Dulceata de cirese

Autor:

Dulceata de cirese naturala, fara conservanti

Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si a fructelor ei? In fiecare an ma straduiesc sa pun deoparte cate putin din aroma fiecarui fruct. Nu imi place sa fac dulceturi si gemuri din cantitati mari de fructe deodata, prefer sa pregatesc de mai multe ori cate putin – asa a fost si cu dulceata de cirese din care mi-au rezultat 4 borcane de 370 de ml. Am motive si mai multe sa fiu mandra de dulceata mea de cirese, pentru ca e facuta din fructe culese din ciresul nostru de acasa.

Bietul de el, era cat pe ce sa-i sune securea, pentru ca sotul meu, nemultumit de faptul ca bietul cires, care deja trecuse de patru ani de cand e la noi in gradina, inca nu rodise, l-a amenintat in februarie ca daca nici anul acesta nu-si indeplineste atributiile firesti, o sa-l faca lemne de foc. Copacelul parca l-a inteles si s-a pus pe treaba cu toata seriozitatea, asa ca dupa ploaia de flori din primavara, acum e plin de cirese carnoase si sanatoase.

Dar sa ne intoarcem la borcanele noastre. :)

dulceata de cirese-2

Ingrediente Dulceata de cirese:

  • 1 kg de cirese cantarite fara samburi
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie

Preparare Dulceata de cirese:

1. Ciresele se spala si se curata de samburi. Samburii cireselor i-am scos cu noua achizitie – aparatul special de scos samburi din visine si cirese:

Preparare Dulceata de cirese 1

2. Ciresele cantarite fara samburi (dupa ce au fost curatate) si zaharul le-am asezat intr-o oala cu fundul mai gros:

dulceata de cirese preparare 1

 

Am incercat in trecut retete care recomandau o cantitate mai mica de zahar (nu raportul de 1:1 pe care il recomand eu in aceasta reteta), insa dulceata preparata astfel va trebui sa fiarba mult mai mult pentru a se lega, fructele se vor terciui si se vor inchide la culoare, sau va trebui sa se adauge conservanti sau diversi aditivi. Aceasta este o reteta clasica, dar pana la urma cred ca e printre cele mai bune.

3. Am scuturat oala, fara a amesteca, pana cand zaharul si ciresele s-au omogenizat si le-am pus la fiert la foc mic. In curand, fructele care au ramas intregi, rotunde, gratie aparatului cu care au fost curatate de samburi, vor pluti in sirop:

dulceata de cirese preparare-2

 

Se inteteste focul la mediu spre mare si se lasa sa fiarba in continuare, stergand in permanenta marginea oalei cu un servet curat, umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.

4. In curand, va incepe sa se formeze spuma – e vorba despre impuritati continute de zahar, cu cat zaharul este mai pur, cu atat cantitatea de spuma e mai redusa. Spuma se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza. Dupa cantitatea de spuma care s-a adunat, se pare ca zaharul pe care l-am folosit eu a fost destul de impur:

dulceata de cirese preparare 2

 

5. Dupa ce se indeparteaza spuma de cateva ori si aceasta inceteaza sa se formeze, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Se fierbe dulceata in cotinuare; cand pare legata, se probeaza picurand de pe lingura, intr-un pahar cu apa rece cativa stropi, care trebuie sa isi pasteaze forma, ca niste boabe de roua, sa nu se imprastie. Iata dulceata gata:

dulceata de cirese preparare 3

 

6. Dulceata se pune fierbinte in borcane curate, uscate, se infileteaza capacele si se aseaza cateva minute cu capacul in jos, apoi se intorc si se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

58 Comentarii la "Dulceata de cirese"


Vizitator
25 mai, 2016

pentru a reduce zaharul se poate folosi pectina facuta acasa: se pun la fiert 3-4 mere verzi (aport ridicat de pectină) spălate şi tăiate în 4 (nu îndepartaţi coaja şi cotorul) cu apă cât să le acopere. Lăsaţi să fiarbă merele până apa se reduce cam la jumătate. Preluaţi lichidul rezultat;

Vizitator
Pamela
22 iunie, 2015

Buna an si eu o intrebare vam citit bine reteta dar nu mi se inchiaga deloc ce pot face

Vizitator
23 iunie, 2015

Incercati sa ii faceti proba cu apa rece sau dand o cantitate mica la congelator sa se raceasca brusc. Siropul dulcetii poate parea lichid, dar ea de fapt sa fie suficient de legata.

Vizitator
Andreia
18 iunie, 2015

La 10 kg de cirese,se pune sucul de la 10 lamai? Multumesc !

Vizitator
18 iunie, 2015

Daca pastrati cantitatea de zahar, da. Daca folositi zahar mai putin, puteti reduce pana la 2-3 lamai.

Vizitator
Lacra
11 iunie, 2015

Buna! Poti sa ne spui, te rog, de unde ai achizitionat aparatul?

Vizitator
12 iunie, 2015

Comandat pe internet. Sunt foarte multe site-uri care il comercializeaza.

Vizitator
Adriana
10 iunie, 2015

Buna ziua, am facut si eu dulceata de cirese dupa aceasta reteta, doar ca am pus mai putin zahar si a iesit extraordinara! Succes!