Colac cu mac si mere

Autor:

Orice masa devine de una de sarbatoare daca este impodobita de un asemenea colac pufos, parfumat, impletit frumos si cu doua umpluturi bogate. Colacul cu mac si cu mere e o idee excelenta pentru masa de Paste, dar e la fel de potrivit pentru un mic dejun de duminica iar daca se-ntampla sa fie marti… parca si mai rasfatati ne simtim :P! Pana la urma, acest colac impletit cu mac si cu mere e tot un cozonac, dar unul  gatit ca pentru o ocazie speciala, cum l-a botezat sotul meu, un cozonac „tras la țol festiv” :)).

colac cu mere si mac 2

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Colac cu mac si mere:

  • 500 de grame de faina
  • 20 de grame de drojdie proaspata sau un pachetel de drojdie uscata dr. Oetker (care ajunge exact pentru 500 de grame de faina)
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit, dar nu fierbinte
  • 1 praf de sare
  • 180 de ml. de lapte caldut (36-38 de grade)
  • coaja rasa de lamaie sau portocala
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingura extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilinat
  • umplutura de mere: 250 de grame mere curatate de coaja si rase pe razatoarea mare (2 mere mari), 3 linguri de zeama de lamaie, 60 de grame de zahar, 20 de grame de praf de budinca de vanilie (1/2 de plic), 1 lingura de stafide, 1 lingurita de scortisoara, 2 linguri de pesmet, 20 de grame de unt, 3-4 linguri de apa
  • umplutura cu mac: 250 de grame de mac macinat, 1 plic de zahar vanilinat, 150 ml. de lapte, 20 de grame pudra de budinca de vanilie ( 1/2 de plic), 80 de grame de zahar, 1 lingurita de esenta de rom
  • in plus: 1 galbenus pentru finisat aluatul, zahar praf (optional) pentru pudrat colacul copt

Preparare Colac cu mac si mere:

Inainte de toate, trebuie preparat aluatul de cozonac, a carei reteta detaliata o gasiti la reteta de cozonac impletit (click pe link). Eu o sa va povestesc pe scurt, fara imagini din timpul prepararii, procedeul care trebuie respectat pentru pregatirea acestui aluat: daca se foloseste drojdie proaspata, aceasta se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat; daca se foloseste drojdie uscata se amesteca omogen cu faina. Faina se aseaza intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu sarea. Laptele trebuie sa aiba temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana); zaharul se dizolva in laptele caldut. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte. Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut cu sarea, cu extractul de vanilie, esenta de rom si coaja rasa de citrice apoi se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu. Cand devine dificil de amestecat, aluatul se ia la framantat. Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si peretii vasului. Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 ora).

Cat timp aluatul creste, se pregatesc umpluturile.

Pentru umplutura de mere se pun intr-o craticioara merele rase stropite cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, zaharul (60 de grame), stafidele si scortisoara.

umplutura mere pentru colac 1

 Craticioara se pune pe foc, amestecand continuu pana se omogenizeaza, apoi se reduce focul si se fierbe la foc mic.

Se omogenizeaza 1/2 de plic de budinca de vanilie cu 3-4 linguri de apa (poza 2), se adauga peste compozitia cu mere care fierbe in clocote mici (poza 1) si se fierbe pana se ingroasa bine (poza 3). Se trage de pe foc, se adauga untul, se amesteca bine apoi se adauga si pesmetul (poza 4) si se omogenizeaza.

preparare umplutura cu mere pentru colac

Se lasa deoparte umplutura cu mere, sa se raceasca bine, si se pregateste umplutura cu mac, pentru care macul macinat, zaharul vanilinat, zaharul, praful de budinca (1/2 de plic), 1 lingurita de esenta de rom si laptele se omogenizeaza intr-un castron si se lasa deoparte.

preparare umplutura cu mac pentru colac

Intre timp, aluatul si-a dublat volumul.

aluat cozonac

1. Aluatul bine crescut se rastoarna din vas pe planul de lucru perfect curat, uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in 4 parti egale (poza 1).

2. Pe rand, fiecare bucata de aluat se intinde sub forma unui dreptunghi ingust de 15-16 cm si lung de aproximativ 60 de cm. Pe fiecare fasie de aluat astfel intinsa se distribuie umpluturile, cate doua se umplu cu mac (poza 2) si cate doua cu mere (poza 3).

3. Fasiile se ruleaza obtinandu-se suluri lungi , care se lipesc la un capat intre ele (poza 4).

4. Se impletesc fasiile dupa un model de impletitura in 4 (click pe link pentru detalii paine impletita in 4).

preparare colac cu mac si mere

Cozonacul impletit obtinut se rasuceste sub forma de colac si capetele se lipesc si se trag dedesubtul colacului. Se aseaza colacul astfel format pe o tava acoperita cu hartie de copt.

preparare 2 colac cu mac si mere

Se acopera tava cu un prosop de bucatarie curat, umezit cu apa calda si bine stors si se aseaza intr-un loc caldut, ferit de curent, sa mai creasca timp de 30 de  minute. Locul ideal este pentru mine cuptorul incalzit pana la 40 de grade Celsius.

Dupa trecerea timpului de asteptare de 30 de minute, colacul se unge cu o pensula moale cu galbenusul de ou batut cu 2 lingurite de apa rece ( cu multa delicatete, ca sa nu impingeti aluatul crescut inapoi) iar cuptorul se porneste si se seteaza la 180 de grade Celsius.

Se coace colacul in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 25-30 de minute. In momentul in care colacul a atins gradul de rumenire dorit, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana ce aluatul e bine copt la mijloc (daca se infige lama unui cutit in partea cea mai groasa a aluatului ar trebui sa iasa inapoi curata iar aluatul apasat cu degetul trebuie sa revina imediat inapoi).

Se scoate colacul copt din cuptor si se aseaza pe un gratar pentru prajituri, ca sa se raceasca.
Inainte de servire se poate presara cu zahar pudra.

colac cu mac si mere 1

Va ofer deci o felie pufoasa si cat se poate de imbietoare a acestui colac cu umpluturi bogate, foarte, foarte gustos:

felie colac cu mac si mere 1
Nu uita, oricare 5 ingrediente pentru prăjituri sau decoruri de la Dr.Oetker îţi aduc şansa de a câştiga marele premiu în valoare de 30.000 lei – înnoirea întregii case. Împărtășește momente dulci cu cei dragi și câștigă premii zilnice, sub formă de vouchere pentru electrocasnice.

Trimite în perioada 1 martie – 15 mai 2013 numărul bonului fiscal, care atestă achiziţia a 5 ingrediente pentru prăjituri sau decoruri de la Dr.Oetker, prin SMS la 1860 sau pe www.oetker.ro şi te poţi număra printre câştigători!

Dr.Oetker îți vine în ajutor și îți oferă noi idei de prăjiturit. Pe site-ul www.oetker.ro, la secțiunea dedicată campaniei, vei găsi un rețetar de primăvară și vei fi provocat la un joc online. Arată-ne aici ce bunătăți dulci știi să faci, folosind ingrediente pentru prăjturi sau decoruri de la Dr.Oetker.

Prăjiturește cu dragoste și dăruire în noul sezon, înnoiește-ți prăjituritul și câștigi cu Dr.Oetker!

web banner dr oetker

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • coronita cu mac - cozonacCoronita cu mac Prin anul 2000 am cumparat o revista "Practic in bucatarie" dedicata sarbatorilor pascale in care era si […]
  • baigli cu nuca si cu mac 1Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca Un domn care, ca sa citeasca ale mele scrieri si retete, vine pana aici pe calea virtuala de peste mari si […]
  • cozonac pufos cu nuca si ciocolataCozonac impletit Am incercat multe retete cozonaci, de cand ma invart eu in jurul cuptorului - multe dintre ele foarte […]
  • floare cu scortisoara, cozonac impletit retetaCozonac Floare Cu Scortisoara "Floarea cu scortisoara" e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, […]
  • cozonac cu aluat oparit silvia jurcovan reteta cu pozeCozonac cu aluat oparit – reteta Silviei Jurcovan Am promis acum destul de mult timp ca voi posta reteta de cozonac cu aluat oparit din cartea de bucate a […]
  • pasca cu smantana, reteta de pasca cu smantana pt. pastePasca cu smantana Nu demult, o cititoare mi-a cerut - pe pagina de facebook - o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc […]
  • cozonac cu ciocolata sectiune 1 sCozonac cu ciocolata, marmorat Reteta asta s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de […]
  • cozonac jurcovan reinterpretat, cu crema caramel sCozonac cu crema caramel Cozonacul este, poate, cel mai indragit desert de sarbatori al romanilor. Iar cand e vorba despre traditie […]
  • panettone-Panettone L-am facut! Ce sa zic, pentru mine prepararerea acestei retete culinare de cozonac italian a fost o mare […]
  • placinta cu mere - apple pie 018Placinta mea cu mere Hai sa vorbim mai pe larg despre placinta mea cu mere de la Ziua recunostintei. Ce desert puteam sa aleg ca […]

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Inca nu mi-e clar de ce se intampla asta. Una din posibilitati ar fi fost sa fi dat prea mult in dospit, adica sa il fi tinut chiar mai mult decat ar fi fost cazul inainte de a-l da la cuptor, dupa ce l-ai modelat. O alta posibilitate ar fi sa fie din cauza fainii folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *