Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca

4 februarie, 2012 in categoria patiserie

Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si tari (si chiar si-un ocean), a sugerat sa postez o reteta de baigli. Pentru ca domnul scrie intr-un dulce grai banatenesc si pentru ca mi-a mers la inima umorul dumnealui, dar si pentru ca imi place si mie la nebunie acest cozonacel nespus de fraged cu multa, multa umplutura care este asa numitul baigli (sau bejgli, pe limba lui), in plus, astrele s-au aliniat intr-un anume fel si a trebuit sa prestez rapid ceva dulce si in cantitate mare, iata ca am facut baigli si cu mac dar si cu nuca si astazi vi-l arat si voua. Reteta mea de baigli provine de la o doamna respectabila care mi-a fost vecina candva si chiar daca dumneaei nu mai este printre noi, nu o sa uit niciodata zambetul mereu amabil, privirea albastra si limpede pe sub buclele albe ca neaua, calmul cu adevarat nemtesc al doamnei Wilma.Cam atat, ajunge cu literatura, sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba!
baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 48 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca:

(pentru 8 cozonacei)

aluat

  • 1 kg. de faina alba (am folosit faina ungureasca 550)
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untura
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca)
  • 40 de grame de drojdie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai)
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare

umplutura

  • 250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta)
  • 400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite)
  • 2 plicuri cu zahar vanilat
  • 200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite)
  • 4 albusuri
  • coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac)
  • optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca)

in plus:

  • 4 galbenusuri pentru finisat suprafata
  • faina pentru presarat

Preparare:

Mai intai, o poza de familie cu ingredientele, in care in stanga jos se poate vedea maiaua din drojdia deja activata (am amestecat drojdia cu 1 lingura de zahar pana ce s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si 2-3 linguri de faina si am asteptat cateva minute pana cand a facut basici).

ingrediente baigli pt. reteta cozonac unguresc baigli cu nuca si mac

Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devineo masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini.

Eu, insa, am procedat astfel: am batut galbenusurile cu sarea si zaharul, am adaugat esenta de rom si toata grasimea moale, dar nu topita (untura+unt) si am omogenizat cu mixerul. Dupa omogenizare, am adaugat smantana si am incorporat-o bine si pe ea. Am turnat acest amestec in cuva masinii de paine, imediat deasupra am turnat maiaua, apoi am pus faina si coaja de citrice.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 2

Am asezat cuva in masina si am setat programul 12, de framantare in 15 minute. Cu putin ajutor (am oprit masina de cateva ori si am intors aluatul cu josul in sus) masina de paine mi-a framantat aluatul cel neted, mult dorit.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 3

Se da o forma de bila (sau mai degraba de ghiulea, ca e mare) aluatului, se infoliaza si se da la rece pentru 30 de minute.

Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 4

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 5

Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul.

Preparare Baigli - bejgli - unguresc cu mac si cu nuca 6

Se aseaza cate 4 baigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra.

baigli in tava, reteta de baigli cu ncua si cu mac

Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea).

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 3

Inaintea de a se taia, baigli trebuie sa fie complet racit.

baigli cu nuca si cu mac, reteta de baigli cu nuca si cu mac 2

Dupa ce racesc, acesti nespus de fragezi cozonacei se pot infolia in folie alimentara (individual) si se vor pastra intr-un loc racoros (camara) la fel de moi ca si in ziua in care s-au copt, as zice ca sunt chiar mai buni. Cel mai mult i-am tinut o saptamana si au fost perfecti.

4.8 based on 74 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/people/Alina-Blaj/100000900690927 Alina Blaj

    Doamna Laura felicitari pentru ceea ce faceti!!Sunt invidioasa (in sensul cel bun al cuvantului) pe talentul dvs! Am incercat cateva din retetele postate si au iesit super gustoase!
    Mult succes in continuare !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Alina, ma bucur mult ca ai incercat retetele si ti-au reusit, sa va fie de bine. Multumesc mult pentru urari si felicitari.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • cris

        e delicios cozonacul , l-am facut si eu , da la mine se crapa … oare de ce ? al tau e tare frumos

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Cris, asa e, are un gust minunat. Cred ca depinde de faina, uneori mai mi se crapa si mie putin. E util sa lucrezi rapid, ca sa se mentina aluatul rece, atunci nu crapa asa de tare.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Diana

            ma-m uitat la unguri pe youtube,si in reteta nu punea untura ,cica se face aluatul seara si se tine in frigider la rece,pana a doua zi!poate de aceea nu se crapa cozonacul.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela Dudarec

    n-aveti destule stelute!!**********************************************************************************************************************************

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Daniela, ma faci sa rad zilnic (si comentariul ala de pe facebook :P, i l-am citit si barbatului ;)) ).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    Buna ziua,

    Felicitari pentru aceste minunate retete!
    Legat de baigli cu mac, cu ce ati macinat macul? Nu se poate folosi si nemacinat?

    Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Mara, multumesc pentru felicitari.

      Am macinat macul cu o… masina de mac, inca se mai gaseste prin magazinele de metalo-chimice sub exact aceasta denumire. E o masina clasica ce se fixeaza de tablia mesei si e actionata de o manivela. Nu se poate folosi macul nemacinat, nu s-ar mai lega compozitia.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Florentinataudor

      Buna ziua tuturor!
      Laura….m-ai imbolnavit cu cozonaceii astia! Maine ma apuc sa-i fac si eu !
      Mara , macul il poti macina cu rasnita de cafea!
      O zi excelenta va doresc !

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Timea Ioo

    Vai ce bune sunt! cat le mai faceam si eu mai demult…Trebuie sa ma apuc iar sa le fac ca mi-ai facut pofta, sunt atat de frumoase si buuuune. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Categoric, mai bune decat orice cozonac… vorba aceea, aici e mai multa umplutura decat aluat ;)!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Filiz

    Cok guzel olmus tarifinizi deneyecegim
    Sevgiler

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • vasilica dubreu

    Ador aluaturile, mai ales cele de cozonac, dar nu am incercat niciodata combinatia unt-untura la ele. Cred ca face aluatul fraged cu timpul, precum fursecurile acele “rame” la care se foloseste untura. Arata de milioane, iar ultima poza ma “distruge psihologic” :))))
    O zi buna!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Ma bucur ca iti place reteta mea de baigli, Vasilica draga. Untura face aluatul fraged si il mentine la fel… pana se termina cozonacul, ceea ce e greu sa dureze prea mult, na, stii cum e… pofta cam prea mare! :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Roman-Rodica/100000737283409 Roman Rodica

     FELICITARI PENTRU TOATE  RETETELE  SI MA BUCUR MULT CA NU MA-ATI UITAT ,EU  NU POT DECAT SA VA DORESC NUMAI SANATATE DIN ADINCUL SUFLETULUI , CA ASA O GOSPODINA AM MAI SPUS SE NASTE ODATA LA 100 DE ANI , DE SE NASTE ? EU AM VIZITAT SI RASVIZITAT RETETELE DAR ASA CA ALE  D-VOASTRA  NICI VOARBA , TOT RESPECTUL SI SARUT MAIINILE. VA PUP!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Multumesc, draga Rodica, te pup si eu si te mai astept cu mare drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura

    pffff, ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si sunt cu mac, favoritele mele

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Ma bucur ca iti place cozonacelul meu, sa stii ca e o reteta usor de facut si cu rezultate sigure.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela

    Am facut si eu baigli cu nuca , doar jumatate de compozitie , mi-au iesit 4 cozonacei frumosi . Se lucreaza foarte frumos cu aluatul si se face si repede . Multumesc pentru reteta .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Mihaela, ma bucur mult, sa iti fie de bine! Asa e, e un aluat foarte fraged si se lucreaza foarte usor cu el.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Daca ai facut cumva vreo poza, mi-ar place sa o atasezi la formularul de comentarii sa o vad si eu :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela

    Va pun si poza cu baigli cu specificatia ca sunt la servici si am facut poza la cele doua felii ramase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • madalina

       Am mancat si este foarte bun. Felicitari

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Ce frumos, Mihaela, se vede ca aluatul e fraged si crescut asa cum trebuie!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurelia Morar

    Foarte bune. Si Aromateeee…..; mirosea in toata casa a prajituri. Eu am vazut prea tarziu ca trebuie sa pun mac macinat, asa ca am folosit nemacinat. Intr-adevar, nu s-a legat compozitia, insa nici nu a curs. Desi suntem numai 2 persoane, s-au mancat rapid.
    Va multumesc inca o data pentru lucrurile minunate pe care ni le dezvaluiti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Aurelia draga, ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Bine ca nu a curs compozitia si ti-a reusit pana la urma. E bine totusi sa macini macul, va avea si un gust mai intens!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vioricasuciu

    Macul se poate macina in masina de macinat cafea dar cu zaharul impreuna deci se pune o lingura de mac si una de zahar si se macina f. bine.
    Cozonaceii sunt formidabili de buni.Pofta buna la toti cei care nu sunt lenesi ca sa-i faca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Viorica draga, se fac asa de repede… nici nu ai de asteptat sa creasca. Cum zici si tu, sunt buni tare acesti baigli si merita efortul.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Victoria Balint

    no coment –nota 10

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Stai ca aduc carnetul :))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ramona

    Am pregatit si eu baigli cu mac, cu jumatate din compozitie. Eu am pus doar unt, pentru ca untura n-am avut. Au iesit extrem de gustosi, si un aluat foarte fraged. Am pregatit multe din retetele dumneavoastra (in special prajituri si paine) si mai am cateva pe lista si urmeaza sa le incerc in curand :). Rezultatul a fost de fiecare data foarte bun. De cand am descoperit retele dumneavoastra de paine, fac doar paine acasa si e foarte buna, nu se compara cu cea cumparata. Felicitari pentru toate retetele si pentru munca dumneavoastra.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Ramona draga, ma bucur foarte mult sa aud ca ai descoperit lucruri foarte utile pentru tine in site-ul meu. Te mai astept cu mare drag!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoleta

    Draga Laura,

    Untura se poate inlocui cu altceva? Unt/margarina?
    Si daca da, care este cantitatea echivalenta in unt/margarina?

    Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

       Draga Nicoleta, poti inlocui cu unt sau margarina, in proportia de 1 la 1, dar nu va fi chiar la fel de fraged, untura chiar faceminuni pentru aluaturi.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Giorgianaturcu

    da…si eu obisnuiesc sa fac..ii prefer cozoncului..numai ca nu-mi ies asa aratosi(nu stiu cum, dar mereu imi crapa si iese umplutura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Oare e umplutura cam moale? Mie mi se intampla asta mai demult la cea cu mac, bateam albusurile foarte tare, ma gandeam eu sa fie spumoasa umplutura dar, nu facea decat sa creasca prea tare in cuptor si sa crape cozonaceii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maraoravita

    Laura …..esti fantastica in bucatarie ….o stea …la fel ca si-n muzica …..felicitari….!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc mult, draga Mara. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Virgilutz

    Mulțam fain, nana Laura! 
    Asta-i „suveaca” de-o știam din copilarie!! 
    …cu mac, cu nuca, sau cu cacao și țâmiet(scorțișoară), 
    – umplutura nu-i prea multa, nici făramitura sa nu rămâie. 
    Epluribus Unum – cozonac cu mac !!! 
    p.s. sper că nu-i confuzie pentru unii de peste ocean(al Atlantic, – nu Indian!) 
    cu haioasa expresie„baigli” care in engleză e„:„bagles-beigles”- 
     ce-s covrigii circulari, opariți in apa fierbinte, 
    baș nainte de copt in cuptior… ca la St. Viator:)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa fie pe plac si numai de bine inaltului oaspete :)). Imi cer scuze ca nu am raspuns la timpul cuvenit, dau vina pe tehnica, bat-o vina, nu inteleg ce s-o fi petrecut de nu am fost notificata de comentarii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Dumitra-Stanescu/100000790772788 Dumitra Stanescu

    pot folosi faina 000?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sigur ca da, e foarte indicata chiar.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana

    D-na Laura,

    Am incercat reteta dumneavoastra insa din pacate nu mi-a iesit asa cum am sperat. Aluatul mi s-a parut foarte gras. Umplutura a iesit delicioasa, dar cand sa o pun mi s-au rupt in mai multe locuri si a iesit. Acum sunt in cuptor dar  imi curge nuca si macul. Any suggestions? I have no idea what went wrong since I religiously respected the recipe. Nu e prea mult 500 grame (unt si untura impreuna) la 1 kg de faina?

    Multumesc mult,
    Ioana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Inclin sa cred ca a durat cam mult de cand i-ati asezat pe planseta de lucru si pana la cuptor. Acest aluat daca dospeste prea mult se inmoaie excesiv si atunci crapa la cuptor, de aceea nu trebuie sa fie rece, de la frigider si sa nu apuce sa se incalzeasca. Aluatul este intr-adevar gras, dar tocmai asta il face fraged. Imi pare rau pentru esec, dar… cine stie, poate ca va exista si o data viitoare cand vor iesi mai buni. L-au mai facut niste cititoare, lor le-a reusit (sunt si poze ceva mai jos).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Ioana

        Doamna Laura, 

        Multumesc mult de raspuns. Oricum nu a fost un esec total pentru ca desi a crapat, a fost foarte gustos. L-am terminat intr-o zi. Au fost si niste prieteni la noi  chiar cand l-am scos din cuptor si le-a placut si lor. Dupa ce l-am taiat a aratat mult mai bine. Voi mai incerca reteta.Am mai incercat reteta de covrigi sarbesti si cornuri de brutari si au iesit foarte bune. Cornurile au devenit preferatele noastre. Multumesc de reteta si de inspiratie. 

        God Bless you!

        Ioana

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Ma bucur mult ca v-a placut gustul si l-ati mancat. Mie imi place mult cozonacelul asta. Cine stie, poate si faina folosita conteaza ca sa nu crape, dar totusi eu cred ca au dat cam prea mult in dospit. Important e ca au fost buni si mancati. :)

          Te mai astept cu drag sa descoperi si alte retete.

          2012/3/9 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • maris carmen

    am sa icerc reteta , am sa-o fac de pasti ,sotului meu ii va plcea si sper sa-mi iasa bine am sa-ti trimit un mesaj dupa pasti ma bucur ca sunt persoane ca tine care ne impartasesc retete minunate , paste  fericit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sabau Sabina

    Am facut ” coarda “( cum se zice la Arad) cu mac si cu nuca, au iesit tare, tare fain!
    A fost prima incercare, nici nu ma asteptam sa iasa asa de bine. Inseamna ca profesoara a fost de nota 10!
    Sa aveti parte numai de bine si sa ne rasfatati in continuare cu deliciile culinare banatenesti!

    Sabina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Sabina draga, asa-i spune si mama mea acestui cozonacel, ”coarda” :). Mama e de la Ineu. Ma bucur din tot sufletul ca ti-a iesit atat de bine, ia fa-te-ncoa cu carnetul de note sa-ti trec un 11 acolo! :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Malina

    Buna, Laura. M-am incumetat sa fac azi si cozonaceii astia, desi mi-era frica de ei :))), nu i-am facut niciodata si mi se parea complicat. Dar Am reusit! Ura! Sunt minunati la gust, deja s-au halit 3, a mai ramas unul, l-am infoliat si l-am bagat la frigider pentru maine. Singura spaima a mea a fost ca au crescut tare si au crapat, dupa aceea mi-am dat seama ca ii pusesem pe latimea tavii, trebuia sa ii fac pe lungime, sa fie mai subtiri, au fost cam grasi. :)) In rest, n-am gresit nimic, mutumesc si pentru reteta asta, super! Am pus si pozele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Malina, scuze de intarzierea raspunsului, nu stiu cum de mi-a scapat mesajul tau. Superbi cozonaceii, wow, ce pofta mi-ai facut! Bravo, ma bucur mult ca ti-au placut, pentru o prima experienta sunt super!

      2012/3/27 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Malina

        Nu-i bai, te pup, cu drag.Paste senin si cu bucurii!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • vali

    buna Laura.am o intrebare fara suparare!imi poti spune ce unt ai folosit.?asi dori sa fac acesti minunati baigli dar nu stiu ce unt sa folosesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nicio suparare, unt cu 80% grasime, nu mai stiu exact de care era, pentru am vreo 3-4 marci preferate pe care le cumpar in functie de disponibilitatea la raft.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Victoria Balint

     Spune-mi te rog cite bucati ies 4sau 8,in tava sint 4 dar scrie sa impartim aluatul in 8,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Da, Victoria draga, am copt pe rand 2 tavi.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Victoria Balint

    Draga Laura,iti multumesc pt. raspuns,iti multumesc pt ca-ti faci timp pt. noi .este mare omenie acordata noua, celor pe care nu-i cunosti ,iti doresc ,SARBATORI LUMINATE.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • coca

    Draga Doamna, va urmaresc de multa vreme retetele si chiar sunt “ca la mama acasa”. Ma bucur ca mai sunt femei care doresc sa fie si sotii, mame si, de ce nu?, bunici, care sa duca mai departe traditiile, care, de fapt, inseamna RADACINI. Felicitari, cu drag!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Multumesc, multumesc foarte mult. :) Paste ferict va doresc!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adinamoldovan29

    Au iesit foarte buni ,dar au crepat.Oare care este cauza?Am pus prea multa umplutura?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       S-ar putea. Unora le creapa, altora nu, de unde inclin sa cred ca si faina folosita are o oarecare insemnatate.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Diana

    Am incercat si eu aseara reteta. Mi-a iesit foarte bine, s-a vazut dupa rapiditatea cu care a trecut(a mai ramas totusi putin si pentru musafiri) Este prima oara cand fac orice fel de cozonac.
    Imi place foarte mult pagina ta, retele sunt explicate pentru oricine vrea sa gateasca, fie el incepator sau avansat in domeniu. Sunt inca la inceput, eu acum invat. Am doar 19 ani, deci am timp ;)) Felicitari pentru site! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Diana, ma bucur mult, sa va fie de bine. Nu ma indoiesc ca vei ajunge in timp o experta, ai toata viata la dispozitie. :) Paste Fericit!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • gabriela elena Sava

    trebuie sa intru aici la comentarii ptr ca sunt f multumita de  aceasta reteta ,tocmai i-am facut si eu si cum nu m-am putut abtine (din cauza mirosului  care practic mi-a facut o poftaaaaaaaaaaaaaaaaa) i-am taiat deja,,,asa calduti si sunt asa de buuuuuuuuuuuni,,f gustosi si cu o aroma de te imbata,,,,,,Multumim ptr reteta draga doamna,jos palaria in fata dumneavoastra !!!!  SARBATORI FERICITE si   HRISTOS A INVIAT !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Gabriela, bravo, super baigli ai facut! Gustul il cunosc deja prea bine :). Multumesc pentru ca mi-ai aratat pozele si iti doresc si eu Paste Fericit alaturi de familia ta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina Demidov

    Din pacate nu mi-au iesit…nu am avut untura si am folosit doar unt si margarina.Au fost nisiposi si cam tari dupa ce s-au copt. Nici macar acoperitul cu prosopul de bucatarie nu a ajutat…Dar avand in vedere ca a fost doar prima incercare nu ma dau asa usor batuta :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cristina Demidov

      A doua incercare, de data asta cu unt si untura iar prima tura este in cuptor. Sper sa-mi iasa chiar daca umplutura de mac mi-a cam facut probleme :((((((((
       

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Cristina Demidov

        In concluzie: in sfarsit fragezi si gustosi, optic o catastrofa din cauza umpluturii de mac care a fost cam moale…a treia incercare va fi perfecta, asta in cazul in care voi gasi si mac normal si nu deja gata preparat ptr prajituri. :)))))))

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           Ma bucur ca ti-au reusit :). Trebuia, poate, sa fierbi un picut mai mult umplutura de mac, sa devina oarecum vascoasa, destul de groasa. Important e ca sunt buni, sa va fie de bine!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dyana Miky

    De mult mi-am dorit sa fac o prajitura cu mac . Am fost acum cativa ani in urma la Timisoara la niste rude ale sotului si am mancat o prajitura cu mac si ne-a placut tare mult . Cand am descoperit-o pe aceasta la dumneavostra n am mai stat pe ganduri si am trevut la treaba . Nu am cuvinte sa spun cat de buna e.
    Va multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare, tare mult ca a fost pe placul dumneavoastra, sa va fie de bine!

      2012/6/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • rozel

    Buna Laura.
    As vrea sa stiu de ce ai preferat sa faci aluatul in masina de paine si nu ai folosit robotul. Am de gand sa fac si eu reteta si ma intrebam daca ai avut un motiv anume sa preferi masina de paine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mi se parea ca masina de paine framanta foarte bine si fara niciun fel de asistenta, pe cand la robot e nevoie sa il opresti de vreo doua ori si sa cureti cu o spatula vasul, ca sa ai siguranta ca se incorporeaza bine toate ingredientele in aluat. In fine, intre timp masina de paine si-a dat obstescul sfarsit :), asa ca in prezent framant la robot :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lavi

    Se poate face si cu drojdie uscata si daca da care este cantitatea?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      12 grame de drojdie deshidratata. Recomanda sa amesteci drojdia cu cateva linguri de lapte si sa o lasi la temperatura bucatariei 10 minute, pana face spuma.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Lavi

        Multumesc frumos pentru raspuns. O sa ma pun si eu sa fac baigli si sunt sigura ca o sa fie bun, deoarece am mai facut retete de la dumneavoastra si toate au iesit super……Mult succes in continuare si multumim ca ne incanti cu aceste delicii minunate.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Voichita

    Draga Laura, nici nu stiu cum sa-ti multumesc pt ca ne impartasesti si noua din experienta ta si ne transmiti aceste retete minunate..Dintre toti cei care posteaza retete pt mine esti cea mai buna…am incercat deja cateva si toate mi-au reusit f bine…pt ca tu ne explici cu toate secretele tale si asta conteaza cel mai mult…Pt ca santem in zi de sarbatoare iti doresc tie si familiei tale, multa sanatate, fericire si sa ne mai aduci cat mai multe retete minunate….Te pup cu mult drag…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Guest

      lauralaurentiu

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Voichita, ma bucur foarte mult ca retetele mele iti sunt de folos si reusesti sa pregatesti preparate reusite urmandu-le. Iti multumesc mult si pentru urari, draga mea, si iti doresc multa sanatate tie si familiei tale. Te mai astept cu mult, mult drag.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roxana

    cu ce se poate inlocui untura de porc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu unt, dar rezultatul nu va fi identic. Dar tot bun :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela Balaceanu

    Imi pare rau ca s-a incarcat de doua ori, mi-a dat o eroare cand am vrut sa incarc poza si mesajul..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristian Radu

    Extraordinari cozonacei!!! I-am facut de Craciun; n-am pus untura, insa au iesit buni si fragezi si fara ea. Multumesc frumos si Craciun fericit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Experimentul dumneavoastra va fi folositor celor care nu au de unde sa procure untura, e bine de stiut ca ies tot fragezi si buni si fara :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • gellly

    Fetelor am descoperit “leacul” ca sa nu mai crape cand ii coacem – trebuiesc intepati cu furculita din loc in loc…multumesc pentru reteta – au iesit deliciosi !!! –

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Si eu am facut saptamana trecuta, nebunie! Ma bucur pentru reusita ta si iti multumesc si pentru pont. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • denisa

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • denisa

    Pot spune doar ca am facut pentru prima data in viata mea coarda:)mia fost frica un pic ca nu o sa iasa dar sa stiti ca reteta e foarte simpla si coarda e perfecta……fffffff gustoasa.Multumesc ptr reteta .pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • denisa

    Nu reusesc sa pun poze :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • denisa

    Nu reusesc sa pun poze :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Poti sa iti faci cont si sa le adaugi (pozele) la contul tau, sau da click pe butonul din formularul de comentarii in stanga jos.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicoleta

    Laura,
    O intrbare am: daca cozonaceii se crapa la copt, au prea multa sau prea putina faina?
    Multumesc,
    Nicoleta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Parerea mea este ca se crapa la copt mai ales pentru ca au dat in dospit prea mult, adica nu s-a lucrat destul de repede. S-ar putea sa ajute un strop de faina in plus, dar poate vor deveni si un pic mai duri. O fata a spus intr-un comentariu ca ea ii inteapa cu furculita si nu mai crapa deloc.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/liliana.hope Liliana Hope

    Super bun! Am facut de Craciun si voi face si acum de Paste! A devenit dulcele pe care il voi face intotdeauna de sarbatori! Mulrumesc pentru reteta! Paste fericit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Liliana, ma bucur tare mult sa aflu ca, uite, intr-un anumit fel sunt alaturi de familia ta la fiecare sarbatoare :). Sa va fie de bine si Paste Fericit!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)