Legume la gratar

Autor:

Intr-o cuină bănățeană, unde s-a impamantenit convingerea ca ‘a mai bună din toace vergeţurile-i carnea si din toace păsările a faină-i porcu’, parca legumele astea par cam ratacite. Totusi, mi se par una dintre cele mai savuroase garnituri, alaturi de ceva carnoase, dar in acelasi timp pot constitui, simple, doar stropite cu un sos (dresing) o cina foarte gustoasa si usoara. Afar’ de asta, i-am promis sorei mele ca o sa grataresc niste legume, asa ca iata ce-a iesit:legume la gratar

Timp de pregatire: Timp de gatire: Timp total: Grad de dificultate: scazut

Numar portii: 2 , adaptabilIngrediente:

  • legume dupa plac, eu am folosit: dovlecei, rosii, ceapa, vinete si ardei capia coptiulei de masline
  • sare

sos:

  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de busuioc
  • 1 catel de usturo
  • i4-5 linguri de ulei de masline
  • zeama de la 1/2 de lamaie (optional)
  • sare, piper

Preparare:

Se aleg legume proaspete, tinere, sanatoase si tari. Se spala bine. Dovleceii se feliaza si se presara cu sare (la fel si vinetele), pentru a elimina o parte din lichidul continut:

legume la gratar 1legume la gratar 2
Dupa aproximativ 10-15 minute, se zvanta dovleceii si vinetele cu hartie de bucatarie, apoi se pensuleaza cu ulei de masline pe partea pe care se vor aseza pe gratar:legume la gratar 3
Se aseaza pe gratarul bine incins:
legume la gratar 4
Se ung  din nou cu putin ulei de masline, pe partea vizibila:
legume la gratar 5
Dupa 2-3 minute, se intorc pe partea cealalta si se lasa pe gratar inca 2 minute, sau pana cand dintii unei furculite intra cu usurinta in carnea dovleceilor:legume la gratar 6
Pe masura ce se fac, se pastreaza la cald (eu am pus legumele intr-o farfurie asezata deasupra unui vas cu apa fierbinte):
legume la gratar 7
Identic am procedat cu vinetele:
legume la gratar 12
Rosiile le-am taiat in jumatati si le-am sarat pe partea taiata:
legume la gratar 8
Le-am stropit cu ulei de masline extravirgin si le-am asezat pe gratar, mai intai cu fata taiata in jos:
legume la gratar 9
Dupa 3-4 minute le-am pensulat cu ulei de masline si pe partea bombata, apoi le-am intors:
legume la gratar 10
Cu ceapa, taiata in rondele groase de 1 cm., am procedat asemanator ca si cu rosiile:
legume la gratar 11
Ardeii i-am copt inainte de a-i frige pe gratar, si i-am decojit:
legume la gratar 13
Am taiat ardeii taiat in jumatati, i-am sarat usor si i-am pensulat cu ulei de masline extravirgin, apoi i-am asezat pe gratarul incins, frigandu-i pe ambele parti doar cat sa se formeze urmele caracteristice de gratar:legume la gratar 14
Pentru sos, pur si simplu am dat la blender toate ingredientele, subtiind cu zeama de lamaie; in cazul in care cineva nu agreaza gustul acru, poate subtia sosul cu apa, pana la atingerea consistentei dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina dupa gustul si placerea fiecaruia: tarhon, marar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.Se servesc fierbinti si sunt intotdeauna apreciate la superlativ de toti mesenii:

legume la gratar

Print Friendly

Lasa un comentariu

17 Comentarii la "Legume la gratar"


Vizitator
6 aprilie, 2015

very appealing and appetizing. Thanks

Vizitator
6 aprilie, 2015

Dar la sfarsit nu taiati toate legumele in cuburi, sau felii, peste care se pune sosul ?

Vizitator
6 aprilie, 2015

nu am nimic de comentat tot cam asa le fac si eu doar ca mai adaog si niste ciuperci au un gust incredibil

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicioase

Vizitator
6 aprilie, 2015

voi incerca si eu astazi si va voi tine la curent cum a iesit