Dulceata de cirese

Autor:

Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si a fructelor ei? In fiecare an ma straduiesc sa pun deoparte cate putin din aroma fiecarui fruct. Nu imi place sa fac dulceturi si gemuri din cantitati mari de fructe deodata, prefer sa fierb de mai multe ori cate putin – asa a fost si cu dulceata de cirese din care mi-au rezultat 2 borcane de 730 de ml:

dulceata de cirese

Ingrediente Dulceata de cirese:

  • 1 kg de cirese cantarite fara samburi
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie


Preparare Dulceata de cirese:

Desigur, samburii i-am scos cu noua achizitie – aparatul special de scos samburi din visine si cirese:

Preparare Dulceata de cirese 1

Ciresele cantarite fara samburi si zaharul le-am asezat intr-o oala cu fundul mai gros:

Preparare Dulceata de cirese 2

Am incercat in trecut retete care recomandau o cantitate mai mica de zahar (nu raportul de 1:1 pe care il recomand eu in aceasta reteta), insa dulceata preparata astfel va trebui sa fiarba mult mai mult pentru a se lega, fructele se vor terciui si se vor inchide la culoare, sau va trebui sa se adauge conservanti sau diversi aditivi. Aceasta este o reteta clasica, dar pana la urma cred ca e printre cele mai bune.

Am scuturat oala, fara a amesteca, pana cand zaharul si ciresele s-au omogenizat si le-am pus la fiert la foc mic. In curand, fructele care au ramas intregi, rotunde, gratie aparatului cu care au fost curatate de samburi, vor pluti in sirop:

Preparare Dulceata de cirese 3

Se lasa sa fiarba in continuare, stergand in permanenta marginea oalei cu un servet curat, umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.

In curand, va incepe sa se formeze spuma – e vorba despre impuritati continute de zahar, cu cat zaharul este mai pur, cu atat cantitatea de spuma e mai redusa. Spuma se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza. Se pare ca zaharul pe care l-am folosit eu a fost destul de impur:

Preparare Dulceata de cirese 4

Dupa ce se indeparteaza spuma de cateva ori si incepe sa nu se mai formeze, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Se fierbe dulceata in cotinuare; cand pare legata, se probeaza picurand de pe lingura, intr-un pahar cu apa rece cativa stropi, care trebuie sa isi pasteaze forma, ca niste boabe de roua, sa nu se imprastie. Iata dulceata gata:

Preparare Dulceata de cirese 5

Dulceata se pune fierbinte in borcane curate, uscate, se infileteaza capacele si se aseaza cateva minute cu capacul in jos, apoi se intorc si se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

48 Comentarii la "Dulceata de cirese"


Vizitator
ANDREEA
3 iulie, 2013

acum o am pe foc. Sper sa-mi iasa, e prima data cand fac .)))

Vizitator
Cristina A
24 iunie, 2013

buna
a fost primul an in care am facut si eu dulceata de cirese,de fapt a fost prima mea dulceata de orice fel. am ales sa fac dupa reteta ta pentru ca explica foarte bine pasii si am incredere in retetele tale . a iesit foarte buna ,deci in mare parte meritul iti apartine. iti urmaresc de foarte mult timp blogul ,dar este primul meu comentariu.uneori petrec minute bune rasfoind printre retete ,imi place sa vad ce iese din mainile,si parca uneori simt mirosul imbietor al preparetelor. te admir foarte mult pt ce faci….

Vizitator
Catalina
16 iunie, 2013

o incerc astazi!!!

Vizitator
lurita`
13 iunie, 2013

acum fac si eu chiar in acest moment nui tare>???

Vizitator
Buch
16 iulie, 2012

Arata foarte bine dulceata ta. Mie sincer mi se pare cam mare raportul de 1:1, mi-a iesit cam dulce si prea groasa dulceata, dar poate fi si din cauza ca am lasat-o prea mult la fiert.

Vizitator
lauralaurentiu
16 iulie, 2012

Se poate reduce raportul de zahar de la 0,75:1 si pana la 1:1, asa e insa cel mai sigura (nu va fermenta). Probabil ca ai lasat-o cam mult la fiert, deindata ce trece proba cu picatura trebuie oprit focul.