Cornuri de brutar

Autor:

Buna ziua, dragi privitori ( si mari mancatori ) , transmitem in direct de la Ghiroda, ultimele evenimente din bucataria laurei-laurentiu, care de cateva zile incoace nu conteneste a comite pozna dupa pozna. Ieri – cornuri, azi, cornuri iara! Incercam sa aflam ce oare o determina sa repete aproape zilnic aceste cornuri cu sare, cu ce-o fi atat de deosebita aceasta reteta culinara pe care numai ce-a descoperit-o!

Cornuri de brutar

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Cornuri de brutar:preparare cornuri de brutar

  • 300 ml apa calduta
  • 500 de grame de faina
  • 4 linguri de supa pline cu ulei
  • 1 lingura cu zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura rasa de drojdie granulata (sau un cub de 25 grame drojdie proaspata)

 mai trebuie:

  • ulei pentru uns
  • sare grunjoasa pentru presarat
  • galbenus (sau ou) pentru deasupra

Drojdia si zaharul se amesteca si se dilueaza cu putina apa calduta (din totalul de 300 ml), apoi se framanata cu toate ingredientele, sau se azvarlesc toate de-a valma in masina de paine (sau robot) si i se da porunca acesteia sa faca toata treaba:aluat de cornuri framantat la masina paineIndiferent cum se face trebusoara asta, manual sau cu ajutoare mecanice, trebuie putina atentie astefl incat aluatul sa fie elastic, potrivit de tare, cu o suprafata nu foarte lipicioasa, ceea ce depinde de calitatea fainii, uneori e necesar sa mai se adauge 1-2 linguri de faina in plus, alteori, dimpotriva, 1-2 linguri de apa. De data asta nu a mai trebuit adaugat nimic, aluatul obtinut s-a depus intr-un castron uns cu ulei si s-a depozitat timp de 30 de minute in cuptorul cu microunde (stins, desigur ) adica intr-un loc ferit de curent, pana cand a ajuns asa ca in poza a doua:aluat

aluat pentru cornuri cu sare dospit

Odata aluatul crescut, se aprinde cuptorul la 180 de grade.Aluatul se azvarle pe planul de lucru uns cu ulei, apoi se imparte in 8 pana la 12 mingiute cat mai egale:mingiute1Fiecare mingiuta se aplatizeaza cu palma, se unge cu ulei pe toata suprafata, se ruleaza:rasuceala…apoi se rasuceste si se innoada:inodataSe tine cont de ordinea in care s-a facut ultima operatie, prima innodata va fi prima care trece la urmatoarea operatie:inodateFiecare fasie innodata se aplatizeaza cu sucitorul, in forma elipsoidala, mai lata la una dintre extremitati:aplatizataIncepand din partea mai lata, se ruleaza cornurile:cornSe aseaza cornurile in tava acoperita cu hartie de copt.tavaSe amesteca galbenusul cu o picatura de apa si se pensuleaza cornurile:galbenusSe presara cu sare grunjoasa (mac, susan, ce va place):cusareSe lasa 5-10 minute la loc caldut, sa mai „se dezvolte” in tava”, apoi se dau la cuptorul preincins la 180 de grade (al meu e pe gaz, neventilat) pentru 20-25 de minute:tava1incosSectiune:1000095Ies minunat de pufoase si parfumate, aluatul se desface in fasii, coaja e crocanta…un deliciu!

Print Friendly

Lasa un comentariu

125 Comentarii la "Cornuri de brutar"


Vizitator
Simi
24 aprilie, 2016

Pozne din astea să tot comiți :)
Rețeta e super,ușor de făcut,cu ingrediente la mâna tuturor iar cornurile sunt delicioase și pufoase ,nici nu am apucat sa le scot bine de la cuptor, ca s-au și terminat :)Tura viitoare, porție dublă!!
Vă mulțumim doamnă dragă, atât pentru rețete cât și pentru melodiile minunate!!
Paște fericit tuturor!!

Vizitator
Elena
31 martie, 2016

Buna dimineata, am incercat si eu de cateva ori, dar nu au iesit asa cum arata fotografiile. Nu spun sa nu au iesit buni sar nu asa sa se desfaca foi, foi. Ne poti spune ce faina ai folosit, ce drojdie? te rog!

Vizitator
Roxana
2 decembrie, 2015

O reteta excelenta!!!A iesit un aluat exact ca cel de patiserie!Multumim!!!

Vizitator
Diana
13 octombrie, 2015

Draga Laura, iti mai amintesti de cornurile Sinaia? Acelea cu coaja crocanta si miez pufos? Nu gasesc nicaieri reteta, ai idee tu care ar fi secretul acelui nemaipomenit corn? Cornul copilariei:) Daca afli te rog mult sa l postezi pe blog. Merci mult pentru retete) te pup

Vizitator

[…] am facut-o pentru prima oara de pe site-ul Laurei Laurentiu (retetecalamama.ro) si de atunci o fac tot mereu. Am incercat mai multe variante – doar cu apa, doar cu lapte […]