Cautare in site
x inchide
reteta foietaj rapid - placinta cu branza -2

Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.06.2009
4.9
(77)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.9 / 5. Voturi 77

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

87 comentarii la Aluat foietaj – Placinta cu branza si urda

  1. Andreea spune:

    Mii de multumiri pt aceasta minunata reteta de aluat de foietaj! Am avut mai multe incercari in ultima perioada si nimic nu m a multumit cu adevarat pana la aceasta. Singurul lucru pe care l am schimbat a fost cantitatea de iaurt: am pus 150g in loc de 125g, simteam ca nu se lega aluatul bine. Ador tehnica de impaturire, mi se pare foarte organizata si ca atare sigura.
    Eu facut o impletitura cu umplutura de mere. Sunt extrem de incantata, ofera o posibilitate nesfarsita de variante. Mai am o buc de aluat in frigider pe care planuiesc s o umplu cu cirese daca tot am din gradina o gramada. Sunt nerabdatoare sa mai incerc si alte retete de pe acest site. Felicitari inca odata si la cat mai multe postari! Avem ce invata!

  2. Violeta spune:

    Buna seara dna Laura va stimez pt toata maiestria si priceperea de care dati dovada in tot ce faceti.As dori sa pregatesc reteta dar nu inteleg un lucru:se imparte coca in 2, se da cu unt prima parte se impacheteaza se baga la frigider ,,dar cu a 2 bucata de coca cum se procedeaza ?Va mulrumesc si astept raspunsul dvs.

  3. elena spune:

    Eu am vazut si executat tot de la Dvs. o placinta a unei prietene sirboaica ca mine. 350 ml lapte 100ml apa 25 drojdie 600gr. faina 100 gr margarina 5 ling ulei . Buna. rau , mi-a adus aminte de baba mea.( noi ii spuneam maznita) parca si la dvs ii spune ronka ???Merci mult.

  4. carmelia spune:

    Laura am facut placinta cu foietajul asta al tau care este senzational (eu am pus cas de oaie cu f putin zahar,oua si. stafide inmuiate in coniac). A fost declarata cea mai buna placinta cu branza de pana acum.O sa incerc si cu spuma de capsuni. Multumesc pt reteta

    • Laura Laurentiu spune:

      Ma bucur tare mult, Carmelia, sa iti fie de bine! Sper sa incerci si alte retete cu care sa ai acelasi succes. :)

  5. Nu o sa ma refer in comentariul meu la reteta. Sunt sigura ca e excelenta ca toate cele facute de tine. O sa spun insa ca da, ai mare dreptate, daca vrei sa te perfectionezi si sa cresti se poate. Important este sa vrei asta si sa muncesti pentru asta ;)
    Eu am coltisorul meu virtual in care public retete cam de doi ani. La inceput habar nu aveam cum e cu pozele, cu scrisul retetelor, etc. In timp am evoluat si acum cand ma uit in urma parca imi e rusine de ce vad si imi vine sa refac totul insa poate e mai bine sa las asa, ca reper pentru vremurile in care ma voi uita in urma, ca si tine si voi recunoaste ca tot eu eram, cumva, cea care facea acele poze… hai sa le zic, copilaresti :)
    Desi am evoluat putin in ce priveste calitatea pozelor… mai am inca enorm de mult de munca. Insa imi place sa fac asta, imi place sa invat si atunci cand iti place ceva nimic nu ti se pare greu :)
    Iti doresc, Laura sa ajungi acolo unde iti doresti, si sa evoluezi in continuare atat de mult cat iti doresti, sa atingi perfectiunea, daca ea exista ;)
    Felicitari pentru tot ce ai realizat. Esti un exemplu pentru mine, un exemplu ca daca vrei se poate ;)

    • lauralaurentiu spune:

      Claudia draga, iti multumesc pentru mesaj :).

      Ma bucur ca imi impartasesti opinia, asta ma face sa sper la un viitor al online-ului culinar romanesc mult mai calitativ decat prezentul.

      Ideal ar fi ca tot mai multi dintre cei care isi lanseaza bloguri sa isi asume rolul de model, pentru ca publicul, pana la urma, are incredere in cuvantul scris si il considera demn de urmat. Sunt atatea greseli strigatoare la cer pe blogurile romanesti ca uneori ma apuca depresia! Retete fundamental gresite, aberatii, servite sub eticheta „e locul meu si fac ce vreau, asa fac eu”. Si nu e o scuza, daca ai pornit pe drumul asta, etica te obliga sa te corectezi si sa te perfectionezi.

      La fel si cu fotografiile, nu se poate chiar sa nu iti pese ce arati unor mii si zeci de mii de oameni! Cazul cel mai fericit il reprezinta, de fapt, fotografiile de slaba calitate, pentru ca sunt unele in care preparatele in sine arata atat de rau incat numai apetitul nu il starnesc.

      Iti multumesc mult pentru urari, iti doresc si eu sa cresti atata de mare cat iti doresti :).

  6. Dia Daria spune:

    chiar cautam o astfel de reteta, mai ales ca timpul nu mi-e cel mai bun prieten! multumesc!

  7. nicoleta gheorghiu spune:

    te citesc de mult , esti o fata minunata , esti o adevarata artista in arta culinara , si ma intreb cand ai timp sa pregatesti atitea si sa le mai si explici cu ata acuratete si pe inteles , cred ca era bine sa fii la scoala de bucatari o profesoara de la care sa invete si cei mai tineri de la tine , bravo si toate felicitarile mele

    • lauralaurentiu spune:

      Nicoleta, iti multumesc foarte mult pentru aprecieri :). Te astept si in continuare cu mult drag, ma voi stradui sa ma mentin la inaltimea cuvintelor frumoase pe care mi le-ai adresat.

  8. elisa spune:

    am o reteta si mai simpla, si faina
    500 gr faina se impart in 2;
    dintre care, una o amestecam cu 250 gr marga de preferinta unirea sau rama
    se lasa la temp camerei;
    din cea de a doua parte se face un aluat cu 2 ling otet , si apa cit cuprinde, cind nu e post se pune si 1 ou; acest aluat se lasa 1 ora sa se intareasca in frigider
    apoi se pune aluatul unul peste altul, luate cu sucitorul, dar aluatul cu margarina sa fie in interior;
    se face un sul, care se taie in doua
    se pune in punga de nylon minimum 12 ore
    se scoate si fiecare sul s epoate taia in doua, iesind 4 foi;
    dar cind s eintinde foaia se apasa in jos incet incet cu sucitorul pentru ca sa se menitina suprapuse startuirle, unul cu grasime, unul fara;
    Este f fain crocant, la inceput se pun citeva minute 2-220grade cuptorul,
    apoi se face potrivit , se lasa 30 min
    se poate umple cu orice, sau coapte separat, sub forma de rulada, ies 4 rulade, cu mar, brinza , carne
    sau foi ca la cremsnit
    sunt f usor de facut
    dupa o viata am primit reteta sta f simpla si ieftina

  9. dana spune:

    Am facut pateuri umplute cu mere din acest foietaj si au fost super bune, 3 copii si 4 adulti am mincat 2 tavi de pateuri imediat ce s-au racit putin(pur si simplu nu ne mai saturam). Foarte bun aluatul si l-am facut cu unt 65% grasime(margarina nu imi place, are prea multe e-uri). Multumesc pentru retetele minunate. As vrea sa te intreb daca si foetajul ultrarapid de la reteta croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid este la fel de bun. Se desface tot asa in multe foite fine? Multumesc.

    • lauralaurentiu spune:

      Multumesc mult pentru aprecieri, ma bucur ca ti-a reusit si a fost pe placul tau si al familiei. Si reteta de la pateuri si aluat foetat e foarte buna, putin altfel, pentru ca e din aluat dospit.

      2013/3/17 Disqus

  10. Andreea spune:

    Aceeasi nedumerire o am si eu, chiar si dupa explicatii, care m-au zapacit mai tare :).

    Judecand dupa cantitatile trecute la ingrediente, la fel cred si eu, ca si „Anonymous”, ca la a doua impachetare (a primei jumatati de aluat), nu se mai pune margarina, ci doar se cresteaza pe margini si se impacheteaza. Asa e Laura :)?

    (Din text reiese ca a doua jumatate din cantitatea de margarina se intinde pe aceeasi prima foaie, desi un pic mai sus descriai ca cele doua pachete, 4 in cazul tau, se aseaza pe tava, dupa ce se impacheteaza, deci nu ar mai avea cum sa mai ramana margarina, ea consumandu-se pentru celalalt pachet…)

    Vroiam sa fac aluatul acesta pentru noua reteta de curcan Wellington pe care ai publicat-o si m-am poticnit un pic.

    Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care ni le-ai impartasit! Am incercat multe dintre ele si toate au iesit super!

    • lauralaurentiu spune:

      Andreea, imi cer scuze, am corectat in text, cine stie cum m-oi fi zapacit cand am redactat prima data. Deci asa e: se imparte materia grasa, unt cu 80% grasime sau margarina in 2 si se unge pe fiecare foaie o data, la inceput. A doua oara doar se pliaza, fara sa se mai unga.

  11. laurenta spune:

    pur si simplu, te joci, stii cum mi te pari,ca esti ? un magician ,la ce iese din mainile tale!!!!! bravooo!!!!********

  12. Mihaela spune:

    Bun tare aluatul asta, o sa-l folosesc si la cremsnit, la croissant. Chiar nu stiu de ce iau oamenii porcarie de foietaj din magazin.

  13. gabriela spune:

    ma scuzati dar vreiam sa va intreb cind aluatul se pune in frigider se pune in congelator ca nu inteleg

    • lauralaurentiu spune:

      Cand se pune in frigider se pune in firigider, nu in congelator (in timpul prepararii). La final, daca nu vrei sa il folosesti imediat, poti sa il congelezi.

  14. Dana spune:

    Laura, te rog, daca esti pe faza, spune-mi : iaurtul cremosso de 125g este suficient ? 125g este 125ml ? Iarta-mi intrebarea naiva !

  15. Pokemon_diana spune:

    Super bun…..Am facut ieri reteta si nu ma asteptam sa aiba un success atat de mare.(chiar acum am mancat ultima bucatica rece, merge foarte bine si asa).
    Saru-mana inca o data, iar reteta de foietaj se va mai face (unde mai bagi ca iesi mai ieftin decat sa-l cumperi)
    Te rog sa ne imparti in continuare din tainele gatitului.
    Pupici!

  16. Mika spune:

    Super bune toate retetele tale!Esti super si la explicatii si chiar foarte simple,dar care ies foarte bune!Merci pentru ca esti aici,sa ne ajuti si pe noi,in ale bucatarelii!

  17. Petreromanti spune:

    reteta pentru malai nu aveti??????????

  18. Alinaluca91 spune:

    buna ziua ,ma scuzati nu am inteles ,margarina e pentru amindoua foi sau dor pentru una adica pentru tot aluatul sau doar jumate 

    • lauralaurentiu spune:

      Pentru 2 foi de marimea unei tavi marisoare de aragaz (38×28 sau 35×38 – se poate intinde cam pana la aceste dimensiuni). O imparti in jumatate dupa ce o amesteci cu faina si impachetezi pe rand fiecare foaie (aluatul de asemenea il imparti in 2).

  19. Sabina spune:

    mneam e foarte gustos mersi pentru reteta aceasta

  20. Lili spune:

    azi o sa fac si eu cremes si fac acest aluat.e minunat si tare usor de facut!!!Multumesc!!!

  21. simona spune:

    foile acestea arata grozav. Se poate folosi aceasta foaie si pt cremsnit? Locuiesc in America si mi-e imposibil sa gasesc osanza. Ma gandeam sa fac o foaie de genul asta. Arata ingrozitor de apetisant.

  22. Laura Gabriela Sandu spune:

    Daca fac cantitate mai mare de aluat il pot pastra la congelator? Sau e de preferat sa il folosesti proaspat?
    Si mai am o nelamurire: in general, ce fel de unt este mai bine de folosit la dulciuri: cel gras, de 80% sau cel de 65%?

    • Anonim spune:

      Pentru foietaj si prajituri in general e de recomandat untul cu 80% grasime, cand il ungi pe paine poate sa fie de oricare :). Poti sa il pastrezi si la congelator fara niciun fel de probleme, il vei decongela inainte de folosire lent, la temperatura frigiderului (sau in camara) pana devine maleabil.

  23. iasminna spune:

    am facut aluatul dar l-am folosit pentru pateuri a iesit excelent recomand

  24. Anonymous spune:

    am faut faimoasa placinta si a iesit identica cu cei in fotografie…la mai multe retete!!!pupici!1

  25. lauralaurentiu spune:

    Anonim: sa iti fie de bine, ma bucur ca ai incercat aceasta reteta de aluat de placinta, sigur reuseste la toata lumea ca e usor de facut si cu rezultate exceptionale.

  26. Anonymous spune:

    Multumesc mult pentru aceasta reteta de foetaj.
    Mi-a iesit foarte bine si s-a desprins in multe foite.

  27. lauralaurentiu spune:

    Nu te scuza :), eu ar trebui sa ma scuz, pentru ca la adoua impachetare nu am mai scris din nou "se unge cu margarina". Deci, prima data se pune 1/2 din amestecul de margarina si faina, se impacheteaza, se lasa la odihna, a doua oare pui a doua jumtate din amesctul de margarina si faina si procedezi identic cu prima. Succes!

    • Andreea spune:

      Aceeasi nedumerire o am si eu, chiar si dupa explicatii, care m-au zapacit mai tare :).

      Judecand dupa cantitatile trecute la ingrediente, la fel cred si eu, ca si „Anonymous”, ca la a doua impachetare (a primei jumatati de aluat), nu se mai pune margarina, ci doar se cresteaza pe margini si se impacheteaza. Asa e Laura :)?

      (Din text reiese ca a doua jumatate din cantitatea de margarina se intinde pe aceeasi prima foaie, desi un pic mai sus descriai ca cele doua pachete, 4 in cazul tau, se aseaza pe tava, dupa ce se impacheteaza, deci nu ar mai avea cum sa mai ramana margarina, ea consumandu-se pentru celde-al doilea pachet…)

      Vroiam sa fac aluatul acesta pentru noua reteta de curcan Wellington pe care ai publicat-o si m-am poticnit un pic.

      Multumesc din suflet pentru toate retetele pe care ni le-ai impartasit! Am incercat multe dintre ele si toate au iesit super!

      • Andreea spune:

        Sau… se unge aluatul cu margarina si la a doua impachetare, dar atunci, cele 175g margarina + 30 de faina, se impart in 4 parti egale, nu in doua… Doua sferturi pentru prima jumatate de aluat si celelalte pentru a doua jumatate de aluat.

      • lauralaurentiu spune:

        Se poate si asa, sa se imparta in 4, se obtine acelasi rezultat, de aceea am si gresit la redactarea retetei, pentru ca uneori eu procedez si asa. Fa cum ti se pare tie mai usor, rezultatul va fi identic. :)

        2013/2/2 Disqus

  28. Anonymous spune:

    am o intrebare,numai prima impachetare este cu margarina,nu? la a doua nu mai ungem cu amestecul de margarina,doar taiem si impachetam? asa am inteles eu..scuze si multumesc

  29. lauralaurentiu spune:

    In Spania ar trebui sa fie ceva gen ricotta, dar tu poti sa umpli acest foietaj cu orice vrei tu, branza dulce, branza sarata, sa faci cremvursti in foietaj, pateuri de tot felul etc. Iti doresc succes si te mai astept!

  30. Anonymous spune:

    laura ai niste retete extraordinare si tare as vrea sa incerc reteta asta pare tare apetisanta eu locuiesc in spania si nu stiu care e urda aici (branza dulce) sau alceva iti multumesc

  31. lauralaurentiu spune:

    raluca, sa va fie de bine! Ma bucur mult ca ti-a reusit si ca a fost pe placul familionului, a carui parte in varsta de 2 ani o pup pe obrajori! :)

  32. lauralaurentiu spune:

    Rox, poti folosi aceasta reteta de foietaj pentru orice vrei tu. Imi pare rau ca am vazut atat de tarziu comentariul tau, imi cer scuze!

  33. raluca spune:

    Minunata reteta. Aluatul e nemaipomenit. A mers perfect si cu un amestec de branza feta si philadelphia, ce aveam prin frigider. Sigur repet curand in alte variante. Multumim, a fost apreciata de tot familionul de la 2 la 35 ani. Week-end frumos in continuare!

  34. Rox spune:

    as putea folosi aluatul si pentru carnaciori in foietaj?nu as vrea sa folosesc foietaj din comert si varianta ta mi se pare f usoara si gustoasa:)

  35. lauralaurentiu spune:

    Ingredientele sunt date pt. 2 foi de placinta, adica atat cat e nevoie, doar pozele sunt la dublu. Succes!

  36. susu spune:

    Esti un as ce sa mai. Am sa fac si eu chiar maine aceasta placinta nemaipomenita. Sa inteleg ca este facuta cu 1/2 din aluat si restul ai folosit-o la altceva?

  37. Anonymous spune:

    Este deosebita si vreau sa o incerc neaparat.De fapt toate retetele sunt foarte bune si arata f.bine

  38. dianneonly spune:

    Doamna Laura, placintele sunt o minune! Iar metoda de impachetare pare o joaca. Chiar daca dureaza un pic framantarea si impachetarea, dar placintele din aluatul facut de mine imi par mult mai gustoase decit cele cu aluat cumparat.
    Sunteti o zana buna!

  39. laura laurentiu spune:

    Denisa, merge cu orice vrei. Iti recomand sa calesti merele ca sa mai lase din lichid, cand intinzi aluatul in tava (foaia de jos) deasupra presara 1-2 linguri de gris, poti amesteca si in mere o lingura. Umplutura o pui peste foaia presarata cu gris, acoperi cu cealalata si… asa mai departe! Sau poti incerca tarta tatin – este exceptionala.

  40. denisa spune:

    Merge oare acest aluat facut si cu mere? Ai incercat? Vreau sa-l probez si eu

  41. zuz spune:

    Am incercat aceasta reteta si mi a iesit super!!! , iti multumesc mult , imi doream de mult sa invat sa fac acest aluat, data viitoare o sa fac cu carne . Felicitari pentru tot ceea ce faci . Te admir mult

  42. laura laurentiu spune:

    Nanous, probabil vorbesti de alta reteta. Aceasta e asa, a fost probata de destula lume, deja, cu rezultate foaret bune. Nu sunt croissanti… si ma mira ca reteta are aceeasi tehnica de impaturire, noutatea tocmai in asta consta si chiar am inventat-o.

  43. nanous spune:

    Se pune si o lingurita de drojdie, 2 linguri de zahar si se lasa o ora sa creasca si sa-mi dubleze volumul. In rest, impaturirea se face la fel, dar se lasa la frigider peste noapte, sa fermenteze drojdia.

  44. laura laurentiu spune:

    Amalaia, ma bucur mult ca l-ai incercat, am vazut rezultatul pe blogul tau, sincere felicitari!

  45. laura laurentiu spune:

    Violet, iti multumesc pentru aprecieri si te mai astept cu mult drag!

  46. Amalia spune:

    Draga Laura am trecut sa-ti spun ca am incercat aluatul si este extraordinar! M-am culcat la 12 noaptea dar a meritat :)). Este foarte fin si a doua zi .Iti multumesc din suflet pentru reteta si te imbratisez cu drag.

  47. violet spune:

    felicitari LAURA pentru blog,e foarte frumos si pus la punct

  48. laura laurentiu spune:

    Lucia, sa stii ca este foarte simplu de facut, chiar asa cum pare! Stiu ca este accesibil de cumparat foietajul, dar te asigur ca satisfactia de a-l fi facut tu insati nu se coampara cu nimic!

  49. Lucia spune:

    Extraordinar! Foetajul este "sperietoarea" multor gospodine, si fiind foarte accesibil de cumparat,aproape nimeni nu-si mai bate capul cu prepararea lui.Insa la tine aceasta "corvoada" pare o joaca de copil:)Dai sperante tituror gospodinelor,Laura.Esti minunata si o sa-l incerc si eu cu siguranta.Te pup!

  50. laura laurentiu spune:

    Alexandra, e un procedeu foarte accesibil! Incearca si tu! Te pup!

  51. laura laurentiu spune:

    Cami draga, abia astept sa il incerci si sa revii cu impresii! Te pup!

  52. laura laurentiu spune:

    Diamond, da' chiar asa, nu ai tu drum incoace nici o tzara? Sa o punem amandoua de niste placinte faine? :P

  53. laura laurentiu spune:

    Gabi draga, iti multumesc mult de cuvintele frumoase. Stii, cand am scris introducerea acestui articol chiar mi-am amintit de discutia noastra – ce mult ne place noua ceea ce ne-ar fi total interzis, sau cel putin contraindicat! Abia astept sa imi spui ce impresie ai despre aluat! Va pup pe toti!

  54. Miches Alexandra Sorina spune:

    Foaarte bine arata .Imi vine sa mananc monitorul .Am ramas fara cuvinte ce mai…

  55. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Laura,cum am mai scris si in mesaj,ti-am dus dorul.Tu ai fost si ramii specialista in placinte.Foietajul e bun rau,numai ca se pune repede la "sunca",lol. Mult nu cred ca rezist si trebuie sa o incerc. O zi buna. Cami

  56. diamond spune:

    iar ma minunez de bunatatile pe care le faci! ce fel arata… inghit in sec de pofta! Laura, esti o super gospodina! te pup dulce! :D

  57. Gabriela Cara spune:

    Placinta asta este mortala! Cum se putea sa o faci tu altfel? Si eu iubesc aluatul foietat, noi doua am mai vorbit despre asta, cu siguranta am sa incerc metoda ta de impachetare, caci mi se pare usoara si rezultatul este fantastic.
    Ce bine ca ai aparut, mi-era asa un dooor de tine! Chiar daca nu iti scriu eu prea des, sa stii ca iti simt lipsa in blogosfera. Te pup de nu te vezi!