Dulceata de cirese

23 iunie, 2009 in categoria retete culinare, retete diverse

Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si a fructelor ei? In fiecare an ma straduiesc sa pun deoparte cate putin din aroma fiecarui fruct. Nu imi place sa fac dulceturi si gemuri din cantitati mari de fructe deodata, prefer sa fierb de mai multe ori cate putin – asa a fost si cu dulceata de cirese din care mi-au rezultat 2 borcane de 730 de ml:

dulceata de cirese

Ingrediente Dulceata de cirese:

  • 1 kg de cirese cantarite fara samburi
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie


Preparare Dulceata de cirese:

Desigur, samburii i-am scos cu noua achizitie – aparatul special de scos samburi din visine si cirese:

Preparare Dulceata de cirese 1

Ciresele cantarite fara samburi si zaharul le-am asezat intr-o oala cu fundul mai gros:

Preparare Dulceata de cirese 2

Am incercat in trecut retete care recomandau o cantitate mai mica de zahar (nu raportul de 1:1 pe care il recomand eu in aceasta reteta), insa dulceata preparata astfel va trebui sa fiarba mult mai mult pentru a se lega, fructele se vor terciui si se vor inchide la culoare, sau va trebui sa se adauge conservanti sau diversi aditivi. Aceasta este o reteta clasica, dar pana la urma cred ca e printre cele mai bune.

Am scuturat oala, fara a amesteca, pana cand zaharul si ciresele s-au omogenizat si le-am pus la fiert la foc mic. In curand, fructele care au ramas intregi, rotunde, gratie aparatului cu care au fost curatate de samburi, vor pluti in sirop:

Preparare Dulceata de cirese 3

Se lasa sa fiarba in continuare, stergand in permanenta marginea oalei cu un servet curat, umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.

In curand, va incepe sa se formeze spuma – e vorba despre impuritati continute de zahar, cu cat zaharul este mai pur, cu atat cantitatea de spuma e mai redusa. Spuma se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza. Se pare ca zaharul pe care l-am folosit eu a fost destul de impur:

Preparare Dulceata de cirese 4

Dupa ce se indeparteaza spuma de cateva ori si incepe sa nu se mai formeze, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Se fierbe dulceata in cotinuare; cand pare legata, se probeaza picurand de pe lingura, intr-un pahar cu apa rece cativa stropi, care trebuie sa isi pasteaze forma, ca niste boabe de roua, sa nu se imprastie. Iata dulceata gata:

Preparare Dulceata de cirese 5

Dulceata se pune fierbinte in borcane curate, uscate, se infileteaza capacele si se aseaza cateva minute cu capacul in jos, apoi se intorc si se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.

4.4 based on 36 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Elisa

    Dulceata asta seamana tare mult cu cea care o facea mama cand eram copil, imi placea tare mult. Am s-o incerc cand o sa am timp. Te pup.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Elisa, ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute, iti multumesc pentru vizita si te pup si eu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anne

    arata delicios! Mi-ar placea si mie sa reusesc sa fac

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://iasi365.com Iasi

    Nu stiu daca se mai merita efortul cand gasim atetea feluri in supoermarketuri

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Geanynaveonica

      parerea mea este k se merita…este mult mai naturala cea facuta acasa

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anonim

        si poti sa ai 100% incredere in ea :). Desigur, daca nu-ti pasa ce bagi in gura, poti cumpara orice.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • Georgica Ionica

      sigur ca da ,cu multe eeeeeuri in eeeeeeeeeeleeeeeeeeeeeee

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anonim

        :=)) De multe ori ma minunez citind etichetele produselor pe la magazine, un gem poate ajunge sa contina chestii nebanuite!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Calabron_m3

    mananca tu colorantii din supermarketuri…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • tibi

    sa nu radeti de mine…e prima incercare de a face dulceata…
    din ce am mai auzit de la alti..se mai lasa la macerat ciresele cu zaharul de pe seara?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carpediem_752002

    foarte buna reteta…….dar am o intrebare te rog frumos……..am facut si eu dulceata si cred ca am lasat-o la fiert mult ca s-a intarit………cum o pot drege?pls.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Uf, nu prea stiu :)… sa o dai intr-un clocot scurt cu ceva sirop de fructe nu prea concentrat (in zahar), poate ar fi o idee. Iti tin pumnii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Felix_oglavie

        super,super!m-am pus pe treaba sa-i fac sotiei o dulcegarie.multumsc pentru reteta si am sa revin cand este gata “capodopera”

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          felix, mult succes, cred ca sotia ta va fi incantata :)!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Felix_oglavie

            sarut mainile! am terminat in sfarsit dupa cateva ore.a durat atat de mult pentru ca am facut-o in doua transe.cate 2 si 1/2 borcane de 800g.prima ,am lasat-o mai mult si este mai inchegata ,iar a doua cu mai mult sirop pentru o eventuala tura de clatite delicioase.multumesc inca o data.o seara buna!

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Anonim

            Minunat! Cred ca sotia a fost in culmea incantarii si nu va uita usor asemenea surpriza :). Superb cu clatite :). Sa va fie de bine, dragilor :).

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ramo

    Buna Laura spune-mi te rog de unde ai cumparat aparatul de scos samburi???Si este doar ptr cirese????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cirese si visine :). Poftiti va rog linkul:
      http://pentrugatit.ro/index.php?productID=724&discuss=yes

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anto

        Nu va suparati: inca o intrebare: scoaterea samburilor se face “la gramada”, adica nu trebuie “montata” fiecare cireasa in dispozitiv (ca la aparatul “clasic” de scos samburi, stil “clestisor”) ? [Merge si pentru masline ?]

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Dispozitivul asta are locasul in care se pun fructele cu o panta inclinata
          spre punctul in care actioneaza pistonul, asa incat ciresele se rostogolesc
          in mod natural spre locul cu pricina. Pui cate un pumn de cirese in
          dispozitiv si apesi pe masura ce aluneca la locul lor. Cu maslinele cred ca
          e putin mai complicat, nefiind rotunde, probabil ca astea trebuie puse cate
          una in locas.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Elena Teodoru

            eu am pus cate una din cauza ca erau prea mari si tarisoare,altfel nu iesea samburele dintr-o data!Oricum verificam fiecare cireasa in parte ca sa nu ramana samburele si sa am surprize la final.L-am folosit si la visine si a fost cu totul altfel.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Anonim

            Ce frumoasa culoare ti-a iesit, Elena, cu cirese albe e cu totul altfel :), bravo!

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ramo

        Multumesc mult am gasit.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Ma bucur ;)

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Wwwizapaduraru

    se merita efortu pt ca cei in magazin nui nimic natural

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Din pacate, cam asa-i :(

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena Teodoru

    tocmai ce am pus-o pe foc respect toti pasii descrisi de tine tinand cont si de un detaliu pe care nu-l stiam,acela de a sterge cu un prosop umed marginea oalei.Probabil asta era motivul pentru care orice dulceata se inchidea la culoare si chiar si faptul ca faceam o cantitate mai mare deodata.Revin cu comenturi dupa ce e gata!Te pup.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Aurel Vlaicu

      cate ore trebuie sa stea la fiert>?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Anonim

        pana se leaga ca pentru sirop (picaturile pe o farfurioara sa nu se imprastie, sa ramana ca niste broboane de roua)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Abia astept…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena Teodoru

    iata si opera mea!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Excelent! Sa va fie de bine, sunt sigura ca e minunata!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Elena Teodoru

        multumesc mult Laura, aiesit bine legata doar ca s-a inchis putin la culoare cu toate ca am urmat pasii!Oare pentru ca am fiert-o la foc mic?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Nu cred… in plus mie borcanele imi par cu o culoare foarte frumoasa. :) Cred ca s-a inchis doar atat cat trebuie, Elena, arata grozav! :)

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Elena Teodoru

            multumesc mult Laura,m-am mai linistit!:)pupici:)

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria_mirt

    de ce se intorc borcanele cu capacul in jos?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Se formeaza un efect de vacuum si vor fi inchise ermetic.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioanabogdan2004

    este prima   data cand fac dulceata si este foarte buna ……. ms pentru reteta !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Excelent, ma bucur foarte mult, sa va fie de bine si sa fie doar prima dintr-un lung sir de reusite!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003541661983 Sergiu Chetrusca

    daca eu un copil de 13 ani a putut sa faca dulceata prima data atunci si voi veti putea

    mersi mult pentru reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) Sergiu, sincere felicitari pentru reusita! Ma bucur mult ca a iesit pe gustul tau si da, dulceata e chiar la indemana unui copil, insa ca sa se pastreze bine, trebuie sa fii foarte atent cu sterilizarea borcanelor si pasteurizarea. Daca ai respectat toti pasii, poti sa fii linistit, dulceata va fi la fel de buna si la iarna. Felicitari inca o data.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antaldorin

    pare ok ….acu ma pun pe preparat….sa vedem ce iese…thks

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.squidoo.com/this-is-bucharest Buch

    Arata foarte bine dulceata ta. Mie sincer mi se pare cam mare raportul de 1:1, mi-a iesit cam dulce si prea groasa dulceata, dar poate fi si din cauza ca am lasat-o prea mult la fiert.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Se poate reduce raportul de zahar de la 0,75:1 si pana la 1:1, asa e insa cel mai sigura (nu va fermenta). Probabil ca ai lasat-o cam mult la fiert, deindata ce trece proba cu picatura trebuie oprit focul.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • lurita`

    acum fac si eu chiar in acest moment nui tare>???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Catalina

    o incerc astazi!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina A

    buna
    a fost primul an in care am facut si eu dulceata de cirese,de fapt a fost prima mea dulceata de orice fel. am ales sa fac dupa reteta ta pentru ca explica foarte bine pasii si am incredere in retetele tale . a iesit foarte buna ,deci in mare parte meritul iti apartine. iti urmaresc de foarte mult timp blogul ,dar este primul meu comentariu.uneori petrec minute bune rasfoind printre retete ,imi place sa vad ce iese din mainile,si parca uneori simt mirosul imbietor al preparetelor. te admir foarte mult pt ce faci….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ANDREEA

    acum o am pe foc. Sper sa-mi iasa, e prima data cand fac .)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)