Gulas la ceaun

30 septembrie, 2009

Autor: Laura Laurentiu

Ziua de ieri a fost superba – un soare bland, de toamna, aurea cu gingasie, un miros bogat de plante ajunse la maturitate, un vanticel ce adia, aducand cu el funigei… nu-ti prea venea sa intri in casa!Sotul meu mi-a comunicat, barbateste, hotararea lui: ” Vreau sa facem gulas in curte, la ceaun!” „Facem, i-am raspuns, dar stai sa vad daca avem tot ce ne trebuie.” „Din orice, mi-a raspuns barbatul din casa, n-o sa ma impiedic in detalii, dar vreau neaparat sa stam afara si sa gatim!”. Asadar, zis si facut! Eu am purces la intoarcerea congelatorului cu susul in jos (era chestie urgenta, nu mai se punea problema de mers la cumparaturi) iar dumnealui la spart de lemne si pregatit ceaunul. Singura bucata de carne eligibila a fost… un ciolan crud, mare si carnos. Hm, mi-am spus, gulas cu ciolan?! Ei, pana la urma de ce nu? Iata, deci, cum ne-am distrat:
gulas
Ingrediente:
  • am folosit un ciolan de porc de aproximativ 2,5 kg – eu, pentru gulas, prefer carnea de vita, sau in amestec, dar a fost chiar foarte bun, pana la urma
  • 8 cepe medii (1,5 kg.)
  • 1 lingura cu varf de boia de ardei dulce, de buna calitate
  • 2 linguri de pasta de ardei rosu
  • 1 litru de bulion de rosii (al meu a fost de casa, daca se foloseste pasta de rosii se reduce cantitatea)
  • 2 kg de cartofi, curatati si taiati in cuburi
  • 3 morcovi si 3 patrunjei-radacina – optional, zarzavatul nu e obligatoriu, dar decat sa se foloseasca vegeta sunt de preferat legumele
  • sare, piper
  • o lingura rasa de chimen zdrobit
  • 3 foi de dafin
  • patrunjel verde tocat pentru presarat, in final
  • pentru galuste: 1 ou, gris si faina in cantitati egale, pana la obtinerea unui aluat potrivit

Preparare:

Pentru inceput, am decongelat rapid ciolanul, i-am indepartat soricul si l-am degresat, taind slaninuta in fasii. Mi-am ales cepele:

gulas ceapa

Zarzavatul l-am curatat si l-am tocat foarte marunt (la robot):

gulas zarzavat

La fel si cepele:

gulas ceapa tocata

Pana la construirea marelui cuptor de curte, care va contine gratar, cuptor de paine si loc pentru ceaun – un proiect drag sufletului barbatului meu, omul meu cu mult spirit practic se descurca cum poate, a improvizat o vatra din boltari de beton pentru a preintampina raspandirea nedorita a focului (atentie mare!), a fixat trepiedul pentru ceaun facut de socrul meu si a aprins un foc zdravan:gulas 006

Agatam ceaunul la locul lui si purcedem! Pentru inceput, topesc slaninuta pe care am dat-o jos de pe ciolan (in mod obisnuit as fi folosit ulei, dar avand aceasta slaninuta nu a mai fost cazul):gulas 1

Cand s-au rumenit jumerele, le-am scos din ceaun si in grasimea rezultata am pus ceapa tocata la calit. Ce sa vezi, pana am amestecat de doua ori in ceapa, frumoasele jumari aurii pe care am vrut sa le pozez disparusera! (Ajutorul de bucatar, omul care avusese aceasta splendida initiativa a gatitului in aer liber, se ocupase de ele!)

gulas 2

Cand ceapa devine sticloasa se adauga boiaua de ardei:

gulas 3

Se amesteca rapid si imediat se stinge cu apa fierbinte – boiaua nu se lasa sa se caramelizeze pentru ca isi schimba gustul. Se pune carnea, foaia de dafin, chimionul zdrobit, sare si piper:gulas 4

Cand ciolanul a fiert, l-am scos din ceaun si l-am dezosat:

gulas ciolan

Am adaugat in ceaun cartofii, carnea taiata in bucati potrivite si pasta de ardei:

gulas 5

Cand cartofii au fiert, am pus si bulionul si am gustat zeama, potrivind gustul de sare si piper.Am batut oul cu putina sare si am adaugat, pe rand, cate o lingura de gris, apoi una de faina, pana cand am obtinut un aluat consistent:gulas aluat de galuste

Cu o lingurita, am pus bucatele mici de aluat in gulas:

gulas 6

Am mai fiert 7-8 minute si gata – gulasul nostru isi raspandise aroma prin tot cartierul iar papilele noastre nu mai puteau de nerabdare. Am luat, deci, ceaunul de pe foc si am presarat verdeata tocata.L-am mancat incet (era si fierbinte, dar cine mai putea astepta?), savurand deplin fiecare inghititura:

gulas 7

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

34 Comentarii la "Gulas la ceaun"


Vizitator
Raluca
15 martie, 2012

Buna  Laura
 
Eu am o intrebare „logistica” legata de ceaun. Spune-mi, te rog,  de unde l-ai achizionat, din ce material este si ce capacitate are.
Trebuie sa cumpar unul pentru ziua tatalui meu si chiar nu stiu de unde sa incep. M-am uitat un pic prin magazinele mari, dar nu aveau decat „unelte” de gratar.
Multumesc
Raluca

Vizitator
lauralaurentiu
15 martie, 2012

Raluca draga, ceaunul e din fonta, are poate vreo 12-15 litri, e cumparat de la un targ din Serbia (avantajul de a fi atat de aproape de ei, inca au targuri traditionale in fiecare luna la care meseriasii locali – multi si foarte priceputi – isi expun produsele). Sper sa gasesti ceva care sa te satisfaca si pe la noi.

2012/3/15 Disqus

Vizitator
Oliver_draistaru
26 iunie, 2012

buna..in legatura cu achizitionarea unui CEAUN asemanator ..eu mi-am luat unul de 8 litri cu 100 lei (negociat) din Cheile Bicazului – mentionez ca e confectionat din fonta si e cu tot cu Trepied – , in conditiile in care trepiedul il poti achizitiona si de la Praktiker la 70 lei… separat, iar un asa zis ceaun ptr „gulas” la ei e confectionat din inox….si e tot cam 70 lei…raman la Varinata FONTA…

Vizitator
anonim
13 ianuarie, 2012

asta e gulas romanesc.fara suparare.se pot pune mult mai multe in gulas.in fine……

Vizitator
Victoria Balint
8 decembrie, 2011

Draga Laura iti multumesc pt tot ce postezi -sint FAN LAURA LAURENTIU–si MUZICAta o ascult cu mare placere si retetele tale sint FAINE si acum o intrebare –DE unde se cumpara BOIA DE CALITATE?–IUTE SI DULCE,

Vizitator
Constantinercuta
12 noiembrie, 2011

va multumesc foarte mult pentru reteta de gulas . a fost foarte bun.

Vizitator
Anonymous
14 noiembrie, 2011

Constatin, ma bucur mult ca a iesit pe placul vostru, sa va fie de bine! Te mai astept!

Vizitator
Nelu Tatar
29 septembrie, 2011

As vrea sa o intreb pe doamna a fiert carofi separat ca de obicei asa se face si se pun cind sint gata fierti si gulasul aproape de final eu asa il fac,si nu sint deacord cu chimenul in partea noastra nu se pune nu stiu de unde e dinARAD nu se pune.O ZI BUNA IN CONTINUARE SI ASTEPT SA VA MAI DAU NISTE SFATURI DIN PARTEA NOASTRA.

Vizitator
Vivi
19 iulie, 2014

ca si sarmalele si gulasul se prepara dupa gustul fiecarei zone. In Austria peste tot manancu gulas cu chimen si e super, asa ca…