Dulceata de visine

Autor:

In mintea mea, cand spun „clatite” asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista o alaturare mai fericita. Asa ca imediat dupa ce am preparat dulceata, am facut si niste clatite, pe care le-am umplut cu crema de vanilie si le-am servit cu dulceata de visine din belsug, pe deasupra:

clatite cu dulceata de visine

Ingrediente:

dulceata de visine 1

  • visine curatate de samburi
  • zahar – se cantaresc visinele curatate si se adauga zahar in aceeasi cantitate
  • lamaie sau sare de lamaie (pentru a impiedica zaharisirea dulcetii)

Deci, se curata visinele de samburi, se cantaresc, se pregateste zahar in aceeasi cantitate – eu am avut 4,5 kile de visine curatate si am folosit tot atata zahar.

dulceata de visine 2

Visinele si zaharul se pun intr-un oala incapatoare, se scutura oala ca sa se aseze zaharul (nu se amesteca) si se da dulceata la foc mic:

dulceata de visine 3

In scurt timp, visinele vor pluti in sirop:

dulceata de visine 5

Se fierbe dulceata in continuare, se spumeaza de cateva ori (spuma se formeaza din impuritatile continute de zahar) si se sterge marginea oalei cu un servet umed, pentru a preintampina caramelizarea siropului. Dupa ce nu se mai formeaza spuma se adauga feliile de la 3 lamai netratate (sau zeama de la 2 lamaie, sau 1 lingurita rasa de sare de lamaie / kg de fructe):

dulceata de visine 6

Dulceata este gata in momentul in care, picurand pe o farfurie sirop, acesta nu se imprastie, ci are aspectul unor boabe de roua ferme:

dulceata de visine 7

Se pune dulceata fierbinte in borcanele curate, uscate si sterilizate, se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se rastoarna, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de ora. Dupa aceea se intorc in pozitia normala iar cand s-au racit se depoziteaza la locul lor.

borcane dulceata de visine

Print Friendly

Poate îți place și:

  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • magiun de prune 1Magiun de prune Magiun de prune fara zahar si fara conservanti Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui […]
  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

28 Comentarii la "Dulceata de visine"


Vizitator
Elena
14 octombrie, 2015

Buna Laura,

in primul rand iti multumesc ca ma inspiri de la atata departare. Sunt o argeseanca stabilita de putin peste 1 an in Canada si deja mi-e dor de mancarea buna de acasa. Am primit zilele trecute 4 kg de visine si le-am lasat de vreo 5 zile cu 2 kg de zahar la temp camerei cu gandul ca fac un lichior de visine. Numai ca astazi vazand cat e de scump 1 l de alcool 94%, m-am razgandit. As putea sa fac dulceata din stadiul acesta? Ce ma sfatuiesti? Iti multumesc tare mult, Elena.

Vizitator
Nicolescu Aurica
24 iunie, 2015

Superba reteta! Multumesc foarte mult!

Vizitator
oana
16 iunie, 2015

Foarte buna aceasta reteta ca de altfel toate retetele de de pe acest blog!De curand am incercat si ambele retete de dulceata de capsuni care au iesit dementiale!! Te felicit sincer pentru tot ceea ce faci! Absolut orice reteta am incercat de pe blogul-ul tau si nu au fost putine ,au iesit exceptionale!

Vizitator
madalina
19 iunie, 2013

Buna Laura! Azi ma pregatesc de prima mea dulceata,una din cirese salbatice si am ceva emotii!! Imi este de maaare folos reteta ta,insa vreau sa te intreb daca intorsul borcanelor cu susul in jos este suficient pentru conservarea indelungata si fara probleme.
Bunica sotului si mama soacra,tot ma indeamna sa dunstulesc borcanele,insa eu parca as adopta metoda asta a ta. Ce zici!? Poate patentez o noua metoda,in casa soacrei!!! Tineti-mi pumnii stransi si Doame Iisuse ajuta-ne!
Spor la conserve,sezonul asta!

Vizitator
lauralaurentiu
19 iunie, 2013

Madalina draga, sincera sa fiu, nici eu nu m-am decis asupra acestei dileme: sa se pasteurizeze, sa nu se pasteurizeze dulceata? :) Daca raportul zahar/fructe e de 1/1, e suficient sa rastorni borcanele capacite cu susul in jos. Daca pui mai putin zahar, as recomanda sa le sterilizezi, totusi. Foarte important este sa fie borcanele si capacele sterilizate inainte de a le umple cu dulceata. Pentru sterilizare poti sa pui borcanele fierbinti intr-un cuib cu multe straturi textile (paturi etc.) sau poti sa le pui in cuptorul preincins la foc mic (maximum 150 grade) iar in momentul in care pui bocanele fierbinti reduci focul la 100 de grade si dupa o ora il stingi, lansadu-le sa se raceasca lent in cuptor.

2013/6/19 Disqus

Vizitator
madalina
19 iunie, 2013

Woow,multumesc pentru raspunsul tau rapid!

Da,am de gand sa la bag in cuptor,apoi sa pun dulceata si apoi sa le-ntorc. Ma gandeam ca o a patra operatie sa fie sterilizarea in paturi, dunstulitul. Uff….m-apuc,Doamne ajuta!

Vizitator
adiangrig
19 iunie, 2013

La 00.30 am terminat-o de pus in borcane, dupa ce am scos la samburi de mi-au sarit capacele, bucataria arata ca si cum ar fi avut loc un macel, cald era, somn imi era, dar am satisfactia ca a iesit ceva super super bun.Multumesc pt retetele minunate.

Vizitator
Lia
28 iunie, 2013

@adiangrig, nici eu nu stiam ca acum se gasesc aparate electrice de scos samburii la cirese/visine, etc.
am salvat si eu linkul acesta de pe un alt site culinar, nu vreau sa fac reclama dar il arat de model, cica se pune cate o mana de cirese pe sus si lucreaza singur;
eu am unul manual si am ametit curatand, de aceea fac cate 1 kg ca ma plictisesc :)

Vizitator
Lia
28 iunie, 2013
Vizitator
lauralaurentiu
19 iunie, 2013

Adina, intr-adevar e migaloasa :)). Eu am un aparat de scos samburii din cirese si visine, nu e de cine stie ce calitate dar cum il folosesc de doua ori pe an inca rezista. E foarte gustoasa si merita sa o faci acasa, fara indoiala. :)