Cornuri cu magiun

Autor:

Cornuri cu magiun pentru un mic dejun incantator

Cu greu imi pot imagina un start mai frumos al unei zile: cornuri moi si parfumate, bucataria mirosind superb, cafea buna si ceai de calitate, lapte fierbinte… sincer, as vrea sa ma bucur tot timpul de un asemenea rasfat. Din cand in cand, insa, ma straduiesc sa-mi ofer asemenea tratatii. Reteta de cornuri cu magiun pe care v-o propun azi a fost testata in ultima saptamana de nu mai putin decat trei ori. Asa ca sigur ca daca o veti incerca, va vor reusi niste cornuri superbe, bine crescute si foarte gustoase.

Cornurile sunt facute dintr-un aluat dospit fin, cu oua si unt, iar pentru umplutura am folosit magiunul de prune pe care am avut prevederea sa-l fac asta toamna. Desigur, puteti sa umpleti cornurile cu orice fel de gem consistent, cu fructe uscate sau cu rahat.

V-am dezvaluit deja ca am facut cornurile astea de trei ori, intr-o perioada foarte scurta. Prima data a fost ca pentru majoritatea retetelor de pe blog: mi-am imaginat cum as vrea sa fie, le-am pus in practica si-am facut fotografii. Nu o sa pretind ca nu le-as fi degustat. Am facut-o si mi-au placut asa de mult, incat am hotarat sa le refac chiar a doua zi, dis de dimineata, si sa-i astept pe participantii la atelierul de paste pe care l-am organizat in weekend cu cornuri calde si cafea buna. Si cum atelierul s-a desfasurat in doua zile succesive… zorii zilei de duminica m-au prins framantand din nou la cornuri. :))

Am avut mare succes cu ele, le-au gustat deja destui oameni priceputi, asa ca va indemn sa le faceti si voi cu primul prilej!

cornuri cu magiun -1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Cornuri Cu Magiun:

  • 500 de grame faina de buna calitate (faina de patiserie)
  • 20 de grame drojdie proaspata sau 7 grame drojdie uscata
  • 4 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 200 ml. lapte
  • 70 de grame unt
  • 100 de grame de zahar
  • 350 grame magiun sau alt gem consistent (sau umplutura dorita)
  • coaja fin razuita de la 1 lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • zahar pudra pentru finisat
  • 1 praf de sare
  • 1 strop de ulei pentru uns planul de lucru

Preparare Cornuri Cu Magiun:

1. Drojdia se freaca intr-un castronel cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala, pana cand se lichefiaza. (Daca folositi drojdie uscata, dizolvati-o in 3-4 linguri de lapte caldut – din cantitatea totala de lapte – si adaugati si 1 lingura de zahar). Se cerne faina intr-un castron incapator, se adauga coaja de lamaie, se amesteca si se toarna drojdia activata la mijloc. Oul intreg si 3 galbenusuri se bat cu furculita impreuna cu zaharul ramas, extractul de vanilie si sarea, se adauga laptele caldut (sa fie neutru la atingerea cu mana) si se toarna peste faina.

preparare aluat pentru cornuri moi cu magiun 12. Se amesteca la inceput cu o lingura de lemn sau o spatula, pana cand lichidele sunt incorporate in faina, apoi se framanta energic cam 10 minute, pana cand se formeaza un aluat omogen. Se adauga untul moale, bucatica cu bucatica, si se continua framantarea pana la obtinerea unui aluat neted, destul de molcut. Se pune aluatul intr-un castron si se acopera cu folie alimentara. Se depoziteaza intr-un loc caldut timp de 45 minute – 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.
preparare aluat pentru cornuri moi cu magiun 23. Se unge planul de lucru cu putin ulei, se rastoarna aluatul crescut si se intinde cu palmele (sau cu sucitorul) intr-o forma aproximativ circulara cu grosimea de aproximativ 1 cm. Se imparte cercul, cu ajutorul unui decupator de patiserie sau cu un cutit bine ascutit, in 12 sectoare de cerc pe cat posibil egale.
preparare cornuri moi cu magiun 14. In partea cea mai lata a fiecarei bucati se imparte in mod egal magiunul sau umplutura dorita.

preparare cornuri moi cu magiun 25. Incepand dinspre partea mai lata a fiecarei bucati, se ruleaza aluatul spre varf, asa incat umplutura sa ramana la mijloc. Se formeaza cornurile si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt (aveti grija ca varful aluatului sa fie dedesubtul cornului cand le asezati in tava, altfel se pot desface in timpul coptului). Inainte de a le da la copt, cornurile trebuie sa mai creasca in tava. Pentru asta, eu le asez in cuptorul incalzit la 40 de grade si in partea cea mai de jos a cuptorului pun o tavita cu apa clocotita, pentru ca aburul ajuta mult aluaturilor dospite.

preparare cornuri moi cu magiun 36. Dupa ce cornurile au crescut, se bate galbenusul ramas cu 3 linguri de apa si se ung pe suprafata, folosind o pensula moale si atingeri delicate. Se pastreaza tava cu cornuri la temperatura bucatariei, intr-un loc ferit de curent, pana cand temperatura cuptorului se ridica la 190 de grade Celsius.

preparare cornuri moi cu magiun 47. Cand temperatura cuptorului a atins 190 de grade, se da tava la cuptor, la o inaltime medie, iar temperatura se reduce imadiat la 180 de grade. Cornurile se vor coace timp de 25 de minute. Atentie, supravegheati cuptorul, pentru ca va fi nevoie sa se acopere cornurile cu folie de aluminiu sau cu o coala de hartie de copt umezita, fiindca aluatul e dulce si se rumeneste mai rapid decat se coace in interior. Cornurile cresc spectaculos in timpul coacerii si se rumenesc splendid la suprafata.

tava cu cornuriSe scot din tava si se aseaza pe un grilaj, sa se raceasca. Se pot servi cat sunt inca usor caldute, la fel de bune, parfumate si moi vor si dupa ce s-au racit complet. Se presara cu zahar pudra inaintea servirii.

cornuri moi cu magiun -2Iata si o sectiune, ca sa va dati seama ce textura minunata au, aluatul se desface in fasii si se topeste in gura de fin ce este.

sectiune cornuri moi cu magiun - 1Spor la copt si pofta buna!

Alte Retete De Cornuri (click pe imaginea de mai jos):

cornuri+de+brutar+cu+sare

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Alina a zis

    Doamna Laura, daca nu am magiun asa tarisor ca cel din poza ci mai degraba gem de caise cum fac sa nu curga. La astfel de cornuri am incercat multe retete dar nu ma prind cum sa le rulez astfel incat sa nu mai curga.

    Multumesc!

  2. monica a zis

    Buna. As putea inlocui zaharul abl cu zahar de cocos. Sau recomandati mi cu ce sa le indulcesc pentru un baietel de 11 luni.?

  3. mari a zis

    Anunțuri de calitate pentru un public de calitate ! Oare de ce sunt reclame,dezgustatoare,cu imagini,care flash,despre grasime,care curge pe picioare,ori „burta lasta”,cu grasime,ori supta,care te face sa fugi,cind adnow,vrea sa ofere”anunturi de calitate ptr un public de calitate.Poate,ca eu sunt devina,si in setting trebuie,sa nu fiu target lui adnow ,dar cel putin,sa faca reclame,la produse alimentare,ori alte produse,pe un site despre mincare,face reclama antimincare,in care ne sfatuie,cum sa dam jos burta,nu toti care gatesc,trebuie,sa fie target ptr imagini,disgusting,care te face sa fugi,de pe site,si doar acest site,cu adnow,foloseste,cel putin cu mine,aceste reclame,flash,cu burti,si grasime,care curge de pe picioare.Poate ca mai sunt si altii target,si sa stiti,sa le spuneti la advertiser,sa schimbe cu ceva,care atrage,si nu pune pe fuga publicul de „calitate”,cum suntem numiti.
    cu tot respectful ptr talentul dv,dar reclamele,cred ca va fac un deserviciu,eu cel putin,ma apuca tristetea,cind intru ,pe site,ca iar voi ,avea aceste imagini ,de tabloid.

    • Laura Laurentiu a zis

      Doamna Mari, regret ca va simtiti agresata de reclame. Eu nu am niciun control asupra continutului pe care il ruleaza advertiserul in acele spatii, dar o sa incerc sa iau legatura cu ei.

  4. gabiq a zis

    Arata super bine Laura!!! Vad o mulțime de retete pe care vreau să le incerc insa timpul meu e f limitat (baietel de 2 ani :) ) dar nu pot rezista sa nu incerc…doua intrebari..le pot face si cu ciocolata? Cuptorul sa dea caldura si de sus si de jos sau numai de jos? Mulțumesc anticipat! ! Tine-o tot asa!! Ma incanti de fiecare data cu retetele tale si imi esti un ajutor de nadajde in bucatarie!! Pupici! !

      • Roz a zis

        Of… si daca nu am foc decat din partea de jos a cuptorului….? Cum fac?
        PS Multumesc pt tot ce ne daruiti! Chiar daca nu scriu, „execut” retetele Dvs si-mi ies mereu excelent! Imi folosesc foarte mult atat descrierea, cat si pozele / filmuletele! Apreciez foarte mult, multumesc!

      • a zis

        Incalzesti cuptorul bine, la temperatura indicata, eventual, daca are tendinta sa arda de jos, mai pui o tava de tabla mai groasa. Sunt sigura ca iti vor reusi :). Iti multumesc ca ma urmaresti si astept cu drag si pe viitor!

  5. Victoria.ioana a zis

    Arata nemaipomenit de delicioase!! :) o se le incerc cu siguranta maine!! Dar ce tip de faina trebuie folosita? Tip 000 sau de paine? Sarut mana de reteta :)

    • lauralaurentiu a zis

      E sigur ca o sa crească frumos orice faina ai folosi, dar cu 000 probabil vor fi mai fine.
      Pe 01.03.2015 03:36, „Disqus” a scris:

  6. Laura Laurentiu a zis

    Ceva totusi nu ai respectat, Maria :). Pentru ca altora le-a reusit, e foarte ciudat ca doar tie nu ti-a reusit.

  7. Laura Laurentiu a zis

    Cuptorul trebuie sa vi-l cunoasteti dumneavoastra :). V-as recomanda un termometru intern pentru cuptor. Folia o puneti cand va place cat sunt de rumene si nu mai doriti sa se coloreze mai tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *