Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda

3 iunie, 2009 in categoria patiserie

Reteta de aluat foietaj rapid, cu reusita sigura

Daca ar trebui sa numesc acel “ceva bun” caruia imi este cel mai greu sa ii rezist, care face sa imi vibreze papilele de fiecare data, categoric ar fi foietajul, in mod clar una din pasiunile mele culinare cele mai arzatoare.

Cred ca oricine agreeaza, macar uneori, o placinta din aluat fin-crocant, care se desface in foite, contrastand placut cu umpluturi bogate. Datorita preferintei mele speciale pentru foietaje, am cautat mereu si mereu tehnici de a-l face mai accesibil – fara atatia timpi de asteptare, fara atatea impachetari succesive.

Asadar, dupa indelungi experimente din care unele nu cu cele mai fericite rezultate, azi sunt in masura sa va propun o reteta de  aluat foietaj ce se va desface in mii de foite (aici am exagerat, are exact 81 de straturi :P ), minunat de fin, ce se topeste efectiv in gura, pe care il puteti face atat cu umplutura dulce, cat si sarata, si care nu implica nici pe jumatate efortul pe care il necesita un aluat foietaj clasic.

reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2

Ingrediente Aluat Foietaj – Placinta Cu Branza Si Urda:

Aluat:

  • 2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala carbogazoasa
  • 125 ml iaurt gras
  • 175 grame de unt cu 80% grasime
  • 30 de grame de faina

umplutura:

    500 de grame de branza sarata

  • 500 de grame de urda dulce
  • 1 legatura de marar fin tocat
  • 5 oua
  • sare si piper dupa gust

in plus:

  • ulei pentru uns planul de lucru
  • galbenus pentru finisat placinta (optional)

Preparare Aluat Foietaj – Placinta Cu Branza Si Urda:

1. Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
2. Untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia – faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

3. Se ia una din cele doua parti in care s-a impartit aluatul si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 1

4. O jumatate din cantitatea de unt amestecat cu faina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 2

5. Se pliaza catre mijloc, pornind dinspre colturi:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 3

6. De fiecare data se acopera mijlocul cu partea opusa celei pliate anterior:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 4

7. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 5

8. Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider (evident, din ingredientele de mai sus vor rezulta doar doua “pachetele”, in imaginea ce urmeaza sunt vizibile 4 pentru ca eu am facut cantitate dubla de aluat, jumatate folosindu-l pentru o prajitura cu spuma de capsuni):

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 6

9. Dupa 15 minute se aseaza cate un pachet pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei pe suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice:

Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul “pachetului”, apoi rotiti sucitorul, presand usor.

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 7

10. Se pliaza identic ca prima data; se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

11. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm).

12. Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 8

13. Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura, obtinuta amestecand cele doua tipuri de branzeturi cu ouale, mararul tocat, sare si piper dupa gust:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 9

14. Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat suprafata cu galbenus de ou batut cu 1-2 linguri de apa rece:

Preparare Aluat foietaj - Placinta cu branza si urda 10

15. Am dat placinta in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 – 50 de minute).

reteta foietaj rapid - placinta cu branza -1Se lasa placinta sa se raceasca apoi se portioneaza si se degusta cu maximum de incantare. O recomand din stadiul de calduta, rece fiind la fel de buna.

Aluatul se poate congela: se aseaza aluatul crud pe o coala de hartie de copt si se ruleaza impreuna cu aceasta. Se infoliaza strans cu folie alimentara (sau se pune intr-o punga de plastic care se inchide bine) si se da la congelator, unde eu l-am pastrat pana la 2 luni. Cand doriti sa il folositi, se scoate aluatul din congelator si se decongeleaza lent in frigider (peste noapte).

Update 28 martie 2015

Interesant sa revin la o reteta publicata in urma cu aproape sase ani. Ca blogger, astfel de retrospectii imi ofera o perspectiva clara (si foarte amuzanta, dar e un amuzament amestecat cu un acut sentiment de jena) a felului in care editam un articol si mai ales a felului in care faceam fotografii.

Nah, nu va ascund ca am editat articolul :P. Reteta e la fel de buna si consider ca cititorii mei merita o varianta mai explicita a acesteia. Dar fotografiile, sfinte sisoe, fotografiile! Fotografiile dateaza din iunie 2009, cand atata stiam eu despre incadrare, focalizare si mai ales, nu eram in stare de mai mult decat acel watermark teribil.

Evident, atata puteam eu pe atunci, cu tehnica din dotare (aveam un mic aparat de fotografiat de buzunar) si mai ales cu nivelul priceperii la care ma situam. Cu toate ca sunt departe de a fi multumita de fotografiile mele de acum, cu toate obiectivitatea, dar e cale cer pamant intre ce-am fost si ce-am ajuns. Dovada ca daca vrei sa te perfectionezi si sa cresti, se poate.

Asadar, azi, intr-o sambata mohorata in care am fost foarte matinala (de la 6 pan’ la 12 am copt 6 cuptoare de paine!), mi-am zis sa-mi fac pofta si cu niste placinte faine. N-am mancat foietaj demultisor, asa ca sper ca n-am gresit prea tare. Am folosit aceasta reteta de aluat si pentru umplutura, 300 de grame de visine congelate, amestecate cu 3 linguri cu varf de amidon de porumb si 5 linguri de zahar. Am taiat aluatul in patrate, am pus umplutura (asa cum era, congelata), am uns marginile aluatului cu apa si am pliat fiecare patrat in doua. Iata ce-a iesit:

placinte din foietaj rapid, cu visinePofta buna!

 

4.6 based on 38 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Gabriela Cara

    Placinta asta este mortala! Cum se putea sa o faci tu altfel? Si eu iubesc aluatul foietat, noi doua am mai vorbit despre asta, cu siguranta am sa incerc metoda ta de impachetare, caci mi se pare usoara si rezultatul este fantastic.
    Ce bine ca ai aparut, mi-era asa un dooor de tine! Chiar daca nu iti scriu eu prea des, sa stii ca iti simt lipsa in blogosfera. Te pup de nu te vezi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • diamond

    iar ma minunez de bunatatile pe care le faci! ce fel arata… inghit in sec de pofta! Laura, esti o super gospodina! te pup dulce! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cami -Camila-Witt….

    Laura,cum am mai scris si in mesaj,ti-am dus dorul.Tu ai fost si ramii specialista in placinte.Foietajul e bun rau,numai ca se pune repede la "sunca",lol. Mult nu cred ca rezist si trebuie sa o incerc. O zi buna. Cami

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Miches Alexandra Sorina

    Foaarte bine arata .Imi vine sa mananc monitorul .Am ramas fara cuvinte ce mai…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Gabi draga, iti multumesc mult de cuvintele frumoase. Stii, cand am scris introducerea acestui articol chiar mi-am amintit de discutia noastra – ce mult ne place noua ceea ce ne-ar fi total interzis, sau cel putin contraindicat! Abia astept sa imi spui ce impresie ai despre aluat! Va pup pe toti!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Diamond, da' chiar asa, nu ai tu drum incoace nici o tzara? Sa o punem amandoua de niste placinte faine? :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Cami draga, abia astept sa il incerci si sa revii cu impresii! Te pup!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Alexandra, e un procedeu foarte accesibil! Incearca si tu! Te pup!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lucia

    Extraordinar! Foetajul este "sperietoarea" multor gospodine, si fiind foarte accesibil de cumparat,aproape nimeni nu-si mai bate capul cu prepararea lui.Insa la tine aceasta "corvoada" pare o joaca de copil:)Dai sperante tituror gospodinelor,Laura.Esti minunata si o sa-l incerc si eu cu siguranta.Te pup!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Lucia, sa stii ca este foarte simplu de facut, chiar asa cum pare! Stiu ca este accesibil de cumparat foietajul, dar te asigur ca satisfactia de a-l fi facut tu insati nu se coampara cu nimic!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • violet

    felicitari LAURA pentru blog,e foarte frumos si pus la punct

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Amalia

    Draga Laura am trecut sa-ti spun ca am incercat aluatul si este extraordinar! M-am culcat la 12 noaptea dar a meritat :)). Este foarte fin si a doua zi .Iti multumesc din suflet pentru reteta si te imbratisez cu drag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Violet, iti multumesc pentru aprecieri si te mai astept cu mult drag!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Amalaia, ma bucur mult ca l-ai incercat, am vazut rezultatul pe blogul tau, sincere felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nanous

    Se pune si o lingurita de drojdie, 2 linguri de zahar si se lasa o ora sa creasca si sa-mi dubleze volumul. In rest, impaturirea se face la fel, dar se lasa la frigider peste noapte, sa fermenteze drojdia.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Nanous, probabil vorbesti de alta reteta. Aceasta e asa, a fost probata de destula lume, deja, cu rezultate foaret bune. Nu sunt croissanti… si ma mira ca reteta are aceeasi tehnica de impaturire, noutatea tocmai in asta consta si chiar am inventat-o.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • zuz

    Am incercat aceasta reteta si mi a iesit super!!! , iti multumesc mult , imi doream de mult sa invat sa fac acest aluat, data viitoare o sa fac cu carne . Felicitari pentru tot ceea ce faci . Te admir mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • denisa

    Merge oare acest aluat facut si cu mere? Ai incercat? Vreau sa-l probez si eu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Denisa, merge cu orice vrei. Iti recomand sa calesti merele ca sa mai lase din lichid, cand intinzi aluatul in tava (foaia de jos) deasupra presara 1-2 linguri de gris, poti amesteca si in mere o lingura. Umplutura o pui peste foaia presarata cu gris, acoperi cu cealalata si… asa mai departe! Sau poti incerca tarta tatin – este exceptionala.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dianneonly

    Doamna Laura, placintele sunt o minune! Iar metoda de impachetare pare o joaca. Chiar daca dureaza un pic framantarea si impachetarea, dar placintele din aluatul facut de mine imi par mult mai gustoase decit cele cu aluat cumparat.
    Sunteti o zana buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Este deosebita si vreau sa o incerc neaparat.De fapt toate retetele sunt foarte bune si arata f.bine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • susu

    Esti un as ce sa mai. Am sa fac si eu chiar maine aceasta placinta nemaipomenita. Sa inteleg ca este facuta cu 1/2 din aluat si restul ai folosit-o la altceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Ingredientele sunt date pt. 2 foi de placinta, adica atat cat e nevoie, doar pozele sunt la dublu. Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rox

    as putea folosi aluatul si pentru carnaciori in foietaj?nu as vrea sa folosesc foietaj din comert si varianta ta mi se pare f usoara si gustoasa:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluca

    Minunata reteta. Aluatul e nemaipomenit. A mers perfect si cu un amestec de branza feta si philadelphia, ce aveam prin frigider. Sigur repet curand in alte variante. Multumim, a fost apreciata de tot familionul de la 2 la 35 ani. Week-end frumos in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Rox, poti folosi aceasta reteta de foietaj pentru orice vrei tu. Imi pare rau ca am vazut atat de tarziu comentariul tau, imi cer scuze!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    raluca, sa va fie de bine! Ma bucur mult ca ti-a reusit si ca a fost pe placul familionului, a carui parte in varsta de 2 ani o pup pe obrajori! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    laura ai niste retete extraordinare si tare as vrea sa incerc reteta asta pare tare apetisanta eu locuiesc in spania si nu stiu care e urda aici (branza dulce) sau alceva iti multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    In Spania ar trebui sa fie ceva gen ricotta, dar tu poti sa umpli acest foietaj cu orice vrei tu, branza dulce, branza sarata, sa faci cremvursti in foietaj, pateuri de tot felul etc. Iti doresc succes si te mai astept!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    am o intrebare,numai prima impachetare este cu margarina,nu? la a doua nu mai ungem cu amestecul de margarina,doar taiem si impachetam? asa am inteles eu..scuze si multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Nu te scuza :), eu ar trebui sa ma scuz, pentru ca la adoua impachetare nu am mai scris din nou "se unge cu margarina". Deci, prima data se pune 1/2 din amestecul de margarina si faina, se impacheteaza, se lasa la odihna, a doua oare pui a doua jumtate din amesctul de margarina si faina si procedezi identic cu prima. Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Andreea

      Aceeasi nedumerire o am si eu, chiar si dupa explicatii, care m-au zapacit mai tare :).

      Judecand dupa cantitatile trecute la ingrediente, la fel cred si eu, ca si “Anonymous”, ca la a doua impachetare (a primei jumatati de aluat), nu se mai pune margarina, ci doar se cresteaza pe margini si se impacheteaza. Asa e Laura :)?

      (Din text reiese ca a doua jumatate din cantitatea de margarina se intinde pe aceeasi prima foaie, desi un pic mai sus descriai ca cele doua pachete, 4 in cazul tau, se aseaza pe tava, dupa ce se impacheteaza, deci nu ar mai avea cum sa mai ramana margarina, ea consumandu-se pentru celde-al doilea pachet…)

      Vroiam sa fac aluatul acesta pentru noua reteta de curcan Wellington pe care ai publicat-o si m-am poticnit un pic.

      Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care ni le-ai impartasit! Am incercat multe dintre ele si toate au iesit super!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Andreea

        Sau… se unge aluatul cu margarina si la a doua impachetare, dar atunci, cele 175g margarina + 30 de faina, se impart in 4 parti egale, nu in doua… Doua sferturi pentru prima jumatate de aluat si celelalte pentru a doua jumatate de aluat.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Se poate si asa, sa se imparta in 4, se obtine acelasi rezultat, de aceea am si gresit la redactarea retetei, pentru ca uneori eu procedez si asa. Fa cum ti se pare tie mai usor, rezultatul va fi identic. :)

          2013/2/2 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Multumesc mult pentru aceasta reteta de foetaj.
    Mi-a iesit foarte bine si s-a desprins in multe foite.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Anonim: sa iti fie de bine, ma bucur ca ai incercat aceasta reteta de aluat de placinta, sigur reuseste la toata lumea ca e usor de facut si cu rezultate exceptionale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    am faut faimoasa placinta si a iesit identica cu cei in fotografie…la mai multe retete!!!pupici!1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    am facut aluatul dar l-am folosit pentru pateuri a iesit excelent recomand

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura Gabriela Sandu

    Daca fac cantitate mai mare de aluat il pot pastra la congelator? Sau e de preferat sa il folosesti proaspat?
    Si mai am o nelamurire: in general, ce fel de unt este mai bine de folosit la dulciuri: cel gras, de 80% sau cel de 65%?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Pentru foietaj si prajituri in general e de recomandat untul cu 80% grasime, cand il ungi pe paine poate sa fie de oricare :). Poti sa il pastrezi si la congelator fara niciun fel de probleme, il vei decongela inainte de folosire lent, la temperatura frigiderului (sau in camara) pana devine maleabil.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • simona

    foile acestea arata grozav. Se poate folosi aceasta foaie si pt cremsnit? Locuiesc in America si mi-e imposibil sa gasesc osanza. Ma gandeam sa fac o foaie de genul asta. Arata ingrozitor de apetisant.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cred ca ar merge, Simona draga. Te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lili

    azi o sa fac si eu cremes si fac acest aluat.e minunat si tare usor de facut!!!Multumesc!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sabina

    mneam e foarte gustos mersi pentru reteta aceasta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alinaluca91

    buna ziua ,ma scuzati nu am inteles ,margarina e pentru amindoua foi sau dor pentru una adica pentru tot aluatul sau doar jumate 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Pentru 2 foi de marimea unei tavi marisoare de aragaz (38×28 sau 35×38 – se poate intinde cam pana la aceste dimensiuni). O imparti in jumatate dupa ce o amesteci cu faina si impachetezi pe rand fiecare foaie (aluatul de asemenea il imparti in 2).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Petreromanti

    reteta pentru malai nu aveti??????????

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mika

    Super bune toate retetele tale!Esti super si la explicatii si chiar foarte simple,dar care ies foarte bune!Merci pentru ca esti aici,sa ne ajuti si pe noi,in ale bucatarelii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mika, ma bucur mult si iti multumesc pentru aprecieri.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Pokemon_diana

    Super bun…..Am facut ieri reteta si nu ma asteptam sa aiba un success atat de mare.(chiar acum am mancat ultima bucatica rece, merge foarte bine si asa).
    Saru-mana inca o data, iar reteta de foietaj se va mai face (unde mai bagi ca iesi mai ieftin decat sa-l cumperi)
    Te rog sa ne imparti in continuare din tainele gatitului.
    Pupici!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dana

    Laura, te rog, daca esti pe faza, spune-mi : iaurtul cremosso de 125g este suficient ? 125g este 125ml ? Iarta-mi intrebarea naiva !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Da, e ok. Spor la treaba!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • gabriela

    ma scuzati dar vreiam sa va intreb cind aluatul se pune in frigider se pune in congelator ca nu inteleg

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cand se pune in frigider se pune in firigider, nu in congelator (in timpul prepararii). La final, daca nu vrei sa il folosesti imediat, poti sa il congelezi.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela

    Bun tare aluatul asta, o sa-l folosesc si la cremsnit, la croissant. Chiar nu stiu de ce iau oamenii porcarie de foietaj din magazin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laurenta

    pur si simplu, te joci, stii cum mi te pari,ca esti ? un magician ,la ce iese din mainile tale!!!!! bravooo!!!!********

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Aceeasi nedumerire o am si eu, chiar si dupa explicatii, care m-au zapacit mai tare :).

    Judecand dupa cantitatile trecute la ingrediente, la fel cred si eu, ca si “Anonymous”, ca la a doua impachetare (a primei jumatati de aluat), nu se mai pune margarina, ci doar se cresteaza pe margini si se impacheteaza. Asa e Laura :)?

    (Din text reiese ca a doua jumatate din cantitatea de margarina se intinde pe aceeasi prima foaie, desi un pic mai sus descriai ca cele doua pachete, 4 in cazul tau, se aseaza pe tava, dupa ce se impacheteaza, deci nu ar mai avea cum sa mai ramana margarina, ea consumandu-se pentru celalalt pachet…)

    Vroiam sa fac aluatul acesta pentru noua reteta de curcan Wellington pe care ai publicat-o si m-am poticnit un pic.

    Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care ni le-ai impartasit! Am incercat multe dintre ele si toate au iesit super!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Andreea, imi cer scuze, am corectat in text, cine stie cum m-oi fi zapacit cand am redactat prima data. Deci asa e: se imparte materia grasa, unt cu 80% grasime sau margarina in 2 si se unge pe fiecare foaie o data, la inceput. A doua oara doar se pliaza, fara sa se mai unga.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ally

    Arata foarte bine http://sfaturipentrutoti.ro

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dana

    Am facut pateuri umplute cu mere din acest foietaj si au fost super bune, 3 copii si 4 adulti am mincat 2 tavi de pateuri imediat ce s-au racit putin(pur si simplu nu ne mai saturam). Foarte bun aluatul si l-am facut cu unt 65% grasime(margarina nu imi place, are prea multe e-uri). Multumesc pentru retetele minunate. As vrea sa te intreb daca si foetajul ultrarapid de la reteta croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid este la fel de bun. Se desface tot asa in multe foite fine? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc mult pentru aprecieri, ma bucur ca ti-a reusit si a fost pe placul tau si al familiei. Si reteta de la pateuri si aluat foetat e foarte buna, putin altfel, pentru ca e din aluat dospit.

      2013/3/17 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • elisa

    am o reteta si mai simpla, si faina
    500 gr faina se impart in 2;
    dintre care, una o amestecam cu 250 gr marga de preferinta unirea sau rama
    se lasa la temp camerei;
    din cea de a doua parte se face un aluat cu 2 ling otet , si apa cit cuprinde, cind nu e post se pune si 1 ou; acest aluat se lasa 1 ora sa se intareasca in frigider
    apoi se pune aluatul unul peste altul, luate cu sucitorul, dar aluatul cu margarina sa fie in interior;
    se face un sul, care se taie in doua
    se pune in punga de nylon minimum 12 ore
    se scoate si fiecare sul s epoate taia in doua, iesind 4 foi;
    dar cind s eintinde foaia se apasa in jos incet incet cu sucitorul pentru ca sa se menitina suprapuse startuirle, unul cu grasime, unul fara;
    Este f fain crocant, la inceput se pun citeva minute 2-220grade cuptorul,
    apoi se face potrivit , se lasa 30 min
    se poate umple cu orice, sau coapte separat, sub forma de rulada, ies 4 rulade, cu mar, brinza , carne
    sau foi ca la cremsnit
    sunt f usor de facut
    dupa o viata am primit reteta sta f simpla si ieftina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicoleta gheorghiu

    te citesc de mult , esti o fata minunata , esti o adevarata artista in arta culinara , si ma intreb cand ai timp sa pregatesti atitea si sa le mai si explici cu ata acuratete si pe inteles , cred ca era bine sa fii la scoala de bucatari o profesoara de la care sa invete si cei mai tineri de la tine , bravo si toate felicitarile mele

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nicoleta, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri :). Te astept si in continuare cu mult drag, ma voi stradui sa ma mentin la inaltimea cuvintelor frumoase pe care mi le-ai adresat.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.retetelemeledragi.com/ Dia Daria

    chiar cautam o astfel de reteta, mai ales ca timpul nu mi-e cel mai bun prieten! multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Dia, ma bucur mult ca ti-am putut fi de folos. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://lecturisiarome.ro Claudia Vasilache

    Nu o sa ma refer in comentariul meu la reteta. Sunt sigura ca e excelenta ca toate cele facute de tine. O sa spun insa ca da, ai mare dreptate, daca vrei sa te perfectionezi si sa cresti se poate. Important este sa vrei asta si sa muncesti pentru asta ;)
    Eu am coltisorul meu virtual in care public retete cam de doi ani. La inceput habar nu aveam cum e cu pozele, cu scrisul retetelor, etc. In timp am evoluat si acum cand ma uit in urma parca imi e rusine de ce vad si imi vine sa refac totul insa poate e mai bine sa las asa, ca reper pentru vremurile in care ma voi uita in urma, ca si tine si voi recunoaste ca tot eu eram, cumva, cea care facea acele poze… hai sa le zic, copilaresti :)
    Desi am evoluat putin in ce priveste calitatea pozelor… mai am inca enorm de mult de munca. Insa imi place sa fac asta, imi place sa invat si atunci cand iti place ceva nimic nu ti se pare greu :)
    Iti doresc, Laura sa ajungi acolo unde iti doresti, si sa evoluezi in continuare atat de mult cat iti doresti, sa atingi perfectiunea, daca ea exista ;)
    Felicitari pentru tot ce ai realizat. Esti un exemplu pentru mine, un exemplu ca daca vrei se poate ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Claudia draga, iti multumesc pentru mesaj :).

      Ma bucur ca imi impartasesti opinia, asta ma face sa sper la un viitor al online-ului culinar romanesc mult mai calitativ decat prezentul.

      Ideal ar fi ca tot mai multi dintre cei care isi lanseaza bloguri sa isi asume rolul de model, pentru ca publicul, pana la urma, are incredere in cuvantul scris si il considera demn de urmat. Sunt atatea greseli strigatoare la cer pe blogurile romanesti ca uneori ma apuca depresia! Retete fundamental gresite, aberatii, servite sub eticheta “e locul meu si fac ce vreau, asa fac eu”. Si nu e o scuza, daca ai pornit pe drumul asta, etica te obliga sa te corectezi si sa te perfectionezi.

      La fel si cu fotografiile, nu se poate chiar sa nu iti pese ce arati unor mii si zeci de mii de oameni! Cazul cel mai fericit il reprezinta, de fapt, fotografiile de slaba calitate, pentru ca sunt unele in care preparatele in sine arata atat de rau incat numai apetitul nu il starnesc.

      Iti multumesc mult pentru urari, iti doresc si eu sa cresti atata de mare cat iti doresti :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)