Legume la gratar

Autor:

Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si colorate ale gradinii, perpelite rapid si stropite cu un sos (un dressing bun). Un fel de salata calda de legume la gratar, care azi pot contine anumite tipuri de legume, maine altele, in functie de sezon si de pofta inimii.
Nu am voie sa uit, insa, si de restul familionului, si-apoi intr-o cuină bănățeană, unde s-a impamantenit convingerea ca ‘a mai bună din toace vergeţurile-i carnea si din toace păsările a faină-i porcu’, parca legumele astea par cam ratacite. Totusi, chiar si carnivorii meu sunt de acord ca legumele la gratar sunt una dintre cele mai savuroase garnituri, alaturi de ceva carnoase, si ca sunt de acceptat chiar daca-s simple, doar stropite cu un sos (dressing) si cu un strop de branza de capra – uite o cina foarte gustoasa si usoara. Afar’ de asta, i-am promis surorii mele ca o sa grataresc niste legume, asa ca iata ce-a iesit:
legume la gratar

Timp de pregatire: Timp de gatire: Timp total: Grad de dificultate: scazut

Numar portii: 2 , adaptabilIngrediente:

  • legume dupa plac, eu am folosit: dovlecei, rosii, ceapa, vinete si ardei capia copti
  • ulei de masline
  • sare

sos:

  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de busuioc
  • 1 catel de usturoi
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • zeama de la 1/2 de lamaie (optional)
  • sare, piper

Preparare:

Se aleg legume proaspete, tinere, sanatoase si tari. Se spala bine. Dovleceii se feliaza si se presara cu sare (la fel si vinetele), pentru a elimina o parte din lichidul continut:

legume la gratar 1legume la gratar 2
Dupa aproximativ 10-15 minute, se zvanta dovleceii si vinetele cu hartie de bucatarie, apoi se se ung, cu ajutorul unei pensule moi, cu ulei de masline, pe partea pe care se vor aseza pe gratar:legume la gratar 3
Se aseaza pe gratarul bine incins (dupa cum se vede, merge foarte bine si pe un gratar pentru aragaz):
legume la gratar 4
Se ung  din nou cu putin ulei de masline, pe partea vizibila:
legume la gratar 5
Dupa 2-3 minute, se intorc pe partea cealalta si se lasa pe gratar inca 2 minute, sau pana cand dintii unei furculite intra cu usurinta in carnea dovleceilor:legume la gratar 6
Pe masura ce se fac, se pastreaza la cald (eu am pus legumele intr-o farfurie asezata deasupra unui vas cu apa fierbinte):
legume la gratar 7
Identic am procedat cu vinetele:
legume la gratar 12
Rosiile le-am taiat in jumatati si le-am sarat pe partea taiata:
legume la gratar 8
Le-am stropit cu ulei de masline extravirgin si le-am asezat pe gratar, mai intai cu fata taiata in jos:
legume la gratar 9
Dupa 3-4 minute le-am pensulat cu ulei de masline si pe partea bombata, apoi le-am intors:
legume la gratar 10
Cu ceapa, taiata in rondele groase de 1 cm., am procedat asemanator ca si cu rosiile:
legume la gratar 11
Ardeii i-am copt inainte de a-i frige pe gratar, si i-am decojit:
legume la gratar 13
Am taiat ardeii taiat in jumatati, i-am sarat usor si i-am uns cu pensula cu un strat fin de ulei de masline extravirgin, apoi i-am asezat pe gratarul incins, frigandu-i pe ambele parti foarte putin, doar cat sa se formeze urmele caracteristice de gratar:
legume la gratar 14
Pentru sos, pur si simplu am dat la blender toate ingredientele, subtiind cu zeama de lamaie; in cazul in care cineva nu agreaza gustul acru, poate subtia sosul cu apa, pana la atingerea consistentei dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina dupa gustul si placerea fiecaruia: tarhon, marar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.Se servesc fierbinti si sunt intotdeauna apreciate la superlativ de toti mesenii:

legume la gratar

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • RatatouilleRatatouille Ratatouille, un preparat de sezon, usor de facut si gustos Am vazut reteta de ratatouille cu branza […]
  • mancare+de+post+de+ardei+coptiMancare de ardei copti, de post Prima si prima data, am mancat o mancare de ardei copti la manastirea Sucevita. Vizitam nordul Moldovei in […]
  • mancare de mazare cu morcovi 1Mancare de mazare cu morcovi Mancarica de mazare cu morcovi... mmm! Categoric, imi place foarte mult, probabil pentru ca imi place […]
  • bame cu cartofi-1Bame cu cartofi Pentru cei care doresc sa mai diversifice alimentatia in perioada postului dar si pentru toti cei care […]
  • Zacusca de vineteZacusca de vinete Cred ca cel mai indragit "ceva bun" de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Fiica mea este […]
  • conopida cu vinete si mazare-1Conopida cu vinete si mazare, vegan Conopida cu vinete si mazare, un fel de mancare vegan in stil indian Ador aromele indiene, mancarurile lor […]
  • mancare de linte cu carnaciori retetaMancare de linte cu sau fara carnaciori Lintea e o leguma buna si aducatoare de noroc, altfel nu ar exista superstitii cum ca-i bine sa se manance […]
  • crumpi cu galuste, reteta de crumpi cu galuste, grenadier marschCrumpi cu găluște O alta mancare din seria "cu asta am crescut eu mare", numai ca de data asta copilul nu sunt eu ci... mama, […]

Comentarii

  1. Dana J. a zis

    Bash asa fac si io cu legumele. Doar sosul il fac altfel. Asa cremos. Incearca si tu, poate iti place. Pun ce ierburi imi cresc prin gradina. Oregano, cimbru(am din ala cu miros de lamaie) chives(nu stiu cum le zice) patrunjel, marar… Pisez un catel de usturoi bine de tot cu sare grunjoasa, si pun la blender otzara maioneza, iaurt si ierburile. Mai pun si lamaie de vreau mai acrisor. Dar de obicei iaurtul rezolva chestia. Acum trebuie sa incerc si sosul tau ca suna bine de tot.
    Of ce foame mi-i acuma.

  2. Laura Frunza a zis

    Arata absolut delicios, si eu ador legumele gratarite, in special ceapa si ciupercile. Mi-a atras atentia unealta de pensulat, este nemaipomenita. De unde ai cumparat-o ca tare mi-as dori si eu asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *