sub numele de carmin.

Ceea ce am facut eu azi e un fel de struțocămilă, pentru ca nu am folosit vinul porto sau madeira, cum ar fi facut englezii, ci un lichior rosu, care nici alchermes nu-i, cum ar fi facut italienii, ci un lichior de capsuni facut in casa. Pentru ca eu, cu aceasta reteta, mi-am dorit sa celebrez inca o data sezonul capsunilor, nu neaparat sa reproduc cu strictete un desert clasic :).

trifle cu capsuni1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Trifle Cu Capsuni:

  • 600 de grame de capsuni proaspete
  • 500 de grame crema de branza (philadelphia, esquisa etc.)
  • 600 de grame smantana pentru frisca
  • 150 de grame de iaurt grecesc
  • 80 de grame de ciocolata cu 70% cacao
  • 3 linguri de zahar pudra
  • 3 linguri de zahar tos
  • 150 de ml. lichior sau sirop
  • coaja de la 1/2 lamaie fin razuita (doar partea galbena)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • piscoturi sau pandispan 9eu am folosit un pandispan de casa din 4 oua, 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina)

 Preparare Trifle Cu Capsuni:

1. Pentru montarea desertului, e nevoie de un vas de sticla cu volumul de 2,5 litri. O varianta eleganta este sa se monteze portii individuale, in pahare de sticla. Se poate la renunta la oricare din straturile din reteta mea si se pot adauga altele. De exemplu, se poate renunta la jeleul de capsuni si se poate adauga o crema de vanilie.

2.Pentru jeleul de capsuni, se cantaresc 300 de grame de capsuni curatate, taiate bucatele. Se pun pe foc, intr-o craticioara, si se fierb in clocot cam 4-5 minute. Se adauga 3 linguri de zahar tos, se indeparteaza cu grija spuma de culoare deschisa care se va forma la suprafata si se mai fierbe jeleul 4-5 minute. Se paseaza (prin sita, la blender, chiar si zdrobit cu furculita e la fel de bine) si se lasa sa se raceasca.

preparare jeleu capsuni - trifle

3. Se infierbanta intr-o craticioara 100 de grame de smantana pentru frisca, se trage deoparte de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca pana ce ciocolata se dizolva complet in smantana fierbinte si se lasa deoparte.

4. Pentru asamblarea desertului, folositi pandispan, piscoturi sau chiar felii din checul preferat. Primul pas este sa se se tapeteze fundul formei cu felii de pandispan bine insiropate.

preparare trifle cu capsuni 1
5. Pentru crema, se bat cu mixerul crema de branza scursa de zer si smantana pentru frisca (obligatoriu smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece) impreuna cu cele 3 linguri de zahar pudra, pana incepe sa se formeze o crema spumoasa. Se adauga extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie si se mai bate putin. Daca va place mai dulce, puteti sa suplimentati zaharul pudra dupa plac, eu am cautat sa realizez un desert nu prea dulce. La final, se adauga iaurtul grecesc si se incorporeaza in crema cu o spatula, amestecand usor. Nu trebuie sa se obtina o crema foarte teapana, trebuie sa fie usoara, dar sa nu curga, totusi, de pe tel.

6. De jur imprejurul vasului in care se asambleaza desertul se aranjeaza un rand de capsuni taiate in jumatate, cu taietura catre exteriorul vasului, apoi se toarna un strat de crema, atat cat sa se acopere capsunile.

preparare trifle cu capsuni 2

7. Se continua cu un nou strat de felii de pandispan insiropate, peste care se toarna jumatate din jeleul de capsuni.

preparare trifle cu capsuni 3

8. Se adauga din nou un strat consistent de crema, apoi se toarna jumatate din ganache-ul de ciocolata (ciocolata dizolvata in smantana pentru frisca). Se continua cu un nou strat de pandispan insiropat, restul de jeleu de capsuni, un strat de crema, din nou un rand de capsuni proaspete taiate in jumatati, se acopera cu crema si se finalizeaza cu restul de ganache care se niveleaza la suprafata. Desertul se da la frigider pentru 2-3 ore apoi se poate servi, presarat (optional) cu menta proaspata.

trifle cu capsuni-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • spuma de iaurt cu ciocolata alba-1Spuma de iaurt cu ciocolata alba Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit […]
  • Fantezie cu mango si portocale rosiiFantezie cu mango si portocale rosii Parca am asteptat cam mult pentru desert, nu-i asa? Daca tot a trecut atata timp de cand nu am postat o […]
  • budinca de tapioca cu capsuni sBudinca de tapioca cu capsuni Propunerea mea de azi e o reteta foarte usoara, atat procedeul in sine e lipsit de dificultate, cat si […]
  • banane in pijama cu sos de ciocolata 1Banane in pijama cu sos de ciocolata Un desert cu banane a carui preparare nu are ce dura mai mult de 25 de minute dar care e atat de gustos si, […]
  • camembert en crepe cu portocala confiata 2 sCamembert en crepe cu portocala confiata Ieri, rasfoind la Ama pe blog, mi s-a starnit pofta de ceva bun, cu branza, dar si niste amintiri […]
  • moelleux au chocolat 1Moelleux au chocolat Ador moelleux-urile, cu miezul lor lichid, mai ales cand sunt servite calde, alaturi de o cupa de […]
  • sorbet de mango-1Sorbet de mango Cu toate ca vara asta e cea mai "de toamna" din cate am trait, pofta de inghetata e la locul ei, declansata […]
  • Crumble cu mereCrumble cu mere Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil Toamna ne da mere. Mai mici, […]
  • Galuste cu caiseGaluste cu caise   Galuste cu caise intr-o varianta cu mai putine calorii Familia mea e innebunita dupa galuste cu […]
  • Piersica PénélopePiersica Pénélope Piersica Pénélope - clasic, frantuzesc, delicieux   Cred ca as putea numi piersicile ca fiind […]

Lasa un comentariu

13 Comentarii la "Trifle cu capsuni"


Vizitator
Iuliana Toth
5 iunie, 2015

Esti inepuizabila! Si…inegalabila, indraznesc sa spun :)

Vizitator
5 iunie, 2015

Multumesc, Iuliana draga :). E doar un desert simplu, dar extrem de ofertant, pentru ca fiecare il poate adapta gusturilor proprii. Tocmai mi-a venit in minte o varianta in care piscoturile sunt imbibate in limoncello rece ca gheata :).

Vizitator
6 aprilie, 2015

Ce ma bucur ca am dat peste blogul tau! E plin de inspiratie :D Eu sunt la inceput de drum in ale prajituritului, dar voi incerca reteta asta pentru ca are ingrediente pe care le ador. Daca vrei sa urmaresti calatoria mea in lumea culinara, te invit la mine pe blog. E mic, dar am de gand sa-l cresc si sa-l fac la fel de frumos ca al tau. Mersi. O saptamana buna http://dulceamarei.wordpress.com/

Vizitator
6 aprilie, 2015

Buna seara! Ce smantana pentru frisca folositi?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Buna seara! Ce smantana pentru frisca folositi?

Vizitator
6 aprilie, 2015

Buna seara! Ce smantana pentru frisca folositi?