Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda

Autor: Laura Laurentiu

Reteta de aluat foietaj rapid, cu reusita sigura

Daca ar trebui sa numesc acel „ceva bun” caruia imi este cel mai greu sa ii rezist, care face sa imi vibreze papilele de fiecare data, categoric ar fi foietajul, in mod clar una din pasiunile mele culinare cele mai arzatoare.

Cred ca oricine agreeaza, macar uneori, o placinta din aluat fin-crocant, care se desface in foite, contrastand placut cu umpluturi bogate. Datorita preferintei mele speciale pentru foietaje, am cautat mereu si mereu tehnici de a-l face mai accesibil – fara atatia timpi de asteptare, fara atatea impachetari succesive.

Asadar, dupa indelungi experimente din care unele nu cu cele mai fericite rezultate, azi sunt in masura sa va propun o reteta de  aluat foietaj ce se va desface in mii de foite (aici am exagerat, are exact 81 de straturi :P ), minunat de fin, ce se topeste efectiv in gura, pe care il puteti face atat cu umplutura dulce, cat si sarata, si care nu implica nici pe jumatate efortul pe care il necesita un aluat foietaj clasic.

reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2

Ingrediente Aluat Foietaj – Placinta Cu Branza Si Urda:

Aluat:

  • 2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 125 ml iaurt gras
  • 175 grame de unt cu 80% grasime
  • 30 de grame de faina

umplutura:

    500 de grame de branza sarata

  • 500 de grame de urda dulce
  • 1 legatura de marar fin tocat
  • 5 oua
  • sare si piper dupa gust

in plus:

  • ulei pentru uns planul de lucru
  • galbenus pentru finisat placinta (optional)

Preparare Aluat Foietaj – Placinta Cu Branza Si Urda:

1. Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
2. Untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia – faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

3. Se ia una din cele doua parti in care s-a impartit aluatul si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 1

4. O jumatate din cantitatea de unt amestecat cu faina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 2

5. Se pliaza catre mijloc, pornind dinspre colturi:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 3

6. De fiecare data se acopera mijlocul cu partea opusa celei pliate anterior:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 4

7. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 5

8. Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider (evident, din ingredientele de mai sus vor rezulta doar doua „pachetele”, in imaginea ce urmeaza sunt vizibile 4 pentru ca eu am facut cantitate dubla de aluat, jumatate folosindu-l pentru o prajitura cu spuma de capsuni):

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 6

9. Dupa 15 minute se aseaza cate un pachet pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei pe suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice:

Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul „pachetului”, apoi rotiti sucitorul, presand usor.

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 7

10. Se pliaza identic ca prima data; se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

11. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm).

12. Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 8

13. Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura, obtinuta amestecand cele doua tipuri de branzeturi cu ouale, mararul tocat, sare si piper dupa gust:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 9

14. Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat suprafata cu galbenus de ou batut cu 1-2 linguri de apa rece:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 10

15. Am dat placinta in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 – 50 de minute).

reteta foietaj rapid - placinta cu branza -1Se lasa placinta sa se raceasca apoi se portioneaza si se degusta cu maximum de incantare. O recomand din stadiul de calduta, rece fiind la fel de buna.

Aluatul se poate congela: se aseaza aluatul crud pe o coala de hartie de copt si se ruleaza impreuna cu aceasta. Se infoliaza strans cu folie alimentara (sau se pune intr-o punga de plastic care se inchide bine) si se da la congelator, unde eu l-am pastrat pana la 2 luni. Cand doriti sa il folositi, se scoate aluatul din congelator si se decongeleaza lent in frigider (peste noapte).

Update 28 martie 2015

Interesant sa revin la o reteta publicata in urma cu aproape sase ani. Ca blogger, astfel de retrospectii imi ofera o perspectiva clara (si foarte amuzanta, dar e un amuzament amestecat cu un acut sentiment de jena) a felului in care editam un articol si mai ales a felului in care faceam fotografii.

Nah, nu va ascund ca am editat articolul :P. Reteta e la fel de buna si consider ca cititorii mei merita o varianta mai explicita a acesteia. Dar fotografiile, sfinte sisoe, fotografiile! Fotografiile dateaza din iunie 2009, cand atata stiam eu despre incadrare, focalizare si mai ales, nu eram in stare de mai mult decat acel watermark teribil.

Evident, atata puteam eu pe atunci, cu tehnica din dotare (aveam un mic aparat de fotografiat de buzunar) si mai ales cu nivelul priceperii la care ma situam. Cu toate ca sunt departe de a fi multumita de fotografiile mele de acum, cu toate obiectivitatea, dar e cale cer pamant intre ce-am fost si ce-am ajuns. Dovada ca daca vrei sa te perfectionezi si sa cresti, se poate.

Asadar, azi, intr-o sambata mohorata in care am fost foarte matinala (de la 6 pan’ la 12 am copt 6 cuptoare de paine!), mi-am zis sa-mi fac pofta si cu niste placinte faine. N-am mancat foietaj demultisor, asa ca sper ca n-am gresit prea tare. Am folosit aceasta reteta de aluat si pentru umplutura, 300 de grame de visine congelate, amestecate cu 3 linguri cu varf de amidon de porumb si 5 linguri de zahar. Am taiat aluatul in patrate, am pus umplutura (asa cum era, congelata), am uns marginile aluatului cu apa si am pliat fiecare patrat in doua. Iata ce-a iesit:

placinte din foietaj rapid, cu visinePofta buna!

 

Print Friendly

Lasa un comentariu

79 Comentarii la "Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda"


Vizitator
Pantiru Daniela
6 aprilie, 2015

foarte bine arata,super gustoasa numai cand te uiti la ea,o mananci cu ochii.

Vizitator
Denisa Alexandrescu
6 aprilie, 2015

Buna Laura, vreau sa iti spun ca sunt un fan al tau, mai ales al patiseriei tale sarate. Am incercat deja o gramada de retete si mi-a placut care mai de care mai mult. Ieri seara am facut burekul cu varza si a iesit senzational!!!! Este si extrem de usor, mai ales vara, cu o salata, ai un pranz gustos si cu relativ putine calorii. Dificultatea mea, eu locuind in germania este insa, sa gasesc felurile de branza romanesti folosite de tine, sau untura de porc. Ai vreo idee pt mine cum sa le substituiesc (ex: urda)? De asemenea: ce intelegi tu prin drojdie granulata? Drojdia la pliculet, uscata? Cu mult drag, Denisa

Vizitator
Maria Lutia
6 aprilie, 2015

Arata grozav……miamiiiiiii

Vizitator
Maria Vasile
6 aprilie, 2015

multumesc frumos laura stiam reteta de la mama mea dar am zis dak o fac sa ma informez la specialist..numai bn si multa sanatate…tot ce poti sa faci sa ne ajuti e minunat…

Vizitator
Cataa Catalina
6 aprilie, 2015

mmmmmmmmmm bun